arrow_drop_up arrow_drop_down
3 april 2017 
in Passie

Waar ligt mijn passie?

Waar ligt mijn passie?

Voetbal, koken, mensen helpen, dansen of schilderen… Wat is jouw passie? Waarschijnlijk weet je het niet of twijfel je, anders zou je dit artikel niet lezen. Wellicht vraag jij je wel eens af: Waar ligt mijn passie? Wat doe ik met hart en ziel? Zonder moeite. Dag in dag uit. Waar ben ik een kei in en waar kan ik helemaal in opgaan? Wat motiveert, inspireert en zorgt voor tomeloze energie? Hoe weet je wat jou nou echt gelukkig maakt? Weet je het antwoord nog niet? Niet getreurd, want iedereen heeft een passie, groot of klein. Als je bereid bent om op zoektocht te gaan dan gaat dit artikel je een stuk dichter bij jouw passie brengen.

Passie, wat is dat nu eigenlijk?

Om antwoord te geven op de vraag: Waar ligt mijn passie, is het goed om eerst te kijken wat passie is. Passie is een zaak waar het hart naar uitgaat. Het is een activiteit die je zielsgraag doet en die je gelukkig maakt. Van schilderen, muziek, sport, anderen helpen, bakken, organiseren, creëren, schrijven enzovoort. Wat je doet, is niet relevant. Kenmerkend is wel: je passie verveelt nooit en je gaat er helemaal in op. Het doet je hart sneller kloppen, je ogen glimmen en je raakt er niet over uitgepraat.

Vaak denken mensen ook dat passie iets is waar je goed in bent, waar je talent voor hebt. Dat is zeker niet verkeerd maar hoeft niet altijd zo te zijn. Talent is iets anders dan passie. Passie is jouw persoonlijke hogere doel. Je krijgt er energie van. Je komt er 's ochtends enthousiast je bed voor uit en je wordt er blij van als je ermee bezig bent. Dat is met een talent niet per se zo. Je kunt heel goed zijn in plannen, omdat je nauwkeurig bent en goed het overzicht kunt houden, maar dat betekent niet dat je ook energie krijgt van continu bezig zijn met roosters maken. Talent is waar je goed in bent, passie is wat je belangrijk vindt.

Wat maakt passie zo belangrijk?

Het fijne van een passie hebben, is weten wat je drijft. Een innerlijke inspirator die enerzijds zin en betekenis aan je leven geeft. Anderzijds put je er energie, kracht en geluk uit. Je tomeloze passie helpt je namelijk bij het bepalen en bereiken van je doelen. Of muziek nu je ding is, schrijven, organiseren of iets anders. Je hebt een passie en daardoor weet je waarom je bepaalde dingen doet én laat. Daardoor ben je onder andere productiever, gemotiveerder, succesvoller en beter bestand tegen tegenslagen en stressvolle situaties. Je haalt volop voldoening uit je passie, want je doet wat je het allerleukst vindt, wat bij je past en blij maakt.

Hoe vind ik mijn passie?

Wat nou als je niet weet wat jouw passie is? Dan moet je er naar op zoek gaan! Het leven is te kort om iets te doen wat je niet leuk vindt en je helemaal leegzuigt. Als je je passie nog niet hebt gevonden dan is het tijd om nieuwe wegen in te slaan en een keer buiten je comfortzone te gaan kijken. Oriënteer je buiten hetgeen je op dit moment doet. Probeer verschillende dingen uit om te ontdekken wat je ronduit fantastisch vindt. Vaak heb je stiekem best al een idee. Alleen geef je je passie niet de tijd en aandacht die ze verdient.

Mijn boek ‘Ontdek je passie' kan je daar zeker ook bij helpen. Hieronder een aantal tips uit mijn boek om je passie te vinden:

Wat maakte je als kind happy?

Kinderen hebben vaak allerlei passies waar zij helemaal in opgaan. Waardoor zij de wereld om zich heen vergeten. Wat deed jij als kind vol hartstocht en overgave? Vond je boeiend en interessant? Maakte je blij en enthousiast? Deed je de tijd vergeten? Keer in gedachten terug naar je kindertijd. Blader door fotoalbums. Bezoek plaatsen die je een positief gevoel geven. Vraag je familie ernaar. Het kan je helpen bij je zoektocht.

Wat doe je het allerliefst?

Je kent vast mensen die zeggen: “als geld er niet toe zou doen, dan…” Vaak volgt dan een omschrijving van hun ideale plaatje. Ze fantaseren over een leven waarin ze zouden doen wat ze écht willen. Stel er zijn geen restricties. Wat doe je dan het allerliefst? Vraag dat jezelf eens af. Nee, vergeet even alle verplichtingen en verantwoordelijkheden die je hebt. Kijk puur en alleen naar wat je ontzettend leuk, fijn en boeiend vindt om te doen. Nu, maar ook over pakweg 10 jaar. Wat je nooit verveelt. Waar je liever niet bij gestoord wordt. Wat je eigenlijk niet neer kunt leggen. Waar je eindeloos veel energie van krijgt enzovoort. Als je een eerlijk antwoord geeft op bovenstaande vraag en er echt voor gaat, dan is jouw passie dichtbij.

Wat geeft je elke dag een goed en fijn gevoel?

Maak dagelijks aan het eind van de dag een lijstje met pakweg 5 dingen waar je blij van werd. Wat je een goed gevoel heeft gegeven, kan best eens je passie zijn.

Wat zijn je sterke punten?

Heb jij ook geleerd te werken aan je zwakke punten? Om die te verbeteren door scholing en training? Maar, wil je echt weten wat je hart sneller laat kloppen? Is het dan niet logischer je te focussen op je sterke punten? Immers, dat zijn de bijzondere talenten, vaardigheden en goede eigenschappen die je een goed gevoel geven, interesseren, sterker maken en zorgen voor positieve energie. Denk eens na over je sterke punten. Schrijf ze op en vraag je af of je ze voldoende benut. Informeer eventueel ook in je omgeving waar je in uitblinkt. De uitkomst geeft je vast een duwtje in de richting van je passie.

Wie en wat inspireert je?

Zijn er mensen die je mateloos boeien, kracht geven en inspireren? In je (directe) omgeving, nationaal of internationaal? Lees over wat ze doen. Volg ze op social media en probeer ermee in contact te komen. Of misschien zijn er bepaalde activiteiten die je koste wat kost altijd wilt volgen? Plaatsen waar je graag naar terugkeert. Boeken die je keer op keer leest. Muziek of films die je een kick geven. Achterhaal waarom die personen en andere zaken zo speciaal voor je zijn. Waarom het je hart sneller laat kloppen.

Wat staat er op je bucket list?

Heb je een lijstje met onvervulde dromen, verlangens en wensen? Die je ooit eens wilt realiseren? Pak het erbij en ga na wat je hart sneller laat kloppen. Wacht niet tot later, maar begin nu met het vervullen van je idealen. En… heb je geen bucket list? Maak er een. Immers, wie weet zit je droomdoel erbij.

Wat geeft je hart je in?

Vraag je innerlijke stem. Want, dat stemmetje is vaak een goede raadgever in wat jij wel en niet prettig en boeiend vindt. Laat je oor niet hangen naar wat anderen zeggen dat juist voor je is. Hoe goed bedoeld die adviezen en raadgevingen van anderen misschien ook zijn. Het is jouw leven en jij bepaalt de koers. Vraag jezelf af: Waar word ik echt gelukkig van? Ga ermee aan de slag en volg je hart!

Waar gaan je handen van jeuken?

Er zijn vast dingen in de maatschappij die je raken. Waar je handen van gaan jeuken en die je instinctief aanzetten tot het opstropen van je mouwen. Dat kunnen grote wereldomvattende problemen zijn, maar ook in je nabije omgeving spelen er vast zaken die je aan het hart gaan. In je woonwijk, je woonplaats, op je werk, sportvereniging of de school van je kinderen. Waar zou je graag verandering in brengen en een positieve bijdrage aan leveren? De vraag: hoe vind ik mijn passie hoeft niet per se om grote en meeslepende dingen te draaien. Het gaat erom dat je datgene doet wat jou een fijn gevoel geeft, energie oplevert en gelukkig maakt. Wat raakt jou het meest?

Ga op ontdekkingsreis en heb geduld

Je passie of zingeving in het leven vinden, is niet iets wat je van de ene op de andere dag bereikt. Zie het liever als een mooie ontdekkingsreis. Begin klein en heb geduld. Werk stapje voor stapje toe naar je ultieme doel. Blijf ondertussen werken aan je ontwikkeling. Volg trainingen, neem deel aan workshops, leer van TedTalks, lees veel en praat met succesvolle mensen die je bewondert. Leer van tegenslagen, maar laat je er niet door uit het veld slaan. En kijk of je tijdens je reis een rode draad kunt ontdekken. Waarom spreken deze dingen je aan? Waarom vind je het belangrijk?

Ik ben heel benieuwd wat jouw passie is. Laat het hieronder weten in het reactieveld.

Bovendien is het leuk wanneer je mijn artikel deelt met de social mediaknoppen die hierboven staan. Grote kans dat je met deze blog ook in jouw vriendenkring iemand blij kan maken.

Ronny
Door

Ronny

op 3 April 2017

Mijn passie is keyboard spelen. Ik heb een nieuwe Yamaha Tyros 5 staan maar heb geen fut om op te staan en te spelen. Doe ik het toch dan blijft het bij 10 minuten. Ik moet er wel bij zeggen dat ik diabetische poly neuropathie heb en de pijnstillers ook een sterke vermoeidheidsrol spelen. Mvg, Ronny

Judith
Door

Judith

op 3 April 2017

Mijn Passie mensen motiveren Ik heb in de Alpe gewerkt met sporters, ik hou van koken. maar alles wat ik wil doen is al veel in mijn hoofd. Ben al moe als ik eraan denk. grt. Juud

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 4 April 2017

Beste Judith, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

Thea
Door

Thea

op 3 April 2017

Mijn man heeft pijnlijke poly neuropathie aan de voetzolen en wil graag weten welke medicijnen u gebruikt en of ze helpen? M.v.gr.

Roos
Door

Roos

op 4 April 2017

Waarom heeft uw man polyneuropathie ? Door chemotherapie ontstaan? Dan kunt u pyridoxine 1 dd 200 mg gedurende maximaal 3 masnden gebruiken. Anders tegen de pijn zijn er medicijnen .

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 4 April 2017

Beste Ronny, dank voor het delen. Hartelijke groeten, Albert

Jack
Door

Jack

op 3 April 2017

Mijn passie is mijn werk. Natuurkunde experimenten ontwikkelen op een middelbare school. En vooral ook nog muziek maken , ( sax en zingen .

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 4 April 2017

Beste Jack, dank voor jouw reactie. Ik krijg altijd veel vragen over dit onderwerp. Dus ik dacht dat het wel tijd werd voor een blog. Hartelijke groet Albert

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 3 April 2017

Goedemorgen Albert, Mijn passie is mensen bewust maken van wat zij eten en hoe zij zich gezond kunnen eten.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Hallo Ilse, dank voor jouw reactie! Warme groeten, Albert

ria
Door

ria

op 3 April 2017

Hallo Albert, Passie is bewustwording van iets wat je heel graag doet. Bij mij is dat gedichten schrijven.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Hallo Ria, dank ook voor jouw reactie. Veel plezier met het schrijven van gedichten. Warme groet, Albert

Maria Lugtmeijer
Door

Maria Lugtmeijer

op 3 April 2017

Hallo Albert mijn passie is schilderen met acrylverf of met pastelkrijt op een doek of papier ,dan vergeet ik alles

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Hey Maria, dank voor het delen. Hartelijke groeten, Albert

Cees de Bruin
Door

Cees de Bruin

op 3 April 2017

Hoi Albert, ik zeg wel eens dat ik mijn niet zo erg leuke leven op papier heb staan. Ik ben gezegend met een sterke onafhankelijke geest en authentiek analytisch vermogen en kan daarbij opschrijven wat ik voel en denk. Al vele jaren wil ik niet commercieel mijn schrijfsels bundelen, zonder in de klauwen te hoeven vallen van uitgevers die menen mijn per stuk authentieke vertolkingen te moeten aanpassen aan hun professionaliteit of ze niet interessant genoeg vinden. Ik vind echter nergens een voor mij handelbare techniek om die wens vorm te kunnen geven. Ik ben nu 82 en misschien vind ik toch nog ergens een hulpje. Groetend, Cees

Patricia
Door

Patricia

op 3 April 2017

Beste Cees, U kunt ook uw eigen boek uitgeven in kleine en grotere oplage. Google maar eens naar deze mogelijkheid. Succes. Met hartelijke groet, Patricia

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Beste Patricia, dank je wel voor jouw waardevolle tip. Hartelijke groeten Albert Sonnevelt

Cees
Door

Cees

op 20 June 2017

Hoi Patricia, je tip heb ik opgevolgd en ben nu bezig het bedoelde boek vorm te geven, zodat het kan worden ingezonden aan de uitgever. Zoals in mijn leven tot nu toe, komt alles op tijd, dus ook jouw tip. Hartelijke groet en dank, Cees

matheu
Door

matheu

op 3 April 2017

hoi albert,mijn passie is modeltreinen,een eigen baan hebben heerlijk. groeten matheu

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Beste Matheu, dank voor jouw reactie op mijn artikel over 'Waar ligt mijn passie'. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Suzanne
Door

Suzanne

op 3 April 2017

Mijn passie is bij Sonnevelt studeren :-)

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Hey Suzanne, dank voor jouw positieve feedback! Laten we elkaar blijven ondersteunen. Hartelijke groet Albert

Gerda Nikamp
Door

Gerda Nikamp

op 3 April 2017

hallo Albert,Mijn passie is het zaaien en opkweken van tomaten,paprika"s en komkommertjes ze zelf verder opkweken in de kas , en dan lekker smullen van deze lekkere en gezonde vruchten, prachtig!!!!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Hey Gerda, fijn dat je ook jouw reactie achterlaat op mijn blog. Dank daarvoor! Hartelijke groet Albert

Duwie
Door

Duwie

op 5 April 2017

Hallo Albert, mijn passie is mijn groentetuin. Ik vind het heerlijk om gezonde groenten en fruit te laten groeien. Mijn handen in de grond, mijn haren in de wind en uitzicht over de weilanden. Kleine groene sprietjes die boven de grond komen en uitgroeien tot mooie sterke planten. Het is genieten als de eerste verse groenten weer op tafel staan!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 6 April 2017

Hey Duwie, dank voor de feedback en het delen. Zo maken we samen de wereld een stukje blijer… Hartelijke groet Albert

Roos
Door

Roos

op 11 April 2017

Mijn passie was voeding en ik heb een aantal voedingsopleidingen gedaan en heb nu een eigen praktijk. Ik voel het alleen niet meer en vind de individuele coaching niet meer zo leuk. Het voelt zo frustrerend want ik heb veel geïnvesteerd in waar ik nu ben en nu is de passie weg. Wat doe je dan?

Ano
Door

Ano

op 30 June 2020

Grappig, hier geeft hij dan geen antwoord op

Reactie plaatsen