Datingproblemen? 5 tips om datingstress te voorkomen.
Relaties
Albert Sonnevelt
Relaties
08/07/2013
2 min

Datingproblemen? 5 tips om datingstress te voorkomen

08/07/2013
2 min

Daten is voor iedereen spannend, maar voor sommige mensen is het extra lastig. Mensen die last hebben van faalangst, veel nervositeit of onzekerheid bijvoorbeeld. Hieronder geven we een paar tips om om te gaan met datingproblemen en datingstress te voorkomen.

Spreek af op een vertrouwde plek

Een eerste date is altijd spannend. Zorg er daarom voor dat je afspreekt op een plek die je zelf goed kent en waar je je relaxed voelt. Op die manier voel je je minder gespannen en heb je in ieder geval een ding minder om je zorgen over te maken. Als je afspreekt in je stamkroeg dan bevindt je date zich op jouw terrein waardoor jij je meteen al zekerder voelt.

Als je het ook een beetje eng vindt om een vreemde te ontmoeten dan kun je altijd afspreken met een vriend of vriendin dat diegene tijdens de date ook op die plek is.

Maak een korte afspraak

Als je voor de eerste keer afspreekt vul dat dan niet meteen in met een avondvullend programma maar ga eerst gewoon alleen een drankje drinken. Als het goed bevalt kun je altijd nog samen wat gaan eten of naar de film gaan. Een korte afspraak voorkomt dat je een hele avond vastzit aan een date die tegenvalt. Zorg ervoor dat je met eigen vervoer komt zodat je zelf naar huis kunt wanneer je wilt en niet afhankelijk bent van de ander.

Bereid je voor

Als je het echt heel spannend vindt dan kun je je op een date best voorbereiden. Verzin bijvoorbeeld een paar onderwerpen waar je over kunt praten als het stilvalt. Stel je date veel vragen, dan komt er altijd wel weer een onderwerp waar je op in kunt haken. Als je nog niet zo ervaren bent met daten kun je ook eens een proefdate doen met je beste vriend of vriendin zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten.

Zij stellen je misschien vragen waar je nog nooit over nagedacht hebt. Zo ga je beter beslagen ten ijs je date tegemoet.

Probeer je te ontspannen

Neem voor je date een ontspannend bad of steek wat wierook aan waardoor je je relaxt voelt. Trek je favoriete outfit aan waarin je je altijd goed voelt en niet dat nieuwe jurkje waarin je je nog niet helemaal zeker voelt. Als je ontspannen je date ingaat is dat niet alleen voor jezelf fijner maar ook voor de ander.

Maak er geen big deal van en zie het als een leuk uitje en niet als iets waar je leven vanaf hangt. Valt de date tegen? Dan heb je hooguit een tegenvallende avond gehad. De kans is een stuk groter dat je een gezellige avond hebt, ook als er geen romantische klik is. Het is altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.

Doe iets actiefs

Wanneer je het spannend vindt om recht tegenover elkaar te zitten en met elkaar te praten plan dan een actieve date. Ga bijvoorbeeld samen naar de dierentuin, ga een stuk wandelen of ga naar een tentoonstelling.

Op die manier ligt de focus wat minder op elkaar maar ook op hetgeen dat jullie samen aan het doen zijn. Dit levert automatisch weer gespreksonderwerpen op. Je vermijdt ook dat je elkaar de hele tijd in de ogen moet kijken, iets wat erg spannend is als je iemand nog maar net kent.

Reacties