arrow_drop_up arrow_drop_down
7 augustus 2013 

Datingproblemen? 5 tips om datingstress te voorkomen

Daten is voor iedereen spannend, maar voor sommige mensen is het extra lastig. Mensen die last hebben van faalangst, veel zenuwen of onzekerheid bijvoorbeeld. Hieronder geven we een paar tips om om te gaan met datingproblemen en datingstress te voorkomen.

Spreek af op een vertrouwde plek

Een eerste date is altijd spannend. Zorg er daarom voor dat je afspreekt op een plek die je zelf goed kent en waar je je relaxed voelt. Op die manier voel je je minder gespannen en heb je in ieder geval een ding minder om je zorgen over te maken. Als je afspreekt in je stamkroeg dan bevindt je date zich op jouw terrein waardoor jij je meteen al zekerder voelt.

Als je het ook een beetje eng vindt om een vreemde te ontmoeten dan kun je altijd afspreken met een vriend of vriendin dat diegene tijdens de date ook op die plek is.

Maak een korte afspraak

Als je voor de eerste keer afspreekt vul dat dan niet meteen in met een avondvullend programma maar ga eerst gewoon alleen een drankje drinken. Als het goed bevalt kun je altijd nog samen wat gaan eten of naar de film gaan. Een korte afspraak voorkomt dat je een hele avond vastzit aan een date die tegenvalt. Zorg ervoor dat je met eigen vervoer komt zodat je zelf naar huis kunt wanneer je wilt en niet afhankelijk bent van de ander.

Bereid je voor

Als je het echt heel spannend vindt dan kun je je op een date best voorbereiden. Verzin bijvoorbeeld een paar onderwerpen waar je over kunt praten als het stilvalt. Stel je date veel vragen, dan komt er altijd wel weer een onderwerp waar je op in kunt haken. Als je nog niet zo ervaren bent met daten kun je ook eens een proefdate doen met je beste vriend of vriendin zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten.

Zij stellen je misschien vragen waar je nog nooit over nagedacht hebt. Zo ga je beter beslagen ten ijs je date tegemoet.

Probeer je te ontspannen

Neem voor je date een ontspannend bad of steek wat wierook aan waardoor je je relaxt voelt. Trek je favoriete outfit aan waarin je je altijd goed voelt en niet dat nieuwe jurkje waarin je je nog niet helemaal zeker voelt. Als je ontspannen je date ingaat is dat niet alleen voor jezelf fijner maar ook voor de ander.

Maak er geen big deal van en zie het als een leuk uitje en niet als iets waar je leven vanaf hangt. Valt de date tegen? Dan heb je hooguit een tegenvallende avond gehad. De kans is een stuk groter dat je een gezellige avond hebt, ook als er geen romantische klik is. Het is altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.

Doe iets actiefs

Wanneer je het spannend vindt om recht tegenover elkaar te zitten en met elkaar te praten plan dan een actieve date. Ga bijvoorbeeld samen naar de dierentuin, ga een stuk wandelen of ga naar een tentoonstelling.

Op die manier ligt de focus wat minder op elkaar maar ook op hetgeen dat jullie samen aan het doen zijn. Dit levert automatisch weer gespreksonderwerpen op. Je vermijdt ook dat je elkaar de hele tijd in de ogen moet kijken, iets wat erg spannend is als je iemand nog maar net kent.

Floortje
Door

Floortje

op 21 April 2014

Wat moet je doen als je een man op internet hebt gevonden en die wil afspreken bij hem in de buurt. Ben er totaal niet bekend en vraag me af of het 'echte liefde' is als je u begrijpt wat ik bedoel. Hoe kan ik hier het beste achterkomen? Ken hem van datingsites

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 22 April 2014

Beste Floortje, Bedankt voor je bericht. Wat leuk dat je iemand hebt ontmoet via een datingsite. De meeste datingsites hebben een pagina waarop je de do's en dont's tijdens een eerste dates kunt lezen. Vooral als je voor het eerst een date hebt via internet kan dit wel eens handig zijn om door te lezen. Mijn tip's: Spreek ten aller tijden af op een neutrale plek waar ook andere mensen zijn, bijvoorbeeld een café. Houd het bij het eerste afspraakje bij een wat kortere ontmoeting van bijvoorbeeld 2 drankjes. Op die manier ben je in het bezit van een eerste indruk en kan je bij thuiskomst rustig bedenken of je een klik voelt. Laat je niet meeslepen door verlangens tijdens de eerste date, houd het simpel. Hiermee voorkom je dat er van beide kanten verwachtingen ontstaan waaraan je in de toekomst wellicht niet kan voldoen. En het antwoord op jouw vraag of het echte liefde is kan ik niet beantwoorden. Dit zal je zelf moeten uitvinden en dat heeft tijd nodig. Blijf hierbij dicht bij je gevoel. Ik wens je veel plezier met de eerste ontmoeting. Met vriendelijke groet, Albert Sonnevelt.

Reactie plaatsen