Geld verdienen met je passie. Zeven gouden tips!
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
12/31/2017
6 min

Geld verdienen met je passie? Zeven gouden tips!

12/31/2017
6 min

‘Maak van je passie je baan en je hoeft nooit meer te werken.’ De afgelopen tijd heb je aardig wat blogs gelezen over het vinden en volgen van je passie. Hoe fantastisch zou het zijn als je ook geld zou verdienen met dat waar jij energie van krijgt, goed in bent en wat je het allerliefste doet! Zeker, het vraagt inspanning en is lang niet altijd makkelijk. Maar als jij erin gelooft, je koers bepaalt en doorzet, is het echt mogelijk. De volgende tips helpen je op weg.

‘If you can dream it, you can do it’- Walt Disney

Zet je energie op ‘het gaat lukken’

Er zijn allerlei excuses te bedenken om geen actie te ondernemen: ‘Ik weet nog niet genoeg’, ‘Ik bente jong/te oud’, ‘Ik ben niet goed in verkopen’, ‘Dan raak ik mijn zekerheid kwijt’ of ‘Niemand zit op mij te wachten’. Maar als je vanuit de mindset vertrekt dat het toch niet gaat lukken, saboteer je jezelf. Dan zit je energie op ‘niet’ in plaats van op ‘wel’. Henry Ford deed daar een mooie uitspraak over: ‘Of je denkt dat je het kunt of niet, je hebt in beide gevallen gelijk.’ Ondernemen is proactief risico’s durven nemen. Met een afwachtende houding kom je er niet. Welke ‘ja-maar’ houdt jou tegen? Misschien is het ondernemerschap niks voor jou, maar als je het niet probeert, kom je daar nooit achter. Zekerheid heb je niet, maar ook een vaste baan biedt dat ook niet. Dan kun je dus maar beter werk maken van je passie. Je weet immers al waar jij energie van krijgt en waar je goed in bent. Geloof in jezelf, overwin je twijfels, zet de eerste stappen en vind je weg. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Wanneer je jouw passie gaat delen, kan de energie gaan stromen.

Maak ruimte voor je passie

Begin gewoon klein. Je hoeft echt niet meteen je baan op te zeggen. Wel is het belangrijk dat je ruimte vrij maakt voor je passie als je besloten hebt om er ‘werk van te maken’. Bijvoorbeeld door één dag minder in de week te gaan werken. Dan besteed je in elk geval al een dag meer aan je passie dan nu. Een parttime baan combineren met een bestaan als zzp’er is een ideale manier om risico’s te spreiden en je passiebedrijfje een eerlijke kans te geven. Neem kleine stapjes. Je ontdekt vanzelf wanneer de tijd is aangebroken voor een volgende stap.

Vertaal je passie naar iets wat een probleem oplost

Onderzoek welk probleem jij met jouw passie kunt oplossen. Kijk om je heen, leg je oren te luisteren, praat over je plannen en ideeën, stel vragen en wees nieuwsgierig . Waar worstelen mensen mee, waar hebben ze het meest behoefte aan? Ga op zoek naar dat ene specifieke probleem waar je klant zich mee kan identificeren en waar jij met jouw passie een unieke oplossing voor biedt. Iets waarmee jij je onderscheidt van concurrenten die in dezelfde vijver vissen. Juist door te kiezen voor een specifiek uniek aanbod zul je eerder herkend worden als expert.

Expertise en een duidelijke toegevoegde waarde maken je aantrekkelijker en geloofwaardiger dan roepen dat je overal goed in bent. Hoe simpeler en duidelijker je kunt aangeven welk probleem jij oplost, hoe makkelijker het voor mensen is om te besluiten dat ze jouw product of dienst nodig hebben.

Je beperken en kiezen voor één specifiek product vinden we vaak lastig. Ons brein houdt liever zoveel mogelijk opties open. Maar ‘less is more’ en vergroot de kans dat je je eerste betalende klanten gaat binnenhalen. Die eerste euro verdienen, daar gaat het in eerste instantie om. Ervaren dat het werkt, dat je echt geld kunt verdienen met je passie. Dat geeft energie en smaakt naar meer. Vertrouw erop dat zich gaandeweg kansen en mogelijkheden aandienen om je aanbod uit te breiden.

Ken je klant

Zorg dat je een goed beeld hebt van jouw specifieke klant. Richt je daarop in plaats van op een breed publiek. Zoek ze op, praat met ze. Wat is hun profiel? Wat doen ze, waar vind je ze, waar hebben ze behoefte aan? Dat helpt je de voordelen van jouw product nog gerichter toe te spitsen op je doelgroep en via de juiste kanalen in de markt te zetten. ‘Less’ is ook hier ‘more’. Als je iedereen probeert aan te spreken, voelt namelijk niemand zich aangesproken. Het werkt echter veel beter om je op een nichemarkt te richten. En dankzij internet is een nichemarkt tegenwoordig alles behalve klein is. Denk bijvoorbeeld aan youtubers die wereldwijd miljoenen volgers hebben. Of kleine online stores die wereldwijd hun producten verkopen.

Zet bezig zijn met je passie op de eerste plaats

Houd bij alles wat je doet focus op je passie en je sterke kanten. Blijf uitbouwen wat je al goed kunt en ga geen dingen aanbieden die je hart niet werkelijk sneller doen kloppen. Je wilt immers niet zomaar ander werk, maar geld verdienen met je passie. Twijfel je? Leg je plannen dan eens voor aan anderen. Waar ga jij in hun ogen van stralen? Bij welke optie is jouw passie en energie het meest voelbaar? In die hoek moet je het zoeken. Als jij echt passie uitstraalt, maakt dat indruk, want passie kun je niet faken. Je hebt het of je hebt het niet. En het maakt je super aantrekkelijk en interessant voor toekomstige klanten.

Zet je passie op de eerste plaats, ook als je gaat groeien. Neem regelmatig de tijd voor reflectie. Krijg je er nog energie van of is je passieproject ongemerkt verandert in ‘een baan als alle andere’ omdat je te veel tijd kwijt bent aan taken die je niet leuk of moeilijk vindt? Zo ja, vraag je dan af wat kun je doen om de energie weer te laten stromen en plezier te beleven aan wat je doet. Bijvoorbeeld door taken die je vervelend of te moeilijk vindt, uit te besteden, zodat jij je meer kunt focussen op wat jij het leukste vindt. Of misschien wel door te besluiten dat je liever klein blijft omdat je dan je passie kunt leven, dan groeien en de meeste tijd spenderen aan andere taken.

Wees geen perfectionist

Misschien moet je hier en daar nog wat leren of bijschaven. Wees je daarvan bewust, maar laat dat je er niet van weerhouden om te beginnen. Het feit dat je ergens gepassioneerd over bent, maakt je al tot een expert. Vertrouw erop dat je al doende vanzelf bij leert. Je hoeft echt niet alles tot in de puntjes geregeld te hebben om te beginnen. Het risico daarvan is dat je in allerlei voorbereidingen blijft hangen, zoals: ik moet eerst nog een logo ontwerpen, mijn website afmaken, die opleiding afronden etc.

Het zijn dingen die moeten gebeuren, maar je hoeft je start er niet voor uit te stellen. Doe het strikt noodzakelijke en begin dan gewoon. Ga het ervaren. Hoe langer jij wacht, hoe groter de kans dat iemand anders je voor is. Ga uitproberen en kom in actie. Zet je passie in de buitenwereld. Laat jezelf zien en durf fouten te maken. Je kunt er alleen maar van leren. Zolang het blijft bij mooie plannen, wordt het nog geen werkelijkheid. Eenmaal begonnen wordt vanzelf duidelijk wat je volgende stap moet zijn.

Soms zul je dingen moeten doen die buiten je comfort-zone liggen. Actief de boer op bijvoorbeeld, een instructievideo maken of een groep mensen toespreken. Stretch jezelf en verleg stap voor stap je grenzen. Juist door spannende dingen aan te gaan leer je nieuwe dingen. Naarmate je ze vaker doet, voel je je er steeds comfortabeler bij. Dat is het enige wat je hoeft te bereiken, je hoeft niet overal een expert in te worden.

Denk in samenwerkingen

Probeer niet alles zelf te doen, maar denk in samenwerkingen en win-win. Je kunt je eigen online webshop opzetten, maar ook contact zoeken met winkels die jouw product verkopen in ruil voor een percentage van de winst of verwijzing op jouw site. Je kunt de samenwerking te zoeken met instellingen waar jouw doelgroep te vinden is en die al een groot klantenbestand hebben in plaats van moeizaam je eigen mailinglist opbouwen. Bijvoorbeeld door een workshop aan te bieden aan

hun klanten. Groter bereik, meer naamsbekendheid en het kost weinig. De plaatselijke pers is ook een manier om je boodschap te verspreiden. Met een goed artikel hebben zij gratis kopij en jij gratis publiciteit. Als je wilt gaan bloggen of vloggen over je passie op internet, kun je een ‘affiliate marketing’ samenwerkingsverband aangaan. Je bespreekt dan een product, plaatst er een link bij naar waar dat product te koop is en ontvangt een percentage van de verkoopprijs. Kortom: wees creatief in het zoeken naar samenwerkingen met gezamenlijk voordeel. Wat is jouw eigen ervaring met geld verdienen d.m.v. jouw passie? Heb je een manier gevonden om daar succesvol mee te zijn? Deel jouw kennis in het reactieveld hieronder. Of klik op één van de bovenstaande Social Mediaknoppen. Daar maak je altijd weer vrienden mee 🙂

Reacties