arrow_drop_up arrow_drop_down
9 april 2017 
in Passie

Je passie verdient beter

Je passie verdient beter. Volg je droom en maak er je beroep van.

In een andere blog over passie heb ik uitgelegd wat passie is en hoe je jouw passie kunt ontdekken. Je passie vinden is al een grote uitdaging, maar het volgen van jouw passie gaat nog een stapje verder. Hoe mooi zou het zijn als je jouw passie zou kunnen omzetten in jouw werk en er ook nog geld mee zou kunnen verdienen?

Doen wat je leuk vindt en daarmee je geld verdienen. Dat klinkt als een droom, niet waar? Die droom najagen gaat echter niet vanzelf. Het is daarom van belang om erachter te komen hoe je jouw passie kunt omzetten in iets tastbaars en iets waar je geld mee kunt verdienen. Maar hoe?

Nu hoor ik jullie al zeggen ‘Geld maakt niet gelukkig'. En dat klopt gedeeltelijk ook. Maar het ligt iets genuanceerder. Geld alléén maakt niet gelukkig. Maar financiële stress is wel vaak het grootste obstakel om niet achter je passie aan te gaan. Het is juist wat je vaak vasthoudt in een baan die weinig méér oplevert dan alleen je loon aan het einde van de maand. Angst en geld houdt ons vaak gevangen in onze comfortzone. In verantwoordelijkheden, in een bepaald patroon, wat we weten en kennen. Maar hoe mooi zou het zijn als je geld kunt verdienen met je passie? Met datgene wat jou gelukkig maakt?

Verdienen met je passie

Geld verdienen draait om wederkerigheid. Je geeft iets en je krijgt er iets voor terug. Je geeft toegevoegde waarde om iemand zijn ‘probleem' op te lossen en je krijgt geld en dankbaarheid voor het bieden van een oplossing.

Deze toegevoegde waarde is altijd een product of dienst. Het kan een tastbaar product zijn, maar ook een advies of een training, iets waar je klant van leert. Maar hoe maak je een product of dienst die verkoopbaar is?

Passie verkopen met een product

Deze klinkt misschien een beetje raar; je zou eerder zeggen: “je product verkopen met je passie”. Maar eigenlijk verkoop je passie met een product. Je verkoopt namelijk iets wat je leuk vindt om te doen in de vorm van een product.

Hou je van schilderen en staan er al een hele rij schilderijen op je zolder? Hang er dan maar eens een prijskaartje aan en zoek een koper. Zet je schilderij op internet, maak een website of zoek een winkel die jouw kunstwerk wilt verkopen. Je hoeft er niet meteen rijk van te worden. Ervaren dat jij geld kunt verdienen met wat je leuk vindt, dáár gaat het om.

Bij de vertaling van jouw passie naar iets tastbaars en het bepalen van de waarde hiervan, kun je proberen om de volgende vragen te beantwoorden.

 1. Welk probleem los ik met mijn passie op?
  Als je weet welk probleem jij voor een klant, opdracht- of werkgever oplost, is het een stuk makkelijker om erachter te komen hoe je met jouw passie iets kunt betekenen en er wellicht ook geld mee kunt verdienen. Bedenk dus voor jezelf welk probleem jij kunt oplossen door te doen wat jij het liefste doet. Voor elk probleem is een oplossing te bedenken, dus andersom geldt dat ook!
 2. Wat is de oplossing van dit probleem waard?
  Wil je weten hoe je jouw passie in de markt moet zetten? Je kunt het ronduit vragen: wat kost het als ik dit probleem niet oplos? Of, hoeveel winst loopt iemand mis als jij het probleem niet oplost?

Voor zo ver de theorie, de zakelijke omschrijving van geld verdienen. Maar wat kun je behalve een droog businessplan nog doen om te zorgen dat je plannen succesvol worden en je jouw passie kunt nastreven?

 1. Maak een lijst met mensen die daar zijn waar jij naartoe wilt.
  Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ga op zoek naar mensen die hetzelfde doen wat jij wilt doen en ga met hun in gesprek. Leer van hen hoe zij daar zijn gekomen.
 2. Niet denken maar doen.
  Veel mensen wachten met hun passie nastreven tot alles helemaal is uitgezocht en helemaal gepland is. Ook al weet je nog niet precies hoe je ermee geld moet verdienen, begin iets te doen waar je hart ligt. Ga het uitproberen hoe het zou voelen als je iets doet waar je blij van wordt. We leren iets als we het doen, niet door er alleen maar over te lezen of na te denken. Geef het een kans en ervaar wat het met je doet.
 3. Maak ruimte voor je passie.
  Probeer een omgeving te creëren waar je dichterbij je passie komt en maak er ruimte voor. Wellicht is dat door meer te gaan reizen of minder uren te werken om meer tijd te hebben om te gaan schilderen. Geef jouw passie ruimte om volledig tot bloei te komen.
 4. Probeer erachter te komen wat jouw passie zo bijzonder maakt
  Wat is de unique selling point van jouw passie? Wat kun je met jouw passie aan iemand bieden dat hij of zij niet kan afslaan? Heb je een originele passie? Mooi! Want iets wat uniek is, is bijzonder en dat kun je goed verkopen.
 5. Wat zijn jouw superpowers?
  Probeer erachter te komen wat jouw sterke kanten zijn. Waar ben je bijzonder goed in? Wat zijn jouw talenten? Als je eenmaal weet waar je op kunt bouwen, dan kun je het meeste uit jezelf halen.
 6. Probeer de vraag te beantwoorden: ‘Als je over 20 of 30 jaar terugkijkt op jouw carrière, wat zou je dan bereikt willen hebben?'
 7. Probeer jezelf te omschrijven in één zin.
  Vind de essentie van jouw doel en passie door de definitie van wie je bent en wat je wilt bereiken in een zin samen te vatten. Jouw zin zou kunnen zijn: ‘Hij heeft vier kinderen grootgebracht tot gelukkige en tevreden volwassenen' of ‘Zij heeft een apparaat ontwikkeld waarmee oude mensen een makkelijker leven hebben'. Als jouw zin een doel omvat die je nog niet hebt bereikt, dan weet je wat je te doen staat.

Tot slot wil ik je nog vijf tips meegeven als je je passie achterna wilt:

Geen opleiding? Geen probleem

Ook al heb je niet de juiste opleiding voor wat je nu wilt gaan doen. Als je passie ergens ligt dan ben je al de expert! Want met je passie ben je vanuit jezelf al zo veel bezig. Je verdiept je erin, omdat het je energie geeft en je er geen genoeg van kunt krijgen. Zo zijn er tal van mensen die op deze manier hun bedrijf begonnen zijn. Gewoon door zelfstudie, uitproberen en vooral doen.

Je verleden is goed voor je

Ook al heb je in jouw verleden een keuze gemaakt waarvan je nu denkt dat het niet de juiste was, dit hoeft nu geen belemmering te zijn. Wellicht heb je een opleiding gekozen die nu helemaal niets meer te maken heeft met jouw passie. Geen probleem. In jouw werkverleden heb je zo veel geleerd dat je ook in andere gebieden verder kan helpen. Jouw vaardigheden kun je ook op een andere manier toepassen. Wees dus niet bang dat je in het verleden de verkeerde keuzes hebt gemaakt, want je zult merken dat al deze ervaringen juist heel goed van pas komen in je nieuwe werk.

Pak je kansen

De meeste mensen krijgen de schrik van hun leven als hun contract door bezuinigingen niet wordt verlengd. Maar zie het ook als een kans! Deze houding zie je vaak bij positief ingestelde mensen: externe gebeurtenissen die je als negatief kan zien, worden makkelijk omgedraaid tot iets positiefs. Soms krijg je ontslag, iets wat juist net dat ene duwtje in je rug kan zijn. Andere keren moet je die kansen zelf creëren. Door bijvoorbeeld zelf ontslag te nemen of minder uren te gaan werken in jouw oude baan om meer tijd voor je passie te creëren.

Versla de beren op de weg

Kan ik mijn huur nog wel betalen? Krijg ik nog brood op de plank? Krijg ik echt wel nieuw werk? Er liggen heel veel onzekerheden op de loer als je ervoor kiest om jouw passie te gaan volgen. En laat je niet tegenhouden door beren die anderen op jouw weg zetten. Andere mensen, zoals je ouders, maken zich bijvoorbeeld druk om het feit of jij je huur nog wel kan betalen straks. Of ze vinden dat je verstandige keuzes moet maken. Hoe zit het bijvoorbeeld met je pensioen? Laat je dus niet beïnvloeden door hun angsten, maar blijf je eigen weg volgen.

Zekerheid heb je nooit

Het volgen van je passie geeft onzekerheid, dat klopt. Maar ook een vaste baan bidet geen 100% garantie. De waarheid is: ook je vaste baan kun je zomaar kwijtraken. Het leven geeft nu eenmaal geen zekerheid. En met die zekerheid in gedachten, kun je maar beter doen wat je leuk vindt. Weet je nu al dat je spijt gaat krijgen als je het niet doet? Ga het dan zeker doen.

Geef het tijd, maar wacht niet te lang; op anderen, of totdat wellicht een burn- of bore-out jou hardhandig laat voelen dat je niet op het juiste pad zit. Het is de kunst om van jezelf en je passie de hoogste prioriteit te maken. Er kan zo veel meer dan je denkt. Onderzoek, maak een plan en zet de eerste stappen. Geld verdienen met dat wat je het allerliefste doet, is écht mogelijk.

Je Passie Verdient Beter

De wereld wacht op jou. Durf vol en met passie te leven. Want door jouw levenslust te delen, krijg je niet zelf, maar ook de rest van de wereld een blij gevoel. Dat kan je hieronder in het reactieveld vast oefenen. Deel je droom en vertel hoe je die tot leven brengt. Daarna is het ook nog fijn wanneer je dat aan je vriendenkring laat weten via de bovenstaande socialmedia knoppen.

Want wanneer je jouw passie eenmaal uitspreekt, dan kan de energie gaan stromen.

Field
Door

Field

op 10 April 2017

dit is eigenlijk precies wat ik heb gedaan. na twintig jaar trouwe dienst in drie dienstverbanden, waarvan de laatste 10 jaar, geeindigd in burnout. toen heb ik me voorgenomen alleen nog maar leuke dingen te gaan doen. dat werkte een tijdje, gaf enorm veel energie. had echt het idee als zzper de kost te kunnen verdienen. toch merk ik dat het fenomeen dat kinken in de kabels, de traagheid van sommige processen, veranderingen van de plannen van de opdrachtgever, etc., ervoor zorgen dat ik soms de moed verlies en de energie wegvloeit. maarja, dat is typerend voor burn out. heel hard je best doen en als het dan niet lukt of niet gewaardeerd wordt, zakt je enrgie als een plumpudding in elkaar. hoe ga je daarmee om? hoe bouw je een reserve op? je kunt niet afdwingen dat die processen lopen zoals jij wilt. wat u beschrijft is waar ik naartoe zou willen. ik heb gezien dat het kan, wil het ook maar bewandel kennelijk niet helemaal de goede weg en weet niet hoe ik daar dan wel op kom. misschien ben ik te ongeduldig, dat kan ook...

Jasperina Prinsen
Door

Jasperina Prinsen

op 10 April 2017

Niet opgeven! Van tegenslag wordt je uiteindelijk sterker. Ook ik worstel als ZZPer accepteer de worsteling, niets gaat vanzelf. Doe het wel uitsluitend voor jezelf. Geef jezelf een compliment en spreek jezelf bemoedigend toe.

Maartje
Door

Maartje

op 10 April 2017

Hoi Field, door de woorden 'heel hard je best doen' werd ik getriggerd even te reageren op je bericht. Goed dat je besluit om alleen nog maar leuke dingen te doen! Dát geeft je energie. Evalueer dit regelmatig voor jezelf, ben je nog steeds jouw weg aan het bewandelen? Doe je ECHT nog steeds wat je leuk vind? Of kun je werk/activiteiten van je lijst schrappen? Met 'hard werken' kom je er niet altijd. Hierdoor loop je (opnieuw) gevaar op een burn out. Werk met passie, geduld & doorzettingsvermogen. Als dit is wat je echt wil, ga je ervoor, en zijn de eerste tegenslagen een 'peulenschil' tov de energie die je krijgt van zzper zijn. Ik ken ook de angsten, momenten van onzekerheid (ga ik het wel redden, volhouden etc) en belemmeringen. Toch zijn dit de leermomenten voor jezelf. (Ik, 34 jaar jong, kom uit 2 burn-outs en overwinnaar van borstkanker, bouwende aan zzper-schap).

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 April 2017

Hey Field, fijn dat je ook jouw reactie achterlaat op mijn blog. Misschien kun jij ook eens kijken op mijn nieuwe website http://www.coachplek.nl Daar help ik startende coaches en coaches die willen (door)groeien. Vaak worstelen mensen met dezelfde problematiek als ZZP-er. Op Coachplek hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en kun je echte stappen maken met hulp van de andere leden en met mijn hulp natuurlijk. Neem gerust eens een kijkje! Veel succes! Hartelijke groeten Albert

Zorina
Door

Zorina

op 10 April 2017

Ik wil graag gezinscoach zijn. Hbo coaching, hbo toegepaste psychologie met een diploma afgerond. Hbo gezinstherapie bijna met diploma afgerond. Ik wil hier na nog een cursus relatietherapie doen. Visitekaartje uitgezocht. Een bijbaantje opgezegd omdat ik meer mijn passie wil volgen. Echt voor mezelf beginnen, vind ik erg spannend!!

Eleanor
Door

Eleanor

op 10 April 2017

Wat goed! Veel succes!!!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 April 2017

Beste Zorina, dank voor het delen. Jouw betrokkenheid met het onderwerp passie helpt gegarandeerd weer anderen. Heel veel succes gewenst! Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Loes van den Berg-Bekkers
Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 April 2017

Beste Loes , dank voor jouw waardevolle aanvulling op mijn blog. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hartelijke groet Albert

Sherida
Door

Sherida

op 11 April 2017

Al jaren worstel ik met mijzelf betreft passies. Ik vind zoveel dingen leuk! Dat maakt het voor mij lastig om een keus te gaan maken. Ik ben erg leergierig en wil steeds nieuwe dingen leren. Ik vind kruidenkunde interessant maar ook astronomie en astrologie. Tevens wordt ik ook blij van archeologie en hoe de processen van de natuur werken. Psychologie en anatomie ook super interessant. Maar ook mythologieën en religies. Al vanaf kinds af aan wil ik de wereld begrijpen, mijzelf en de ander. Vorige jaar had ik de opleiding tot Massage Therapeut afgerond bij Sonnevelt. Ik vind het leuk om therapie te geven, maar moet er niet aan denken om alleen maar hier mee bezig te zijn. Ik wil graag bezig zijn met de zaken die me interesseren en daarmee mijn brood verdienen. Maar hoe? Ik mag nog op onderzoek uit gaan wat ik met mijn veelzijdigheid te bieden heb aan de wereld. Ik heb al wel ontdekt dat het erg fijn is om van mij af te schrijven. Ik heb gedichten gemaakt waarin ik mijn leringen in heb verwerkt. Maar het voelt dan weer raar om geld te vragen voor gedichten....

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 April 2017

Beste Sherida, dank voor jouw positieve feedback en je verhaal. Misschien is mijn nieuwe website http://www.coachplek.nl iets voor jou? Daar help ik startende coaches met het opstarten van hun praktijk en het zoeken naar je nichemarkt. Zodat je de dingen kunt doen waar jij gepassioneerd door raakt. Neem eens een kijkje! Veel succes met alle goede dingen die je doet. Hartelijke groet Albert

Lodi Planting
Door

Lodi Planting

op 24 April 2017

Goede tips Albert. Ik ben blij te lezen dat je niet simpelweg schrijft: "volg je passie en word rijk". Want passie betaalt geen rekeningen! De essentie is volgens mij 1. iets vinden wat jij heel leuk vindt 2. iets (product/dienst) zoeken naar wat meerwaarde biedt en 3. het bekend maken aan het grote publiek (personal branding). Het klinkt nu heel simpel, maar hard en doelgericht werken is de "magic bullet".

Reactie plaatsen