Hoe kom ik van mijn stress af?
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
10/03/2016
4 min

Hoe kom ik van mijn stress af?

10/03/2016
4 min

Hoe kom ik van mijn stress af?

Stress: iedereen heeft er in een bepaalde mate last van, maar je beschouwt het tegenwoordig als iets wat normaal is. Toch onderschat je vaak de risico’s van spanning op lange termijn. Begin daarom vandaag nog met de oplossing.

Hoe kom ik van mijn stress af?

Deze vraag krijg ik bijna dagelijks gesteld op mijn website. Nu is stress niet altijd per definitie slecht. Je hebt nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid spanning nodig om een prestatie te kunnen leveren.

Iedere topsporter, artiest of ondernemer weet dat je zonder een gezonde portie stress nooit de resultaten bereikt die je voor ogen hebt. Maar op het moment dat het doel gerealiseerd is, zal je een evenredige hoeveelheid ontspanning moeten pakken om het lichaam weer terug in balans te krijgen. Daar gaat het vaak mis. Met als gevolg dat steeds meer mensen met een chronisch te hoge basisspanning door het leven gaan.

Dat is de reden dat je in deze blog vijf tips krijgt om jezelf regelmatig weer tot rust te brengen.

Tip 1 Mediteer om stress te verminderen

Alhoewel het nog steeds voor veel mensen zweverig overkomt, is meditatie een van de beste manieren om je malende gedachten weer tot rust te brengen.

Het is niet voor niets dat alle grote wereldreligies meditatie of gebed hebben opgenomen in hun dagelijkse routine. Wanneer je er een gewoonte van maakt om op vaste momenten van de dag even stil te staan, dan zal je op de duur steeds beter bij jezelf kunnen blijven.

Er zijn tegenwoordig fantastische meditatie-apps en programma’s die je op jouw smartphone kunt downloaden. Dit is de top vijf waar ik zelf het meest enthousiast over ben;

  1. Buddhify
  2. Headspace,
  3. Stop, breathe & think,
  4. Calm
  5. De Mindfulness App

Voor een heel gering bedrag per jaar heb je dan toegang tot een heel scala aan meditatie programma’s die jou aan de hand meenemen naar een diepe ontspanning en een bewuster leven. Vaak is de tijdsinvestering niet meer dan 10 minuten per dag. Je hoeft ook absoluut geen ervaring te hebben op meditatiegebied.

Tip 2 Diepe ademhaling werkt direct

Een diepe buikademhaling is één van de snelste manier om weer tot rust te komen na een stressvolle ervaring. Hiermee activeer je namelijk jouw parasympathicus. Dit is het deel van jouw zenuwstelsel dat het signaal geeft om de stressreactie weer af te remmen.

Het valt me echter op dat het voor veel mensen niet altijd even makkelijk is om een ontspannen lage ademhaling te krijgen. Ook hier kan het nuttig zijn om even de hulp in te roepen van een professional. Want er zijn een aantal beroepsgroepen die zich gespecialiseerd hebben in het optimaliseren van de ademhaling. Denk daarbij aan:

Ademtherapeut, Logopedist, fysiotherapeut, zangleraar, Cesartherapeut, yogadocent, Pilatus instructeur, enzovoorts. Ik zal ongetwijfeld nog een aantal ademspecialisten zijn vergeten. Voel je vrij om onderaan deze blog in het reactieveld daar nog een aanvulling op te geven.

Je kunt de bovengenoemde beroepsgroepen makkelijk vinden op internet. Via hun beroepsvereniging kan je dan kijken of er een gediplomeerde professioneel bij jou in de buurt is die je kunt consulteren. Wacht niet te lang, want wanneer je regelmatig geblokkeerd zit met je ademhaling stapelen de stressklachten zich snel op.

Tip 3 Kalmeer de stressstormen in je hoofd met muziek

Waarschijnlijk heb je het al eerder ervaren in je leven dat muziek je direct in een andere stemming kan brengen. Toch vergeten we snel dat dit ook een perfecte manier is om je stress te reduceren.

Maak voor jezelf een favoriete playlist die speciaal bedoeld is om je rust te geven. Voor de één is dat een lijst met meditatieve muziek, gevuld met klankschalen en zacht tinkelende belletjes. De ander geeft de voorkeur aan natuurgeluiden, waarbij de wind door de bomen ruist, er kalm stromende bergbeekjes voorbijkomen en de golven van de zee zacht ritmisch het strand oprollen.

Maar wanneer je daar geïrriteerd door raakt, dan kan ook klassieke muziek of jazz jouw hersengolven op een positieve manier beïnvloeden.

Gebruik een goede koptelefoon en een favoriete plek waar je even ongestoord kunt genieten van jouw muziek.

Tip 4 Zacht ritmisch bewegen brengt je ook tot rust.

Als kind werd je er al kalm van, maar ook als volwassene kan je er in gestreste toestand direct profijt van hebben: zacht heen en weer bewegen in de vorm van wiegen.

Ook dit is geen alledaagse tip, maar het is inmiddels mijn dertigjarige ervaring dat ik met wiegen zelfs de meest gestreste persoon in een korte tijd weer tot rust kan brengen.

Wanneer je rustig op het ritme van je ademhaling van links naar rechts beweegt met je bovenlichaam, dan heeft dat een bijzonder kalmerende werking. Je brein maakt dan oxytocine aan.

Dit knuffel,- of bindingshormoon brengt je direct terug naar het gevoel van veiligheid en ontspanning.

Het is niet voor niets dat mensen met bijvoorbeeld autisme deze ritmische beweging gebruiken om zichzelf weer tot bedaren te brengen wanneer ze uit evenwicht zijn geraakt.

Wen je zelf aan om regelmatig door de dag heen eventjes zacht te schommelen met je lichaam. Het hoeft niet eens zichtbaar te zijn aan de buitenkant. Kies een tempo wat bij jou past. Het kan zijn dat je haast vanzelf begint te neuriën. Dit zal het rustgevende effect alleen nog maar vergroten.

Tip 5 Maak contact met dierbare mensen om je heen

Chronische stress zorgt ervoor dat je jezelf op termijn steeds meer gaat isoleren. Stress geeft focus, maar het vernauwt ook je blik. Je sluit alle andere prikkels uit jouw omgeving zoveel mogelijk uit.

Dit zorgt er tevens voor dat je de mensen om je heen al snel lastig vindt. Voor je het weet raak je geïrriteerd van degene die jou het meest dierbaar zijn: je partner, je kinderen, je familieleden, je vrienden en collega’s.

Daarna heb je spijt omdat je ongecontroleerd uit je slof bent geschoten. Dat draagt nu niet bepaald bij aan een ontspannen leven.

Terwijl jouw sociale vangnet juist de beste remedie is tegen spanningsklachten. Zij kunnen ervoor zorgen dat je jouw emoties kunnen delen. Jouw ‘inner circle’ geeft je geborgenheid en warmte. Ieder mens heeft het nodig om zich geliefd te voelen. Dus wees zuinig op de waardevolle contacten in jouw directe omgeving.

Natuurlijk kun je wachten totdat je weer te veel stressklachten krijgt. Maar ik wil je adviseren om juist nu al te beginnen met het toepassen van de vijf bovenstaande tips. Je moet immers het dak repareren wanneer het droog is. Als je pas begint met oefenen wanneer je teveel spanning hebt, ben je eigenlijk al te laat.

Ik gun je een leven waarin je kunt groeien en genieten.

Ongetwijfeld heb je mensen waar je van houdt die ook de vraag hebben: “Hoe kom ik van mijn stress af?”. Wanneer je het idee hebt dat mijn blog ze daarbij kan helpen, dan wil ik je vragen om deze met hen te delen via de sociale mediaknoppen op deze pagina.

Bovendien ben ik heel benieuwd of je nog tips, aanvullingen of vragen hebt. Dus voel je vrij om je reactie onderaan deze blog achter te laten.

Reacties