Helpt relaxmuziek tegen stress?
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
11/13/2016
5 min

Helpt relaxmuziek tegen stress?

11/13/2016
5 min

Helpt relaxmuziek tegen stress? Het luisteren naar muziek doet wonderen bij het verlichten van stress. Iedereen heeft zijn/haar eigen muzikale smaak. Daarbij is het wel van belang dat je luistert naar de muziek waarbij je jezelf  goed voelt. Gaan zitten en jezelf dwingen te luisteren naar ontspannende muziek die je niet mooi vindt, kan stress veroorzaken, in plaats van te verminderen. Muziek is een belangrijk instrument om van stemming te veranderen en stress te verlichten, en het werkt direct op veel niveaus.

Ontspannende muziek stimuleert de aanmaak van het ‘knuffelhormoon.’

Uit onderzoek van de universiteit van Utah blijkt dat het luisteren naar rustgevende muziek het brein activeert om o.a. oxytocine aan te maken. Dit hormoon komt ook vrij bij aanraking, knuffelen en bij het krijgen van een orgasme.

Oxytocine zorgt ervoor dat je verbinding voelt, gelijkgestemden herkent en dat je vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen ervaart. Vandaar dat oxytocine ook wel het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd.

Hierdoor kan je beter ontspannen en makkelijker omgaan met emotionele situaties.

Het is gebleken dat het afspelen van muziek op de achtergrond terwijl we werken, schijnbaar onbewust van de muziek zelf, de stress op de werkvloer vermindert. Daarom hoor je in veel middelgrote winkels muziek tijdens het winkelen.

Er is ook ontdekt dat muziek de hartslag vermindert en een hogere lichaamstemperatuur veroorzaakt – een aanwijzing voor het begin van ontspanning. Het combineren van muziek met ontspanningstherapie was effectiever dan het alleen doen van ontspanningstherapie.

Follow the beat

Veel deskundigen zijn van mening dat het kalmerend effect van muziek wordt veroorzaakt door het ritme en de beat van de muziek, al zijn we ons daar niet vaak van bewust.

Ze wijzen er op dat we als baby in de baarmoeder waarschijnlijk werden beïnvloed door de hartslag van onze moeder. In een later stadium van ons leven reageren we op rustgevende muziek, misschien omdat we die associëren met de veilige, ontspannen en beschermende omgeving die ons door onze moeder wordt geboden.

Muziek kan één van de meest rustgevende of zenuwslopende ervaringen zijn die er bestaan. De keus wat voor ieder individu het beste werkt is moeilijk, de meeste mensen zullen iets kiezen dat ze ‘mooi’ vinden in plaats van iets waar ze echt iets aan hebben.

Tijdens intensief onderzoek naar wat welk muziekstuk teweegbrengt in het fysiologische reactiesysteem, werden veel onverwachte dingen ontdekt. Veel zg. meditatie- en ontspanningsmuziek bleken tot ongunstige EEG-patronen te leiden, even ongunstig als Hard Rock en Heavy Metal.

‘Live’ muziek is stress verlagend

Verrassend was dat veel Keltische muziek, oorspronkelijke ritmische muziek en muziek die harde drums of een fluit bevatten, buitengewoon rustgevend bleken te zijn. De meest opmerkelijke ontdekking was dat muziek die live wordt gespeeld, ook wanneer het geluidsvolume bescheiden is, een heel positief effect had, ook al klonk het niet altijd even goed.

Zoals eerder opgemerkt, geen enkele muziek is goed voor iedereen. Mensen hebben verschillende smaken. Het is van belang dat je de muziek die gespeeld wordt, mooi vindt. Onlangs kocht ik op internet een aantal nummers met ontspannende muziek die wonderen voor me heeft gedaan. Bij wondermooie pianomuziek hoor je het geluid van de oceaan op de achtergrond. Heel rustgevend.

Een opmerking: als je probeert stress kwijt te raken is het waarschijnlijk geen goed idee om bepaalde soorten ballades te spelen, of liedjes die herinneringen oproepen aan droevige periodes in je leven. De reden ligt voor de hand. Je probeert te ontspannen en de angstige gedachten weg te spoelen. Het laatste dat je dan nodig hebt is een droevig lied dat alleen maar herinneringen oproept die je sowieso niet nodig hebt.

Kies je voor de tekst, de melodie of het ritme?

Uit de wetenschap van de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)  weten we dat ieder mens zijn eigen zintuigelijke voorkeur heeft om prikkels te verwerken.

Dat geld ook voor de geluidsgolven die op je afkomen. Probeer maar eens te ontdekken welk type het best bij je past:

1. het visuele hoofdtype

Een visueel aangelegd persoon, kan zich beter een voorstelling maken en onthoudt de dingen ook beter wanneer hij het gezien heeft. Hij behoort tot het hoofdtype en is in de regel rationeel ingesteld. Als hij naar muziek luistert, heeft hij oog voor de tekst.

2. het auditieve harttype

Een auditief overheersend persoon moet de leerstof gehoord hebben. Hij behoort tot het harttype en is een gevoelsmens. Als hij naar muziek luistert, is het de melodie die hem het meest aanspreekt.

3. het motorische buiktype

Het motorische type moet iets doen, bijv. schrijven of bewegingen maken. Hij behoort tot het buiktype en doet veel driftmatig of instinctief vanuit een buikgevoel. Het ritme is voor hem belangrijk en muziek doet hem ritmisch bewegen of dansen.

Het beste is om in je leven zo veel mogelijk zintuigen in te schakelen met daarbij een positief gevoel. Zo voed je je eigen energiebronnen.

Welke muziek tip past bij jou?

Hier volgen enkele algemene richtlijnen die je kan volgen als je muziek gebruikt om je stress kwijt te raken.

  • Probeer een ‘geluidsbad’ van 20 minuten te nemen om de stress uit je lichaam te laten vloeien

Zet wat ontspannende muziek op je geluidsinstallatie, ga comfortabel op een bank of op de grond liggen, vlakbij de speakers. Wil je een meer intense ervaring, zet dan een koptelefoon op zodat je geconcentreerd blijft en niet wordt afgeleid.

  • Kies muziek met een traag ritme – trager dan de natuurlijke hartslag, die ongeveer 72 slagen per minuut bedraagt. Het is gebleken dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend of cyclisch patroon voor veel mensen het meest effectief is.
  • Terwijl de muziek speelt laat je er dan door overstromen en de stress van de dag wegspoelen. Concentreer je op je ademhaling, haal dieper adem, doe het langzaam en steeds regelmatiger. Concentreer je op de stilte tussen de noten in de muziek; daardoor voorkom je dat je de muziek gaat analyseren en wordt je ontspanning vollediger.
  • Als ja na een dag hard werken stimulering nodig hebt, kies dan een snellere muziek in plaats van langzame, kalmerende muziek. Zet het volume hoger en DANS! Het maakt niet uit of je kunt dansen of niet. Beweeg gewoon op de muziek en doe datgene waarbij jij je prettig voelt. Je zult stomverbaasd zijn over de bevrijding die je voelt!
  • Als beweging moeilijk voor je wordt, kies dan muziek die je kent – zoals de favoriete muziek uit je jeugd of favoriete gouwe ouwen. Bekendheid met iets leidt vaak tot kalmte.
  • Maak wandelingen met je favoriete muziek op de hoofdtelefoon. Adem in en uit op de maat van de muziek. Laat de muziek bepalen wat je doet. De combinatie van wandelen (fris en vrolijk lopen), beelden en muziek vermindert de stress aanzienlijk.
  • Het luisteren naar de geluiden in de natuur, zoals de golven van de oceaan of de rust van een diep woud, kan stress verminderen. Probeer een wandeling van 10 tot 15 minuten te maken als je in de buurt van de kust of op een rustig plekje in een bos bent. Ben je daar niet, koop dan meditatiemuziek met deze geluiden.

Ze zijn op internet en in muziekwinkels verkrijgbaar.

Mijn persoonlijke relaxmuziek top 10

Over smaak valt niet te twisten. Maar het Britse onderzoekinstituut Mindlab international kwam met wetenschappelijk bewijs dat het nummer ‘ Weightless’ van Marconi Union ongeveer 11% meer ontspannend was dan alle overige songs die de proefpersonen te horen kregen.

Ik houd van veel verschillende soorten muziek. Dit is  sterk afhankelijk van mijn stemming en behoefte van dat moment. Als het gaat om ontspanning, merk ik dat klassieke muziek mij nog steeds het meest tot rust kan brengen. Hier volgt mijn persoonlijke ontspanningsmuziek top 10:

  1. Enya Watermark
  2. Pachelbel Canon In D
  3. Satie Trois Gymnopedies
  4. DeBussy Clair De Lune
  5. Einaudi Divenire
  6. Yann Tiersen Le fabuleux destin d’Amélie poulain (piano solo)
  7. Chopin Raindrops
  8. Vladimir Cosma Sentimental Walk
  9. Craig Armstrong Balcony Scene
  10. Nigel Hess Piano Concerto gespeeld door Lang Lang

Ik ben heel benieuwd welke muziek jou helpt om de dagelijkse stress los te laten.

Laat jouw favoriete top 5 achter. 

Wil je deze blog delen of ‘liken’ met via de social mediaknoppen bovenaan deze pagina?

Daarmee draag je bij aan een Leven zonder stress voor alle mensen in jouw netwerk.

Reacties