Hoe vind ik mijn passie?
Passie
Albert & Tonny
Passie
06/23/2020
10 min

Hoe vind ik mijn passie?

06/23/2020
10 min


Het is alweer meer dan een jaar geleden dat de Psychologie van Succes Podcast is ontstaan. Het begon met een kleine vonk. We kenden elkaar al vanuit een vriendschap en het leek ons leuk om op deze manier te gaan samenwerken. We zijn allebei gedreven om de kennis en ervaring die we hebben te delen met andere mensen. Voor je het weet heb je zo je passie gevonden.

Die passie waarmee we aan deze podcast werken, dat is waar we het nu over willen hebben. We hebben meerdere vragen binnengekregen over passie. Mensen vragen zich onder andere af waar hun passie nu precies ligt en wat ze kunnen doen om zich meer verbonden te voelen gaan met hun werk.

Heel toevallig heeft Albert ook een boek geschreven over passie: ‘Ontdek je passie’. Het klinkt heel praktisch. Toch lijkt het erop dat het vinden van je passie helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Heel veel mensen weten niet precies wat hun passie is. Tijdens een masterclass over passie kwam zelfs een keer de vraag: “Kan het ook zijn dat je zonder passie geboren wordt?” Deze vraag is heel simpel te beantwoorden: Nee, je wordt altijd met een passie geboren.

Iedereen heeft een passie

Als je geen passie hebt, kun je ook niet ervaren dat je het niet hebt. Dat werkt hetzelfde als met eenzaamheid. Je kunt alleen maar eenzaamheid ervaren als je verbonden bent met andere mensen.

Passie dus, daar gaan we het over hebben. In Albert zijn boek De Levenscode lees je dat zinvol leven en enthousiasme enkele van de belangrijkste pijlers zijn voor levensverwachting en werkgeluk. Het boek over passie blijkt ook een van de best verkochte boeken van Albert. Hieruit blijkt maar weer dat veel mensen hun passie willen vinden.

Voor dit verhaal gaan we er even van uit dat je een passie hebt, maar nog niet altijd weet hoe het hebben en vinden van een passie precies werkt. Veel mensen maken het beeld van hun passie veel te groot. Deze mensen hebben het idee dat zolang ze hun passie nog niet gevonden hebben, ze ook nog niet aan de slag hoeven te gaan. Maar zo werkt het niet.

Twee kernen van passie

Passie heeft twee belangrijke kernen in zich. Aan de ene kant is passie levenslust. We associëren liefde ook vaak met passie. Maar er is ook een andere kant. Elk jaar met Pasen heb je een uitvoering van ‘The Passion’. Dit gaat juist over het lijdensverhaal van Christus. In het Grieks en het Latijn heeft passie ook twee betekenissen. Het betekent gepassioneerd liefdevol zijn en tegelijkertijd ook lijden. Die twee gaan hand in hand.

Als je vol voor je passie gaat, dan kan er ook weerstand verhogen, hoe doe je dat?" data-excerpt="Je weerstand verhogen, hoe doe je dat? Hoe verhoog je je weerstand? En heb je daar überhaupt wel invloed op? Je hebt wel degelijk invloed op je weerstand. Met die gedachte is Albert meer dan 25 jaar geleden zijn.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/7543/weerstand-verhogen-7-simpele-regels-voor-een-betere-gezondheid-1170x500.jpg?t=1616621261" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weerstand-verhogen/">weerstand ontstaan. Je kunt merken in je omgeving dat het niet altijd wordt gewaardeerd als je zo vol voor je passie gaat. Soms is er ook een belang om je passie niet na te leven. Dan houd je het veilig voor jezelf. Op deze manier gaat passie niet alleen maar over liefde en levenslust, maar kan het ook over lijden gaan.

Liefde en lijden kunnen niet zonder elkaar bestaan. Er kan geen positieve energie ontstaan zonder negatieve energie. Je ervaart pas liefde op het moment dat je het ook kwijt kunt raken. Op het moment dat je risico loopt iets kwijt te raken, zijn liefde en houden van het sterkst. Als je iets niet kunt kwijtraken, kun je er ook geen liefde voor voelen.

Als je bang bent om iets kwijt te rakken, kun je bezitterig worden. Dit bezitterige gevoel leidt tot jaloezie. Op zijn beurt leidt jaloezie weer tot boosheid, wat kan leiden tot haat. En haat is weer een vorm van lijden. Als je het zo bekijkt kan er geen liefde zijn zonder lijden als automatisch gevolg.

Het zou een hele vervelende kijk op de wereld zijn als liefde altijd automatisch in lijden zou veranderen. Maar precies dit is wel de reden dat sommige mensen bang zijn om liefde toe te laten in hun leven. Ze zijn bang voor het automatische lijden dat eraan verbonden is. Als je je niet open kunt stellen voor de liefde, bescherm je jezelf tegen het mogelijke lijden dat erbij komt.

Om dat patroon te doorbreken, heb je overgave nodig. Je moet je overgeven aan de liefde die je voelt. Deze overgave is ook nodig als het gaat om je passie.

Je passie vinden in vier stappen

Als mensen zich afvragen wat nu hun passie is, dan zoeken ze het vaak in hun baan. Ze bedenken dan welke baan hun passie is en welke taken precies hun passie zijn. Veel mensen willen tijdens het werk het idee hebben dat het hun passie is. Alleen zo werkt het niet. Je passie is niet het werk dat je doet. Het is wat het werk voor jou betekent. Of wat het werk jou brengt.

Passie zit hem niet in de feitelijke handelingen of het salaris. Het zit hem in de liefde die je uiteindelijk uit je werk kunt halen. Als je het zo bekijkt, wordt het vinden van je passie een veel interessantere vraag.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe ga je nu ontdekken wat dan precies jouw passie is? Je kunt je passie vinden in vier stappen:

  1. Het begint altijd met een vonk.
  2. Als je dat voldoende zuurstof geeft, dan wordt het een vlam.
  3. Van daaruit ontstaat er een vuur.
  4. Vervolgens ga je mensen daarmee ook verwarmen. Als je super gepassioneerd bent, wil je dat heel graag delen met andere mensen.

Dat laatste is ook de reden dat we deze podcast uiteindelijk doen. De liefde zit niet in het spreken voor een telefoon. En ook niet in het zijn van een podcaster. De liefde zit in de connectie die we voor elkaar voelen tijdens dit proces. Ook zit er liefde in het eindresultaat, alles wat de podcast met zich meebrengt en de reacties van luisteraars. En er zit liefde in het feit dat de gedachten die we delen alleen tijdens de podcast een plekje krijgen. De passie zit niet in het werk zelf, maar in alles wat erbij komt kijken.

Het begint met een vonk

Het vinden van je passie begint dus met een vonk. Dat houd in dat je klein moet beginnen. Maak het niet onnodig groot. Als je het te snel te groot maakt, haak je misschien voortijdig af. En dat is zonde.

Je vindt je passie niet in één keer. Niemand wordt ‘s morgens wakker en heeft plots 100% zijn passie gevonden. Je kunt niet zomaar een cursus of boek lezen en vanaf dat moment alleen maar gepassioneerd leven. Begin dus klein.

Misschien ben je wel heel erg gepassioneerd over eten koken. Dit heeft vaak niets met je werk te maken. Je vindt het bijvoorbeeld gewoon leuk om voor vrienden en familie een maaltijd te bereiden. Je hebt wat kookboeken of je zoekt online recepten op. Je hebt er plezier in, daar draait het om. Regelmatig heb je vrienden over de vloer voor een gezellig etentje en in het weekend zet je een uitgebreide maaltijd op tafel. Het is nog heel klein en bescheiden. Je volgt wat foodblogs en op die manier ben je ermee bezig. Je merkt dat er een vonk ontstaat.

Als je koken leuk vindt, is het heel logisch om het steeds vaker te gaan doen. In plaats van alleen recepten te maken voor vrienden, kun je bijvoorbeeld ook foto’s van je gerechten maken en op Instagram plaatsen. Je bent zo steeds meer bezig om van die vonk een vlam te maken. Het wordt steeds een beetje groter.

Door je passie steeds verder te blijven voeden, blijft het groeien. Vanuit een vlam, kan zomaar een vuur ontstaan. Want misschien raken mensen wel geïnspireerd door jouw kookkunsten en gaan ze je volgen. Je kunt er misschien zelfs geld mee verdienen. Zo blijft het groeien.

Dit hele verhaal is ook precies hoe het is gegaan met de Psychologie van Succes Podcast. Die is ook begonnen als een vonk. Vervolgens werd het een vlam en nu merken we al dat mensen zich eraan verwarmen. Daaruit is het idee ontstaan om het verder uit te bouwen. Zonder dat we het in het begin bedacht hadden, is dit alles veel groter geworden dan in de eerste instantie het idee was. De conclusie van dit alles is: begin klein.

Volg je nieuwsgierigheid

Het vinden van je passie begint dus met het opmerken van een vonk. Om die te ontdekken, kun je kijken waar jij nieuwsgierig naar bent. Passie en nieuwsgierigheid horen bij elkaar. Einstein zei ooit:

“Ik heb geen speciale talenten, maar ik ben gepassioneerd nieuwsgierig.”

Je hoeft niet per se bepaalde talenten te hebben om ergens een passie voor te hebben. Je moet alleen je nieuwsgierigheid kunnen prikkelen. Die nieuwsgierigheid is er altijd. Het is geen toeval dat je juist bepaalde tv-series kijkt of juist bepaalde boeken leest. Tijdens het kijken of tijdens het lezen, merk je dat bepaalde boeken of onderwerpen je nieuwsgierigheid nog verder prikkelen en misschien wel dat je er enthousiast over wordt. Je denkt: “Wauw, daar wil ik iets mee doen!” Misschien wil je er een product van gaan maken of het gaan delen. Als je dit ervaart, weet je dat je op het spoor van je passie zit. Het is aan jou of je het zuurstof blijft geven en het ook vertaalt naar gedrag.

Dat gedrag is essentieel als jij je passie wilt vinden. Je gaat je passie niet ontdekken door er alleen maar over na te denken of te lezen. Alleen maar nieuwsgierig zijn is niet genoeg. Nieuwsgierigheid is een drijfveer. Het trekt aan je. Je wilt meer over iets ontdekken. Voor je het weet ben je in beweging. In die beweging ga je weerstand ontmoeten. Als je je passie volgt, ga je er meer over leren. Je gaat zo je comfortzone oprekken. Bij het oprekken van die comfortzone komt altijd weerstand kijken.

De weerstand waar je mee te maken krijgt bij het vinden van je passie kan uit je omgeving komen. Mensen ontmoedigen je. Ze vertellen je dat het je nooit gaat lukken. Je gaat dit soort weerstand gegarandeerd krijgen. Het belangrijkste om dan te doen, is trouw blijven aan jezelf en jouw passie.

Blijf geloven in jezelf en in je nieuwsgierigheid. Als kind had je die nieuwsgierigheid al. Dat is waardoor je gegroeid bent en wat je in beweging zette. Je moet daarbij ook risico durven lopen. Anders kun je je passie geen voeding blijven geven.

Angst om je passie na te jagen

Soms is het enorm spannend om je passie na te jagen. Misschien heb je een baan die overduidelijk niet jouw passie is. Maar die baan geeft je wel zekerheid van inkomen. Als je bijvoorbeeld een gezin te onderhouden hebt, kan dat extra druk opleveren. Stoppen met je baan kan dan betekenen dat je je gezin benadeelt.

De vastigheid waarmee je je leven runt is bekend. Herkenning leidt tot vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen en vertrouwen leidt op zijn beurt weer tot ontspanning. Zolang jij in een bekende modus bent, dan ben je over het algemeen meer ontspannen.

Het onbekende staat over het algemeen voor stress en spanning. En spanning komt dan weer heel dicht in de buurt van passie. Bij spanning en sensatie denk je al snel aan leuke dingen. Het kan heel goed zijn dat je wel ergens nieuwsgierig naar bent, maar dat je het risico loopt dat het verder afbreuk doet van jouw tevredenheid op een bepaald moment. Je durft jezelf dan nog niet de zekerheid te geven om je passie na te jagen. Je onderdrukt je nieuwsgierigheid, want zo blijf je veilig.

Zo komen we weer op het feit dat het heel veilig is om te zeggen dat je je passie nog niet hebt gevonden. Je hoeft er dan ook niets mee. Door zo te denken zit je in de overlevingsmodes.

Ontdek je vonk

In de Engelse taal lijken de woorden excitement en anxiety heel erg op elkaar. Qua betekenis lijken ze elkaars tegenpolen, maar ze zijn wel dezelfde energie. De energie is alleen anders gelabeld. Het gaat niet zozeer om de energie zelf waar je bang voor bent, maar om de verschijnselen die het geeft.

Je kunt enorm gepassioneerd zijn over iets, maar het ook heel spannend vinden om te doen. Dit kan verwarrend zijn. Je zou zeggen dat passie alleen maar leuk zou moeten zijn. Dat is niet zo. Bij passie komt er veel energie vrij en deze manifesteert zich in jouw lijf. Het is de energie die je in jezelf mobiliseert om te creëren. Passie kan heel spannend zijn. Begin daarom heel klein, met een vonk, wat het ook is.

Het kan ook goed zijn dat je meerdere vonken hebt. Misschien heb je ook wel meerdere passies. Sommige mensen zeggen dan heel makkelijk: “Ja, maar ik vind alles leuk.” Ook dat is weer zo’n smoes om niet te beginnen. Als je alles wat je leuk vindt gaat trechteren, komen daar vaak drie of vier dingen uit die je als een soort rode draad door je leven heen ziet bewegen.

Nadat je alles wat je leuk vindt hebt gefilterd naar drie of vier dingen, begin je gewoon met een van die vonkjes. Je kunt het een proefballon noemen. Laat die proefballon op en houd het klein. Als het uiteindelijk niets blijkt te zijn, dan kun je die afvinken en begin je aan je tweede proefballon.

Je hebt een heel leven om uit te vinden wat jouw passie is. Je hoeft je passie niet per se nu te vinden. Je kunt wel nu beginnen met het oplaten van een proefballon. Ook al weet je absoluut niet welke kant je op moet gaan.

Begin vandaag

Er is maar één ding belangrijk: kijk naar waar je enthousiast van wordt. Je kunt dit ook aan je vrienden en familie vragen. Vraag ze eens of ze je ogen zien stralen als je vertelt over een bepaald onderwerp. Krijg je een glimlach van oor tot oor? Dan weet je dat je op het goede spoor zit en een vonk te pakken hebt.

Stel, je vertelt dat je voor jezelf gaat beginnen, maar je weet nog niet of het gaat lukken. Dan is het eigenlijk al kansloos. Je gaat het dan hoogstwaarschijnlijk toch niet doen. Kijk naar wat voor jou de pareltjes zijn die je als een rode draad in je leven voorbij ziet komen. Kijk naar wat je nieuwsgierigheid prikkelt. Wat voelt spannend, maar nog steeds veilig genoeg om eraan te beginnen? Dat is de proefballon waar je mee aan de slag kunt gaan.

Misschien zie je dat bepaalde mogelijkheden en middelen in jouw ogen niet ideaal zijn. Denk daar vooral nog niet over na. Als je maar begint. Nu. Vandaag. Stel het niet meer uit. Als je begint laat het leven je vanzelf zien wat de bedoeling is. Dan kom je vanzelf de juiste mensen of de juiste middelen tegen. Je wordt plots benaderd. En op dat moment kom je er vanzelf achter wat de volgende stap is. Als het maar iets is wat je enthousiasme en je nieuwsgierigheid prikkelt. Want anders ben je kansloos.

Nietsche zei ooit:

Alleen de liefde kan de mens verlossen.

Passie komt natuurlijk heel dicht in de buurt van die liefde. Als je die verlossing zoekt, dan hoef je alleen maar nu te gaan bewegen in de richting waar je op dit moment de meeste liefde voelt.

Reacties