Dennis van Miltenburg, Brein TV
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
08/17/2021
14 min

Holistisch helen (met Dennis van Miltenburg)

08/17/2021
14 min


Holistisch helen met Dennis van Miltenburg

Vandaag hebben we een hele bijzondere gast in ons midden. Een nieuwe expert in onze expert podcast, namelijk: Dennis van Miltenburg.

Dennis reisde op zijn 21e naar Peru waar hij een sjamanistisch retreat volgde in de amazone. Sinds zijn 16e interesseerde hij zich al voor alles wat te maken heeft met lichaam, geest en emoties. Op een avond tijdens dat retreat vielen alle puzzelstukjes voor hem samen. Hij bedacht: ik ga een boek schrijven

Dat eerste boek ontstond op een hele bijzondere manier. In de Amazone was geen elektriciteit. Daarom schreef Dennis het boek met de hand bij het licht van een lantaarn. Later bezocht hij een vriend in Brazilië waar hij het boek uittypte. 

Voor zijn tweede boek, Holistisch Helen, bedacht Dennis: laat ik de traditie voortzetten. Elke keer als hij een gedachtegang had of iets wilde neerzetten, ging hij verder met schrijven. Dat deed hij wederom met de hand. Een hele prestatie, want het is een aardig dik boek geworden. 

 In dit interview gaan Albert en Tonny verder in op het verhaal van Dennis, de weg die hij aflegde en vooral ook concrete inzichten die jij kunt toepassen voor je eigen leven. 

Je bent al heel jong begonnen met genezing en geneeskracht. Je heelt jezelf en andere mensen. Is er een soort gemeenschappelijke deler? Een bepaald pad dat mensen lopen als ze tot genezing komen? En is daar een bepaalde volgorde in?

 “Een volgorde is er niet per se. Het woord genezen of helen gaat gepaard met ontwikkelen. In de tijd waarin we nu leven is bijna iedereen er wel een beetje mee bezig. Hoe meer je jezelf ontwikkeld, hoe meer je kunt loslaten en hoe meer dingen je aan het helen bent. 

Genezing kan op je pad komen vanuit interesse. Vaak komt het echter vanuit een bepaalde vorm van pijn, een trauma of ongeluk. 

Als je zo hard in de put zit dat je niet meer weet wat er aan de hand is, ga je diepere vragen stellen. Dat was voor mij ook de reden om ermee te begonnen. Op mijn dertiende heb ik in een diepe put gezeten. Vanuit daar ben ik vragen gaan stellen waar ik geen antwoord op kon krijgen. Daarom ben ik onderzoek gaan doen, boeken gaan lezen en gaan mediteren.”

Wanneer raak je uit balans? En wat is ervoor nodig om in ziekte terecht te komen? Veel mensen willen beter worden, maar ze zijn zich er vaak niet van bewust wat ze ziek maakt of waardoor ze uit balans raken. 

“Dat is natuurlijk de ultieme vraag. In principe begin ik in zowel mijn opleiding als mijn boek met Taoïsme. Dat draait om de balans tussen Yin en Yang. Het positieve en het negatieve. Licht en donker. Als je te veel aan één kant zit, heeft dat gevolgen. Te veel van het ene betekent te weinig van iets anders. 

De balans vind je in het midden. Veel mensen willen alleen maar gelukkig zijn en alleen maar positieve dingen voelen. Ze proberen het negatieve weg te stoppen. Daar probeer ik juist de balans te vinden. Die balans is voor iedereen anders. 

Als ik met mensen werk, kan ik niet zeggen: mijn leven zit zo in elkaar, dus jij moet het op precies dezelfde manier implementeren in jouw leven. Elk mens zit anders in elkaar. 

Het is moeilijk om balans te vinden. Wel kun je kijken naar waar je te veel van hebt en waar je te weinig van hebt. Waar kun je het iets meer terugbrengen naar het midden? Dat is een leuk spel om achter te komen. 

Volledige gezondheid is nooit te bereiken. Dat is ook niet de bedoeling. Zo werkt het leven niet. Je krijgt altijd weer een nieuwe uitdaging. Dat is de balans. Je blijft symptomen krijgen. Elke keer als je een symptoom ontvangt, geeft dat aan dat je ergens naar mag gaan kijken. Het laat zien dat er iets aan de hand is of dat je iets van vroeger nog niet helemaal hebt losgelaten.”

Maar hoe bepaal je waar de disbalans zit? Stel dat iemand bij je komt met rugpijn. Dan ga je naar het totale plaatje kijken. Maar hoe bepaal je waar het wringt?

“Je begint met wat er voor je ligt. Bijvoorbeeld dat iemand last heeft van zijn onderrug. Dan ga je kijken naar waar dat vandaan komt. Je gaat steeds een stapje verder. In mijn opleiding - ik begeleid mensen om holistisch coach te worden - heb ik vier proceslagen. 

We beginnen met: Wat is de klacht? Dus wat je momenteel ervaart en wat je vroeger hebt ervaren. Vanuit daar willen we naar het kernprobleem. We gaan op zoek naar waar het vandaan komt. Misschien komt het doordat je een ongeluk hebt gehad. Of het komt dat je onzeker bent geweest, waardoor je een verkeerde houding hebt aangenomen. 

Onder het kernprobleem ligt meestal een bepaald thema, bijvoorbeeld afwijzing. Dat kan ontstaan doordat je vroeger bent gepest. De vierde stap is de levensles die je eruit kunt halen. 

Natuurlijk duurt elke proceslaag een stuk langer dan hoe ik er nu even doorheen ga. Meestal komt er ook een emotie los of ontstaat er een inzicht. Vervolgens kunnen we stappen zetten om de balans te (her)vinden. 

Soms is de les genoeg en dan gaat de klacht ook echt weg. Soms moeten er nog een paar fysiotherapie-achtige oefeningen bij gedaan worden.”

De ervaring van Albert is dat veel mensen een quick fix willen. Ze hebben last van hun rug, gaan naar de huisarts, volgen fysiotherapie en die doet zijn best. Maar vaak komen de klachten dan toch weer terug. Ook grijpen veel mensen snel naar pijnstillers of kiezen ze te makkelijk voor een operatie, zoals bij een hernia. Hoe kijk je daarnaar? 

“Sommige mensen willen zelf niet naar het probleem kijken, maar willen dat de expert het oplost. Maar het is jouw lichaam en jij leven. Jij moet er een bepaalde les uit leren. Ik niet. Daarom begeleid ik jou om het zelf op te lossen. Ik ga het niet voor je doen. 

Ik had het net al over de vierde stap, de levensles. Ik maak onderscheid tussen twee levenslessen: primaire en secundaire levenslessen. 

Een secundaire levensles is een semi quick fix. Er zit een probleem en je hebt een klacht. Je bent erachter wat het is en het wordt opgelost. Dan heb je er nooit (of veel minder) meer last van. 

Misschien heb je nooit geleerd je grenzen aan te geven. Door een oefening te doen, kun je leren inzien dat je eerst voor jezelf mag kiezen. Dat je ‘nee’ mag zeggen tegen anderen. Wanneer je dat vervolgens gaat implementeren, komt de klacht daarna hopelijk minder voor. 

Een primaire levensles komt nog langere tijd terug. Het feit dat je één keer een inzicht hebt, iets leert of anders gaat staan betekent niet dat het daarna voor altijd is opgelost. Je moet er vaker naar kijken. Ik zorg er dan voor dat je weet waar je naar moet kijken. Elke keer als het terugkomt, weet je weer wat je kunt doen.” 

Is dat ook het verschil tussen helen en genezen? 

“Ja in het boek maak ik dat onderscheid. Genezen zie ik als iets fysieks. Je geneest van een ziekte. Helen is meer mentaal, emotioneel, spiritueel.”

Dus niet ieder patroon hoeft opgelost te worden, alleen als je er last van hebt?

“Het hoeft niet allemaal in één keer opgelost te worden. Misschien komt iets sporadisch nog terug. Vraag jezelf dan af of je de les echt hebt geleerd. Een les kan ook diepere lagen hebben. 

Holistisch helen gaat om alle pilaren in je leven. Ook je relaties en business horen daarbij. Er zijn steeds nieuwe lessen of lagen die je in een les kunt leren. Leren en ontwikkelen is een eindeloos proces. 

Ik probeer mensen een handleiding te geven, zodat ze weten waar ze naar kunnen kijken als er een probleem is. Dat is een doorlopend proces. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zegt: “Ik ben er”. Niemand is volledig gezond, zonder problemen en negatieve emoties.” 

Wat is het meest bijzondere wat je ooit hebt meegemaakt op het gebied van holistisch helen?

“Soms komen mensen met darmklachten bij mij. Ik ga dan kijken naar wat ze hebben meegemaakt. Als iemand met een darmklacht bij mij komt, kan dat betekenen dat het verteringssysteem heel snel uit is gaan staan ten gevolge van een fight or flight-modus. Je systeem heeft in zo'n modus namelijk geen tijd om te verteren. 

Daarom gaan we op zoek naar een moment waarop iemand zich dusdanig onveilig heeft gevoeld dat het sympathische systeem is aangedaan. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan doordat iemand een traumatische ervaring heeft gehad die nog niet verwerkt is. 

Als je een antilope keihard ziet wegrennen voor een leeuw en die antilope is weer veilig, dan schudt die alles van zich af. Mensen doen dat niet meer. Dat schudden zorgt dat heel veel darmklachten weggaan.”

Hoe gaat dat schudden dan?

“In mijn opleidingen leer ik mensen verschillende ontladingsoefeningen voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld voor een situatie waarin mensen moeite hebben met relaties en er een bepaalde woede vast zit. Er wordt vaak gezegd: ‘Stop, niet boos zijn’. Terwijl woede een van de basisemoties is. Daarom laat ik mensen keihard schreeuwen en slaan op een kussen. Ze mogen al hun energie eruit gooien, want die moet er nu eenmaal uit. 

In onze maatschappij hebben we geleerd om netjes te zitten en emoties weg te stoppen. Maar als we emoties wegstoppen, heeft dat effect op bijvoorbeeld je maag en lever. Soms moeten je emoties er gewoon uit. Als je je emoties uit, glijdt er een enorme last van je schouders en kom je tot rust. 

Schreeuwen en slaan in een kussen is één van de oefeningen die je kunt doen om je emoties te uiten. Zo zijn er nog meer ontladingsoefeningen, bijvoorbeeld één om het schudden te initiëren.”

We begonnen zojuist met de vraag wat het meest bijzondere is wat je hebt meegemaakt. Toen vertelde je over het darmsysteem. Maar volgens mij hoort daar nog een verhaal bij. 

“Ooit kwam er een vrouw bij mij die een enorme people pleaser was. Ze had een relatie met een suïcidale man die een einde aan zijn leven wilde maken. Hij hield haar hand vast en zei: “Jij gaat met me mee.” Toen is ze zo in elkaar gezakt. 

Dat is een van de reacties die je kunt hebben op een traumatische ervaring. Je kunt vechten of vluchten, maar ook in elkaar zakken. Dat is hetzelfde idee als bevriezen. Ze zakte dusdanig in elkaar dat ze niets meer kon. De man schrok er zo van dat hij niet is gesprongen, maar is weggevlucht. De vrouw in kwestie is nooit meer uit die staat gekomen. Ze is in de bevries-modus gebleven. 

Naast dit verhaal heb ik mensen geholpen met huidaandoeningen, puur door met ze te praten. Tijdens zo’n gesprek hebben we het over wat de huid betekent en wat het doet. In het gesprek kwam bijvoorbeeld naar boven dat ze vroeger nooit echt aandacht kregen. Om aandacht te krijgen, zijn ze zelf symptomen gaan creëren. Het is niet de beste aandacht, maar het is beter dan niets.”

Is het altijd terug te leiden naar een soort incident? Een trauma?

“Vaak wel, maar niet altijd. Het leven is een complex iets waarin meerdere componenten met elkaar te maken hebben. In mijn ervaring is bijna niets toeval geweest. 

Niet alles is terug te draaien. Soms zijn bepaalde klachten of problemen al dusdanig ver dat de levensles is om ermee te leren leven. Dat kan ook. Of je leert hoe je kunt voorkomen dat het niet erger wordt.”

Als ik (Albert) naar jou kijkt, denk ik: ideale schoonzoon. Je ziet er supergoed uit, volgens mij ben je veel bezig met fysieke gezondheid, dus dat je zorgt voor je voeding en beweging. Kun je nog ziek worden? Wat is dan bij jou nog een kwetsbare plek? Dat kan ik me bijna niet voorstellen. 

“Ik word ook gewoon ziek. Niet veel, maar als ik ziek word, word ik wel even ziek. Bij mij is dan de les: slaap beter. Ik val niet zo goed in slaap. Als ik dan een paar nachten achter elkaar slecht heb geslapen, zakt mijn immuunsysteem. Dat is één ding. 

Iets anders wat ziek worden voor mij betekent, is dat ik even rustig aan moet doen. Als ik bijvoorbeeld een licht griepje krijg, zegt het lichaam als het ware: Je hebt genoeg gedaan. Je hebt keihard gewerkt. Nu ga je even twee dagen helemaal niets doen.” 

En kan je dat dan? Ik (Albert) ben ook mijn hele leven bezig met ziekte en gezondheid en ik kan het niet uitstaan van mezelf als ik uit balans raak. Dan ben ik best pissig op mezelf. Misschien is het een superioriteitsgedachte als ik denk: ik snap er nu zoveel van, dat het extra frustrerend is op het moment dat het niet goed gaat. Hoe werkt dat bij jou?

“Die lessen heb ik enigszins ook gehad. Toen ik op mijn 21e uit Peru terugkwam heb ik veel inzichten gehad. Ik schreef toen mijn eerste boek: De Holistische Reis. Toen ik terugkwam voelde ik me fantastisch en dat wilde ik aanhouden. Ik zat midden in de natuur en voelde me helemaal te gek. Ik kreeg nieuwe energie en had mijn missie gevonden en ging ervoor. 

De periode daarna heb ik heel obsessief alleen maar biologisch eten gekocht, terwijl ik nauwelijks geld verdiende. Ook sportte en mediteerde ik elke dag. Een half jaar verder ging ik in een diepe meditatie en werd tegen me gezegd: ‘Je bent nu heel gezond bezig en heel veel aan het sporten, maar hoe je het doet, is ongezond’. 

Doordat ik zo obsessief met gezondheid bezig was, werd het ongezond. We leven in een tijdperk waarin we nooit volledig in balans kunnen zijn. Ik weet ook niet wat balans is. Ook ik ben nog op zoek.”

Door de jaren heen heb je inmiddels veel geleerd en gezien. Je kijkt op een bepaalde manier naar de maatschappij. Wat is - op basis van de ervaring die je hebt en inspiratie die je krijgt - de boodschap die jij hebt voor de mensheid? 

“Ga naar binnen. Externe problemen kunnen alleen maar worden opgelost door naar binnen te gaan en daar balans te vinden. We willen met zijn allen vrede hebben. Of we willen ergens heen. Maar als je in jezelf nog een enorme strijd hebt, wat ben je dan voor voorbeeld? In mijn systeem probeer ik zoveel mogelijk eerst aan mezelf te werken en daarna pas aan de ander.”

En ga naar binnen, heb je het dan over meditatie. Het stilstaan, vertragen? Wat betekent voor jou naar binnen gaan?

“Voor mij werkt iets anders dan voor jou. Voor jou betekent het misschien meditatie en voor iemand anders weer iets anders. Kijk naar wat het beste werkt voor jou en ga daar verder op in. 

Voor mij is het sporten, mediteren, lezen. Een soort innerlijke dialoog met mezelf aangaan over hoe ik in elkaar zit, waar ik nog moeite mee heb en waar ik me goed bij voel. Maar voor iedereen kan dat anders zijn.”

En als zoiets helemaal nieuw voor je is? Ik (Tonny) probeer het altijd een beetje tastbaar te maken voor mezelf. Holistisch helen klinkt fantastisch, maar voor veel mensen is het heel groot en abstract. Als je dichter tot jezelf wilt komen en naar binnen wilt keren, hoe ga je dat ontdekken? Wat zijn je eerste stappen?

“Mijn boeken zijn bedoeld om een handleiding te creëren, te laten zien hoe je in elkaar zit en wat de aspecten zijn. Ik heb het over meditatie, spiritualiteit en chakra’s. Andere religies en culturen gebruiken deze aspecten al duizenden jaren. De Chinese geneeskunde is bijvoorbeeld al heel oud, maar werkt nog steeds zo efficiënt als het maar kan. Er zit dus wel degelijk iets achter. 

Ik probeer er vanuit het logische brein naar te kijken. Wat is het, hoe werkt het en hoe kan ik het implementeren in een abstract leven? In mijn boeken probeer ik zoveel mogelijk uit te leggen wat holistisch is en waar je naar moet kijken als je aan jezelf wilt werken.”

Ik (Tonny) heb het boek gelezen en vond het heel leerzaam. Het is wel veel. Ik had het gevoel me tot expert aan het omscholen was, maar ik moet nog een methode vinden om het toe te passen. Ik zoek een beetje naar wat nu de dingen zijn die iedereen zou kunnen doen.

“Ik zou daar niet per se een concreet antwoord op hebben. Je kunt naar een meditatieklasje gaan of een yogales volgen. Maar ook gewoon wat vaker in de natuur zijn is al genoeg. 

Je moet zelf ontdekken wat het beste werkt voor jou. Ik kan nu gaan zeggen wat ik zou doen, maar je hoeft mij in die zin niet te volgen. Er zijn genoeg dingen die iets uit je comfortzone zijn die onder spiritualiteit vallen. 

In heb mijn boeken zo concreet mogelijk proberen te maken. Misschien is het handig om eerst het eerste boek te lezen. Daarin leg ik nog meer de basics uit. Het tweede is daar de opvolger daarvan.”

Mensen zijn vaak op zoek naar een handleiding. Ze willen aan de hand meegenomen worden en zo snel mogelijk beter zijn. Maar als ik (Albert) iets geleerd heb, is het wel dat er geen one size fits all is. Ieder mens is uniek. Er is niet één methode. Er is natuurlijk de methode van holistisch helen, maar daar binnenin moet je je weg zien te vinden. Dat is heel frustrerend voor mensen die gewoon een simpel stappenplan zoeken. Het leven geeft je dat stappenplan wel, maar dat ontvouwt zich terwijl je stappen zet. 

“Daar leg je het wel goed uit. Het punt is dat de methode meer een ondertiteling is in het dagelijks leven. Je hoeft niet ineens hele andere dingen te gaan doen. Je hoeft niet te beginnen met yoga of mediteren. Het punt is dat je bewuster wordt. Dat je je meer bewust bent van heling, ontwikkeling en alle aspecten die in de boeken worden beschreven. 

Ik zal nooit aanraden om nu te gaan sporten of nu yoga te doen. Je hoeft niet per se iets te veranderen in je leven. Het gaat om de vorm van bewustzijn die erbij komt. Daarna gaat alles vanzelf.”

Je zegt: ‘wat ik ga doen is niet relevant, want je moet zelf iets kiezen’. Maar ik (Tonny) ben toch ergens benieuwd naar. Ik hoorde je een tijdje geleden in een interview met Sanne van Paassen vertellen over dat je de natuur in was gegaan en elke vorm van elektronica had uitgezet. Je had zelfs een doekje gelegd over het digitale klokje. Daardoor heb je een paar dagen ook geen idee gehad van tijd. Ik ben toch wel heel nieuwsgierig hoe dat was. Hoe heb je dat ervaren?

“Geweldig. Dat was heerlijk. Ik had een tijd heel hard gewerkt en mijn immuunsysteem zei: even rustig aan. En dat heb ik toen gedaan. Ik ben even lekker de natuur in gegaan. 

Ik vind het heerlijk om met mezelf te zijn. Sommige mensen hebben moeite met hun innerlijke dialoog, maar ik vind het heerlijk. Het geeft een bepaalde stilte en rust. Dan komt juist de creativiteit naar boven. Dan ga ik schrijven en komen er nieuwe ideeën. Dus dat heb ik gedaan. 

Elke dag hakte ik hout en stookte ik een vuur. Als het vuur op was, was het donker en ging ik slapen. Misschien was het negen uur, misschien was het twee uur ‘s nachts. Ik had geen idee. 

Die periode heeft me heel goed gedaan. Een maand zou misschien wat veel zijn, maar ik was er een week en dat was perfect. Dat werkte heel goed voor mij.”

Als we het toch hebben over tijd… We kunnen natuurlijk nog uren doorpraten. Daarom zijn we blij dat er nog een livestream met Dennis aankomt. En daar kun ook jij live bij zijn. 

Overmorgen (19 augustus 2021) geeft Dennis een sessie in Brein TV. Tijdens die sessie gaat hij dieper op deze materie in. Hij legt de basisstructuur uitgebreider uit en vertelt je waar je kunt beginnen met het holistische of het bewuste leven. 

Daarbovenop mogen we vijf exemplaren van het boek ‘Holistisch Helen’ weggeven. Wat moet je daarvoor doen? Laat in de reactie op de YouTube-video weten waarom jij het boek nodig hebt. 

Reacties