Keuzestress een steeds groter probleem onder jongeren
04 december 2014 
in Stress
3 min. leestijd

Keuzestress een steeds groter probleem onder jongeren

Keuzestress? Zeker, volwassenen kennen het. Het zijn echter vooral de jongeren, de generatie die na 1988 is geboren, die het moeilijk vinden om te kiezen. Zij zijn opgeroeid in welvaart, met ongekende mogelijkheden, keuzevrijheid en de overtuiging dat hun leven maakbaar is. Toch, maakt die vrijheid jongeren niet gelukkig, zo blijkt. Zij zien de vele keuzeopties juist als een probleem dat voor stress zorgt. Maar, waarom?

Jongeren en keuzevrijheid

Jongeren hebben tegenwoordig enorm veel keuzevrijheid, zoals: Kies ik ervoor te gaan reizen? Of: doe ik eerst nog een studie. Zo ja, welke studie kies ik dan? Ga ik nu een huis kopen óf doe ik dat later? Wil ik een relatie? Blijf ik vrijgezel? Wil ik kinderen? Zo ja, doe ik dat op jonge leeftijd of pas later? Zomaar een aantal keuzemogelijkheden waar jongeren voor staan. Deze vrijheid om te kiezen, wordt nogal eens als een voorrecht gezien. Getuige de veelgehoorde uitspraak van menig volwassene. “Och, kind je hebt zoveel mogelijkheden. Wij hadden die niet”. Met andere woorden: Grijp je kans en benut de opties! Zo gemakkelijk ligt het echter niet. Want, veel keuzes hebben, leidt tot hoge verwachtingen. Niet alleen bij jezelf, maar ook je omgeving. Wat als je niet de juiste keuze maakt? Is het dan nog mogelijk om later voor totaal iets anders te kiezen? Die twijfel bekruipt tegenwoordig menig jongere en zorgt voor nogal wat keuzestress.

Waarom hebben vooral jongeren last van keuzestress?

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar keuzestress bij jongeren. Hieruit blijkt dat dit verschijnsel door verschillende factoren wordt gevoed. Lees hieronder het overzicht met factoren die een rol spelen bij het ervaren van keuzestress onder jongeren, namelijk:

– Welvaart

De huidige generatie jongeren is opgegroeid in een tijd van welvaart. Door de economische groei in de afgelopen decennia zijn de keuzemogelijkheden enorm toegenomen. Aan de jongeren nu de keus om uit de onbegrensde mogelijkheden te kiezen. Dat blijkt knap lastig. Je bent jong en je wilt alles doen, het liefst tegelijkertijd.

– Opvoeding

Ook de opvoeding van kinderen is sinds de jaren negentig vorige eeuw veranderd. Zo is er gebroken met de oude tradities waarin ouders bepaalden wat goed is voor hun kroost. Zij worden nu vrijer opgevoed zonder strenge regels en grenzen. Er is ruimte voor discussie, kinderen mogen zelf hun opvattingen kiezen, worden gestimuleerd zichzelf te ontplooien, te doen wat ze leuk vinden én niet te vergeten: uit te blinken. Nee, keuzes maken hoeven kinderen niet. Zij mogen alles, want wie weet heeft het talent in…. Het resultaat? Jongeren die zich speciaal voelen, denken dat het leven maakbaar is. Zij willen echt alles uit het leven halen.

– Massamedia

Vervolgens heeft de snelle opmars van de massamedia gezorgd voor een overvloed aan informatie. Beschikbaar op elk gewenst moment en elke plek. Daardoor worden voorkeuren, wensen en interesses continu van alle kanten geprikkeld en aangewakkerd. Voor jongeren is het daardoor des te lastiger door de bomen het bos nog te zien en het bovendien bemoeilijkt een definitieve keuze te maken. Want, alles is leuk, interessant en boeiend. Daarnaast zorgen Social Media ervoor dat je continu wordt geconfronteerd met het ogenschijnlijke succesvolle leven van vrienden en kennissen. Mensen posten immers over het algemeen de successen uit hun leven op Social Media zoals, een mooie wereldreis, een nieuwe baan, een fantastisch feest etc.

– Maatschappelijke en sociale druk

Tot slot is er de maatschappij en omgeving. Die leggen een zware druk op jongeren om toch vooral de juiste en beste keuze te maken. Immers, de maatschappij verwacht dat je de juiste opleiding kiest, carrière maakt en prestaties levert. Datzelfde geldt voor je omgeving. Die wenst eveneens dat je je ambities waarmaakt, zorgt voor een succesvolle loopbaan én niet te vergeten een bruisend privéleven met een mooi huis, gezin, vrienden, volop spannende vrijetijdsbestedingen enzovoort.

Hoe herken je keuzestress?

Last van keuzestress hebben, lijkt misschien onschuldig. Echter, moeite hebben met kiezen kan wel degelijk tot allerlei stressachtige problemen leiden. Symptomen die veel voorkomen zijn: vermoeidheid, slecht slapen en prikkelbaar zijn. Maar keuzestress kan zich ook uiten in allerlei psychische klachten, zoals: depressiviteit, faalangst en/of chronische hoofdpijn. Heb je moeite met kiezen? En herken je bovenstaande verschijnselen? Blijf dan niet doorlopen met dat vervelende gevoel. Praat erover met anderen, zorg voor volop ontspanning en leef gezond. Ook kan het goed zijn professionele hulp te raadplegen. Je bent echt niet de enige met keuzestress. Een Jongerencoach bijvoorbeeld begeleidt jongeren bij de belangrijke keuzes in hun leven.

Hoe ga jij om met keuzestress? Ik lees jouw ervaringen graag hieronder

Meer artikelen over persoonlijke groei