arrow_drop_up arrow_drop_down
Medicijnen tegen stress: 7 natuurlijke manieren voor meer rust!
27 maart 2015 
in Stress

Medicijnen tegen stress: 7 natuurlijke manieren voor meer rust!

Medicijnen tegen stress zijn er in allerlei varianten. Van homeopathische pilletjes en reguliere medicijnen tot stressreductietherapieën en het advies: gezonder en regelmatiger leven plus dagelijks te ontspannen. In dit artikel beschrijf ik deze keer een aantal natuurlijke rustgevers om je stress te verminderen.

1. Houd een grote schoonmaak

Poets, dweil en zuig je je huis grondig schoon? Dan doet dat niet onder voor een flinke work-out in de sportschool. En het fijne van een grote schoonmaak is dat je niet alleen je huis onder tot boven compleet opruimt en opfrist. Het helpt ook om je geest volledig leeg te maken en tot rust te komen. Bovendien zorgt lichamelijke activiteit ervoor dat je positieve hormonen aanmaakt die stress bestrijden. Dus? Heb je last van spanningen? Houd een grote schoonmaak want het is een van de natuurlijke medicijnen tegen stress. Net als alle andere matig tot intensieve bewegingsactiviteiten die je langer dan 30 minuten beoefent.

2. Geef je over aan mindfulness

Mindfulness beoefenen mag zeker niet ontbreken in de lijst met natuurlijke medicijnen tegen stress. Het leert je in het moment te blijven. Om van het nu te genieten, niet te (ver)oordelen en je af te sluiten van wat spanningen geeft. Richt je gewoon eens volledig op waar je mee bezig bent. Op één enkele activiteit. Dat kan een werktaak zijn, naar je werk rijden, je avondeten, spelen met je kids, praten met je partner et cetera. Doe het eens mindful door al je zintuigen te gebruiken. Voel, ruik, zie, proef en hoor. Je komt tot rust, omdat er geen ruimte is voor allerlei stoorzenders.

3. Luister naar je onderbuik

Je herkent het vast wel: iets loopt niet lekker of gaat niet goed. Je kunt je vinger er niet direct opleggen, maar het geeft je een naar gevoel in je onderbuik. Die trekt zich samen. Dat kan je zowel op je werk als privé overkomen. Luister vaker naar je intuïtie. Het kan een signaal zijn dat dingen niet goed gaan. Dat dingen meer energie vreten dan geven waardoor je gestresst raakt. Signaleer en erken die onderbuikgevoelens zodat je vroegtijdig je spanningen kunt aanpakken.

4. Begin met Zentangle

Je in korte tijd helemaal zen voelen? Geef je dan over aan de allernieuwste rage Zentangle. Hierbij teken je allerlei cirkels en lijnen op papier die samen een patroon vormen. Na kleuren voor volwassenen is dit een nieuwe manier om je volledig te  ontspannen en tot rust te komen. Pak een stuk papier en (zwarte) pen. Zet je verstand op nul en begin met tekenen. Concentreer je op wat je tekent en laat storende gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Zeker proberen als je zoekt naar natuurlijke rustgevers bij spanningen. En… het is nog leuk om te doen ook. Meer info vind je op: www.zentangle.com.

5. Een powernap is een van de natuurlijke medicijnen tegen stress

Voel je je regelmatig in de loop van de middag moe en gespannen? Zoek even een rustig plekje. Sluit je ogen, adem rustig in en uit en doe een kort dutje. In korte tijd vermindert het aantal stresshormonen in je lijf en stijgt het serotoninegehalte. Na zo'n powernap van pakweg 15 minuten voel je je een stuk meer ontspannen en heb je genoeg energie om de rest van de dag aan te kunnen.

6. Ga tuinieren

Je hebt geen medicijnen tegen stress nodig om minder spanningen te ervaren. Ga bijvoorbeeld eens lekker met je handen in de aarde wroeten. Het is een fijne methode om al je spanningen te laten gaan. Tenminste volgens onderzoekers aan de Japanse Utsunomiya University. Dus, ben je gestresst? En heb je een tuin? Aarzel niet. Ga spitten in de tuin, wied het onkruid, plant bloemen enzovoort. Je bloeddruk daalt en spanningen nemen snel af. Zelf plantjes verpotten schijnt al te werken volgens de Japanse onderzoekers. Ook de Nederlandse omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving in Groningen Anges van den Berg onderzoekt en publiceert over de rustgevende en stressherstellende werking van de natuur.

7. Laat je masseren

Ook masseren hoort thuis in het lijstje met medicijnen tegen stress. Want, door de aanraking van de huid maakt je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan. Daardoor voel je je relaxter en geborgen. Maar, ook vermindert het de aanmaak van stresshormonen.

Anderzijds helpt een goede massage je gespannen spieren te ontspannen. Kortom, genoeg redenen om te kiezen voor een weldadige massage als je stress hebt!

an
Door

an

op 5 April 2016

en als al deze dingen niet werken??

Ans
Door

Ans

op 24 November 2016

Het staat er zo gemakkelijk. Als je , je down en somber voelt, werkt dit even de tips, de klachten komen telkens terug.

ingrijpend
Door

ingrijpend

op 16 April 2018

Jarenlang had ik klachten; o.a. slapeloosheid, darmklachten en eczeem. Een jaar geleden ben ik gevlucht uit de relatie met, naar nu blijkt, een Verborgen Narcist (personen met een dergelijke stoornis gaan zo sluipend te werk dat je het niet merkt). Sinds 11 maanden zijn alle klachten verdwenen.

Annette
Door

Annette

op 13 October 2018

Dan neem je Ashwagandha. Werk geweldig en is 100% natuurlijk.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 29 October 2018

Beste An, dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress … Warme groeten, Albert

an
Door

an

op 6 April 2016

jammer, geen reactie op mijn vraag

Hollands A. (anoniempje)
Door

Hollands A. (anoniempje)

op 25 April 2016

Oh nee Ann, jij zit echt in de penarie... ps ik heb een droge huid Weh

Albert
Door

Albert

op 10 April 2016

Beste An, Op deze website tref je tientallen artikelen aan die boordevol staan met andere tips en adviezen over hoe je kunt omgaan met stress. Daarnaast heb ik een aantal waardevolle videofilmpjes en podcasts voor jou en alle andere bezoekers opgenomen. Neem de tijd om ze te lezen, bekijken en beluisteren Mocht dit nog geen antwoorden geven op jouw vraag, kan je altijd nog mijn cursusprogramma bestellen: stress de baas http://shop.albertsonnevelt.nl/c-231079/dvd Ik hoop dat ik hiermee een bijdrage kan leveren aan jouw balans. Mvrgrt Albert Sonnevelt

Gerrit
Door

Gerrit

op 27 June 2016

Is een antwoord geven zo veel werk dan? Of is de redactie daar te hooghartig voor. BAH, ga je schamen.

Animo
Door

Animo

op 11 July 2016

Er was toch antwoord gegeven? Tssss

Albert
Door

Albert

op 25 November 2016

Beste Ans, In deze blog staan tips die je kunnen helpen bij het verlichten van de stress, maar er zal nog steeds gewerkt moeten worden aan de oorzaak van jouw spanning. Dus het klopt dat je er alleen met het lezen van de tips niet bent. Ik wil je adviseren om jouw huisarts te vragen of je doorverwezen mag worden naar een professionele hulpverlener. Hrt grt, Albert Sonnevelt

Reactie plaatsen