Oorzaken van hyperventilatie op een rij en de behandeling
07 mei 2014 
in Angst
3 min. leestijd

Oorzaken van hyperventilatie op een rij en de behandeling

Oorzaken van hyperventilatie zijn zeer divers. Zo kunnen onder andere stress, erge woede, extreem verdriet, angst en oververmoeidheid hyperventilatie veroorzaken. Je lichaam maakt op zulke momenten extra adrenaline aan ter voorbereiding op een zware inspanning. Daardoor ga je sneller ademen, stijgt je bloeddruk, neemt je hartslag toe en transpireer je overmatig. Schrik je dusdanig van deze, vaak heftige lichamelijke reactie? Dan loop je de kans een aanval van hyperventilatie te krijgen. In dit artikel belangrijke oorzaken van hyperventilatie en de behandeling ervan.

1. Hyperventilatie door stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van hyperventilatie.  Deze spanning treedt op als je jezelf acuut en/of langere tijd geestelijk en lichamelijk te zwaar belast. Dat kan onder andere komen door te veel en te vaak overwerken, maar ook een verhuizing, geboorte van een kind, langdurige relatie- of financiële problemen en lichamelijk ziek zijn. Door de hoge spanning maakt je lichaam stresshormonen aan, zoals adrenaline. Je lichaam maakt zich gereed voor ‘to flight or to fight’. De lichamelijke reacties die dit veroorzaakt, kan je dusdanig aangrijpen dat je in paniek raakt en door de stress dus gaat hyperventileren.

Ook heftige emoties als woede, boosheid, verdriet en teleurstelling zijn oorzaken van hyperventilatie die medici met enige regelmaat signaleren. Die emoties kunnen onder meer optreden door een echtscheiding, ontslag, het overlijden van een dierbare en door onverwerkte problemen uit het verleden. Door je emoties op te kroppen en niet te uiten, groeit de spanning in je lichaam. Het gevolg is dat je op een gegeven moment uit balans raakt.

2. Hyperventilatie door angst

Angst wordt nogal eens genoemd als één van de oorzaken van hyperventilatie. Angst is een alarmbel in je lichaam die afgaat in noodsituaties en zorgt dat er flinke hoeveelheden adrenaline vrijkomen. Maar die angst kan ook optreden in niet-urgente situaties. Bijvoorbeeld als je in de lift staat, een overvolle bus of in de supermarkt. Je wordt dan overvallen door een irreële angst. Plots raak je in paniek en krijg je een hyperventilatie-aanval. Je hart gaat als een razende tekeer, je ademhaling versnelt, je gaat heftig trillen, overmatig transpireren, wordt licht in je hoofd en krijgt geen adem meer. Op dat moment denk je gek te worden of zelfs dood te gaan. De reden waarom de een plots angst ervaart en de ander niet, is niet helemaal duidelijk. Volgens deskundigen en diverse onderzoeken blijkt dat erfelijkheid, oververmoeidheid, psychische druk, maar ook traumatische ervaringen en gebeurtenissen evenals opvoeding een rol spelen bij angst.

3. Hyperventilatie uit angst voor herhaling

Heb je een onverwachte aanval van hyperventilatie gehad? De angst dat je nogmaals gaat hyperventileren, kan je dan behoorlijk in z’n greep hebben. Herhalingsangst hoort daarom ook zeker in het rijtje met oorzaken van hyperventilatie thuis. De eerdere hyperventilatie-aanval heb je als zo bedreigend ervaren dat je bepaalde situaties gaat mijden uit angst voor een nieuwe aanval. Is hier sprake van? Dan beland je weldra in een vicieuze cirkel. Want telkens als je met die ene speciale situatie geconfronteerd wordt, slaat de paniek toe en ga je hyperventileren. Je angst kan zelfs zulke grote proporties aannemen dat je een fobie ontwikkelt. Het is bekend dat hyperventilatie bij bepaalde angststoornissen als claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en dergelijke vaak voorkomt.

Oorzaken van hyperventilatie behandelen

Hyperventilatie is ongevaarlijk. Heb je er last van? Dan is het natuurlijk goed bij jezelf na te gaan wanneer en waar je er last van hebt. Je kunt dan stappen ondernemen om vroegtijdig je klachten te herkennen en een aanval proberen te voorkomen. Er zijn namelijk diverse manieren om de symptomen te bestrijden door onder andere grip te krijgen op je ademhaling. Vooral lichaamsbeweging is effectief om de eerste verschijnselen van hyperventilatie aan te pakken. Beweging ontspant namelijk je lichaam, leidt je gedachten af en reguleert bovendien je ademhaling. Maak kniebuigingen, ga hardlopen, touwtje springen of ren de trap op en af. Maar er zijn meer beproefde methoden om hyperventilatie de baas te worden, bijvoorbeeld door naar de tekst van je favoriete muziek luisteren, jezelf bemoedigend toespreken en terug te tellen van 100 naar 0. Focus je vervolgens op de oorzaken van hyperventilatie, heb jij last van angst of stress. Probeer deze stress of angst dan onder controle te krijgen, meer tips daarover vind je op deze website.

Kamp jij met hyperventilatie? Hoe beïnvloedt het je leven en hoe ga je ermee om? Je ervaringen en tips lees ik graag.

hb
Door

hb

op 15 Feb 2015

Geachte heer sonnevelt. ik heb de laatste tijd heel vaak last van hyperventilatie. ..als ik een zware heb gehad dan kan ik dagen erna ziek zijn...een soort algehele malaise. .ben ik de enige of hoort dat ook bij hyperventilatie. Met hoogachting en vriendelijke groet H.b

gerard
Door

gerard

op 25 Feb 2015

ik had laaste ook last van hart klachten kwam denk ik door hevige stress ik heb veel meegemaakt ,wat stress geeft. nu probeer ik het rustiger aan te doen mischien helpt het ..

hb
Door

hb

op 26 Feb 2015

Heel veel sterkte.

Swaneveld
Door

Swaneveld

op 10 Dec 2015

Ik heb 4 jaar geleden borstkanker gekregen( zat het in een moeilijke relatie en nog). Heb hierdoor vreselijke zware hyperventilatie gekregen, ooknuit angst om dood te gaan en uitzaaiingen te krijgen. Nu een opdoekende lymfen in de keel, ik heb dag en nacht een pijnlijk trekfeviel in de keel, en hevige pijn als ik op die plek drukt. Twee weken geleden KNO onderzoek gehad en op eigen aandringen een echo, Daar wordt gezegd dat ze wel een sterk aanwezige lymfen zien, maar geen uitzaaiing. Ik moet hier in berusten zeggen ze.mieilijk als je s.nachts geen oog dicht meer doet van zweten en zware paniek aanvallen .

Swaneveld
Door

Swaneveld

op 10 Dec 2015

Sorry mijn I pad maakt gramatica fouten.

Maria
Door

Maria

op 14 Jun 2016

Hallo Albert, ben na veel omzwervingen in aanraking gekomen met de theorie van Buteyko over (chronische) hyperventilatie. Ik heb hier al heel lang last van en er werd altijd gezegd dat ik moest gaan bewegen. Maar ik merkte dat elke manier van bewegen de hyperventilatie rger maakte. Tot ik uiteindelijk begon met de Buteykotherapie. Hoewel ik nog steeds niet volledig hersteld ben, kan ik deze van harte aanbevelen. Vooral omdat deze theorie duidelijk maakt, waarom bewegen soms averechts werkt bij chronische hyperventilatie en hoe dan wel gewerkt kan worden aan een staat waarin bewegen weer goed gaat. Het heeft mij enorm veel gedaan, dat ik eindelijk een manier vond om wat te herstellen, die paste bij mijn hoedanigheid van dat moment. En dat wil ik graag als tip doorgeven aan anderen die hier mee kampen.

vrouwtje.ellende
Door

vrouwtje.ellende

op 01 Oct 2016

Beste mijn naam is ellende van kleins af aan ben ik getraumatiseerd en leef ik in de ellende mijn zieltje wilde nooit opgeven en ik bleef maar doorgaan ook al wist ik dat ik hyperventilatie had nou ben ik 37 jaar en ik heb het de hele dag benauwd mijn arts zegt dat het niet mijn hart is. Ik weet dat ik veel stress heb maar ik moet werken omdat ik zelfstandige ben. Ik ga binnenkort naar dieetkamp voor 3 wemen misschien krijg ik daar mijn ademhaling terug anders ben ik bang dat ik een hartaanval krijg.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 09 Dec 2016

Beste Vrouwtje ellende, Hyperventilatie is het gevolg van langdurige stress. Om weer vertrouwen te krijgen in jouw lichaam is het van belang dat je ademhalingsoefeningen doet. Er zijn verschillende vormen van therapie die jou daarbij kunnen helpen. ( bijv. fysio,- logopedie en ademtherapie) Daarnaast zal je ook moeten werken aan de werkelijke oorzaak; het oplossen van jouw trauma’s. Die lossen helaas meestal niet uit zichzelf op. Vraag je huisarts om professionele hulp. Met hartelijke groet, Albert

Vanoutryve A
Door

Vanoutryve A

op 21 Nov 2016

Mijn kleindochter hele erge aanvallen van hyperventilatie van donderdag al de 5dag niet eten ligt te roepen van de pijn haar lichaam schudden aub kan iemand helpen aub ze is 14j normale gezonde meid de druk op school en familie problemen voor het moment in UZ Gent?.. Grtj heel bezorgde Oma

Albert
Door

Albert

op 25 Nov 2016

Beste Bezorgde Oma, Helaas is het zo dat kinderen tegenwoordig al op zeer jonge leeftijd met veel spanning te maken krijgen. Hyperventilatie is niet het probleem, maar het gevolg van een diepperliggende stressbron. Helaas ken ik vanuit Nederland geen hulpverleners in Belgie waar ik naar door kan verwijzen, maar er zullen ongetwijfeld specialisten zijn op dit gebied. Bespreek dit bij voorkeur met de huisarts. Met vriendelijke groeten, Albert Sonnevelt

Anoniem
Door

Anoniem

op 13 Dec 2016

Hallo, Ik maak me ernstige zorgen over een vriendin (15) van mij. Zij heeft last van, wat schijnt hyperventilatie in combinatie met epilepsie en waarschijnlijk ook stress/angst. Ze heeft hier al een half jaar last van. Een 'aanval' valt als volgt te beschrijven: te snel/geen ademhalen, duizelig, misselijk, flauwvallen, stikken, hevig trillen (en dit zo erg dat er 4 personen nodig zijn om haar tegen te houden) niks kunnen interpreteren, vaak ook vergeetachtigheid na een aanval. Ze is al meerdere keren naar het ziekenhuis en dokter geweest, maar daar wordt niks ondernomen. De ouders schijnen er ook niet veel aan de doen en op school heeft ze nu en dan minder uren les. Ik ben ten einde raad, de vriendschap in onze vriendengroep dreigt uit elkaar te vallen en het wordt alleen maar erger. Heeft u misschien tips om dit te verhelpen of te verlichten dan hoor ik het graag. Groetjes, Anoniem

Albert
Door

Albert

op 13 Dec 2016

beste Anoniem, Ik kan me voorstellen dat je bezorgd bent. Zeker wanneer er nog geen vooruitgang is geboekt. Zoals je de symptomen beschrijft lijkt het inderdaad op een acute hyperventilatie-aanval of een hysterisch insult. Deze klachten zijn vaak het gevolg van een dieperliggend trauma. Daar is toch echt professionele hulp voor nodig. Ik zou in dit geval de therapie Somatic Experience adviseren. Wanneer ze het boek van Peter Levine leest ( de tijger ontwaakt) zal ze veel herkenning vinden. Kijk op internet naar een therapeut http://www.traumahealing.nl/therapeuten/ Veel sterkte! Albert

Marjo
Door

Marjo

op 01 Feb 2017

Hallo, Ook ik heb last van hyperventilatie aanvallen. Ze komen zo in één. Keer opzetten en worden erger nadat ik angstiger wordt. Ga soms zo bij een huisarts naar binnen en die bevestigt dan dat het echt hyperventilatie is. In het verleden veel meegemaakt (2 keer kanker en in 2015 een burnout). Weet iemand of sporten het eea kan verlichten. Gr.Anoniem

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 Feb 2017

Beste Marjo, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Angelique
Door

Angelique

op 12 May 2017

Goedemorgen, zou u misschien iets kunnen vertellen over hyperventilatie met een lichamelijke oorzaak? Ik heb verminderde longinhoud (door een massale longembolie + longinfarct in het verleden) en daarnaast astmatische bronchitis. Tijdens een doorbraak daarvan (bijv. na een virus) zakt mijn saturatie onder de 90. Mijn lichaam gaat dan automatisch snel ademen om meer lucht binnen te krijgen. Met succes, want de saturatie stijgt weer. Maar logischerwijze krijg je wel de symptomen van hyperventilatie. Alleen heeft dit dus niets met stress of angst te maken. Het put wel enorm uit omdat het dagenlang duurt, en ik zou graag willen weten of ik iets kan doen om de symptomen te verlichten (trillen, zweten, hoofdpijn, uitputting).

Max
Door

Max

op 06 Aug 2017

Goedenmorgen, ik zou ontzettend jullie hulp kunnen gebruiken! In de afgelopen 2 weken heb ik last gehad van aanvallen, ik denk dat het om hyperventilatie gaat. Maar dit weet ik niet zeker. Laat ik beginnen met waar het allemaal begon. Toen ik, na een stressvolle periode, op vakantie ging met een aantal vrienden. Kreeg ik tijdens het klimmen van de Dom in Keulen plots een aanval. Er was een punt tijdens het klimmen waar mijn adem stokte en mijn handen en benen lichtjes begonnen te tintelen ook begon ik te zweten. Toen dit gebeurde ben ik rustig gaan zitten en probeerde rustiger te worden, maar te vergeefs. Na een minuut of 10 besloten we naar beneden te gaan en wat te gaan eten en wat te drinken, in de hoop dat dit zou helpen. Dit werkte helaas niet en de symptomen leken erger te worden, de spieren in mijn armen, benen, borst en nek begonnen te trillen of te tintelen. We overwogen 112 te bellen maar hebben dit uiteindelijk niet gedaan. We zijn terug gegaan naar de hotelkamer waar ik ben gaan liggen, hierna ging het beter. Tijdens de hele aanval merkte ik ook dat ik niet naar veel dingen tegelijk kon kijken, ik merkte dat wanneer ik niet naar de grond keek mijn aanval weer erger leek te worden (Hoop dat u begrijpt wat ik bedoel). Deze aanval was 2 weken geleden, en sinds dien heb ik nog 5 van dit soort aanvallen gehad, naar gelukkig geen een zo erg als die op de Dom. Deze aanvallen waren twee keer terwijl ik in de auto zat, een keer in de bioscoop en twee keer toen ik in bed lag en probeerde te slapen. Wanneer ik een aanval kreeg, deed ik een ademhalingsoefening en moest mijn ogen lang dicht houden en zo min mogelijk geluid moet horen om ervoor te zorgen dat het niet terug kwam. Ik vraag me af of het bij mij gaat om hyperventilatie, veel symptomen lijken overeen te komen. Alleen de trillende spieren in mijn borst en het rustig aan moeten doen na zo’n aanval wekken bij mij de twijfel op. Wat denken jullie? Ik hoop dat deze reactie niet te lang is! :) Groetjes, Max P.S. Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts om hierover te praten.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 08 Aug 2017

Beste Max, goed om te horen dat je een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts. Dat zou ik je in dit geval ook direct willen adviseren. Heel veel sterkte! Hartelijke groeten Albert

Jurgen
Door

Jurgen

op 31 Jan 2018

Bij mij komt het gewoon heel plots op en steeds als ik in de auto aan het rijden ben, mijn arm gaat zeer doen en daarna trilt mijn tong en blokkeert mijn neus

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 01 Feb 2018

Beste Jurgen, dank voor het delen. Hartelijke groeten Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei