Teveel stress? - 10 tips om je leven te vereenvoudigen
26 augustus 2019 
in Stress
10 min. leestijd

Teveel stress? - 10 tips om je leven te vereenvoudigen

Teveel stress? 10 tips om je leven te vereenvoudigen

Je leeft in een maatschappij die jou continu vertelt dat je meer nodig hebt om gelukkig te zijn. Grotere huizen, snellere auto’s, een grotere garderobe… Maar inmiddels heb je misschien meer dan genoeg. Sterker nog, je hebt op dit moment wellicht zoveel, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Al die spullen die je hebt verzameld, alle verplichtingen en slechte relaties jagen je  alleen maar stress aan. In deze blog deel ik 10 tips om je leven radicaal te vereenvoudigen.

1. Minimaliseer je leven

minimalisme, opruimen, opschonen

Onderzoek toont aan dat mensen blijer zijn met minder spullen.[1] En hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te ruimen. Het minimaliseren van je spullen bespaart je bovendien een hoop geld. Zo lig je ’s nachts niet meer wakker door stress over rekeningen die je niet kunt betalen.

Minimalisme is een levensstijl, die steeds populairder wordt. Dit zijn een aantal goede tips om te minimaliseren:

 • Doe spullen (waaronder kleding) weg die je niet meer gebruikt. Vraag jezelf af of het je blij maakt, of het nog functioneel is en of je het per se wilt bewaren. Zo niet; weg ermee.
 • Ga digitaal. Maak zo min mogelijk gebruik van papieren documenten. Tegenwoordig kan alles digitaal, dus je hebt bijna geen papier meer nodig.
 • Gebruik de cloud om bestanden van je computer in op te slaan. Op Google Drive krijg je gratis 15GB opslag. Bovendien kun je zoveel accounts aanmaken als je wil met verschillende e-mailadressen.

2. Opschonen

Je wordt beïnvloed door jouw omgeving. Als je er thuis een bende van maakt, dan heeft dit invloed op je mentale staat en energie. Het is heerlijk om in een schoongemaakt, opgeruimd huis thuis te komen, niet? Dit geeft enorm veel rust. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimde geest. Dat geldt uiteraard ook voor je werkplek!

Natuurlijk is het lastig om altijd je huis en je werkplek opgeruimd te houden, met name als je een groot gezin of slordige collega’s hebt. Maar gelukkig zijn daar wat trucjes voor:

 • Verdeel schoonmaaktaken over de gezinsleden of neem voor je bedrijf een schoonmaker in dienst.
 • Maak wekelijks een lijst met taken voor elke dag en zorg dat die voor iedereen zichtbaar is.
 • Ruim dagelijks op. Zo voorkom je dat je aan het eind van de week overweldigd raakt.

3. Verbreek ongezonde relaties

Minimalisme en vereenvoudigen gaan niet alleen om spullen. Het gaat ook om relaties. Jouw energie wordt beïnvloed door de mensen waarmee je de meeste tijd spendeert. Kost een relatie je meer energie dan het oplevert? Houd dat contact dan beperkt tot een minimum.

Als het een persoon is waarmee je niet per se contact hoeft te houden, beëindig de relatie dan. Je hoeft je daarover niet schuldig te voelen. Het is jouw leven en jouw energie.

4. Prep je maaltijden

food preppen, food prepping, maaltijd, eten

Het voorbereiden van maaltijden scheelt ontzettend veel tijd én calorieën – mits je gezonde maaltijden maakt, uiteraard. Die broodjes bij het tankstation en dat frietje onderweg stapelen zich namelijk sneller op dan je denkt. Dit kost veel geld en je wordt er niet gezonder of gelukkiger door.

Voeding kan stress vergroten of verminderen. Om stress te verminderen is het belangrijk dat je let op wat je eet. Dit gaat een stuk makkelijker als je je lunch al klaar hebt staan. Woon je alleen? Kook je maaltijd dan voor twee en eet de andere helft de volgende dag op. Voor een gezin is het handig om boodschappen te laten bezorgen of één keer in de week boodschappen te doen.

Voorbereide maaltijden kun je twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer blijft voedsel maximaal drie maanden goed.

5. Bedenk een ochtendritueel

Wist je dat we ongeveer 35.000 keuzes per dag maken? Dat lijkt veel, maar je zit er zo aan. Je moet kiezen wat voor ontbijt je wilt, wat je moet aantrekken, welke afslag je neemt wanneer de weg is afgezet, wat voor lettertype je gebruikt in je PowerPoint presentatie…en laten we het maar niet hebben over de tientallen soorten yoghurts in de supermarkt waar je tegenwoordig uit kunt kiezen. Keuzestress is een serieus gezondheidsprobleem.[2]

Een manier om je keuzes te beperken is door jezelf een ochtendritueel aan te meten. Hiermee vergroot je je productiviteit en je energie aanzienlijk. Probeer jezelf er minstens twee maanden aan te houden, want dat is de tijd die het gemiddeld kost om een gewoonte aan te leren.

Hier volgen wat ideeën voor een stressvrij ochtendritueel:

 • Sta direct op wanneer je wekker gaat of wanneer je uit jezelf wakker wordt.
 • Maak je bed op (dan is je eerste taak van de dag succesvol afgerond!) en neem een of twee glazen water.
 • Ga op een fijne plek zitten voor een meditatie van 10 minuten (zet eventueel je timer).
 • Beweeg je lichaam minstens 30 minuten. Maak een wandeling of ga hardlopen, doe yoga of ga naar de sportschool.
 • Spring onder de douche en maak je ontbijt klaar. Probeer bewust te genieten van je ontbijt.
 • Begin aan je werkdag.

Eventueel kun je de avond van tevoren je outfit al klaar leggen, zodat je ’s ochtends tijd bespaart.

6. Neem een digital detox

detox. digitale detox. social media, mij niet bellen

Hoe vaak check je social media? Hoeveel tijd ben je kwijt aan je smartphone? Hoe vaak zit je achter je laptop? Het zal je vast verbazen wanneer je ziet wat het werkelijke cijfer is. Tegenwoordig hebben smartphones een functie waarmee ze je dat precies kunnen laten weten. Helaas hebben veel mensen een smartphone-verslaving.

Social media kunnen leuk zijn, maar het kan voor jou ook erg stressvol zijn – soms zonder dat je het doorhebt. Je kan jezelf hierdoor overprikkeld, uitgeput, gestrest en angstig voelen. Het kan zelfs zo ver gaan dat je symptomen van depressie krijgt. Behalve dat elektronische apparaten positieve ionen uitstoten, die jouw energie negatief beïnvloeden, vormen social media een serieus probleem voor jouw (mentale) gezondheid.[3]

Een digital detox helpt je om weer even te ‘resetten’, tot jezelf te komen en stress te verminderen:

 • Leg je telefoon niet meer op tafel wanneer je aan het eten bent.
 • Schakel je notificaties uit en verwijder apps die je leven stressvol maken.
 • Check je e-mail maximaal twee of drie keer per dag.
 • Stel voor jezelf tijden vast waarop je geen technologie mag gebruiken.
 • Verbied technologie in je slaapkamer.
 • Zet de ‘Nightshift’ modus aan op je smartphone, zodat je ’s avonds een minder fel scherm hebt en beter kunt slapen (fel licht beïnvloedt de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine).

7. Ken je grenzen

Vaak weet je pas wat jouw grenzen zijn wanneer je daar overheen gaat. Heb je moeite met nee zeggen? Op zich niet zo vreemd. Je wordt opgevoed met het idee dat je geen ‘nee’ mag zeggen. Niet tegen je ouders, niet tegen je leraren en zeker niet tegen je baas. Soms zit er echter ook iets anders achter. De angst om afgewezen te worden of niet goed genoeg te zijn.

Maar je grenzen kennen en verdedigen is juist gezond! ‘Nee’ zeggen mag. En dit kun je op een manier doen waarop je het bij jezelf houdt en de ander niet beledigt. Als een collega je bijvoorbeeld vraagt om een taak over te nemen, maar je hebt het zelf al druk, dan kun je zeggen:

 • Sorry, ik merk dat ik het rustiger aan moet doen, ik heb graag dat je iemand anders vraagt.
 • Nee helaas, ik ga het niet redden. Ik heb het te druk met mijn eigen taken.

8. Gebruik tijdblokken voor to-do lijstjes

to do lijst, lijst, doen, activiteiten, dagindeling

Een lijst van de taken die je moet doen is handig, zo vergeet je ze immers niet. Maar vaak kosten taken meer tijd dan je denkt. Aan het eind van de dag heb je misschien de helft van je lijstje afgewerkt, waardoor je het idee hebt dat je niet succesvol bent geweest. Verdeel je taken in tijdblokken en wees realistisch over wat haalbaar is. Maak je lijstje de avond van tevoren, zodat je ’s ochtends precies weet wat je moet doen.

9. Zet de tv uit

Hoewel het heerlijk is om soms je hersenen op nul te zetten en je favoriete serie op Netflix te ‘bingewatchen’, slurpt tv-kijken tijd en energie. Die tijd kun je beter gebruiken om écht te ontspannen, yoga te doen, te mediteren of om op tijd naar bed te gaan. Zo houd je meer energie over om de dingen te doen die je moet doen, waardoor stress aanzienlijk vermindert.

10. Organiseer jezelf

Een slechte organisatie van je leven kost een onvoorstelbare hoeveelheid tijd, geld, stress en energie.

Kijk naar de onderstaande schokkende statistieken. Wanneer je de boel niet op orde hebt, kan dit het gevolg zijn:

 • Een gemiddeld mens is ongeveer 12 dagen per jaar kwijt aan terugvinden van zoekgeraakte spullen.
 • Een doorsnee kantoorwerker is 1,5 uur per dag naar allerlei zaken op zoek.
 • 23% van de mensen moeten extra boetes betalen omdat ze hun rekening niet meer terug kunnen vinden.

Geloof me, minder is werkelijk meer. Meer rust, meer geluk en meer levenskwaliteit. Juist door je leven te vereenvoudigen, maak je ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn.

Wat doe jij om je leven simpeler te maken? Laat het hieronder weten in het reactieveld. Of deel deze post via jouw social mediakanalen. Alvast veel dank namens de andere lezers!

[1] http://www.acrwebsite.org/volumes/v45/acr_vol45_1024935.pdf

[2] https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/13/ongelukkig-van-te-veel-opties-dit-is-fobo-a1616244

[3] https://www.ttmcommunicatie.nl/nieuws/social-media-is-te-stressvol/

Jack Goossens
Door

Jack Goossens

op 26 Aug 2019

Hey goed Albert, Mogelijk ben ik al jaren bezig met U tips. Geeft mij een gelukkiger gevoel en kan daardoor ook eerder met pensioen.

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Beste Jack, Mooi om te lezen dat mijn tips je helpen. Berichten zoals die van jou geven mij elke keer weer de motivatie om mensen te blijven inspireren op het gebied van stress en vitaliteit. Ik wens je een mooie dag. Albert

Yvonne
Door

Yvonne

op 26 Aug 2019

Hoi Albert, Dit voelt als een opfrisser! Hartelijk dank🙏🌞

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Hey Yvonne, Bedankt voor je positieve bericht. Heel graag gedaan! Warme groet, Albert

Wilma
Door

Wilma

op 26 Aug 2019

Bedankt Albert , het komt van pas !!!

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Goedemorgen Wilma, Wat fijn dat mijn tips van pas komen. Dank voor je positieve reactie! Hartelijke groet, Albert

Cees
Door

Cees

op 26 Aug 2019

Een reiki master zei mij eens: All that is not love, is fear. Daarmee had zij natuurlijk gelijk. Gelijktijdig realiseerde ik mij dat er dan maar verdraaid weinig love is in de wereld. In wereld van alledag wordt voor de meesten van ons het leven negatief beïnvloed door religies, politiek en geld, ook al hangt daar soms ook iets goeds aan. Immaterieel en materieel door ontzeggen van individuele vrijheid in denken en doen en door dreigen erbij met ellende of aanpraten daarvan tijdens het leven of na de dood. Als je te weinig bezit hebt ben je een arme sloeber, heb je teveel dan ben je een rijke stinkerd. Geloof je niet ben je een heiden, geloof je wel dan moet je kiezen uit een wirwar van clubjes die allemaal roepen het enig juiste adres te zijn. Vervolgens wordt het dan flink immaterieel en materieel inleveren. Ga er maar aanstaan als eenvoudige ziel. Ik denk, Albert, dat eerst die rommel opruimen in je persoonlijke leven de basis kan zijn voor het hervinden van rust en vrede in jezelf.. Ont-spullen komt dan vanzelf ook aan bod, zonder dat het minimalistisch hoeft te zijn. Want ook minimalisme is weer vorm van vrijheid beperken.

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Beste Cees, Bedankt voor het delen van jouw inzichten. Beginnen bij jezelf (en dichtbij jezelf blijven) is een goede insteek. Ik wens je een mooie dag! Albert

Liza
Door

Liza

op 26 Aug 2019

Dank je wel Albert voor dit artikel. Ik kom steeds dichterbij minimalisme - het is mijn droom-interieur zou ik zeggen. Daarom heb ik veel kleding weggedaan dat niet meer als mezelf voelt, een paar parfums te koop gezet, die ik dubbel heb (cadeau gekregen). Ik heb besloten om geen "lucky boxes" meer te kopen, daarmee bedoel ik bijvoorbeeld kleine eenhoorn en paardfiguurtjes, die ik verzamel. Nu heb ik er 6 van en dat is meer dan genoeg. Ook geen andere kleine beeldjes, die toch alleen maar ruimte zullen innemen. Regelmatig kijk ik naar mijn verzameling tijdschriften - welke kan ik wegdoen en welke wil ik graag behouden? Mijn tips zijn: alleen tijdschriften kopen als je 80% artikelen erin echt belangrijk en nuttig vindt (niet alles staat online). Zo koop ik een keer in een-twee maanden een tijdschrift. Ook met kleding en speelgoed - ik kan niet alles steeds naar de kringloopwinkel brengen, daar worden ze straks gek van mij xD Dus, ik verdeel dingen om weg te doen tussen verschillende verzamelpunten, waaronder H&M, ze accepteren altijd tassen met kleding. Ik koop geen sokken meer. Op een gegeven moment had ik er zo veel van, dat ik stuk of 4 paar sokken in de kast liet liggen en de rest in de tas gedaan en bewaard. Als een sok versleten raakt, ga ik in mijn sokkentas "shoppen" :) Kleuren in interieur zijn ook belangrijk. Naar mijn gevoel zijn beige, lichtgrijs, bruin heel mooie rustgevende kleuren, ze leiden niet af. Smartphone gebruik ik ook maar heel weinig. Alleen even in de ochtend bij de koffie check ik Instagram en speel een paar games, en dan soms in de middag en in de avond even spelen, maar ik hou het kort en probeer dan ook op mijn postuur te letten.

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Beste Liza, Dank voor je uitgebreide persoonlijke reactie. Ik hoop dat ik je mag blijven inpspireren op het gebied van stress en vitaliteit. Hartelijke groet, Albert

Cees
Door

Cees

op 26 Aug 2019

Dag Albert, hier ben ik nog een keer. Stuur ik mijn laatste bericht en zie ik dat mijn voorgaande reactie er weer wel in staat. Mijn laatste reactie is dus voorbarig. Daarvoor mijn excuus en ik ga door met business as usual.. Zeker een elektronisch stofje geweest. Groetend, Cees

Esther
Door

Esther

op 26 Aug 2019

Hoi Albert Het scheelt een hoop stress al als je jezelf in de vertraagde modus zet. Dingen niet af? Jammer dan. Morgen weer een dag. Werkt goed! Volgens mij heb ik dit ooit van jou Geleerd ;-)

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Beste Esther, Bedankt voor het delen van jouw inzichten. Hier kunnen andere lezers ook weer van leren. Ik wens je een fijne dag! Hartelijke groet, Albert

Ferdy
Door

Ferdy

op 26 Aug 2019

Ik loop al járen met hetgene in deze nieuwsbrief wordt beschreven. Filosofie of psychologie: is in wezen niet b i j n a alles wat een mens per dag aan tijdvulling doet o-ver-bo-dig? Zijn er daarom manisch depressieve mensen, die er achter komen dat eigenlijk álles alleen een tijdvulling is? In wezen roept het éne het ander op en daar kan ik horendol van worden. Rudi Carrell had ooit eens het 'probleem' dat hij een gat in een emmer wilde dichten. Een meesterlijk liedje! Bij mijn to do-list zit ik al gauw op zo een 500 karweitjes, het éne roept simpelweg het andere op.

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Beste Ferdy, Bedankt voor je reactie op mijn blog. Probeer te kijken welke urgentie je kunt geven aan de taken die je wilt doen. En ook te relativeren; wat hoeft er niet op je lijstje? Veel succes! Hartelijke groet, Albert

TINEKE
Door

TINEKE

op 27 Aug 2019

Hallo Albert en anderen, De woorden van ‘gisteren’ (1987) gelden ook voor VANDAAG en ‘morgen’. Vanmorgen vond ik de gedachten van TOON HERMANS, die ik jaren geleden had opgeschreven: Als hij een keuze zou mogen maken, zou hij toch liever ettelijke duizenden jaren geleden willen leven. Het leek toen allemaal veel minder vermoeiend. Een wereld met veel minder lijkt, volgens hem, aan leven veel méér. Wat je noemt stof tot nadenken, ook wat ik hierover nog meer heb mogen lezen vandaag. Ik heb inmiddels zelf wel ervaren dat het iedere dag weer een hele kunst is om de energie die je hebt zo efficiënt mogelijk te gebruiken, zeker als je geconfronteerd bent met wat ze noemen een energielek. Er zijn dingen die moeten, er zijn dingen die je zou willen en dingen die je soms noodgedwongen aan anderen over moet laten. Het gaat erom de tijd en de energie zo goed mogelijk te gebruiken. Alles wat je uitstelt blijft je bewust of onbewust toch bezig houden. Gedeelde tijd is dubbele tijd, als die goed wordt gebruikt, omdat vele handen het werk verlichten. Als er vaste tijden zijn voor bepaalde bezigheden, hoef je daar niet langer over na te denken, ook dat bespaard energie, Jezelf met anderen vergelijken heeft meestal ook geen zin, omdat je er toch zelf achter moet zien te komen waar je je goed bij voelt. ORDE, RUST, en REGELMAAT, zijn voor mij nog steeds de goede wachtwoorden, net als PRIORITEITEN stellen en ACCEPTEREN dat het leven soms helaas anders loopt dan je misschien had verwacht. Ik wil geen energie verloren laten gaan met wat voor mij niet haalbaar (meer) is, ik wil me zo goed mogelijk blijven concentreren op de dingen die belangrijk en waardevol zijn. Ik wil met eigen ogen naar mijn mogelijkheden proberen te kijken voor VANDAAG en als het kan ook iets te doen met wat ik in het verleden heb geleerd (en verzameld) Hartelijke groeten van TINEKE

albert
Door

albert

op 04 Sep 2019

Beste Tineke, Bedankt voor je uitgebreide persoonlijke reactie. Mooi om te lezen welke inzichten je hebt opgedaan. Hier hebben andere lezers ook wat aan. Hartelijke groet, Albert

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei