arrow_drop_up arrow_drop_down
19 november 2013 

Positief in het leven staan, hoe doe je dat? 5 tips

Positief in het leven staan, is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ervaar hoe de volgende 5 tips om positief in het leven te staan, je leven kunnen verrijken. Want, positieve mensen zitten gewoonweg lekkerder in hun vel. Zij voelen zich gezonder, optimistischer, energieker, vitaler en meer geïnspireerd.

Dus wil je je leven ook zo’n positieve glans geven? Breng dan de onderstaande 5 tips om positief in het leven te staan in praktijk.

Positief in het leven staan kun je leren

Hoe je het leven ervaart dat bepaal jij. Want, negatief of positief in het leven staan, vloeit voort uit je eigen gedachten. Dus hoe jij dingen ziet, voelt en ermee omgaat. Is dat negatief? Dan kunnen negatieve gedachten je meesleuren, zoals denken in doemscenario’s, flops en bedreigingen.

Benader je het leven positief? Dan zit je prettiger in je vel, staat optimistischer in het leven en ziet alles er veel lichter uit. Dat komt niet doordat je helemaal geen negatieve dingen meemaakt, maar omdat je gebeurtenissen positief benadert. Je denkt in oplossingen, kansen en mogelijkheden. Positief in het leven staan, is als het ware je inspirator.

Pas direct toe: 5 tips om positief in het leven te staan

Hieronder vind je praktische tips die je direct in de praktijk kunt brengen om positiever in het dagelijkse leven te staan. Pas ze toe en voel je gewoon veel prettiger.

Tip 1: Focus je op goede en fijne dingen

Kijk je meestal naar alles wat fout gaat in je leven? En niet naar de dingen doe je goed doet? Hé, wat jammer! Probeer je vanaf nu te focussen op de dingen die allemaal goed gaan in je leven. Sta bijvoorbeeld elke dag eens stil bij wat je goed hebt gedaan of wat je allemaal hebt bereikt. Schrijf het desnoods op als extra geheugensteuntje. Je zult merken dat er echt meer positiviteit in je leven is dan je denkt.

Tip 2: Herken je negatieve gedachten

Om positief te leven is het goed negatieve gedachten te herkennen. Bijvoorbeeld: mijn auto start niet, nu moet ik op de fiets. Bah! Voel je zo’n negatieve gedachte opkomen? Stop die dan direct. Buig het om naar een positief iets. Bijvoorbeeld: Fietsen is fijn én goed voor m’n gezondheid. Want, geloof je je negatieve gedachte? Dan kan het de overhand nemen en loop je het risico in een negatieve spiraal te belanden. Dus, geef die negatieve gedachten geen kans, maar geef er á la minute een positieve draai aan. Je doet jezelf een groot plezier.

Tip 3: Doe iets goeds voor anderen

Het klinkt misschien raar, maar door iets voor je medemens te doen, ga je veel positiever over jezelf denken. En heb je een positief zelfbeeld? Dan heeft dat zo z’n weerslag op hoe je in het leven staat. Inderdaad veel positiever. Aarzel daarom niet langer en help je buren, een familielid, vriend of vriendin gewoon eens voor wat instant positiviteit.

Tip 4: Zorg goed voor jezelf

Door alleen al gezond en gevarieerd te eten, te zorgen voor een goede nachtrust en voldoende lichamelijke beweging te nemen ga je je al een stuk positiever voelen. Waarom? Omdat de juiste voeding in combinatie met een gezonde slaap en dagelijks sporten ervoor zorgt dat je er beter uitziet, lekkerder in je lichaam zit en je veel energieker voelt. Pak je eet- en leefwijze aan en je zult merken dat je positiever en gelukkiger wordt.

Tip 5: Omarm positieve vriendschappen

Wist je dat negatieve mensen een slechte invloed hebben? Denk maar eens aan die vriend of vriendin die altijd klaagt over zijn of haar werk. Of die oom en tante die altijd alles in het leven tegenzit. Hmmm, tja! Voel je de energie uit je vloeien als je de verhalen hoort? Dat is niet zo vreemd, want waar je mee omgaat word je besmet en dat geldt ook voor negativiteit.

Overigens het goede nieuws is: ga je met louter positieve mensen om? Dan ga je een stuk positiever in het leven staan. Dus, grijp je kans en omring je met positivo’s.

Positief leven? Houd vol!

Hopelijk helpen de voorgaande 5 tips om positief in het leven te staan. Dat het niet lukt van de ene op de andere dag is niet raar. Begin gewoon stapje voor stapje. Realiseer je: oefening baart kunst en leer van de ervaringen die je opdoet. En… houd vol, want positief denken en doen is zeker te leren.

Sta jij al positief in het leven? Laat jouw reactie achter onderaan deze pagina.

Rob
Door

Rob

op 27 January 2014

Het zet mij wel aan het denken ja. Veel meegemaakt de afgelopen 10 jaar, en moeilijk los kunnen laten soms. Maar ja, HOE kan ik dit loslaten? Momenteel een aantal negatieve mensen om mij heen, en dat trekt mijn hele positiviteit naar beneden. Probleem met mij is dat ik mij altijd teveel verplaats in een ander, en van mezelf niet afstand mag nemen van die mensen. Het blijft moeilijk. Ben al zolang bezig om mezelf ontspannender te voelen, maar het lukt me met mate.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 3 February 2014

Beste Rob, Bedankt voor je bericht. Wat vervelend dat je zoveel hebt meegemaakt. Loslaten is inderdaad heel moeilijk, dit is mens eigen en je moet sterk in je schoenen staan om dit te kunnen. Negatieve mensen om je heen helpt niet echt mee, probeer meer positieve mensen om je heen te verzamelen. Geef aan bij de negatieve mensen om je heen dat jij het lastig vindt om met hun negativiteit om te gaan. Misschien kan je proberen om tijdelijk afstand te nemen en te werken aan jezelf. Wil je geen afstand nemen? Probeer dan voor ze te zijn door te luisteren, maar het daarna weer los te laten en je te richten op je eigen leven. Een luisterend oor bieden kan vaak al voldoening geven. Spreek dat met jezelf af. Ik hoop dat je je snel wat beter voelt. Groeten, Albert

heidi
Door

heidi

op 22 October 2016

ik wil postief in je leven te staan om aan geel erg veel aan leike dinge te denken groetjes van heidi

Marjanne
Door

Marjanne

op 13 October 2014

reactie op: "Wist je dat negatieve mensen een slechte invloed hebben? Denk maar eens aan die vriend of vriendin die altijd klaagt over zijn of haar werk. Of die oom en tante die altijd alles in het leven tegenzit. Hmmm, tja! Voel je de energie uit je vloeien als je de verhalen hoort? Dat is niet zo vreemd, want waar je mee omgaat word je besmet en dat geldt ook voor negativiteit." Helaas zit ik nu in een dip want ik heb net gehoord dat ik een voorstadium van borstkanker heb en dat mijn borst er af moet. Veel negatieve gedachten die ik nu even niet kan ombuigen naar iets positiefs. Omdat negativiteit "besmettelijk" is, durf ik niet met anderen om te gaan, want omgaan met een gedeprimeerd persoon is voor hun niet prettig. Wat moet ik nu?

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 14 October 2014

Beste Marjanne, Bedankt voor je openhartige bericht. Ik hoop dat je ondanks jouw tegenslag op dit moment inziet dat je globaal gezien een positief mens bent. Anderen weten dit als het goed is van jou en zullen het begrijpen dat je op dit moment niet altijd positief zal zijn. Probeer steun te vinden bij goede vrienden en vraag ze of het oké is om te zijn wie je op dit moment bent. Goede vrienden zullen je daar de ruimte voor geven. Ik wens je veel kracht de komende tijd. Met vriendelijke groet, Albert Sonnevelt

Andy
Door

Andy

op 10 September 2015

In mijn nieuwe relatie heb ik geleerd om positief te zijn. Nu mijn vriendin vaak weg is van huis voor haar werk, merkte ik dat ik vaak in die eenzame momenten de negativiteit liet binnensluipen. En het is sluipen, want het gaat zo onopgemerkt dat je al snel in een negatieve spiraal terecht komt. Maar door te genieten van de kleine dingen in het leven die je wel een goed gevoel geven, heb ik wat van mijn positiviteit terug gevonden. Enige waar ik nu nog aan moet werken is mijn zelfvertrouwen, waardoor mijn relatie nog beter kan worden... Steeds werk aan de winkel.

Tony
Door

Tony

op 19 November 2016

Ik heb recent mijn relatie beëindigd omdat ik het buikgevoel had dat er een en al negativiteit was en er maar van een kant geïnvesteerd werd en de toekomstplannen van ons onbeantwoord bleven, en heb op een gegeven moment geschreven en geprobeerd een ander beeld te schetsen hoe het wel zou kunnen in een relatie. Hoop hiermee een eye opener te creëren naar mijn vriendin dat zij de dingen eens positief zou kunnen zien en niet altijd de negatieve kanten van haar kinderen naar voren te halen en vooral niet de wereld op je nek te nemen en je uit schuldgevoel compleet weg te cijferen en op die manier geen gelukkig leven met je partner kan krijgen.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 9 December 2016

Beste Tonny, Het is ons helaas niet altijd geven om een leven lang gelukkig in de liefde te zijn. Dat blijkt wel uit de cijfers: ruim de helft van alle huwelijken in Nederland strand in een echtscheiding. In de praktijk komt dat neer op 95 per dag! Hoe graag je ook zou willen, je kunt jouw partner niet veranderen. Wanneer de ander dat niet wil, kan of durft, dan kun je dat niet afdwingen. Het enige wat je kan doen is liefdevol zijn naar jezelf en compassie hebben met de ander. Blijf je gevoelens delen en vraag hulp bij een relatiecoach,- of therapeut. Ik wens je veel moed en wijsheid bij het nemen van de juiste beslissing. Hrt grt , Albert Sonnevelt

Joost Kostelijk
Door

Joost Kostelijk

op 20 November 2017

Over het algemeen sta ik altijd open om positief in het leven te staan alleen lukt het me niet om mijn gevoel naar mijn schoonmoeder te uiten zij maakt zich zorgen over haar zus die leid aan alvleesklier kanker en ligt dit moment op sterven dan doe ik mijn uiterste best om er voor haar te zijn en haar te steunen ik ben elke vrouw lief mijn schoonmoeder ook de reden dat ik het niet durf te zeggen is dan ik terug denk aan mijn eigen moeder die ook aan dezelfde ziekte is overleden Daar door krijg ik nachtmerries als ik daar aan terug denk Ik ken de gevoelens van mijn schoonmoeder en daar ga ik goed mee om alleen maak ik me over haar zorgen om dat zij dat naar ons afreageert maar ik wil haar geruststellen dat ze zich niet zo druk moet maken en ze blij moet zijn dat wij er nog zijn en ook dat ze er rustig met ons er over kan praten en wij haar alle liefde kunnen geven om voor haar klaar te staan daar zit ik dus mee om dat het bij mij ook gevoelig ligt

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 November 2017

Beste Joost, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Joost kostelijk
Door

Joost kostelijk

op 18 March 2018

Nu gaat het veel beter alleen nog omringt door liefde van vrouwen en stoeren mannen bij elkaar om voel me lekker in mijn vel als ik zelf ook aandacht krijg dan hou ik het vol om voor iedereen klaar te staan

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 20 March 2018

Hey Joost, dank voor je reactie. Heel goed om te horen dat het nu beter met jou gaat. Hartelijke groeten Albert

Joost Kostelijk
Door

Joost Kostelijk

op 17 April 2018

ik heb de rust in mijn zelf gevonden dat wil zeggen dat ik sinds kort met yoga ben begonnen om dat ik grip wil houden om makkelijk in het leven staan ik begin mezelf te worden. ik kom makkelijker voor me zelf op en ik stel andere gerust. alleen ben ik nu bezig van wat ik verder kan leren dat ik nodig heb om verder te kunnen ontwikkelen. en daar heb ik vertrouwen in. ik heb er bewust voor gekozen om aan me zelf te werken om dat ik wil laten zien aan mijn verloofde en schoonfamilie dat ik al mijn zorgen los kan laten en meer van het leven geniet. en ik tijd genoeg heb om leuke dingen voor me zelf te doen. de tegenslagen die ik onverwachts tegenkom handel ik goed af zonder dat ik me er aan erger. en dan ga ik verder van waar ik ben gebleven. ik vind het eerlijk gezegd niet altijd makkelijk maar ik wil iedereen tevreden stellen. dat maakt mij bijzonder om dat ik overal rekening mee wil houden.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 17 April 2018

Hey Joost, dank voor het delen. Op die manier maken we wereld steeds bewuster en kunnen we de stress in het leven weer terug in balans brengen. Hartelijke groeten, Albert

Pien
Pien
Door

Pien

op 28 January 2017

Ik heb moeite met loslaten

Richard
Door

Richard

op 26 August 2017

Ik heb dat nu ook, maar soms doet vasthouden meer pijn dan loslaten.

Richard
Door

Richard

op 26 August 2017

Ik heb dat nu ook, maar soms doet vasthouden meer pijn dan loslaten. Soms moet je aan je eigen geluk denken, daar is niks mis mee.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Beste Pien, er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

Joost Kostelijk
Door

Joost Kostelijk

op 2 August 2017

positief leven is belangrijk als je dat kunt dan kan je je negatieve gedachte loslaten. als je er over praat met iemand die je vertrouwd dan kan je leren hoe je er mee om moet gaan neem de tijd om er over na te denken en blijf rustig je traint je geduld bewaren schrijf het op waar je mee zit en je zult zien dat het beter met je gaat en verwen je zelf als je dat hebt overwonnen. dat is ook beter voor de omgeving waar je woont met je kennissen vrienden vriendinnen je ouders en buurtgenoten en je geliefde dat zijn degene die je daarbij kunnen helpen ga positief om met tegenslag en denk opnieuw na en zoek oplossingen. door je gezonde verstand te gebruiken leer je daar in te ontwikkelen. ga goed om met teleurstellingen en heb zelfvertrouwen dat je dat kan overtuig andere er van dat het werkt als je er voor gaat de kunst is om vertrouwen met andere te delen dan laat je andere ook in hun waarde als jij het goede voorbeeld geeft dan zal je zien dat iedereen je kan vertrouwen dan bereik je heel veel in je leven als je er maar in geloofd dat je dat kan volhouden.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 4 August 2017

Beste Joost, dank voor jouw waardevolle aanvulling op mijn blog. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hartelijke groet Albert

Joost Kostelijk
Door

Joost Kostelijk

op 30 August 2017

het lukt me niet altijd om positief te blijven om dat ik vrij veel heb mee gemaakt zoals de begrafenis van mijn moeder de verhuizing naar Rheden en ik mijn verantwoordelijkheden niet meer aan kan om dat het te veel gevraagd word heb ik hulp en ondersteuning nodig om wat van het leven te maken en ik wat actiever door het leven ga maar ik wil het leven positiever ervaren om dat ik altijd in de problemen kom te staan. ik weet alleen niet hoe ik de problemen moet oplossen terwijl ik mijn uiterste best doe om door te zetten tot dat het lukt ik wil alles overzien van hoe mijn leven zo mooi mogelijk kan maken ik word steeds maar aangesproken op mijn afspraken en iedereen bemoeid te veel met mijn zaken als ik mijn zaken aan het inplannen ben komen ze altijd storen en dan duurt het nog langer voor dat ik dat heb afgerond ik word altijd bezig gehouden met zaken waar ik geen tijd voor heb maar ik blijf me er aan irriteren dat ik half werk aan het doen ben en ik de kans niet krijg om dat af te ronden. ik wil dus het positieve er van maken zonder dat ik daar aan erger als het tegen zit in mijn planning. maar ik doe er wel moeite voor om daar flexibel mee om te gaan maar dat kost bij mij tijd .

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 31 August 2017

Beste Joost, dank voor je reactie. Wanneer het te lastig is om het zelf aan te pakken, dan is het misschien verstandig om er professionele hulp bij te vragen. Veel sterkte, Albert

Luuk
Door

Luuk

op 4 January 2018

Hoi, Ik zit momenteel niet in maar naast me depressie. Veel zorgen over mezelf of ik weer dezelfde goed uitziende en gelukkige jongen word. Hierdoor ook veel onrust. Moeilijk om het positieve van dingen in te zien. Ook stress op het werk, dit probeer ik onder controle te krijgen.

Simone
Door

Simone

op 12 July 2019

Hoi, Wat is volgens jou het verschil tussen een realistische kijk op het leven hebben en negativisme? Ik ben gedumpt door een vriendin omdat ik te negatief zou zijn. Dit heeft mij ontzettend veel pijn gedaan omdat ik niet snap waarin ik dan negatief ben geweest. Wel weet ik dat ik als vrouw zijnde zeer realistisch in het leven sta. Dat wil niet zeggen dat ik gevoelloos en harteloos ben, maar blijkbaar zien sommige mensen realisme voor negativisme aan. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Sandra
Door

Sandra

op 12 September 2019

Hoi Simone, Het is goed om realistisch in het leven te staan maar als je bent gedumpt door een vriendin en je snapt niet waarom dan kun je bij haar aanbellen en vragen wat er precies is. Misschien heeft ze je verkeerd begrepen en komt het weer goed. Liefs, Sandra

Reactie plaatsen