Spanningen op het werk? Herken de leveranciers van werkstress!
Burn-out
Albert Sonnevelt
Burn-out
04/03/2015
3 min

Spanningen op het werk? Herken de leveranciers van werkstress!

04/03/2015
3 min

Spanningen op het werk? Iedereen heeft daar bij tijd en wijle mee te maken. Bijvoorbeeld doordat je werk veel energie kost. Maar, ook omdat je een tekort hebt aan energiegevers. Beiden kunnen je werkplezier behoorlijk bederven. Je ervaart dan werkstress. Doe je er niets aan? Blijf je stug doorwerken en stapelen de spanningen zich verder op? Dan loop je het risico binnen de korte keren overspannen thuis te zitten. Herken de belangrijkste leveranciers van werkstress en onderneem actie, zodat werken plezierig blijft

Niet optimaal voor jezelf zorgen

Heb je last van spanningen op het werk? Dan is de kans groot dat je fysiek en mentaal niet goed voor jezelf zorgt. Te weinig slaapt, onvoldoende beweging neemt en niet gezond en gevarieerd eet. Gevolg? Je lichaam en geest komen niet tot rust. Wil je dat voor zijn? Let op je leefstijl. Zorg voor jezelf, zoals je ook je mobiele telefoon regelmatig oplaadt, je auto onderhoudt enzovoort. Dan ben je stress een stapje voor.

Te hoge werkdruk zorgt voor spanningen op het werk

Dat de werkdruk nu en dan hoog is, gebeurt binnen bijna elk bedrijf. Is er echter structureel sprake van? Te veel werk in te weinig tijd moeten doen? Onvoldoende pauzemogelijkheden? Komt de stoom figuurlijk uit je oren? Gaat werken ten kosten van je vrije tijd? Raakt de balans tussen je werk- en privéleven zoek? Waardoor je niet regelmatig ontspant en jezelf oplaadt? Dan nemen de spanningen toe en kan het zelfs tot werkbederf leiden. Wees dat voor. Jakker niet door, maar maak hoge werkdruk bespreekbaar. Overigens ook te weinig werkdruk kan stress opleveren.

Onzekerheid en onduidelijkheid

Ook je zorgen maken over bijvoorbeeld je carrière, promotiemogelijkheden of bang zijn voor ontslag zorgt nogal eens op voorhand voor het nodige gepieker. Dat kan je werkpret bederven en stress in de hand werken. Maar, behalve onzeker zijn over je toekomst kun je je bijvoorbeeld ook druk maken over een gebrekkige interne communicatie waardoor taken en verantwoordelijkheden onduidelijk zijn. Of misschien voel je je nauwelijks betrokken bij besluitvormingsprocedures? Heb je geen grip op hoe je je werk indeelt? Die zaken kunnen enorm veel energie vreten tot spanningen op het werk leiden.

Negatief zelfbeeld

Ben je erg onzeker over je prestaties? Bang voor kritiek? Of denk je dat collega’s je in de maling nemen als ze je een compliment maken? De kans is groot dat je negatieve denkwijze veel stress oplevert. Je loopt continu op je tenen en doet je werk niet met plezier. Werken aan je zelfvertrouwen door trainingen en cursussen te volgen kan helpen. Ook een positieve mindset over je eigen kunnen doet vaak wonderen. Kortom: maak jezelf beter zichtbaar en spreek je uit. Op den duur gaat het steeds gemakkelijker. Je voelt je beter en doet je je werk met meer plezier, waardoor je minder last van negatieve stress hebt. Trouwens, ook een gebrek aan erkenning en positieve feedback kan een bron van spanningen op de werkvloer zijn.

Hoge eisen aan jezelf stellen

Ben je een perfectionist? Leg je altijd de lat te hoog? Is alleen de volle 100% of meer goed? De kans bestaat dat je daardoor spanningen op het werk ervaart. Omdat je wel erg hoge eisen aan jezelf stelt. Probeer met minder genoegen te nemen en zorg dat je tijd in je agenda inplant voor wat ontspanning. Al was het maar om 10 minuten je benen te strekken, een kleine meditatieoefening te doen of je ademhaling tot rust te brengen.

Conflicten op het werk

Ben je goede maatjes met je collega’s, leidinggevende en baas? Dan vind je het fijn naar je werk te gaan. Je haalt er voldoening uit en vindt het niet erg nu en dan een stapje extra te zetten. Verlopen de onderlinge relaties moeizaam? Zijn er geregeld conflicten? Is er sprake van pesterijtjes? Dan zorgt dat voor veel negatieve energie en leidt automatisch tot allerlei spanningen op het werk.

Niet op de juiste plek zitten

Je denkt je droombaan te hebben gevonden. Maar, de realiteit blijkt weldra anders. Je kampt bijvoorbeeld met te weinig uitdaging, onduidelijke taken of krijgt geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Gevolg? Je werk is een bron van ergernis en vreet bakken energie. Blijf niet aanmodderen als je dit meemaakt. Praat met je baas. Komen jullie er niet uit? Dan is het beter een andere baan te zoeken. Want, werk je met plezier? Dan geeft dat je positieve energie. Maakt je productiever, creatiever en meer gemotiveerd waardoor je stress op het werk voorkomt.

Heb jij ervaring met spanningen op het werk? Hoe ga je daarmee om?

Reacties