Stoppen met denken en beginnen te doen
Geluk
Albert & Tonny
Geluk
10/19/2020
7 min

Stoppen met denken en beginnen te doen

10/19/2020
7 min

Stoppen met denken en beginnen te doen

Je hoofd zit vol met ideeën en concepten, maar zodra je erover na denkt wat er nodig is om het uit te voeren, ben je bang dat je de kennis, kunde en tools er niet voor hebt. Je onderschat je competenties en daardoor onderneem je niets. Herkenbaar? Wij vertellen je wat de oorzaak van dit soort gedrag is en hoe je ervan af komt.

Zolang je nadenkt over iets, heb je geen tijd om het daadwerkelijk te gaan doen. Je gaat het uitstellen en voor je uitstellen. Veel mensen hebben te maken met uitstelgedrag en daar zijn verschillende oorzaken voor. Je hebt vier types van uitstellers. Deze types zijn gebaseerd op de vier elementen van Carl Gustav Jung: water, vuur, aarde en lucht.

Het luchttype

lucht, wolken, hemel, blauw

Je hebt heel veel ideeën, vindt alles leuk en bent overal mee bezig. Dat is niet het meest handige om te doen. Voor het luchttype zorgt uitstelgedrag voor een veilig gevoel. Zolang je blijft bouwen en nieuwe ideeën blijft genereren, hoef je er niet mee aan de slag en voorkom je het risico dat je ermee op je snufferd gaat.

Zolang een idee alleen nog in jouw fantasie bestaat, heeft het nog de volle potentie die je voelt. Je zou wel je eigen bedrijf willen starten en denkt een gat in markt ontdekt te hebben. Zolang je niet met dat bedrijf begint, blijft het een potentieel gat in de markt en blijf jij een potentieel multimiljonair.

Zolang een idee alleen nog in jouw fantasie bestaat, heeft het nog de volle potentie die je voelt.

Als je uiteindelijk besluit het bedrijf te starten en het pakt minder goed uit dan je gehoopt had, dan word je ermee geconfronteerd dat die potentie er niet meer is. En dat kan heel confronterend zijn.

Het vuurtype

Vuurtypes hebben druk nodig. Ze komen pas in beweging als het echt spannend wordt. Je ziet dat vaak bij studenten. Ze voelen zich lekker op hun gemak en pakken er nog gezellig een biertje bij. Tot het de dag voor het tentamen is. Dan zitten ze tot drie uur ‘s nachts door te studeren om alsnog zoveel mogelijk van de lesstof in hun hoofd te krijgen. Veel mensen hebben die druk nodig om in beweging te komen.

Tonny merkte dit ook met zijn boek in het begin van dit jaar. Hij had al jaren in zijn hoofd dat hij het boek wilde gaan schrijven. Op een gegeven moment bedacht hij het gewoon te gaan doen. Hij stelde een deadline en sprak met een designer af dat het op een bepaalde dag af was. Pas toen die druk er was, kwam hij echt in actie om het boek te gaan schrijven.

Het aardetype

aarde, grond, droog, barsten, onvruchtbaar

Aardetypes hebben vooral structuur en houvast nodig. Dat is het tegenovergestelde van het lucht type die eindeloos blijven fantaseren. Voor het aardetype moet een project aan allerlei voorwaarden en condities voldoen. Als die niet aanwezig zijn, bijvoorbeeld als ze niet de ideale plek hebben om te schrijven, de juiste personen hebben om te informeren, niet de juiste input hebben of niet genoeg geld hebben, komen ze niet in actie.

Als je tot in detail alles wilt structureren voordat je begint, begin je uiteindelijk nooit. Je wilt zo min mogelijk risico lopen wanneer je aan iets begint. Alleen weten we inmiddels dat we op een planeet wonen waar altijd risico is. Er zijn altijd problemen die je tijdens het proces moet aanpakken. Al werkende los je dingen op.

Als je tot in detail alles wilt structureren voordat je begint, begin je uiteindelijk nooit.

Deze angst om risico te lopen, heeft te maken met de aangeboren verliesaversie die we als mensen hebben. Mensen hebben een grotere angst om iets te verliezen dan dat ze de behoefte hebben om iets te winnen. De dromen die je hebt wegen voor je gevoel minder zwaar vergeleken met de gevaren die je loopt. Daarom blijf je ze constant uitstellen.

Wat nu als je straks een boek hebt geschreven en mensen vinden het niet leuk? Heb je het misschien al te vroeg geschreven en was je er nog niet klaar voor? Of wat als je een bedrijf start en het lukt niet omdat je nog niet ervaren genoeg bent? Er zijn altijd dingen die net iets beter zouden kunnen. Dat hoeft geen reden te zijn om iets niet te doen.

Het watertype

Het vierde type is het watertype. Dat zijn de emotionele types. Watertypes hebben andere mensen om zich heen nodig. Ze hebben vaak bevestiging nodig van andere mensen. Bijvoorbeeld in de vorm van aanmoedigingen vanuit hun omgeving. Ze komen pas in beweging als ze gesteund worden. Ze hebben het idee dat ze het in hun eentje niet kunnen. Dat zorgt ervoor dat ze nog even wachten voordat ze actie ondernemen.

Je bent niet één type

Als het om uitstelgedrag gaat, bén je vaak niet een bepaald type, maar gedraag je je naar een bepaald type. Het kan zijn dat je per project of situatie van type verandert. De ene keer heb je meer zekerheid en houvast nodig, de andere keer ontbreekt het je aan fantasie.

Als het om uitstelgedrag gaat, bén je vaak niet een bepaald type, maar gedraag je je naar een bepaald type.

Het mooie van het leven is dat je uiteindelijk ergens in het midden uitkomt. Je kunt van alle vier te types iets gebruiken in de positieve zin. Er is niet mis met willen fantaseren. Het wordt pas een probleem wanneer je onder stress komt te staan, gaat overdrijven en blijft hangen in één van de types. Voor je gevoel levert het uitstellen je meer op dan het daadwerkelijke starten.

Je bent tot meer in staat dan je denkt

Bij mensen die moeite hebben om hun doelen na te jagen, waar het altijd maar een fantasie blijft, zit het in hun hoofd. Het staat dan op de verkeerde plek opgeslagen. Het zit in jouw hoofd en niemand weet het. Als je je droom niet uitspreekt, dan komt het er ook niet van. Moet je je voorstellen dat Martin Luther King dat had gehad. Je moet het uitspreken.

Het naleven van een droom begint met het uitspreken ervan. Als je voor je gevoel mensen nodig hebt om die droom na te jagen, lijd je nog aan zelfonderschatting. Je hebt het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent of het niet kan. Maar mensen zijn tot veel meer in staat dan ze denken. Soms hebben ze alleen even een zetje nodig.

Het naleven van een droom begint met het uitspreken ervan.

Tonny merkte dit toen hij in 2014 met Wim Hoff naar Polen ging. De week was een confrontatie met kou en angst. Met enige stimulans van buitenaf is Tonny er destijds heen gegaan. In die week is hij op fysiek, mentaal en emotioneel gebied enorm boven zichzelf uitgestegen.

Overwinning, vlag, rotsen, overwinnen, winnen, kracht

Je moet jezelf aanleren om dat soort dingen gewoon wat vaker te doen. Zeg eens wat vaker ja op dingen die oncomfortabel voor je zijn. Van tevoren ben je bang dat je het niet kan, maar achteraf realiseer je je pas waar je allemaal toe in staat bent. Het is goed om wat vaker dingen te doen die buiten je comfort zone liggen. Zo word je er steeds weer aan herinnert dat je meer kunt dan je denkt. Vaak weet je niet of je iets kunt, totdat je eraan begint.

Het gaat uiteindelijk om de gebeurtenissen en ervaringen

Het is goed om wat vaker ‘ja’ te zeggen tegen jezelf. Angst is een hele slechte raadgever als je van denken naar doen wilt gaan. Albert gelooft in de vijfsecondenregel. Vaak is de eerste reactie die je lichaam geeft wel een ‘ja’. Daarna ga je pas nadenken en besluit je het toch niet te doen. Dat is jammer.

Je hart zegt voortdurend ja, maar als je hoofd zich ermee gaat bemoeien, gaat de rem erop.

Denk eens terug aan je kindertijd. Als kind was je waarschijnlijk super enthousiast om van alles te proberen. Je dacht nergens over na als je ergens voor werd gevraagd. Je dook er meteen vol in en keek daarna wel hoe het afliep. Negen van de tien keer liep het ook goed af, omdat je brein er niet tussen zat.

Juist het avontuurlijke, het nieuwsgierige trekt je altijd weer door ervaringen heen. Dat maakt je een rijker mens in alle opzichten van het leven. Als je iets van twijfel voelt, dan is dat een teken dat je in je hoofd zit. Je hart zegt voortdurend ja, maar als je hoofd zich ermee gaat bemoeien, gaat de rem erop.

Maak de dingen die je graag zou willen doen klein en behapbaar voor jezelf.

Aan het einde van je leven gaat het niet om alle spullen die je hebt verzameld, maar om de gebeurtenissen en ervaringen. Hoe meer je ‘ja’ zegt, hoe meer ervaringen je gaat tegenkomen. Maak de dingen die je graag zou willen doen klein en behapbaar voor jezelf. Zo ga je steeds meer wennen aan moeilijke situaties. En soms moet je juist helemaal geen kleine dingen doen. Het is goed om af en toe iets te doen dat ver buiten je comfortzone ligt.

Wat is het allerergste dat kan gebeuren?

Naarmate je ouder wordt, worden de consequenties in je hoofd steeds groter. Je hebt veel om je heen verzameld wat je eventueel kwijt kunt raken. Daardoor ga je minder snel het avontuur aan. Als er iets misgaat, heeft het een veel zwaardere impact op je leven dan toen je tien of twintig jaar jonger was. Hierdoor ga je vanuit behoud leven.

Je gaat visualiseren hoe het avontuur eruit zal zien. Zodra je dat gaat doen, ga je het avontuur meestal niet meer aan. Je gaat dingen verzinnen die slecht kunnen uitpakken. Voor het gemak laat je alle positieve dingen even achterwege.

Het gebeurt ook met sporten. We onthouden meestal niet hoe we ons voelden na het sporten, maar hoe zwaar het was tijdens het sporten. Dat zorgt ervoor dat je minder zin krijgt om weer te gaan.

Kijk gewoon eens naar het allerergste is wat er nu zou kunnen gebeuren. En stel, dat gebeurt ook echt, ben je dan in staat om daar een oplossing voor te vinden? Wordt er voor je gezorgd als het mis gaat? Als je jezelf kunt overtuigen dat er altijd een oplossing en dat er voor je gezorgd wordt, durf je makkelijker het avontuur aan te gaan. Je moet er gewoon aan beginnen. Als je dat niet doet, wordt de volgende stap ook niet duidelijk.

Reacties