Wilskracht trainen
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
06/30/2020
8 min

Wilskracht trainen

06/30/2020
8 min

Hoe kun je jouw wilskracht trainen?

Wilskracht is iets moois. Het is een bepaalde energie die je hebt ontwikkeld. Ieder mens heeft wilskracht op een bepaalde manier. Alleen is wilskracht vaak van korte duur. Het werkt als een soort spier, die je kunt oefenen. Net als een spier, raakt ook wilskracht op den duur uitgeput.

Wilskracht kan werken als een soort katalysator om iets op gang te krijgen. Het werkt als een vliegwiel, iets wat je voor je business altijd nodig hebt. Voor het opstarten van een bedrijf heb je een lange adem nodig. Je kunt wilskracht zien als een flinke ademteug. Voordat je een krachtinspanning levert, haal je vaak een paar keer heel diep adem. En dan begin je eraan. Maar de vraag is, hoe ontwikkel je wilskracht? Dat gaan we je uitleggen.

Geniet van de reis

Wilskracht helpt je om naar je doelen toe te werken. Het is belangrijk om je te realiseren dat lange termijn doelen niet altijd gelukzalig zijn. Als je doelen stelt, lopen dingen bijna altijd anders dan dat je denkt. Het is als bij een navigatiesysteem. Je kunt de coördinaten intoetsen van waar je precies heen wilt. Eenmaal onderweg heb je altijd zijwegen, sta je soms stil op de parkeerplaats en moet je soms even bijtanken. Dat werkt ook zo als je naar je doelen toewerkt. Als je wilskracht rechtstreeks koppelt aan het halen van je doelen, kun je gefrustreerd raken.

Pin je niet teveel vast op je einddoel, maar geniet vooral van de reis. Het einddoel komt vanzelf wel naar je toe naarmate je stappen blijft zetten. Bedenk je heel goed hoe je je energie gaat verdelen. Dat is heel belangrijk om te weten als je met je business gaat starten.

Wilskracht betekent afleidingen weerstaan

Als je wilskracht nodig hebt om naar een bepaald doel toe te werken, is het heel belangrijk dat je goed weet waarom je het doet. Veel mensen zijn geneigd dat wilskracht draait om het vermogen om iets te doen. Maar eigenlijk is de kern van wilskracht juist het vermogen om bepaalde dingen niet te doen. Wilskracht beschermt je tegen afleidingen. Het helpt je om je niet te laten afleiden van het doel waarnaar je onderweg bent.

Je hebt wilskracht om bepaalde emoties te weerstaan. Of om de slechte dingen in je leven te vermijden. Als je het zo bekijkt, is wilskracht dus eigenlijk het vermogen om iets niet te doen. Dat is heel iets anders dan dat je de hele dag maar op wilskracht dingen aan het doen bent die je liever niet zou willen doen.

Als je helder hebt waarom je bepaalde dingen doet, je een stip op de horizon hebt staan en je eindresultaat helder hebt, dan hoef je het niet per se op wilskracht te doen. Dat gaat dan van nature. De wilskracht komt eruit voort dat je de verleiding moet weerstaan om afgeleid te worden van je doel.

Train je wilskracht

Wilskracht is iets wat je kan trainen. Hoe vaker je ambitieus bezig bent en je doelen nastreeft, hoe sterker je wilskracht wordt. Je wilskracht wordt ook sterker als je merkt dat je meerdere keren een doel hebt behaald nadat je discipline toonde en jezelf niet liet afleiden. Het wordt dan steeds makkelijker om het in de toekomst nog een keer te doen.

Hetzelfde geldt ook met sporten. Als je nooit sport, dan moet je op wilskracht gaan sporten. Maar als je het vaker doet, dan gaat het steeds makkelijker en hoef je het minder op wilskracht te doen. Als je onderzoek gaat doen naar hoe je wilskracht kunt vergroten, dan wordt sporten regelmatig genoemd. Daarnaast hoor je veel dat je kunt gaan mediteren, om zo meer rust in jezelf te gaan vinden.

Een andere goede manier om je wilskracht te vergroten, is beter gaan slapen. Dat hangt ook samen met het sporten. Als je slecht slaapt, ben je over het algemeen minder geneigd om de volgende dag te gaan sporten en je bent ook eerder geneigd om slecht voedsel te gaan eten. Daarnaast ben je eerder geneigd om je te laten afleiden van je werk, bijvoorbeeld door de verleiding van je vrienden die in het park gaan zitten. Dat begint allemaal al doordat je met een valse start bent begonnen.

De kern zit erin dat je begint met weten waar je naar onderweg bent. Als je geen stip op de horizon hebt, zul je zien dat het heel moeilijk wordt om wilskracht te vertonen. Het moet namelijk niet als werken voelen en het moet ook niet iets zijn wat vervelend is om te doen om ergens uit te komen. Je moet plezier hebben in het proces en in de reis ernaartoe.

Als je weet waar je heen gaat, dan is de volgende stap om jezelf te gaan trainen en je wilskracht te gaan oprekken. Dat kun je doen door meer te sporten, meer in je gezondheid te investeren en je stressbestendigheid op te rekken. Dat zijn allemaal dingen waar je mee kan spelen. Als je daarmee werkt, dan zul je zien dat je meer wilskracht hebt.

Er is alleen maar nu

Houd het klein. Houd de stip op de horizon, maar werk niet te veel met lange termijn doelen. Er is alleen maar nu. In het nu kun je kleine stappen zetten. Op het moment dat je daar al een succes mee boekt, dan geeft dat direct positieve neurotransmitters. Dan ben je al meer geneigd om dat volgende kleine succesje ook weer te pakken. Dat helpt al. Doe het ook aaneengesloten.

Zorg dat je een wat langere periode aaneengesloten met één ding bezig bent waarvan je het gevoel hebt: hier ga ik goed op en dit geeft me plezier. Hoe lang dat precies is, daar zijn geleerden het nog niet helemaal over eens. De ene zegt 21 dagen, de ander zegt minstens 21 dagen, de ander zegt 40 dagen en weer een ander 66 dagen.

Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft. Waarom zou je immers iets gaan doen dat je geen plezier geeft? Sommige mensen spreken wilskracht al op zo’n manier uit dat je er meteen moe van wordt. Er komt dan zo’n grote frons in hun voorhoofd als ze zeggen dat ze heel veel op wilskracht moeten doen. Dan is de vraag: ben je wel met de juiste dingen bezig? Het enige waar je wilskracht voor nodig hebt, is om de verleidingen te weerstaan en jezelf op koers te houden.

Pak afleidingen aan

We leven in een periode met heel veel verleidingen. Het is een goed idee om je verleidingen eens in beeld te brengen. Misschien laat je jezelf bijvoorbeeld makkelijk verleiden door social media of WhatsApp.

Je hoort zelfs weleens van ondernemers dat ze geen smartphone meer hebben. Ze hebben alleen maar een heel klein telefoontje waarmee ze kunnen bellen en sms’en. Dit doen ze om niet in de verleiding te komen. Als je een ondernemersbrein hebt, dan zie je alleen maar mogelijkheden en daarmee zie je ook alleen maar afleidingen.

Stel, je bent de hele dag in de verleiding om op je mobiele telefoon te kijken. Dan kun je daar een pleister op plakken door je smartphone weg te doen. Dan heb je een oplossing. Maar je hebt de oorzaak niet weggehaald. Als je dan gaat kijken hoe je ervan af komt, dan moet je wilskracht tonen om niet de hele tijd op je telefoon te kijken. Blijkbaar vind je dan op je telefoon kijken heel erg leuk en niet op je telefoon kijken vind je niet leuk.

Eigenlijk moet je dieper gaan graven om te achterhalen waarom je die afleiding zoekt. Nir Eyal beschreef dit heel mooi in zijn boek Indistractable. Volgens Nir Eyal is het geen time management wat ertoe doet, maar pijn management. Op het moment dat jij je laat afleiden, dan doe je dat alleen maar omdat je een bepaalde pijn probeert te vermijden. Je zoekt social media op omdat je afgeleid wilt worden. Je wilt minder diep in gedachten zijn. Je wilt wat minder diep over je leven nadenken. Je wilt de moeilijke beslissingen niet nemen en niet het werk gaan doen waar je geen zin in hebt.

Je probeert op alle mogelijke manieren om onder de werkelijkheid uit te komen. Je laat je afleiden. Zolang je afgeleid bent en je Instagram feed refresht is de wereld klein en veilig. Dan moet je niet je Instagram feed gaan managen of je tijd gaan managen, maar je moet je pijn gaan managen. Je moet achterhalen wat dat precies is in je leven waarvoor je zo op de vlucht bent. Wat klopt er dan in de basis niet. Als je dat weet te fixen, heb je ook geen wilskracht nodig om daarbij weg te blijven.

De fijne kant van kiezen voor jezelf

We zijn vaak overtuigd om steeds weer naar die volgende drempel en die drempel daarna te gaan. Dat geldt des te meer voor mensen met een ambitieus ondernemersbrein. Ondertussen vergeet je wat je inmiddels al hebt gerealiseerd. Sta ook af en toe eens stil bij je successen. Kijk niet alleen maar naar wat je nog niet hebt bereikt, maar juist naar wat je al wel hebt bereikt. Op die manier word je ook wat milder voor jezelf en krijg je meer compassie voor jezelf. Het voelt dan ook minder als wilskracht om die stappen te blijven zetten.

Als je het op deze manier aanpakt, kun je zelfs gaan genieten van de pijn die erbij hoort. We gaan nog even terug naar de metafoor van sporten. Stel je doel is om een sixpack te hebben. Dan moet je wilskracht vertonen om daarvoor te gaan trainen. Als je er maar lang genoeg mee bezig bent, dan ga je merken dat je het niet meer op wilskracht hoeft te doen, maar dat je één bent geworden met het eindresultaat. Je wordt dan ‘s ochtends wakker na een training en denkt: “Oh, ik heb buikspierpijn, dat is lekker.” Die pijn is letterlijk groeipijn.

Als je vrienden gezellig een drankje gaan drinken en je bent zelf bezig met je business of je ontwikkeling, dan doet het pijn om ‘nee’ te zeggen. Kijk dan ook eens of het wel nodig is om daar ‘nee’ tegen te zeggen. Want om succesvol te worden hoef je echt niet alle leuke dingen in het leven links te laten liggen. Als jij voor jezelf wel die opoffering wilt maken, dan kun je iedere keer dat jij ‘nee’ hebt gezegd trots op jezelf zijn. Het is je gelukt om voor jezelf te kiezen en te groeien. Die pijn die je voelt, dat is groei. Op die manier wordt het best een leuk proces.

Veel mensen zeggen dat ze het lastig vinden om steeds weer nee te zeggen tegen verleidingen. Maar je kunt het ook omdraaien: zeg ja tegen jezelf. Als je dat niet doet, blijf je er een belang bij houden om jezelf klein te houden en het onnodig zwaar te maken voor jezelf. Wil je dit of wil je dit niet? Ga er dan ook volledig voor. Dan kun je ook veel makkelijker nee zeggen tegen je omgeving.

Blijf je wilskracht oefenen

Als jij je doelen openbaar maakt door ze bijvoorbeeld te delen via Instagram, dan maak je een enorme commitment naar jezelf. Het is dan een afgang als je je doelen niet nakomt. Wanneer je het openbaar maakt en jouw omgeving daar deel van maakt, dan draag je het niet alleen, maar draag je het met elkaar. Je krijgt hierdoor vaak positieve vragen van mensen. Mensen zijn geïnteresseerd en willen weten hoe je het doet. Zo word je constant gevoed in jouw doel dat je wilt realiseren. Dan wordt de wilskracht op een bepaalde manier ook makkelijker voor jezelf.

Als je iets doet wat je niet leuk vindt, maar wat wel helpt om je einddoel te behalen, hoor je vaak van mensen dat ze jaloers zijn. Dat ze ook wel die discipline willen hebben. Maar eigenlijk willen ze niet de discipline, maar het eindresultaat. Dat is iets anders. Het moet een eindresultaat zijn dat bij je past. Discipline wordt op een gegeven moment routine, als je er  maar lang genoeg op blijft focussen. Discipline en wilskracht liggen best dicht bij elkaar. Dat betekent dat je net als discipline, ook wilskracht kunt oefenen.

Wat bijvoorbeeld ook werkt bij wilskracht: koud douchen. In het begin is het verschrikkelijk, maar op den duur raak je eraan gewend en wordt het zelfs fijn. Langzaam maar zeker wordt het routine. Zorg ervoor dat je gezonde gewoontes gaat ontwikkelen voor jezelf. Bed jezelf in en geef jezelf een soort infrastructuur waarin het heel makkelijk is om jezelf binnen die vangrails te houden, zodat je niet zo snel in de verleiding komt.

Weet waarvoor je het doet. Deel dat ook zoveel mogelijk met mensen. Zo word je gedragen. Je wordt niet alleen gecontroleerd, maar je medemensen hebben over het algemeen het beste met je voor. Dus waarom zou je het niet delen? Wilskracht is geen kwestie van moeten, maar van willen, mogen en verlangen. Op die manier wordt het leven ontzettend leuk voor je.

Reacties