Angst om iets nieuws te doen? - Koudwatervrees
11 november 2019 
in Angst
6 min. leestijd

Angst om iets nieuws te doen? - Koudwatervrees

Nergens aan toe komen terwijl je wel wil

De term koudwatervrees is maar al te bekend en eigenlijk herkent iedereen zich er wel wat in. Het is een angst om aan wat nieuws te beginnen. Dan kan het gaan om grote dingen zoals trouwen of sowieso een relatie aangaan, maar ook om kleine dingen zoals kennismaken met je nieuwe buren na een verhuizing. Je loopt in een kringetje en komt eigenlijk helemaal nergens aan toe. Dat is jammer want je loopt jezelf voor de voeten.

De oorzaak van koudwatervrees

Als jij last hebt van koudwatervrees kan dat meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is dat je een laag zelfbeeld hebt waardoor je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Wanneer jij jezelf ziet als een minderwaardig persoon is de drempel extra groot om contact met iemand anders te zoeken. Het is natuurlijk altijd de vraag in hoeverre een gebrek aan zelfvertrouwen een probleem is.

Een wederzijdse angst

Wanneer je met iemand gaat kennismaken na een verhuizing zal je vaak bemerken dat er bij zowel jou als de ander een soort reserve is. Er bestaat in zekere mate altijd een wederzijdse angst voor de reactie van de ander. Veel mensen zijn bang om te worden afgewezen door een ander en zien er daarom maar vanaf om naar een ander toe te gaan. Het gevolg is wat je steeds meer om je heen ziet.

Ieder op een eilandje

We leven in een maatschappij waarin steeds meer mensen op hun eigen eilandje leven. Ze hebben hun kleine kringetje om zich heen en daarbij dulden ze eigenlijk weinig anderen. Daar staat tegenover dat ze online behoorlijk actief zijn.

Op social media durft men wel mensen aan te spreken, ook personen die ze eigenlijk niet kennen. We hebben het dus over twee aparte werelden. De echte wereld en de virtuele wereld. En dat is nu net het punt waarop het misloopt bij contacten.

De schade door Instagram

Je mag wel stellen dat social media zoals Facebook en Instagram de wortel van het kwaad zijn geworden in ons leven. Door het kijken naar foto’s van het leven van anderen op Instagram ga jij je eigen leven spiegelen aan dat van een ander. De resultaten kunnen behoorlijk schadelijk zijn.

Doordat jij je verkijkt op het perfecte leven van een ander vergeet je bijna dat het echte leven er wellicht heel anders uit ziet. Instagram gaat dan ook een stuk verder dan alleen een inkijkje geven in je eigen leven. Het is een plek geworden waar iedereen zichzelf en zijn huis goed oppoetst.

De angst voor het oordeel van de ander

Een andere reden waarom we zo vaak aan koudwatervrees lijden is de angst voor een oordeel van de ander. Wat nu als diegene ooit een keer bij jouw huis langskomt terwijl het er net een zooitje is. Het is woensdagmiddag, de kinderen zijn vrij van school en de kat heeft net overgegeven op de vloer.

Alleen al de angst aan een dergelijke situatie kan behoorlijk verlammend werken. Het is juist die angst voor iets wat niet in het perfecte plaatje past die jou en mij ervan kan weerhouden om een ander een keer aan te spreken.

Vooraannames die funest zijn

Een ander probleem is dat van vooraannames. Je denkt je heel wat in bij de ander. Een speelafspraakje bij jou thuis met een vriendje van je kind? Je moet er niet aan denken. Dat houdt namelijk ook in dat de andere ouder het kind weer komt ophalen. En daarbij een behoorlijk deel van jouw huis te zien krijgt.

Wat nu als die andere ouder een stuk groter woont? Wat nu als die andere ouder woont in een huis waar het altijd opgeruimd en netjes is terwijl het bij jou wat rommelig is? Het is de angst voor een vooraanname die verlammend op jou werkt. Het is dan belangrijk om je wat te bedenken.

Hoe echt is de ander

Als jij je kind ophaalt bij een speelafspraakje kan het bij een ander gezin spic en span zijn. De kinderen zitten op de bank naar de tv te kijken terwijl het hele huis verder kraakhelder is. Je denkt terug aan een speelafspraakje bij jou waarin er een speelgoedbom ontploft was. De andere ouder kwam het kind ophalen en jij schoof het naar de ouder toe terwijl je de tussendeur dicht hield.

De vraag is hoe echt de ander is wanneer jij langskomt. Wie weet heeft die andere ouder wel grondig de bezem door het huis gehaald vlak voordat jij kwam. De waarheid zal je wel nooit te weten komen. Het is dus niet per definitie zo dat jouw huis er minder mooi uit ziet als dat van een ander.

Jouw koudwatervrees overwinnen

Wanneer jij lijdt aan koudwatervrees is het belangrijk om deze te overwinnen. Je doet er namelijk niet allen jezelf tekort mee. Met koudwatervrees kan je ook je kind benadelen. Als er nooit eens een vriendje kan komen spelen bij jou thuis zullen de speelafspraakjes bij anderen ook ergens ophouden.

Als er niemand bij jou over de vloer komt vereenzaam je op den duur. Koudwatervrees overwinnen is gemakkelijker dan je denkt.

Bedenk je de angst van de ander

Als je naar een ander toe gaat zal diegene wellicht net zo onzeker zijn als jij. Diep van binnen spiegelen we ons allemaal aan elkaar. Zelfs de meest zelfverzekerde mens heeft een klein binnenste.

Sterker nog; overdreven zelfverzekerdheid kan een symptoom zijn van een heel kwetsbare persoonlijkheid. De zelfverzekerdheid en het perfecte huis zijn als een jas die de ander zich heeft aangemeten. De buitenwereld moet geloven dat diegene perfect is en alles op een rijtje heeft terwijl het in het echt niet zo is.

Jij bent jezelf en dat is goed

Als je gaat kennismaken met iemand is het goed om voor ogen te hebben dat jij jezelf bent. Je bent jezelf met je sterke kanten en je zwakke punten. Dat is heel normaal en menselijk en het maakt jou enorm interessant.

Daarnaast is het interessant om de ander eens wat beter te leren kennen. Tijdens een gesprek kan je meer dan de buitenkant van iemand zien. Bij het ophalen van je kind bij een speelafspraakje zie jij het huis van een ander, en de ander ziet jouw huis. Het geeft een leuk inkijkje in elkaars leven. Jij bent je eigen unieke persoon en de ander is het ook. Dat is mooi en zo hoort het ook te zijn.

angst-om-iets-nieuws-te-doen-speelafspraak

Praat over jouw onzekerheid

Wanneer je iemand wat beter leert kennen zal je bemerken dat je ook jouw eigen onzekerheid durft te bespreken. Je zal zien dat er bij de ander een stuk herkenning is. Het kan ook zijn dat er geruststelling komt. Niemand is immers perfect of volmaakt al lijkt dat wel zo.

Door jouw onzekerheid uit de kast te halen en te tonen laat jij zien dat je ook maar een mens bent. Dat werkt doorgaans erg aanstekelijk. Door openheid van zaken te geven zal er in de meeste gevallen een mooie omgang met elkaar ontstaan.

Als je het aandurft om het leven te leven en anderen daarin toe te laten zal je erachter komen dat het leven mooi is. Een leven wat je slijt in eenzaamheid uit angst voor de ander mist glans en inhoud. De mens is immers van nature een sociaal wezen wat anderen om zich heen nodig heeft. Durf jezelf te zijn en verstop je niet langer voor de ander.

Meer artikelen over persoonlijke groei