Wat zijn de symptomen van een Burn-Out en wat kun je er aan doen? (plus video tip)
21 januari 2020 
6 min. leestijd

Wat zijn de symptomen van een Burn-Out en wat kun je er aan doen? (plus video tip)

Een burn-out geeft veel lichamelijke en psychische klachten. Je bent moe, voelt je uitgeput en hebt last van hoofdpijnen. Normaal functioneren op het werk en thuis lukt even niet en dat is niet alleen voor jou erg lastig, maar ook voor je omgeving.

“Een burn-out is niet iets blijvends, vandaar dat het zinvol kan zijn om de symptomen op tijd te herkennen en met je burn-out aan de slag te gaan”

De symptomen van een Burn-out

Een burn-out kent verschillende symptomen. Iemand met een burn-out heeft ook niet altijd alle symptomen. Dit maat het soms moeilijk om te herkennen dat het hier om de burn-out gaat.

De klachten zijn niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk. Over het algemeen kun je wel stellen dat je een burn-out hebt als je de volgende symptomen herkend:

Lichamelijke symptomen:

 • Extreem moe, alles lijkt te veel
 • Slaapproblemen zoals onrustig slapen of niet in slaap komen
 • Hoofdpijnen die niet echt anders te verklaren zijn
 • Last van je maag. Zo zien we ook vaak een maagzweer ontstaan bij een burn-out
 • Darmklachten, eetproblemen.
 • Duizeligheid

Psychische symptomen:

 • Veel piekeren
 • Problemen met jezelf te ontspannen
 • Je opgejaagd voelen, veel druk ervaren
 • Prikkelbaar en een kort lontje
 • Je voelt je somber en verdrietig
 • Lusteloos, nergens zin in hebben
 • Angst ervaren
 • Moeite met genieten van leuke dingen
 • Vergeetachtig, slecht concentreren en een gebrek aan zelfvertrouwen

Burn-out of Depressie

Als je bovenstaande symptomen zo leest, dan zal je vast en zeker veel symptomen van een depressie herkennen. Ook mensen met een depressie voelen zich somber en lusteloos en hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Hierdoor is het verschil tussen een depressie en een burn-out soms moeilijk te zien.

Toch is er een verschil en dan met name in de oorzaak van het ziektebeeld. Bij een burn-out ontstaan de klachten omdat men vaak voor een langere tijd bloot staan aan een hoge (werk-) druk, terwijl bij een depressie spontaan de klachten komen opzetten, zonder duidelijke aanwijzing. Ook aanleg speelt een grote rol bij een depressie, bij een burn-out weer iets minder.

Wanneer heb ik een burn-out?

In principe kun je stellen dat je een burn-out hebt als je al langer dan een half jaar 3 of meer van bovenstaande symptomen bij jezelf herkent. Ieder persoon met een burn-out ervaart andere klachten en de een kan er beter mee omgaan als de ander.

“Zo zal de ene persoon dus sneller stellen dat hij een burn-out heeft en het even rustiger aan moet doen, als de ander. Blijf in ieder geval altijd naar je eigen gevoel luisteren”

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out ontstaat als je een langere periode onder een zwaardere druk moet presteren. Denk bijvoorbeeld aan een stressvolle periode. Een beetje stress en spanning is gezond en maakt ons alert. Te veel spanning is natuurlijk niet goed, net als al het andere waar te voor staat. Je gaat je onprettig voelen en de gevolgen kunnen een burn-out zijn.

Dit kan voorkomen in situaties waarbij je als voorbeeld al een tijdje te veel wilt van jezelf of waar andere te veel van je vragen. Ook in situaties als met geldproblemen of relatieproblemen kan een burn-out optreden. Deze situaties in het leven geven extra spanning.

Wanneer je niet met de spanning om kunt gaan, of er niets aan kunt veranderen, kun je overspannen raken. Je verliest de grip op de situatie en ziet door de bomen het bos niet meer. De kleinste, dagelijkse dingen worden moeilijker om te doen. Heb je je hier langer last van? Dan kun je vaak wel stellen dat je last hebt van een burn-out.

Heb ik een groter risico op een burn-out?

De ene persoon gaat beter om met spanningen dan de ander. Vaak zeggen we dat dit met het karakter te maken heeft, maar dit is niet helemaal waar. Er zijn invloeden van buiten die er voor kunnen zorgen dat je psychisch minder sterk bent en dus een groter risico op een burn-out hebt.

Bijvoorbeeld als je in het verleden veel hebt meegemaakt. Deze vervelende situaties maken je vaak een psychisch minder sterk persoon. Ook wanneer je al eens overspannen bent geweest is het gemakkelijker opnieuw in deze situatie terecht te komen. Ziekte kan ook een factoor zijn die mee kan spelen bij het gevoelig zijn voor een burn-out.

Ten slotte is de steun die je krijgt van je naaste omgeving erg belangrijk. Moet je veel zelf oplossen en ben je iemand die dat uit de weg gaat, dan zal de druk alleen maar groter worden en dus ook de risico’s op een Burn-out.

Hoe herstel ik van een Burn-out

Allereerst het meest belangrijke: Rust! Nee, niet in bed gaan liggen en niets meer doen, want daar voel je jezelf alleen nog maar meer waardelozer en vermoeider van. Blijf zeker je dagelijkse dingen doen of pak ze zo snel mogelijk weer op. Bij herstel doorlopen we eigenlijk 3 punten:

 1. Acceptatie en begrijpen
 2. Alles op een rijtje en de oplossing zoeken
 3. Oplossingen uitvoeren

In de eerste fase zal je moeten erkennen dat je een Burn-out hebt en even een stap op de plaats dient te maken. Pas wanneer je door hebt wat het probleem, de Burn-out, eigenlijk is kun je het begrijpen en zal je zien dat er een last van je schouders valt.

“Bekijk welke activiteiten je plezier geven en blijft die doen en probeer de activiteiten die even niet lukken te stoppen”

In de onderstaande video geef ik ook kort aan hoe belangrijk het is dat je de dingen moet doen die je leuk vindt. Natuurlijk kan niet het hele leven leuk zijn, maar voorkom alsjeblieft dat je geen dingen doet op een langere termijn waar je geen plezier aan beleefd. Zelfvertrouwen is doen waar je goed in bent, maar ook zeer handig om een burn-out te voorkomen!

In de tweede fase moet je gaan kijken welke problemen je deze extra spanning geven. Is het op het werk, thuis, in de relatie of in de sociale omgeving? Probeer de oorzaak te vinden en bedenk hoe je deze problemen kunt oplossen.

In de laatste fase gaan we de problemen ook daadwerkelijk oplossen. Voor de spanningen die je niet kunt veranderen zal je moeten kijken of er een manier is om anders met deze spanning om te gaan. Professionele hulp is dan soms wenselijk. Problemen die wel op te lossen zijn gaan we oplossen.

“Soms is het dan noodzakelijk om van baan te wisselen, een gesprek aan te gaan met de werkgever of sommige mensen totaal uit je leven te bannen”

Harde maatregelen, maar het gaat tenslotte om jouw eigen gezondheid. Wat in ieder geval erg belangrijk is, zorg dat je weer je zelfvertrouwen terugvind en blijf praten met je naaste omgeving. Zij kunnen je vaak heel goed bijstaan! Wil je meer zelfvertrouwen tips? Klik dan op deze link om mijn gratis boek te downloaden<<

Meer artikelen over persoonlijke groei