Deze vorm van vermoeidheid kan je gezondheid schaden
21 mei 2013 
in Stress
2 min. leestijd

Deze vorm van vermoeidheid kan je gezondheid schaden

Iedereen is wel eens moe. Je hebt een drukke periode op het werk, een presentatie voor je studie waar je al weken mee bezig bent of een paar slapeloze nachten achter de rug omdat de kinderen steeds aan je bed stonden. Dit is tijdelijk en gaat vanzelf wel weer voorbij door genoeg uit te rusten en bij te komen.

Maar wat nou als je zo vermoeid bent dat je echt niet meer kunt functioneren? Dan is er wellicht iets anders aan de hand. Vaak is er bij vermoeidheid een lichamelijke oorzaak te vinden, zoals het gebrek aan bepaalde vitaminen. Deze vorm van vermoeidheid kan je gezondheid schaden. Hieronder behandelen we een paar mogelijke scenario’s.

Bloedarmoede

Mensen met bloedarmoede hebben te weinig hemoglobine in het bloed. Hemoglobine bevat ijzer en bloedarmoede kan dan ook ontstaan als mensen te weinig ijzer binnenkrijgen of dit niet goed op kunnen nemen. Bloedarmoede is goed te behandelen met medicijnen. Ook kan het helpen om ijzerrijk voedsel te eten zoals vlees, vis en spinazie.

Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 zit met name in vlees en dit tekort komt daarom vaak voor bij vegetariërs en bij veganisten. Dit is gemakkelijk op te lossen door middel van Vitamine B12 supplementen. Sommige mensen kunnen echter geen vitamine B12 opnemen, ook niet door middel van supplementen. Deze mensen kunnen door middel van injecties in het been toch vitamine B12 binnenkrijgen. Het gebrek aan vitamine B12 kan lijden tot ernstige vermoeidheid.Diabetes: 

In de volksmond beter bekend als suikerziekte. Als het lichaam teveel glucose aanmaakt (diabetes type 2) dan probeert je lichaam dat vervolgens weer kwijt te raken. Als je lichaam juist te weinig glucose aanmaakt (diabetes type 1) kan het hier niet genoeg energie uithalen. Beide processen lijden tot vermoeidheid. Diabetes kan goed behandeld worden door een combinatie van medicijnen, dieet en genoeg beweging.

Schildklierafwijking

Als je schildklier te snel werkt of juist te langzaam dan kan dat vermoeidheid tot gevolg hebben. Ook deze afwijking valt goed te behandelen door middel van medicijnen.

Vermoeidheid hoeft niet altijd een lichamelijke oorzaak te hebben maar kan ook komen door een vermoeide geest. Te denken valt aan burn-out, overspannenheid of depressie. Deze drie aandoeningen hebben veel dezelfde symptomen maar zijn wel degelijk alle drie anders. In alle drie de gevallen lijdt het echter tot een ernstige vermoeidheid.

In het geval van een burn-out ben je zo opgebrand dat je geen energie of motivatie meer vindt voor de bezigheden op je werk. Een burn-out is altijd werk- of studiegerelateerd. Als je overspannen bent dan komt dat omdat je zo lang in een gespannen staat bent geweest dat het je niet meer lukt om te ontspannen. Depressie wordt niet veroorzaakt door factoren van buitenaf maar door bepaalde stoffen die mensen missen waardoor ze minder endorfine aanmaken. Endorfine is het stofje in je lichaam dat er voor zorgt dat je je gelukkig voelt. Overigens kan depressie wel versterkt worden door externe factoren. In het geval van een depressie voel je je lusteloos en neerslachtig wat weer een ernstige vermoeidheid tot gevolg heeft.

Als er geen lichamelijke of psychische oorzaak gevonden kan worden voor de vermoeidheid dan zou er ook sprake kunnen zijn van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom, beter bekend als ME. Er is nog veel onbekendheid over deze ziekte, zo weet men nog niet wat het veroorzaakt en bestaat er nog geen behandeling voor.

Meer artikelen over persoonlijke groei