Goed leren ademen
10 maart 2020 
5 min. leestijd

Goed leren ademen

Ademen doen we de hele dag door. We kunnen dan ook gerust zeggen dat ademen echt van levensbelang is. We weten allemaal dat wanneer we stoppen met ademen we niet veel meer kunnen doen.

Ademen gaat ook vanzelfsprekend. Bij onze geboorte ademen we direct. In tegenstelling tot lopen, fietsen en praten, is er niemand die ons heeft leren ademen, we doen dit geheel vanuit onszelf. Toch kun je leren hoe je goed kunt ademen. Er zijn heel veel ademhalingstechnieken.

“Waarom zouden we anders leren ademen? Hoe leren we ons zelf iets aan wat eigenlijk zo vanzelfsprekend is?”

In dit artikel worden al jouw vragen antwoorden. Mocht je toch nog iets meer willen weten, dan is het altijd mogelijk om onderaan dit artikel een reactie te schrijven. Contact met de mail opnemen mag natuurlijk ook.

Waarom bewuster ademhalen goed voor je is

Ademen doen we dus vanzelf, maar er zijn ook mensen die (soms af en toe) moeite hebben met hun ademhaling. Ze zijn hem dan even “kwijt” of het ontneemt hun de adem. Een goede ademhaling houdt je in leven. Stop je met ademen en dan stik je, dus het is belangrijk te blijven ademhalen.

Maar je ademhaling kan nog veel meer voor je doen dan je al dacht. Zo kan het een gereedschap zijn als je stress wilt verminderen, je even op jezelf wilt focussen of om de controle over je zelf terug te krijgen, bijvoorbeeld bij een paniek aanval of hyperventilatie. Wanneer je door middel van je ademhaling probeert weer tot rust te komen, noemen we dit meditatie.

Je voelt zelf heel goed, wanneer je niet goed aan het ademen bent. De een heeft hier ook meer last van dan de ander. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van hyperventilatie. Je bent dan op een totaal verkeerde manier aan het ademen. Wil je veel meer weten over hyperventilatie? Klik dan op deze link.

Wat doet zuurstof voor je

Zuurstof heeft een helende werking. We ademen om zuurstof binnen te krijgen, door ons bloed wordt dit vervoerd naar elke cel van ons lichaam. Pas wanneer alle cellen genoeg zuurstof binnen krijgen kunnen deze optimaal hun werk doen.

Wanneer een cel beschadigd is, kan deze sneller herstellen als het genoeg zuurstof krijgt. Je kunt dus zeggen dat wanneer je bewuster ademhaalt, je meer zuurstof binnen krijgt en je lichaam zich sneller kan herstellen van beschadigde cellen en ziektes.

Mensen die vaker naar een sauna gaan, herkennen de diverse zuurstof (en lekker ruikende) bubbelbaden wel.

In een sauna word je ook gedwongen op tot rust te komen en al je focus op jouw adem te leggen.

Mocht je niet zo vaak of nooit naar een sauna gaan, dan raad ik je dit van harte aan. Ook is het heerlijk om even niet het contact te hebben met je mobiele telefoon en de buitenwereld. Een moment voor jezelf. Of met een vriend, vriendin of je partner. Doen, je bent het waard. Ik durf te wedden dat je veel meer aandacht krijgt voor je ademhaling.

De hersenen en zuurstof

Ook in onze hersenen hebben we voldoende zuurstof nodig. Er zijn momenten dat je even niet helder meer kunt nadenken of dat je niet creatief meer bent. Op zo’n moment kan een stoot zuurstof je weer flink op weg helpen.

Ik ben nog steeds 2 dagen leerkracht en elke keer weer begin ik met een raam open te zetten. Elke pauze doe ik dit nogmaals. Zodat er weer nieuwe zuurstof en energie het lokaal binnenkomt. Een hele dag in een lokaal met 25 puberende jongens en meisjes is ook geen aanrader.

“Een goede ademhaling kan tevens de stress verminderen, je stresshormonen in het bloed nemen af en je bloeddruk verlaagt. Hierdoor ga je jezelf al snel veel lekkerder voelen”

Stress en je ademhaling

We zeiden het al eerder, een goede ademhaling kan de stress verminderen. Stress is nooit fijn, voor een korte periode kan het geen kwaad, maar op langere termijn kan het veel schade aanrichten. Een hoge bloeddruk en pillen van de huisarts kunnen het gevolg zijn.

Een medicijn helpt vaak wel om de stress weg te nemen, maar lost het probleem niet op. Ademhalingstechnieken kunnen hierbij dan een uitkomst zijn. Hieronder heb ik straks 2 ademhalingstechnieken beschreven. Ze hebben allebei een andere functie. Bekijk ze zo maar eens en ik durf je bijna een goed resultaat te garanderen.

Hoge ademhaling en stress

Mensen die last hebben van stress, kampen vaak ook met een hoge, onrustige of snelle ademhaling. Ze ademen te vaak in 1 minuut. Dit verstoort het systeem en levert op zich al stress op. Natuurlijk is stress ook iets goeds, maar als je dit te vaak ervaart kan dit slechte gevolgen voor je hebben.

Conclusie je komt in een vicieuze cirkel terecht en het wordt misschien tijd om deze te doorbreken met ademhalingstechnieken.

Ademhalingstechnieken

Door gebruik te maken van ademhalingstechnieken kun je controle krijgen over je eigen ademhaling. Je verlaagt de snelheid van de ademhaling en hiermee de stress die hier mee gepaard kan gaan.

Ademhalingstechnieken zijn niet moeilijk en vaak toepasbaar op vele momenten. Je kunt ze dus zelfs ten uitvoer brengen als je even in de auto moet wachten op iemand, of in bed vlak voor het slapen gaan. Door de ademhalingstechnieken te leren, leer je jezelf om goed te ademen.

Ademhalingstechniek 1: Bodyscan

Deze techniek helpt je om stress te verminderen en tot rust te komen.

  • Ga rustig staan of zitten en probeer je van top tot teen te ontspannen. In gedachten scan je jouw lichaam. Begin bovenaan en ga door tot je bij je tenen beland bent. Laat elke spanning die je in je lichaam tegen komt los.
  • Adem diep in door je neus, blaas heel rustig en zachtjes uit. Concentreer je op het geluid dat dit uitblazen maakt. Bij het inademen komt je buik naar voren. Merk dit op door je handen op je buik te leggen.
  • Herhaal dit een aantal minuten achter elkaar. Hierna kun je weer gewoon ademen. Je zult een diepe rust ervaren.

Ademhalingstechniek 2: Power adem

Deze techniek vermindert hoofdpijn en verbeterd je concentratievermogen.

  • Ga rechtop zitten of staan. Leg je Adem een paar keer diep in door je neus en uit door je mond.
  • Bij het inademen strek je de armen hoog in de lucht.
  • Bij het uitademen trek je de armen krachtig terug en maak je een vuist.
  • Herhaal dit ongeveer 30 keer en houd bij de laatste uitademing even in. Ervaar de tinteling in je lijf.
  • Adem hierna weer normaal.

Wil je weten wat ademen kan beteken voor je zelfvertrouwen? Hoe jij jouw zelfvertrouwen snel kan vergroten? Klik en bekijk dan mijn tips via het gratis boek; 50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten!

Meer artikelen over persoonlijke groei