Hoe onderhoud je sociale contacten?
Geluk
Albert & Tonny
Geluk
11/03/2020
9 min

Hoe onderhoud je sociale contacten?

11/03/2020
9 min

Hoe onderhoud je sociale contacten?

Met een drukke baan en alle hectiek in het dagelijks leven, kan het moeilijk zijn om ook nog een sociaal leven te onderhouden. In deze coronatijd wordt het nog een stukje moeilijker, want even spontaan met iemand afspreken zit er niet meer in. Feestjes, festivals en samenkomsten mogen niet meer. Dat maakt het lastig om je sociale contacten te onderhouden.

Met al zijn bedrijven en ook de podcast merkt Tonny dat hij door de jaren heen steeds sneller met mensen in contact komt en zijn sociale leven steeds groter wordt. Het vraagt daardoor ook meer tijd om het te onderhouden. De afgelopen maanden was dat wel een stukje lastiger. Je moet echt één op één met mensen gaan afspreken en je ziet elkaar niet zomaar even spontaan. Je zit vooral veel thuis. Hoe pak je dat aan?

Kies je sociale contacten

Het is belangrijk om voor jezelf steeds weer opnieuw te bedenken met welke mensen je wilt zijn. Het lastige is dat er juist bij de mensen die het dichtst bij je staan een soort vanzelfsprekendheid ontstaat. Die mensen snappen wel dat je het druk hebt, dus zeg je ze makkelijker af. Je kunt het heel makkelijk voor jezelf goedpraten dat je even weinig contact met ze hebt. Als je sociale contacten wilt onderhouden, moet je extra alert zijn op die vanzelfsprekendheid. Vaak gebeurt het bij de mensen waar jij het meest van houdt. En zij houden ook het meest van jou.

Het klinkt heel logisch om te focussen op de vriendschappen die het dichtst bij je liggen. Om je te richten op de mensen waar jij het liefst energie in steekt. In de praktijk gebeurt echter vaak het tegenovergestelde.

Je geeft extra aandacht aan de sociale contacten waar je over twijfelt.

Tonny merkt het vooral op kantoor. Als werkgever ben je geneigd je te richten op de mensen waar het niet zo goed mee gaat. Daar is werk nodig om ze naar een hoger niveau te tillen. Je hebt het gevoel dat de mensen waar het wel goed mee gaat het zelf wel redden. Daar geef je geen aandacht aan.

Datzelfde gebeurt ook met sociale contacten. Je geeft extra aandacht aan de sociale contacten waar je over twijfelt. De contacten die het dichtst bij je staan, laten jou voor wie je bent en vragen minder aandacht.

Welke sociale contacten wil jij in je leven?

De volgende oefening klinkt misschien een beetje dramatisch, maar hij is wél heel effectief. Maak eens een lijst van alle mensen waar je regelmatig contact mee hebt. Er is één criterium: je mag alleen mensen opschrijven waarvan je echt ontroostbaar zou zijn als ze uit je leven zouden verdwijnen. Dat kan zijn door een overlijden, maar bijvoorbeeld ook door een scheiding.

Met deze oefening laat je je lijf spreken om te beoordelen hoe belangrijk een contact is. Je merkt misschien dat bepaalde vriendschappen in de loop van de jaren veranderd zijn. Misschien zou je vroeger wel overstuur zijn als iemand uit je leven zou verdwijnen, maar is dat inmiddels bijgedraaid. Misschien ben je in de loop van de jaren al wel uit elkaar gegroeid. Het kan ook andersom gebeuren. Misschien waren sommige mensen een paar jaar geleden nog niet heel belangrijk voor je, maar ben je er ondertussen veel hechter mee geworden.

Als je je sociale contacten wilt onderhouden, is het belangrijk om je te richten op de mensen die er echt toe doen.

Het kan best confronterend zijn om je sociale contacten op deze manier op te schrijven. Albert doet de oefening ook wel eens met mensen in een zaal. Na de oefening laat Albert het publiek hun hand opsteken als ze meer dan 20 personen hebben opgeschreven. Dat is vaak maar een heel klein groepje in de zaal. Soms zijn het niet meer dan 12 of maximaal 14 mensen in je leven die er echt toe doen. Als je je sociale contacten wilt onderhouden, is het belangrijk om je te richten op de mensen die er echt toe doen.

Via welk kanaal wil je contact houden?

Bellen, Facetimen, Telefoongesprek, Contact, Vrienden, Familie, Sociaal

Nadat je hebt gekeken naar welke mensen belangrijk voor je zijn, kun je kijken naar welk kanaal je wilt gebruiken om in verbinding te blijven. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld niet zoveel met WhatsApp. Die hebben liever dat je elke maand een keer langs komt dan dat je elke dag een berichtje stuurt.

Andere mensen vinden het misschien wél leuk om elke dag een berichtje te krijgen. Onderzoek eens welke kanalen voor jou wel en niet werken. Tonny heeft zelf bijvoorbeeld niets met bellen. Hij vindt het niet fijn om op elk moment van de dag zijn tijd te moeten afstaan aan iemand anders die dat tijdstip heeft gekozen. Een WhatsApp-berichtje kan hij beantwoorden wanneer hij wil. Bij een telefoongesprek kun je op dat moment niets anders doen dan dat telefoongesprek voeren.

In het netwerk van Tonny zitten ook een aantal mensen die bewust geen WhatsApp gebruiken, terwijl dat juist zijn favoriete communicatiemiddel is. Daardoor verwatert het contact een beetje, wat eigenlijk niet zo zou moeten zijn.

Minder contacten die je energie kosten

Als je even niet oplet, maak je door de jaren heen heel veel nieuwe contacten. Op een gegeven moment zijn het er zoveel, dat niet meer iedereen evenveel aandacht kan krijgen. Je kunt nog steeds het idee hebben dat je contactenkring redelijk klein is, maar schrijf eens een keer uit met wie je allemaal op maandelijkse basis contact hebt. Voor je het weet heb je een aardig lange lijst. Vervolgens kun je kijken naar welke mensen je de meeste aandacht wilt geven en welke mensen wat minder. Het kan soms best lastig zijn om contacten los te laten en gewoon te accepteren dat je in je leven mensen tegenkomt, meeneemt en soms weer afscheid neemt. Dit proces is heel natuurlijk.

Als je nu naar je sociale leven kijkt en je realiseert dat bijna niemand aandacht krijgt, kun je je afvragen waarom dat precies is. Het kan komen doordat je niet lekker in je vel zit en jezelf daardoor terugtrekt. Het kan ook zijn dat je geen energie krijgt van de meeste mensen in je leven. Welke relaties in je leven zijn emotioneel belastend voor je? Als je met die mensen afspreekt, kost het alleen maar energie.

Welke relaties in je leven zijn emotioneel belastend voor je?

Nog een gevaarlijke test die je kunt doen: stel dat je met een goede vriend hebt afgesproken op vrijdagavond en hij zegt een uur van tevoren af. Ben je dan blij of baal je ervan? Als je blij bent, is de kans groot dat de relatie emotioneel belastend voor je is. Je voelt je bevrijd dat het niet doorgaat. Deze contacten kun je beter laten voor wat ze zijn en er minder energie in pompen. Dat kan simpelweg door ze niet bewust op te zoeken en alleen te reageren als zij naar jou toe komen. De mensen waar je wel in zou willen investeren kun je juist wat proactiever benaderen.

Sociale contacten onderhouden tijdens het bewegen

wandelen, lopen, vrienden, praten, natuur, bewegen

Toen Albert alleen kwam te staan en behoefte had om meer tijd en aandacht te besteden aan zijn sociale contacten, bedacht hij zich hoe hij dat het beste kon doen. Hij besloot het te combineren met iets anders wat hij graag doet: wandelen en fietsen. Wanneer hij buiten in de natuur aan het bewegen is, voelt hij zich op zijn best. Hij bedacht dat hij dat prima kon combineren met sociale contacten door ondertussen een vriend te bellen.

Het onderhouden van je sociale contacten is iets waar je energie van moet krijgen.

Het bewegen en tegelijkertijd sociale contacten onderhouden, bleek heel goed te bevallen. Hij vertelde dan tijdens het bellen waar hij liep en hoe het eruit zag. Doordat hij van het wandelen sowieso al blij wordt, doet het ook meteen iets met het contact. Wanneer hij volop in beweging is, is het ook makkelijker om die contacten te onderhouden.

Het onderhouden van je sociale contacten is iets waar je energie van moet krijgen. Als je ergens energie van wilt krijgen, moet je het ook energie geven. Sommige relaties kosten aan de ene kant energie, maar leveren aan de andere kant ook energie op. Dat geldt bijvoorbeeld voor kinderen. Wanneer een van zijn dochters in een emotionele fase zit, vindt Albert het aan de ene kant heerlijk om te helpen, maar kan het aan de andere kan het ook energie kosten. Dat is een hele normale reactie.

In het geval van Albert gaat het om spontane telefoongesprekken. Je kunt het natuurlijk ook wat strakker inplannen. Bijvoorbeeld: ‘we gaan elke maandagavond afspreken, want dan gaan we samen sporten’.

Welke vorm gebruik je om contact te houden?

Je kunt verschillende vormen gebruiken om sociale contacten te onderhouden. Wij hebben bijvoorbeeld deze podcast als vorm gekozen. 

Een tijd terug, toen Tonny nog verder van kantoor af woonde, combineerde hij zijn half uurtje fietsen met het onderhouden van zijn contacten. Elke dag fietste hij een half uur heen en een half uur terug. Dat waren zijn bel momenten. Hij belde zo vaak een uur per dag en had altijd een lijstje in zijn hoofd dat hij af ging.

Dit deed hij vooral in de tijd dat het niet goed met hem ging. Dat was meteen een goede test. Want wie bel je als het niet goed met je gaat? Toen had hij maar een paar mensen waarbij hij zich echt comfortabel genoeg voelde en die belde hij dan. Dit betekent natuurlijk niet dat je alleen in slechte periodes contact moet zoeken, maar het is wel een goede afweging van welke mensen je wel en niet zou bellen als er echt iets is.

Ook samen sporten vindt Tonny een goede optie om contact te onderhouden. Zo ging hij in het verleden een vaste avond in de week squashen. Je hebt het dan elke week automatisch in je agenda staan, waardoor je er geen energie meer in hoeft te steken om het te plannen.

Magical moments

vuurwerk, sterretje, vuur, magie

Wat is nu voor jou de beste manier om je sociale contacten te onderhouden? Om daarachter te komen kun je aan de ene kant een lijst maken van de mensen waarvan je absoluut zeker weet dat je ze nog lange tijd in je leven wilt houden. Maak vervolgens een lijst van activiteiten waar jij je het meest goed bij voelt. Dat kan bijvoorbeeld bewegen zijn, maar ook samen naar de sauna gaan of samen op pad gaan.

Ook kun je kijken naar hoe vaak je al die mensen wilt zien. Bepaalde mensen zie je misschien één keer per maand, anderen om de paar maanden of zelfs maar twee keer per jaar. Dat maakt allemaal niet uit. Het gaat om de ervaring die je wilt hebben.

In een eerdere podcast zeiden we het ook al: het leven draait niet om het verzamelen van bezittingen, maar om het verzamelen van ervaringen. Ervaringen zijn het leukst als je ze hebt met mensen die jou dierbaar zijn.

Albert houdt enorm van het creëren van magical moments. Hij houdt ervan om mensen te verrassen. Hij kan enorm genieten van het geven van magical moments. Dat doet hij bijvoorbeeld altijd met zijn kinderen. 

Aan het eind van je leven draait het uiteindelijk allemaal om die magical moments. Albert zit het als kralen rijgen. Hij wil een leven hebben waarin hij zoveel mogelijk momenten gevuld heeft met magie. En dan vooral samen met de mensen die hem het meest dierbaar zijn.

Sociale contacten onderhouden in corona tijd

Bij het onderhouden van je contacten gaat het vooral om spontaniteit. Soms moet je die spontaniteit ook een beetje afdwingen. Als je weet dat je quality time wilt beleven met bepaalde mensen in je leven, plan die momenten dan in. Anders vult het leven zich met allerlei nutteloze dingen waar je achteraf niet per se blij van wordt.

De coronatijd maakt het er niet makkelijker op. In het begin was de boodschap: “Blijf vooral thuis, of je nu ziek bent of niet.” Mensen gingen alleen de straat op als ze daar echt een reden voor hadden. Hierdoor is er een bepaalde angst in komen te zitten.

In de zomer ging het een stuk beter, maar hadden mensen nog steeds het idee dat de wereld stilstond. Waar je normaal in de zomer even spontaan een terrasje gaat pakken, gebeurde dat afgelopen zomer een stuk minder. Terwijl de terrassen wel gewoon open waren. 

Het is in deze tijd heel makkelijk om te denken: “Ik zit thuis en vind het ook wel lekker zo om niets te moeten.” Sociale afspraken gaan niet door, je hoeft niet naar je werk en het hele ‘moeten’ valt weg. Dat is even heel fijn. Maar vervolgens merk je dat je in een isolement raakt. Je denkt er niet meer aan om andere mensen te vragen om samen iets te doen. Misschien is het je eerste reactie ook wel om ‘nee’ te zeggen als mensen je vragen om iets te gaan doen. Als je twee weken lang thuis zit en je zit de hele dag voor Netflix, dan wordt het zo comfortabel dat elke verplichting er één te veel wordt.

Tonny merkte het ook tijdens de lockdown. Zijn hele week was leeg, op één personal training sessie op donderdagochtend na. Die ene training was voor hem een doorn in het oog. Hij had de hele week vrij, maar door die ene afspraak voelde het niet zo.

Op die manier kun je jezelf echt gek maken. Daar moet je doorheen, want je wordt er niet gelukkig van om jezelf in een sociaal isolement te zetten. Doorbreek het, zeg weer ‘ja’ als mensen je vragen iets te gaan doen en stel gewoon eens wat voor om samen te gaan doen.

Reacties