Keuzes maken vanuit je hart! 5 manieren, pas ze toe!
18 april 2014 
2 min. leestijd

Keuzes maken vanuit je hart! 5 manieren, pas ze toe!

Keuzes maken vanuit je hart, dat klinkt mooi. Maar, weet je hoe je dat doet? Niet beslissen met je verstand, maar je laten leiden door je intuïtie; wat je hart je ingeeft. Keuzes maken vanuit je hart kan op veel manieren. Hieronder  5 manieren op een rij die je helpen vanuit je hart te kiezen.

Keuzes maken vanuit je hart is niet altijd even gemakkelijk. Gevolg geven aan de intuïtieve signalen van je lichaam is namelijk niet zo vanzelfsprekend. Meestal beslis je vanuit je ratio. Op basis van kennis, feiten, voors en tegens. Maar, luister voor de verandering eens naar wat je lichaam je vertelt. Je zogenaamde buikgevoel. Dat gevoel signaleert bijvoorbeeld feilloos angsten, spanningen en nervositeit. Die zich uiten in hoofdpijn, buikpijn enzovoort.

Wat ervaar je gevoelsmatig in bepaalde omstandigheden, bij bepaalde mensen, bij het nemen van beslissingen? Luister naar die gevoelens. Het zijn signalen van je lichaam die je iets willen vertellen. Negeer ze niet en probeer eens keuzes vanuit je hart te maken.

Moet je een beslissing nemen? Dan kan dat zorgen voor stress. Het gevolg is dat je nog meer gaat piekeren en nadenken. Neem afstand. Ga naar buiten en haal een frisse neus. Maak een bos- of strandwandeling. Luister naar muziek die je ontspant of ga een rondje joggen. Door dingen te doen, maak je je hoofd leeg. Het helpt je tot rust te komen en je creëert zo vervolgens ruimte om naar je lichaam te luisteren. Te ontdekken wat je gevoel zegt en je hart sneller laat kloppen. Geef er gewoon aan toe als je een beslissing moet nemen.

Ben je een echte control freak? Wil je alle touwtjes steeds in handen houden? Plan je alles volgens een vastomlijnd schema en wijk je niet af van je vaste routine? Uit angst dat anders alles in het honderd loopt? Een beslissing nemen vanuit je hart zal dan moeilijk zijn. Het past niet in je strakke patroon. Leer die control freak in je los te laten. Beweeg mee met de flow van het moment of de dag en laat spontaniteit toe in je leven. Doe je dat? Je zult je na verloop van tijd niet alleen meer relaxed voelen, maar ook keuzes maken vanuit je hart!

Zelfvertrouwen hebben, betekent dat je weet wie je bent en waar je voor staat. Je kent je zwakke en sterke punten. Put daaruit kracht als je voor een moeilijke keuze staat of een lastig probleem moet oplossen. Geloof in jezelf en heb er vertrouwen in dat je het goed aanpakt. Dus, luister gewoon naar wat je hart je ingeeft en laat je oor niet hangen naar wat anderen zeggen. Jij kent jezelf en weet wat op dat moment het beste voelt. Kies daar dan ook voor, dan pas kun je keuzes maken vanuit je hart.

Dromen geven vaak een mooi kijkje in wat zich in je onderbewustzijn afspeelt. Daarom kan het bijhouden van wat je droomt je helpen keuzes vanuit je hart te maken. Want, dromen vertellen veel over je gevoelens, wensen, angsten, onuitgesproken gedachten en verlangens. Houd daarom een tijdje bij wat je zoal droomt. Schrijf het op of spreek het in op een memorecorder of je smartphone.

Na verloop van tijd ontdek je bepaalde patronen die je kunnen helpen tot nieuwe inzichten te komen. Niet gebaseerd op je ratio, maar op wat je intuïtie je ingeeft. Zeker als je belangrijke beslissingen moet nemen, kan het zeer prettig werken.

Ben jij bewust bezig met keuzes maken vanuit je hart? Hoe pak jij het aan en wat zijn voor jou de gevolgen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Meer artikelen over persoonlijke groei