arrow_drop_up arrow_drop_down
Keuzes maken vanuit je hart! 5 manieren, pas ze toe!
18 april 2014 
2 min. leestijd

Keuzes maken vanuit je hart! 5 manieren, pas ze toe!

Keuzes maken vanuit je hart, dat klinkt mooi. Maar, weet je hoe je dat doet? Niet beslissen met je verstand, maar je laten leiden door je intuïtie; wat je hart je ingeeft. Keuzes maken vanuit je hart kan op veel manieren. Hieronder  5 manieren op een rij die je helpen vanuit je hart te kiezen.

Manier 1: Luister naar wat je lichaam je vertelt

Keuzes maken vanuit je hart is niet altijd even gemakkelijk. Gevolg geven aan de intuïtieve signalen van je lichaam is namelijk niet zo vanzelfsprekend. Meestal beslis je vanuit je ratio. Op basis van kennis, feiten, voors en tegens. Maar, luister voor de verandering eens naar wat je lichaam je vertelt. Je zogenaamde buikgevoel. Dat gevoel signaleert bijvoorbeeld feilloos angsten, spanningen en nervositeit. Die zich uiten in hoofdpijn, buikpijn enzovoort.

Wat ervaar je gevoelsmatig in bepaalde omstandigheden, bij bepaalde mensen, bij het nemen van beslissingen? Luister naar die gevoelens. Het zijn signalen van je lichaam die je iets willen vertellen. Negeer ze niet en probeer eens keuzes vanuit je hart te maken.

Manier 2: keuzes maken vanuit je hart? maak eerst je hoofd leeg.

Moet je een beslissing nemen? Dan kan dat zorgen voor stress. Het gevolg is dat je nog meer gaat piekeren en nadenken. Neem afstand. Ga naar buiten en haal een frisse neus. Maak een bos- of strandwandeling. Luister naar muziek die je ontspant of ga een rondje joggen. Door dingen te doen, maak je je hoofd leeg. Het helpt je tot rust te komen en je creëert zo vervolgens ruimte om naar je lichaam te luisteren. Te ontdekken wat je gevoel zegt en je hart sneller laat kloppen. Geef er gewoon aan toe als je een beslissing moet nemen.

Manier 3: Leer los te laten en laat spontaniteit toe

Ben je een echte control freak? Wil je alle touwtjes steeds in handen houden? Plan je alles volgens een vastomlijnd schema en wijk je niet af van je vaste routine? Uit angst dat anders alles in het honderd loopt? Een beslissing nemen vanuit je hart zal dan moeilijk zijn. Het past niet in je strakke patroon. Leer die control freak in je los te laten. Beweeg mee met de flow van het moment of de dag en laat spontaniteit toe in je leven. Doe je dat? Je zult je na verloop van tijd niet alleen meer relaxed voelen, maar ook keuzes maken vanuit je hart!

Manier 4: Vergroot je zelfvertrouwen en geloof in jezelf

Zelfvertrouwen hebben, betekent dat je weet wie je bent en waar je voor staat. Je kent je zwakke en sterke punten. Put daaruit kracht als je voor een moeilijke keuze staat of een lastig probleem moet oplossen. Geloof in jezelf en heb er vertrouwen in dat je het goed aanpakt. Dus, luister gewoon naar wat je hart je ingeeft en laat je oor niet hangen naar wat anderen zeggen. Jij kent jezelf en weet wat op dat moment het beste voelt. Kies daar dan ook voor, dan pas kun je keuzes maken vanuit je hart.

Manier 5: Schrijf op wat je dromen je vertellen

Dromen geven vaak een mooi kijkje in wat zich in je onderbewustzijn afspeelt. Daarom kan het bijhouden van wat je droomt je helpen keuzes vanuit je hart te maken. Want, dromen vertellen veel over je gevoelens, wensen, angsten, onuitgesproken gedachten en verlangens. Houd daarom een tijdje bij wat je zoal droomt. Schrijf het op of spreek het in op een memorecorder of je smartphone.

Na verloop van tijd ontdek je bepaalde patronen die je kunnen helpen tot nieuwe inzichten te komen. Niet gebaseerd op je ratio, maar op wat je intuïtie je ingeeft. Zeker als je belangrijke beslissingen moet nemen, kan het zeer prettig werken.

Ben jij bewust bezig met keuzes maken vanuit je hart? Hoe pak jij het aan en wat zijn voor jou de gevolgen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

suzan
Door

suzan

op 22 Apr 2014

zou ik heel graag willen...alleen zijn er zoveel(vaak financiële) verplichtingen die je niet altijd kan ontlopen (studerende kinderen..etc)

Anja
Door

Anja

op 11 Feb 2016

Dank voor de inspirerende inhoud, ik voel echter sommige dingen net iets anders aan dan hierboven beschreven, dat is slechts mijn idee dus. Ik kan kiezen vanuit mijn ratio (veel te vaak, niet vervullend en helemaal meegesleurd door zoveel andere mensen die dat ook doen uit - eigenlijk pure - angst. Ik kan als alternatief ook kiezen vanuit mijn intuïtie. Vanuit de buik, de guts. De basis daarvan ligt niet altijd in het hart. Grappig en ook logisch: je buik ligt immers een stuk onder je hart, dichterbij de aarde. Je ratio ligt dan weer boven je hart. Intuïtie kan je echter soms vertellen 'kies voor dat bepaalde ding WEL/NIET nu' op basis van onverwerkte gebeurtenissen, trauma's uit een ander leven, je bent je er niet van bewust en je kan het niet precies aanwijzen waaraan het ligt, maar met die persoon kan je echt niet door de deur of uit die job moét je echt weg of ... Je wil absoluut wel met die persoon omgaan of deze leefomstandigheid kiezen, omdat je onbewust de informatie hebt gevonden dat dat is wat je hier wil komen leren en oefenen. Dat kan soms heel fijn uitpakken maar het kan ook pijnlijk worden: je wist zo goed dat dit voor jou de goeie keuze was, en je wist zelfs misschien ook waartoe het zou leiden en dat jij daarbij 'leeg' zou achterblijven... Dan komt er de derde mogelijkheid, waarvan u hierboven zo mooi de toegangen en de handvatten zoekt en aanreikt: kiezen vanuit het hart. En dat draait voor mij rond het vierde punt van uw beschrijving: vertrouwen in het zelf, dus In de eigen ziel die pure liefde is. Het hart is de essentie zelf, dat wat overblijft als alle angst is opgelost. Ik voel (intuitie) en ik denk(ratio)! (en benader dus systematisch op onmogelijke wijze mijn hart/zijn/ziel... Juist omdát ik gehinderd ben door de angst/ego. Ik kies er persoonlijk voor om rechtdoor en zonder omwegen langs mijn andere lichaamsplaatsen 'buik' en 'hoofd' naar mijn hart te gaan en dat te consulteren. Het resultaat is een grappige 'inwendige fitness', een heen en weer binnenin, want buik en hart laten zich niet zómaar aan de kant zetten natuurlijk. Telkens opnieuw, met milde aandacht, met een glimlach en aanvaarding van hoe het nu en hier Is, beslis ik om tóch te kiezen, af te stemmen op het zuivere licht van mijn ziel. Ik focus op elke inademing en elke uitademing zodra ik me bewust word van 'ruis' op de lijn. En dat is voor mij kiezen vanuit het hart: aanwezigheid bij jeZelf in het hier en nu legt alle keuzemogelijkheden op tafel in een zee van licht, inzicht komt en het hart lijkt echt te gloeien...

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 06 Apr 2016

Beste Anja, Wauw! wat heb je een waardevolle aanvulling gegeven op mijn blog. Zoals je het omschrijft heb je het hele proces van intuitie bewust op jezelf toegepast en schrijf je uit echte levenservaring. De lezers kunnen hier hun eigen herkenning uithalen. Blijf reageren wanneer je jouw gedachten en ervaring wil delen. Warme groeten, Albert.

JOhan
Door

JOhan

op 05 May 2017

Maar wat is nu eigenlijk Luisteren naar je hart?? Het klinkt me allemaal te vaag. Kun je ook een zodanige les geven dat het verschil duidelijk wordt tussen 'luisteren naar je ratio' en 'luisteren naar je hart'?

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei