Jaloezie binnen een vriendschap
01 juni 2021 
6 min. leestijd

Jaloezie binnen een vriendschap

Jaloezie binnen een vriendschap komt vaker voor dan je denkt. In dit artikel neem ik je mee om te laten zien dat het soms heel logisch is dat er jaloezie binnen een vriendschap kan plaatsvinden.

“Het gras is altijd groener bij de buren” is een bekende uitspraak. Dit kan voor jou gelden, maar ook voor een vriend of vriendin die zeer dichtbij je staat. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Jaloezie binnen vriendschap – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Herken jij het volgende ook?

Hoewel vriendschappen enorm dierbaar kunnen zijn, is het ook zo dat ze soms (helaas) scheefgroeien. Dit kan te maken hebben met de persoonlijke veranderingen die ieder doormaakt waardoor je uit elkaar groeit.

“Ook kan het ermee te maken hebben dat de vriendschap op enig punt uit balans raakt en er ongelijkheid optreedt”

In plaats van een team lijkt het wel alsof je elkaars tegenstander wordt. Dit komt doorgaans doordat er jaloezie opspeelt aan één van beide kanten.

Hoe kan er zo’n diepe jaloezie ontstaan in een diepe, langdurende vriendschap? En wellicht nog belangrijker, hoe ga je daar mee om? Hoewel ik dit nergens met feiten kan onderbouwen, is mijn indruk wel dat deze jaloezie zich voornamelijk onder vrouwen afspeelt.

Het ontstaan van jaloezie binnen de vriendschap

Tijdens een hechte vriendschap deel je veel met elkaar en kom je ook regelmatig bij elkaar over de vloer. Soms is dat al van jongs af aan waardoor je ook veel contact hebt met de andere gezinsleden.

Binnen ieder gezin gelden eigen regels en opvattingen. Daarnaast heeft iedere ouder zijn eigen opvoedstijl. Soms is het zo dat daar al een zaadje van jaloezie geplant wordt. Bijvoorbeeld wanneer er grote verschillen zitten tussen beide gezinnen.

Dat kan hem zitten in de hoeveelheid liefde en aandacht die er gegeven wordt door de ouders, maar ook in de regels die er gelden of juist in het materialistische aspect, de hoeveelheid spullen die iemand heeft.

Verschillende opvoedstijlen

In eerste instantie voelt het fijn om alles met elkaar te delen. Maar wanneer jouw vriendin altijd een mooi bedrag mee krijgt wanneer jullie gaan shoppen, alles krijgt wat ze wil of wanneer haar ouders er altijd zijn en je die van jezelf nauwelijks spreekt, kan dat op een gegeven moment jaloezie opwekken.

“Want hoe hartelijk je ook wordt opgenomen in de familie van jouw ‘bestie’, jij zou dat óók gewoon willen van en met jouw ouders”

In een later stadium (waarin jullie niet meer bij je ouders wonen) kan er jaloezie ontstaan over het succes dat de ander heeft of bijvoorbeeld over diens partner omdat je zelf geen of geen goede relatie hebt.

Hoe ga je om met jouw eigen jaloezie?

Ben jij degene die opmerkt dat jaloezie de kop opsteekt? Dan is het heel goed om er eerst eens over na te denken wat het precies is waar je jaloers op bent. Is het de aandacht? Het materialistische? Het gemak waarmee de ander door het leven lijkt te rollen?

Daarna is het belangrijk om je te bedenken of je realistisch bent. Heeft je vriendin het écht zoveel beter? Of lijkt het alleen maar zo?

Natuurlijk, als zij altijd geld mee krijgt om van te kunnen shoppen dan zie je dat dat gebeurt. Maar aan de andere kant, als jij het altijd alleen moet doen met je eigen geld, leer jij wel eerder hoe je met geld om moet gaan.

Hoe langer het duurt voordat je hiermee te maken krijgt, hoe lastiger het is om goed met geld om te gaan wanneer je eenmaal volwassen bent.

Neutrale blik – wees realistisch

Ligt de jaloezie juist bij het succes dat de ander heeft? Of bij haar relatie? Dan is het serieus opletten of je wel met een neutrale blik kijkt.

“Het gebeurt namelijk te vaak dat men zelf van alles invult waardoor het beeld helemaal niet klopt”

Zo kan je de indruk hebben dat jij meer uren werkt dan je vriendin terwijl zij toch meer succes lijkt te hebben. Maar jij weet niet hoeveel uren ze daadwerkelijk bezig is met haar werk, tenzij je dit hebt gevraagd en zij hier eerlijk antwoord op heeft gegeven.

Feit is dat er doorgaans meer achter een voordeur speelt dan waar jij weet van hebt. Zonder alle feiten, kan jij geen goed oordeel vellen.

Jaloezie is een menselijke emotie

Jaloezie lost niets op, maar het is een menselijke emotie. Toch brengt het alleen maar een hoop negativiteit. Je wordt er onzeker van, het maakt je bitter en het verziekt relaties. Je zelfvertrouwen zal dalen en ook jouw zelfbeeld wordt aangetast.

Het beste dat je kunt doen is eens realistisch kijken naar het beeld dat jij hebt van je ‘bestie’ en eens een goed gesprek met haar aangaan.

“Je hoeft niet eens te benoemen dat je jaloers bent, maar tijdens een geïnteresseerd gesprek kom je vaak al een heleboel meer te weten, dus ook of jouw beeld klopt”

Of ze ook nog veel werkt in de avonduren bijvoorbeeld, haar baan als zwaar ervaart en wat haar werk nou precies inhoudt. Zo’n zelfde gesprek zou je over haar relatie kunnen hebben.

Het kan zijn dat ze in jouw ogen de meest aantrekkelijke partner aan de haak heeft geslagen, maar die kan best tegenvallen als je er langer mee samen bent. Dan is het ineens toch zo gek niet meer om lekker alleen te wonen en alleen je eigen vieze was op te hoeven ruimen…

jaloezie-binnen-een-vriendschap-oog

Jaloers zijn op iemand anders zijn of haar relatie heeft totaal geen zin – je hebt geen idee wat er gebeurt als de deuren dicht zijn

Wat nou als je vriendin jaloers is op jou?

Het wordt lastiger wanneer je merkt dat je vriendin jaloers is op jou. Je kunt namelijk doen wat je wilt, maar de ander zal pas zien dat de jaloezie niet op zijn plek is wanneer ze hier voor open staat.

Pas wanneer zij doorheeft en kan erkennen dat ze jaloers is, valt hier iets in te veranderen. Tot die tijd kan je lief zijn, van alles met haar delen, haar uitnodigen en dingen aanbieden, maar het zal niets veranderen omdat ze alles met een gekleurde bril ziet.

Tot een zekere tijd is het vol te houden, maar helaas gebeurt het soms dat iemand zo diep in haar eigen onzekerheid zit waar vervolgens de jaloezie bovenop komt, dat het vriendschappen en relaties kapot kan maken. En hoe moeilijk het ook is om zo’n hechte vriendschap los te moeten laten, je hebt geen keuze.

“De jaloezie is een vergif dat door de vriendschap heen stroomt en hoewel je binnen een vriendschap veel van elkaar kunt hebben, zijn er wel grenzen”

Het is belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen en er onvoorwaardelijk voor elkaar bent als je zulke goede vriendinnen bent. Is de jaloezie te lang aanwezig, dan beschadigd dat vertrouwen en zal je niet meer zomaar alles tegen elkaar zeggen.

Het enige dat jij in deze situatie kunt doen is proberen het gesprek aan te gaan. Als dit niet helpt, dan is het enige dat jij kunt doen de vriendschap verbreken.

Dat is moeilijk, maar hoe langer de verziekte relatie in stand blijft, hoe onzekerder jij wordt en hoe pijnlijker de situatie. Uiteindelijk moet jij voor jezelf kiezen en heb je nu eenmaal geen controle over de ander.

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen?

Meer artikelen over persoonlijke groei