Laat je intuïtie spreken
Diversen
Albert Sonnevelt
Diversen
10/30/2015
5 min

Laat je intuïtie spreken

10/30/2015
5 min

Je zet keurig alle voors en tegens op een rijtje en maakt op basis van rationele argumenten een bewuste, afgewogen keuze  – en toch voelt het niet goed. Grote kans dat achteraf blijkt dat je onderbuikgevoel het bij het rechte eind had. Of misschien heb je juist wel eens dwars tegen de gevestigde mores in je gevoel gevolgd en pakte dat fantastisch uit. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat vertrouwen op je intuïtie meestal tot betere resultaten leidt. Maar om nu als leider volledig op je onbewuste af te gaan … dat is nog best lastig. Want hoe weet je zeker dat je goed zit?

Niks zweverigs

Oervolken weten van tevoren al of het gaat regenen. Voordat de tsunami Thailand trof, waren de dieren al de bergen ingevlucht. Vliegtuigen en treinen blijken minder vol te zitten dan gebruikelijk als ze een ongeluk krijgen. Kennelijk voelden mensen onbewust aan dat ze niet moesten instappen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is intuïtie niks zweverigs, hoe ongrijpbaar het verstandelijk ook is. De wetenschap doet er al jaren onderzoek naar en daaruit blijkt dat te veel denken de kwaliteit van beslissingen juist verslechterd. Vooral als het gaat om complexe besluiten die je meestal moet nemen op grote hoeveelheden onoverzichtelijke, onvolledige en deels onjuiste informatie. Je onbewuste denken blijkt namelijk 200.000 keer sneller dan je bewuste denken en neemt veel meer mee dan je rationeel kunt bevatten. Het ‘weet’ simpelweg eerder wat juist is om te doen.

Als kind waren we heel intuïtief. Je dacht niet na over wat je deed. Je luisterde gewoon naar je gevoel en volgde spontaan je hart. In de loop der tijd hebben we echter via opvoeding, school et cetera  geleerd om meer op ons verstand te gaan vertrouwen; om beslissingen te nemen vanuit ons hoofd in plaats van uit ons hart. Dat maakt het zo lastig om weer op je intuïtie af te durven gaan en je gevoel te volgen. Je moet weer afleren om te veel te analyseren en beredeneren, je moet uit je comfortzone en soms dwars tegen de gevestigde orde in durven gaan.

Succes met intuïtie

Tegelijkertijd is dat vaak precies wat succesvolle mensen hebben gedaan. Ze volgden hun gevoel en onderscheidden zich daarmee van de rest. Einstein benadrukte bijna 100 jaar geleden al het belang van intuïtie: ‘The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.’ En als Steve Jobs zijn gevoel niet had gevolgd, was Apple waarschijnlijk nooit zo groot geworden. Hij zei: ‘Intuition is a very powerful thing, more powerful than intellect, in my opinion. That’s had a big impact on my work’ en ‘Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.’ Ook ‘Happy’ van Pharrell Williams heeft zijn succes te danken aan intuïtie. Deze wereldhit kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Na een groot aantal mislukte pogingen en hard werken, besloot hij het over een andere boeg te gooien: ‘I’ve got to rethink this. I have to stop thinking and start feeling—what does happy feels like?’ Almost immediately, the chords came to me.’

Hoe weet je of je goed zit?

Belangrijk weetje: gevoel gaat aan denken vooraf. Iedere eerste ingeving is gebaseerd op je gevoel en intuïtie. Wat daaruit rolt, neem je aan of niet. Daarna pas ga je redenen bedenken om je keuze te rechtvaardigen. En je geeft jezelf altijd gelijk. De grote hamvraag is dan natuurlijk: Hoe weet je zeker dat het echt je intuïtie is die aan het woord is? Hoe weet je zeker dat je keuze niet is vertroebeld door (voor)oordelen, emoties, behoefte aan erkenning of andere overtuigingen waarmee je die eerste intuïtieve impuls hebt weggerationaliseerd?

Gelukkig zijn er verschillende signalen waaraan je kunt herkennen dat je in contact staat met je hart en op het juiste spoor zit.

Wat je zult merken als je de juiste keuze maakt is een gevoel van blijheid. Je hart is zo licht als een veertje, je stemming is vrolijk en je voelt je ontspannen. Ook ervaar je een gevoel van dankbaarheid om de dingen die je wel hebt (in plaats van ontevredenheid om de dingen die je niet hebt). Want je hebt gekozen vanuit verlangen (omdat je iets graag wilt) en niet vanuit angst (omdat je iets niet meer wilt). Eigenlijk voelt in contact staan met je hart als een soort verliefdheid. Je voelt echt liefde of passie voor iets. Enthousiasme kun je het ook noemen. Last van psychische of lichamelijke klachten of stress heb je niet. (Zodra je stress ervaart  ben je aan het leven in je hoofd, en niet in je hart.) Het vierde signaal is een gevoel van flow. Dingen lijken moeiteloos en als vanzelf te gaan. Je hoeft nauwelijks strijd te leveren en vaak vergeet je ook de tijd.

Kortom: als je deze signalen bij het kiezen ervaart, dan neem je een besluit vanuit je hart. En die op intuïtie gebaseerde keuzes maken meestal het verschil tussen wel of geen succes.

Tips om je intuïtie te laten spreken

Gewend als we zijn aan analyseren en rationele afwegingen is het even schakelen als je ook op zakelijk gebied meer vanuit je intuïtie wilt gaan werken. Je kunt jezelf erin trainen. De volgende tips helpen je om je ervoor open te stellen en je vertrouwen in dat zesde zintuig te vergroten.

  • Maak je hoofd leeg. Regelmatig afstand nemen, de rust en stilte opzoeken – het zijn goede manieren om je intuïtie meer ruimte te geven. Loop je tegen een lastige keuze aan, neem er dan even afstand van. Ga wandelen, mediteren, muziek luisteren, dansen, hardlopen – doe dingen die je helpen om uit je hoofd en in je lijf te komen. Daardoor zul je je lichter en vrolijker voelen, neemt het gedachtencircus in je hoofd af en komt je gevoel naar boven. Dat zijn de momenten waarop je nieuwe inzichten en ideeën krijgt. De meeste uitvindingen gebeuren als iemand ontspannen is, niet door druk bezig te zijn of heel hard je best te doen. Als je maar door blijft razen op de snelweg van het leven, zie je de signalen niet.
  • Luister naar je lijf. Voel je vlinders in je (onder)buik of ligt je besluit een steen op je maag? Krijg je hoofdpijn of voel je je goed? Je lichaam probeert je iets te vertellen. Negeer het niet.
  • Begin een intuïtiedagboek. Schrijf elke dag een voorspelling op: ‘Mijn gevoel/intuïtie zegt mij dat …’ Schrijf de uitkomst erachter. Na een tijdje zul je merken dat je steeds beter naar je intuïtie luistert en goede voorspellingen doet. Zo leer je vertrouwen op je intuïtie.
  • Laat spontaniteit toe. Sta je voor een keuze en roept het kind in jou spontaan en volmondig ‘ja’? Doe dan als een kind.
  • Vertrouw erop dat je gevoel je niet in de steek laat. Er is altijd wel een ja-maar te bedenken. Laat ze. Ze komen voort uit angstgedachten. Of uit de neiging om te leven naar de wensen, waarden, normen en verwachtingen van anderen. Maar dit is jouw leven en jij moet de keuzes maken die bij jou passen. Vertrouw erop dat jij het beste weet wat voor jou het beste voelt. En mocht later toch blijken dat je keuze niet juist was dan kun je altijd nog op je besluit terugkomen of je koers bijsturen.
  • Luister naar je dromen. Houd een tijdje je dromen bij en let op terugkerende patronen. Ze geven een inkijkje in je onderbewuste en zeggen veel over wat je voelt, verlangt of waar je bang voor bent. Vaak kom je zo tot nieuwe, intuïtieve
  • Ken jezelf. Wees je bewust van je (voor)oordelen en overtuigingen, zodat je beter in staat bent om te herkennen wanneer deze ‘hoofdzaken’ je eerste intuïtieve ingeving vertroebelen. Een coach kan je helpen hierop te reflecteren.

***

Meer weten over het maken van zuivere, juiste keuzes? Je bent welkom bij de masterclass ‘Je hart als kompas’ op 22 november in Soestduinen. Kijk op hier voor uitgebreide informatie.

Reacties