arrow_drop_up arrow_drop_down
14 maart 2014 
in Geluk

Langer leven door levenslust te beleven? 5 tips voor meer geluk!

Langer leven door levenslust te ervaren? Wil jij dat ook? Met wat kleine veranderingen in je dagelijkse leven ligt meer levensvreugde binnen handbereik. Onder andere door gezond en gevarieerd te eten, je fysiek in te spannen en je rust te nemen. Maar ook door het leven van de positieve kant te bekijken, plezier te maken en te genieten van elke dag. Je winst? Je voelt je vrolijker, gelukkiger, vrijer en vitaler. In dit artikel tips om levenslustiger te leven.

1. Langer leven door levenslust? Geef, geef en geef!

Weggeven en geluk ervaren, is nauw met elkaar verbonden. Of het nu gaat om geld geven aan een goed doel, aandacht geven aan je kinderen, een zieke collega steunen of een klein presentje schenken aan een dierbare. Het geven van iets zorgt voor een ongekend geluksgevoel. Zo blijkt onder andere uit onderzoeken die de Universiteit van British Colombia publiceerde in het Journal of personality and social psychology en het Journal of Economic Behavior & Organization. Bovendien ondervind je dat geversgeluk niet alleen op het moment dat je wat geeft, maar tevens als je er aan terugdenkt.Wil je kennismaken met dat geversgeluk? Langer leven door levenslust te ervaren én gelukkiger zijn? Kom in actie en geef, geef, geef!

2. Leef als een optimist

Optimistisch in het leven staan, werkt positief. Het maakt je dagelijkse bestaan een stuk aangenamer en mooier. Ben je optimistisch ingesteld? Dan staar je je niet blind op het bezitten van een groot huis, dure auto, nieuwste gadgets enzovoort. Want, als optimist leef je in het nu en focus je op wat je wel hebt. Je goede gezondheid, in vrijheid leven, de schoonheid van de natuur et cetera. Dus wil je langer leven door levenslust te ondervinden? Leef dan als een optimist.

3. Langer leven door levenslust betekent ook dingen loslaten

Wil je genieten van je leven en je gelukkig voelen? Dan is het goed dingen in je leven los te laten. Zoals ook streven naar perfectie. Lichaam, kinderen, huis, partner, vakantie enzovoort. Perfectie is een utopie. Het geeft ontzettend veel druk, want uiteindelijk is niets goed genoeg. Leer jezelf aan tevreden te zijn met minder. Je zult zien dat je je een stuk prettiger gaat voelen en happier in het leven staat.

Kijk ook niet om in woede, heb geen wrok en stop met koppig zijn. Het zijn allemaal eigenschappen die bergen energie kosten en je niets opleveren. Bedenk daarbij dat het leven te kort is om je tijd te verspillen aan dergelijke dingen. Vergeef, geef het een plekje en laat het rusten. Probeer je elke dag wat los te laten? Je levenslust neemt toe, je voelt je vitaler en geniet meer van je leven.

4. Slow down

Langer leven door levenslust te hebben, kun je ook bereiken door langzamer te leven. Door je leeftempo te verlagen, leef je immers meer in het hier en nu. Dender je niet als de intercity door je bestaan. Je slentert als het ware en staat stil bij je gevoelens en zet je zintuigen in. Je luistert, proeft, kijkt, ruikt en voelt alles in je leven met 100% aandacht. Geef er gewoon aan toe en slow down. Leef je leven in een lagere versnelling. Je zult bemerken dat je meer ontspannen bent, je rustiger voelt (geestelijk en lichamelijk) en meer geniet van je leven.

5. Doe nieuwe ervaringen op

Verbreed je horizon door nieuwe dingen te doen. Op die manier leer je niet alleen nieuwe mensen kennen, maar doe je ook nieuwe ervaringen op. Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan. Leer de tango, parachutespringen, Japans koken et cetera. Doe het met passie en ervaar de energie die het geeft. Het maakt je leven zinvoller en waardevoller en zorgt voor meer levenslust.

Of maak een lijstje met zaken die je gelukkig maken. Waar je van geniet. Een glas wijn drinken met een goede vriend(in), uit eten met familie, zwemmen met je kinderen, wandelen langs het strand. Want, weet je wat je gelukkig maakt? Dan ben je ook eerder geneigd het daadwerkelijk te gaan doen en ligt langer leven door levenslust te beleven binnen handbereik.

Thea Verkerk
Door

Thea Verkerk

op 17 March 2014

Aangezien het bij het you tube filmpje over vitaal ouder worden niet mogelijk was te reageren ( of ik zag het niet) doe ik dat even hier en wel met een kritische noot. Zou je alsjeblieft willen stoppen met ouderen "oudjes" te noemen. Ik ben 67, ben zeer aktief in van alles maar ik schaar mij echt niet bij de "oudjes" maar wel bij de ouderen. Ik vind het denigrerend klinken hoewel ik best wil geloven dat het niet zo is bedoeld. Maar toch. Taal schept werkelijkheid. Vriendelijke groet, Thea Verkerk

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 17 March 2014

Beste Thea, Bedankt voor jouw bericht, ik ben zeer gesteld op jouw kritische blik. Met 'oudjes' wil ik niet denigrerend overkomen. Ik wil een respectvol omgaan met vitale ouderen. Ik vind het erg inspirerend om te zien hoe ouderen een actief en vitaal leven leiden. Ik begrijp dat je het denigrerend over vind komen, maar dit is totaal niet mijn bedoeling geweest. In het vervolg zal ik letten op mijn woordkeuze. Hartelijke groeten, Albert.

Reactie plaatsen