Hoe word ik gelukkig? 7 must do’s om je geluksgevoel te stimuleren!
Geluk
Albert Sonnevelt
Geluk
05/01/2015
2 min

Hoe word ik gelukkig? 7 must do’s om je geluksgevoel te stimuleren!

05/01/2015
2 min

Hoe word ik gelukkig? Voel ik me blij en geniet ik van het leven? Eerlijk is eerlijk: iedereen wil het graag. Maar, in de praktijk blijkt dat niet altijd eenvoudig. Geluk is immers zeer persoonlijk. Je koopt het niet per ons. Het is veel meer een emotie en gevoel dat je ervaart. In dit artikel mijn must do’s om gelukkiger te worden.

1. Zorg goed voor jezelf

Er wordt niet voor niets nogal eens gezegd: een gezonde geest woont in een gezond lichaam. Eet daarom gezond, gevarieerd en regelmatig. Zorg dagelijkse voor voldoende beweging. Neem bovendien de tijd om te ontspannen en creëer rust in je hoofd. Want, een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid dragen bij aan jouw geluk. Je voelt je eenvoudigweg gezonder en straalt dat ook uit.

2. Denk oplossingsgericht

Strubbelingen, tegenslagen en problemen kunnen ervoor zorgen dat je je ongelukkig voelt. Je maakt je zorgen en loopt te tobben. Maar lost dat op wat er speelt? Doorgaans niet. Je raakt alleen verder in de put. Wees dat voor en denk oplossingsgericht. Hoe pak ik die tegenslag of dat probleem aan. Dat zorgt ervoor dat je je een stuk fijner en happier voelt.

3. Hoe word ik gelukkig? Heb een duidelijk doel

Je kent ze vast wel: mensen die gepassioneerd bezig zijn. Ze stralen, hebben volop energie, blaken van levenslust en zijn vastberaden. Vraag je je af waarom? Zij hebben een duidelijk doel waar ze helemaal voor gaan. Waar ze aan werken en zich op concentreren. Met elke stap die ze zetten en elke vordering die ze maken, verrijken zij hun leven. En je snap het waarschijnlijk al? Zo ervaren zij meer geluk in hun dagelijkse leven. Leer daarvan en doe het zelf ook. Durf te dromen: kies je doel en ga ervoor!

4. Tevreden zijn met wat je hebt

Kinderen kunnen dat. Tevreden en blij zijn met wat er is. Bijvoorbeeld de zon die schijnt. Een van de buurkinderen zong onlangs verrukt: Het is lente, het is lente…. Ik mag naar buiten zonder jas! En daar ging hij. Volkomen happy! Voor een volwassene is het niet altijd zo eenvoudig. Die heeft meer nodig. Geld, tijd, vakantie, ruimte…. Die is bezig met wat er niet is. Stop daarmee. Focus je op het nu. Dit moment. De zon die schijnt. Het dak boven je hoofd. De maaltijd die je eet.

5. Wind er geen doekjes om

Okay, je hoeft anderen niet te beledigen. Maar eerlijk en oprecht zijn en van je hart geen moordkuil maken, helpt je bij je zoektocht naar: hoe word ik gelukkig. Want, krop je alles op? Ergernissen, frustraties, woede enzovoort. Kijk je om in wrok? Dan zit je niet lekker in je vel en voel je je ongelukkig. Laat los. Toon wie je bent, inclusief emoties en gevoelens. Je voelt je dan stukken fijner.

6. Geluk zit ook in jezelf

De vraag: hoe word ik gelukkig beantwoorden, betekent niet streven naar dat ultieme perfecte plaatje. Van eigen huis, relatie, carrière, eigen auto, riant inkomen… Want, heb je dat alles? Ben je dan gelukkig? Op het moment zelf waarschijnlijk wel. Maar voor hoelang? Alles went. Het nieuwe is er snel van af. Wil je echt gelukkiger worden?  Besef dan dat (materiële) bezittingen maar bijzaak zijn. Want, geluk zit in jezelf.

7. Maak een Happy Jar

Neem bijvoorbeeld een grote glazen pot en benoem het tot jouw Happy Jar. Doe daar dagelijks minstens 1 briefje in waarop staat wat je die dag gelukkig maakte. Dat kan een ontmoeting, citaat, uitzicht, gebaar, aanraking enzovoort zijn. Gewoon doen! Voel je je op een bepaald moment minder lekker in je vel zitten? Pak je Happy Jar en koester dan je geluksmomenten. Geniet ervan en laat het je positief inspireren.

En jij? Hoe pak jij gelukkig worden aan? Je ervaringen lees ik graag. Of neus even rond op deze site. Je vindt er nog veel meer hoe word ik gelukkig tips.

Reacties