Leef jij jouw passie? Ontdek het hier…
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
12/11/2017
6 min

Leef jij jouw passie? Ontdek het hier…

12/11/2017
6 min

“Wat wil ik met mijn leven?” Stel je jezelf deze vraag wel eens? Waar je dan eigenlijk naar op zoek bent, is: wat past er nu écht bij mij? Waarin kom ik tot leven en kan ik helemaal mijn ‘ei’ kwijt? Waar geniet ik het meest van? Ook een goeie is: waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Met andere woorden: wat is mijn pássie?

Wat is passie?

Ja, wat is nu eigenlijk een passie? Ben je dan uitgelaten blij? Dat kan. Passie heeft voornamelijk twee kanten. Aan de ene kant is het datgene wat je het allerliefst doet. Dat kunnen voor iedereen totaal verschillende dingen zijn. Neem bijvoorbeeld een passie voor gastvrijheid. Iemand die deze passie heeft, kan helemaal blij worden als er een feestje georganiseerd moet worden. Aan alles is gedacht, mooie uitnodigingen de deur uit, alle ruimtes zijn fris en schoon, kaarsjes aan, heerlijke zelfgemaakte hapjes, iedereen voelt zich welkom en geniet. En degene die het georganiseerd heeft, geniet misschien nog wel het meest.

Drooggelopen motor

Aan de andere kant, voor iemand die deze passie niet heeft, kan zo’n zelfde feestje een bron van wekenlange hoofdpijn zijn. Diegene doet eerder enkel het hoognodige dan dat er sprake zal zijn van overdaad. Hij of zij is aan het eind helemaal op en is blij als het achter de rug is. Passie is namelijk ook iets wat je energie geeft. En wanneer je iets doet wat je vreselijk vindt, dan kost het je juist energie. Dan voelt werken echt als ‘werken’, als een drooggelopen motor die je draaiende moet houden.
Andere voorbeelden van passies zijn koken, ingewikkelde kwesties oplossen, een show opvoeren voor een groot publiek of juist helemaal alleen zijn in de natuur, sporten, zaken ordenen, verre landen ontdekken, voor anderen zorgen en ga zo maar door.

Een gave passie…

Het tweede kenmerk van je passie is dat het een gave van je is, het is iets wat je ontzettend makkelijk af gaat. Het is zelfs zo makkelijk dat je het misschien niet eens doorhebt dat het eigenlijk best knap van je is. Krijg je wel eens complimentjes die in jouw ogen overbodig zijn? Misschien is het omdat deze mensen jouw gave hebben opgemerkt. De kans is groot dat hier ook je passie ligt.

Blijf dicht bij jezelf

En denk dan niet te moeilijk, het is voor het ontdekken van je passie heel belangrijk dat je je niet spiegelt aan allerlei anderen en ook niet dat je op zoek gaat naar iets heel ‘groots’. Blijf vooral heel dicht bij jezelf. Misschien ben je ontzettend attent en weet je mensen altijd precies zo te raken dat ze zich geliefd en gezien voelen. Hoe kostbaar is dat!

Misschien kun je heel makkelijk teksten schrijven, het rolt je zo uit de vingers en anderen slaken een zucht van verlichting als jij hun schrijfwerk overneemt. Misschien heb je een neus voor zaken doen, kun je groot denken en precies de juiste mensen bij elkaar brengen om een grote onderneming op te zetten. Misschien ben je een geweldige huismoeder die altijd haar zaken op orde heeft en bij wie iedereen zich thuis voelt. Heerlijk toch, om in zo’n huis te wonen? Misschien ben je wel enorm goed in boodschappen doen, je bent altijd binnen een kwartier de winkel weer uit en er ontbreekt nooit iets in huis. Geweldig! (Misschien een boodschappenservice starten?!)

En ik zeg wel eens voor de grap: misschien kun je wel heel goed veters strikken. Dat klinkt misschien gek, maar ik wil er enkel mee aangeven: een gave is niet per se groot en ingewikkeld, het kan groots zijn, maar het kan ook klein zijn. Daarnaast kun je absoluut ook meerdere gaven hebben.

Love and Flow

Datgene wat je het allerliefste doet én wat je makkelijk afgaat (Love and Flow), dat is dus je passie. Hoe kom je er nu achter wat je passie is?

Misschien goed om even een kader te schetsen. Wie heeft tegenwoordig nog de ruimte om zijn passie uit te leven? Dat is een gezegende enkeling. Velen trekken na een lange werkdag (zo voelt dat dan..) hun jas met een zucht uit als ze thuiskomen en belanden misschien wel met een plof op de bank, terwijl ze denken: dat hebben we ook weer gehad, weer een dag overleefd.

Leef jij, of overleef jij?

Bij iemand die zijn passie uitleeft, kan ik me zo voorstellen, gaat het heel anders. Diegene vergeet na een lange werkdag (die nooit lang voelt!) misschien zelfs wel zijn jas uit te trekken. Hij of zij komt binnen, rent als eerste naar de telefoon en belt een vriend of vriendin op om te vertellen wat hij nu weer voor fantastische dag heeft gehad!

Helaas zal dit voor velen niet de dagelijkse praktijk zijn. Sommigen hebben misschien zelfs geen idee wat hun passie is. Met elke keuze die je in je leven hebt gemaakt ‘omdat het moet’ en tegen je hart in, raak je een stap verder verwijderd van dat gouden lijntje van binnen die jouw passie heet. Het hoeven niet eens keuzes te zijn, het is ook simpelweg het opgroeien in een omgeving waar iedereen alles nu eenmaal op een bepaalde manier doet, dus jij ook. Dan kan het gouden lijntje van binnen heel ver weg voelen. Maar ik heb goed nieuws: hij is nooit weg!

Hoe kom ik er nu achter wat mijn passie is?

Ook dat kun je simpel aanpakken. Schrijf bijvoorbeeld eens op waar je blij van wordt. Zijn er herinneringen waar je met ontzettend veel plezier aan terugdenkt, iets wat je heerlijk vond om te doen? Als je voor elke baan in de wereld zou worden aangenomen, op welke zou je dan solliciteren? En als je nooit meer hoefde te werken, wat zou je dan gaan doen? (Vooropgesteld dat je een baan hebt die niet al je passie is, natuurlijk.)

Pak eens een blaadje en schrijf gewoon drie dingen op, om een begin te maken (en schrijf vooral door als er meer opkomt!). Gaat het je makkelijk af? Goed bezig! En vind je het juist lastig, dan ben je niet de enige hoor. Je passie vinden vergt namelijk ook geduld. En leren om je passie op te merken! Je zou dit blaadje met de eerste drie (of meer..) punten in je tas kunnen stoppen, en steeds als je iets tegenkomt wat je echt leuk of interessant vindt, waar je hart sneller van gaat kloppen, dit op te schrijven.

Op deze wijze, en misschien bedenk jijzelf ook andere creatieve manieren, vind je langzaam maar zeker de weg terug naar je diepste interesses die je misschien wel je leven lang hebt genegeerd.

Is een passie niet egoïstisch?

Dat is de grootste misvatting, nee, jouw passie is NIET egoïstisch! Juist niet! Weet je waarom? Als je iets doet wat helemaal bij je past, dan zit je optimaal in je vel en heb je energie voor tien. Het wordt dan ook veel makkelijker om te géven, aan anderen! Want je hebt zelf niet zoveel meer nodig. Dus je wordt een soort cadeau voor de wereld! (Dat ben je al, alleen je weet het misschien nog niet.) Maak de mensen om je heen dus blij door vooral jezelf te zijn en datgene te doen wat bij je past. Durf je passie uit te leven, want dat is waarvoor je bent gemaakt.

Is een passie niet onmogelijk?

Ik heb een voorstel. Laten we afspreken dat we enkel in mogelijkheden denken. Een voorbeeld. Stel, je werkt vijf dagen per week in een boekhandel. Je kunt goed rondkomen, maar het houdt niet over. Jouw passie is koken, en dan het liefst met pure, gezonde ingrediënten. Een vijfsterren-restaurant openen is dan, op zijn zachtst gezegd, een beetje te hoog gegrepen. Maar wat kun je wel? Stel, je duikt elke zaterdag van 16:00-18:00 de keuken in. De hele week droom je over wat voor heerlijks je op ‘jouw’ kookmoment gaat maken.

Verder nodig je drie vrienden uit om elke zaterdag om 19:00 bij jou te komen eten en samen van jouw creatie te genieten. Ze vinden het heerlijk! Je vraagt hen: willen jullie misschien ook wel eens een maaltijd mee naar huis nemen? Twee willen dat wel. Dus nu kook je elke zaterdag zes maaltijden. Dan vraag je hen of ze nog mensen kennen die dit ook wel zouden willen. Drie buurvrouwen melden zich. Je raadt het al… Wie weet kun jij na een aantal maanden al wel een dagje minder bij de boekhandel gaan werken, en een hele doordeweekse dag benutten om te doen wat je het liefst doet: heerlijke maaltijden koken voor jouw nieuwe klantenkring! En wie weet waar dat uiteindelijk nog toe kan leiden…

Kleine stapjes

Denk dus nooit te beperkt, maar denk vooral in mogelijkheden. Met kleine stapjes is het dan zeker mogelijk om jouw passie ook daadwerkelijk te verwezenlijken in jouw leven. In de volgende blog gaan we hier verder op door!

Deel jouw passie!

Eén van de eerste stappen om jouw passie te ervaren, is om hem te delen! Vertel hieronder in het reactieveld wat jouw passie is. Of verras jouw vrienden door op één van de bovenstaande Social Media knoppen te klikken.

Reacties