arrow_drop_up arrow_drop_down
Leef jij jouw passie? Ontdek het hier…
11 december 2017 
in Passie

Leef jij jouw passie? Ontdek het hier…

“Wat wil ik met mijn leven?” Stel je jezelf deze vraag wel eens? Waar je dan eigenlijk naar op zoek bent, is: wat past er nu écht bij mij? Waarin kom ik tot leven en kan ik helemaal mijn ‘ei' kwijt? Waar geniet ik het meest van? Ook een goeie is: waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Met andere woorden: wat is mijn pássie?

Wat is passie?

Ja, wat is nu eigenlijk een passie? Ben je dan uitgelaten blij? Dat kan. Passie heeft voornamelijk twee kanten. Aan de ene kant is het datgene wat je het allerliefst doet. Dat kunnen voor iedereen totaal verschillende dingen zijn. Neem bijvoorbeeld een passie voor gastvrijheid. Iemand die deze passie heeft, kan helemaal blij worden als er een feestje georganiseerd moet worden. Aan alles is gedacht, mooie uitnodigingen de deur uit, alle ruimtes zijn fris en schoon, kaarsjes aan, heerlijke zelfgemaakte hapjes, iedereen voelt zich welkom en geniet. En degene die het georganiseerd heeft, geniet misschien nog wel het meest.

Drooggelopen motor

Aan de andere kant, voor iemand die deze passie niet heeft, kan zo'n zelfde feestje een bron van wekenlange hoofdpijn zijn. Diegene doet eerder enkel het hoognodige dan dat er sprake zal zijn van overdaad. Hij of zij is aan het eind helemaal op en is blij als het achter de rug is. Passie is namelijk ook iets wat je energie geeft. En wanneer je iets doet wat je vreselijk vindt, dan kost het je juist energie. Dan voelt werken echt als ‘werken', als een drooggelopen motor die je draaiende moet houden.
Andere voorbeelden van passies zijn koken, ingewikkelde kwesties oplossen, een show opvoeren voor een groot publiek of juist helemaal alleen zijn in de natuur, sporten, zaken ordenen, verre landen ontdekken, voor anderen zorgen en ga zo maar door.

Een gave passie…

Het tweede kenmerk van je passie is dat het een gave van je is, het is iets wat je ontzettend makkelijk af gaat. Het is zelfs zo makkelijk dat je het misschien niet eens doorhebt dat het eigenlijk best knap van je is. Krijg je wel eens complimentjes die in jouw ogen overbodig zijn? Misschien is het omdat deze mensen jouw gave hebben opgemerkt. De kans is groot dat hier ook je passie ligt.

Blijf dicht bij jezelf

En denk dan niet te moeilijk, het is voor het ontdekken van je passie heel belangrijk dat je je niet spiegelt aan allerlei anderen en ook niet dat je op zoek gaat naar iets heel ‘groots'. Blijf vooral heel dicht bij jezelf. Misschien ben je ontzettend attent en weet je mensen altijd precies zo te raken dat ze zich geliefd en gezien voelen. Hoe kostbaar is dat!

Misschien kun je heel makkelijk teksten schrijven, het rolt je zo uit de vingers en anderen slaken een zucht van verlichting als jij hun schrijfwerk overneemt. Misschien heb je een neus voor zaken doen, kun je groot denken en precies de juiste mensen bij elkaar brengen om een grote onderneming op te zetten. Misschien ben je een geweldige huismoeder die altijd haar zaken op orde heeft en bij wie iedereen zich thuis voelt. Heerlijk toch, om in zo'n huis te wonen? Misschien ben je wel enorm goed in boodschappen doen, je bent altijd binnen een kwartier de winkel weer uit en er ontbreekt nooit iets in huis. Geweldig! (Misschien een boodschappenservice starten?!)

En ik zeg wel eens voor de grap: misschien kun je wel heel goed veters strikken. Dat klinkt misschien gek, maar ik wil er enkel mee aangeven: een gave is niet per se groot en ingewikkeld, het kan groots zijn, maar het kan ook klein zijn. Daarnaast kun je absoluut ook meerdere gaven hebben.

Love and Flow

Datgene wat je het allerliefste doet én wat je makkelijk afgaat (Love and Flow), dat is dus je passie. Hoe kom je er nu achter wat je passie is?

Misschien goed om even een kader te schetsen. Wie heeft tegenwoordig nog de ruimte om zijn passie uit te leven? Dat is een gezegende enkeling. Velen trekken na een lange werkdag (zo voelt dat dan..) hun jas met een zucht uit als ze thuiskomen en belanden misschien wel met een plof op de bank, terwijl ze denken: dat hebben we ook weer gehad, weer een dag overleefd.

Leef jij, of overleef jij?

Bij iemand die zijn passie uitleeft, kan ik me zo voorstellen, gaat het heel anders. Diegene vergeet na een lange werkdag (die nooit lang voelt!) misschien zelfs wel zijn jas uit te trekken. Hij of zij komt binnen, rent als eerste naar de telefoon en belt een vriend of vriendin op om te vertellen wat hij nu weer voor fantastische dag heeft gehad!

Helaas zal dit voor velen niet de dagelijkse praktijk zijn. Sommigen hebben misschien zelfs geen idee wat hun passie is. Met elke keuze die je in je leven hebt gemaakt ‘omdat het moet' en tegen je hart in, raak je een stap verder verwijderd van dat gouden lijntje van binnen die jouw passie heet. Het hoeven niet eens keuzes te zijn, het is ook simpelweg het opgroeien in een omgeving waar iedereen alles nu eenmaal op een bepaalde manier doet, dus jij ook. Dan kan het gouden lijntje van binnen heel ver weg voelen. Maar ik heb goed nieuws: hij is nooit weg!

Hoe kom ik er nu achter wat mijn passie is?

Ook dat kun je simpel aanpakken. Schrijf bijvoorbeeld eens op waar je blij van wordt. Zijn er herinneringen waar je met ontzettend veel plezier aan terugdenkt, iets wat je heerlijk vond om te doen? Als je voor elke baan in de wereld zou worden aangenomen, op welke zou je dan solliciteren? En als je nooit meer hoefde te werken, wat zou je dan gaan doen? (Vooropgesteld dat je een baan hebt die niet al je passie is, natuurlijk.)

Pak eens een blaadje en schrijf gewoon drie dingen op, om een begin te maken (en schrijf vooral door als er meer opkomt!). Gaat het je makkelijk af? Goed bezig! En vind je het juist lastig, dan ben je niet de enige hoor. Je passie vinden vergt namelijk ook geduld. En leren om je passie op te merken! Je zou dit blaadje met de eerste drie (of meer..) punten in je tas kunnen stoppen, en steeds als je iets tegenkomt wat je echt leuk of interessant vindt, waar je hart sneller van gaat kloppen, dit op te schrijven.

Op deze wijze, en misschien bedenk jijzelf ook andere creatieve manieren, vind je langzaam maar zeker de weg terug naar je diepste interesses die je misschien wel je leven lang hebt genegeerd.

Is een passie niet egoïstisch?

Dat is de grootste misvatting, nee, jouw passie is NIET egoïstisch! Juist niet! Weet je waarom? Als je iets doet wat helemaal bij je past, dan zit je optimaal in je vel en heb je energie voor tien. Het wordt dan ook veel makkelijker om te géven, aan anderen! Want je hebt zelf niet zoveel meer nodig. Dus je wordt een soort cadeau voor de wereld! (Dat ben je al, alleen je weet het misschien nog niet.) Maak de mensen om je heen dus blij door vooral jezelf te zijn en datgene te doen wat bij je past. Durf je passie uit te leven, want dat is waarvoor je bent gemaakt.

Is een passie niet onmogelijk?

Ik heb een voorstel. Laten we afspreken dat we enkel in mogelijkheden denken. Een voorbeeld. Stel, je werkt vijf dagen per week in een boekhandel. Je kunt goed rondkomen, maar het houdt niet over. Jouw passie is koken, en dan het liefst met pure, gezonde ingrediënten. Een vijfsterren-restaurant openen is dan, op zijn zachtst gezegd, een beetje te hoog gegrepen. Maar wat kun je wel? Stel, je duikt elke zaterdag van 16:00-18:00 de keuken in. De hele week droom je over wat voor heerlijks je op ‘jouw' kookmoment gaat maken.

Verder nodig je drie vrienden uit om elke zaterdag om 19:00 bij jou te komen eten en samen van jouw creatie te genieten. Ze vinden het heerlijk! Je vraagt hen: willen jullie misschien ook wel eens een maaltijd mee naar huis nemen? Twee willen dat wel. Dus nu kook je elke zaterdag zes maaltijden. Dan vraag je hen of ze nog mensen kennen die dit ook wel zouden willen. Drie buurvrouwen melden zich. Je raadt het al… Wie weet kun jij na een aantal maanden al wel een dagje minder bij de boekhandel gaan werken, en een hele doordeweekse dag benutten om te doen wat je het liefst doet: heerlijke maaltijden koken voor jouw nieuwe klantenkring! En wie weet waar dat uiteindelijk nog toe kan leiden…

Kleine stapjes

Denk dus nooit te beperkt, maar denk vooral in mogelijkheden. Met kleine stapjes is het dan zeker mogelijk om jouw passie ook daadwerkelijk te verwezenlijken in jouw leven. In de volgende blog gaan we hier verder op door!

Deel jouw passie!

Eén van de eerste stappen om jouw passie te ervaren, is om hem te delen! Vertel hieronder in het reactieveld wat jouw passie is. Of verras jouw vrienden door op één van de bovenstaande Social Media knoppen te klikken.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 12 December 2017

Prachtig omschreven , ik word al blij als ik het lees‼️Dank je Albert

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 December 2017

Beste Jacqueline, dank je wel voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft me het plezier om door te gaan met schrijven. Hartelijke groeten, Albert

Annelies
Door

Annelies

op 12 December 2017

Mooie blog Albert! Het woord passie vind ik inmiddels nogal platgetreden, maar de inhoud van je blog omschrijft precies wat er nu zo belangrijk is om je een tevreden en bevlogen mens te voelen.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 December 2017

Beste Annelies, altijd fijn om een positief hart onder de riem te krijgen! Dank je wel daarvoor. Albert

Lia
Door

Lia

op 12 December 2017

Heel mooi beschreven en zeker ook het advies : doe het in kleine stapjes . Ik durf nl nog steeds niet mijn vaste baan op te zeggen of een deel ervan maar ben wel van plan om nu meer me op een eigen praktijk kindercoaching en ondersteuning in de privé sfeer en op scholen te gaan richten. Ik werk in het onderwijs. Mijn ene baan geeft me heel veel stress en hoge werkdruk en kost dus veel energie. Er zijn maar een paar passiemomenten .

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 December 2017

Beste Lia, dank voor jouw positieve feedback en mooie tip. Via mijn online community http://www.coachplek.nl help ik overigens startende coaches zoals jij. Neem eens een kijkje! Veel succes met alle goede dingen die je doet. Hartelijke groet Albert

jose
Door

jose

op 12 December 2017

zo herkenbaar, ik durf hetook niet los te laten., maar werken met kinderen geeft mij veel energie. Ik heb de opleiding kindercoaching gevolgd, maar durf niet zelfstandig te wordn zonder een vast inkomen.

Petra Muller
Door

Petra Muller

op 12 December 2017

Mooi artikel! Vooral dat je passie volgen niet egoistisch is!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 December 2017

Bedankt Petra. Succes met het volgen van je passie!

linda
Door

linda

op 12 December 2017

wat houdt de opleiding earth keeper in? is het nodig om daarvoor naar chili te reizen? op milieukundig gebied en bewustzijn lopen we aardig voorop.

Toine
Door

Toine

op 12 December 2017

Passie herken je in je eigen ogen, je ziel. Kijk in de spiegel en her-inner je de mooie en bijzondere momenten in je leven. En inspireer daarmee jezelf en anderen om je passie te vinden en inderdaad in kleine stapjes te beleven. Mooi artikel Albert!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 December 2017

Beste Toine, dank voor jouw waardevolle aanvulling op mijn blog. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hartelijke groet Albert

Else Leendertse
Door

Else Leendertse

op 12 December 2017

Goed om te lezen, Albert. Daar krijg ik energie van. Mijn passie ligt volgens mij toch in het gaan voor de eigen coachingspraktijk. Vooral het 'moeten' valt weg en dat is bijzonder om mee te maken. Dat het leuk is om met deze zaken bezig te zijn!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 December 2017

Hey Else, dank voor jouw reactie. Goed te horen dat het 'moeten' wegvalt. Ik wens je heel veel succes met jouw coachingspraktijk. Ik hoef je niet meer te wijzen op Coachplek, want daar ben jij al bij aangesloten. Dus wie weet tot binnenkort op het eerste "Coachplek live event". Hartelijke groeten Albert

Cees
Door

Cees

op 12 December 2017

Zou mijn ‘Puzzel denken’-droom werkelijkheid kunnen worden in 2018? 13.08.2015 droomde ik dat ik was uitgenodigd bij een vergadering van de Europese Unie i.v.m. het vluchtelingenprobleem. Miljoenen op drift door oorlog, armoede en hebzucht. Er werd gepraat vanuit enge financieel, politiek en religieus gekleurde onwrikbare stellingnames door vooral mannetjes. De slotverklaring was niets zeggend, omdat niets zinnig, opbouwend en oplossend was besproken. In haar slotwoord gaf de voorzitster mij spreek gelegenheid en ik zei kort gezegd het volgende over mijn passie. ‘Lieve Mw. de voorzitter ik dank u voor deze gelegenheid. Ofschoon als gast mij bescheidenheid past, wil ik toch graag mijn ‘Puzzel denken’ bij u introduceren. Wat mij nl. opviel is, hokkige engdenkendheid vanuit schijnbaar onwrikbare verdeeldheid, op grond van vast ingenomen stellingen die gebaseerd lijken op 3 grondvesten t.w.: politieke gekleurdheid, religieuze normering en financiële hebzucht. De drie pijlers onder macht, verdeeldheid en ellende zoals we die kennen in onze wereld. Ik beluisterde ondertonen als ‘we moeten er iets aan doen’ maar tegelijk ook ‘echter niet ten koste van mijn gekleurde in- en opstelling’. Dat geeft patstelling. In mijn optiek zijn het precies die ondertonen waardoor deze vergaderingen nooit meer kunnen opleveren dan dieper gaande, desastreuze verdeeldheid en voortgaande ellende. Ik zou ieder persoonlijk willen oproepen die verdeeldheid los te laten omdat, volgens mij, juist dan ruimte biedend en oplossend denken kan beginnen. Denken a.h.w. vanuit een grote bak met een niet overzienbare berg puzzelstukjes, waarmee het bouwen van een wereldwijde plaat van gemeenzaamheid en gemeenschappelijkheid moet beginnen. Vooral accepterend dat ieder puzzelstukje een eigen vorm en plaats kent. Vormen die, zonder dwang samen gevoegd en ingepast, de plaat vormen van de wereldgemeenschap. Een plaat met onvermijdelijk onderscheidingslijnen als gevolg van ieders eigenheid, maar met samenhang door directe en indirecte verbondenheid. Waarin hoekstukjes, middenstukjes en zijstukjes oog en respect hebben voor ieders eigen plaats èn voor het algemeen belang van de totale plaat. Individueel zich ervan bewust dat ieder stukje zijn eigenheid en compleetheid kent en desondanks functioneel is voor het geheel. Dat kan door te accepteren dat niet alle stukjes aan alle stukjes hoeven te passen om niettemin het geheel te kunnen vormen. Met bewustzijn dat ook indirecte verbinding verbondenheid is. Communicatie en acceptatie over en weer dus, ondanks onderlinge verscheidenheid. Voor de gehele plaat is het onbelangrijk of een stukje groter is of kleiner. Op zichzelf blijven ze een stukje, samen vormen ze een geheel waarin samen-horen toonaangevend is. De plaat waarin niets in belangrijkheid groter is dan iets en niemand meer is dan iemand. Waarin dwang, macht en hebzucht alleen maar plaat beschadigend werken. Vanuit dit puzzel denken krijgen dit soort vergaderingen dan ineens zin met deelnemers die zich bewust zijn van de plaats die zij innemen en van waaruit zij dingen kunnen doen die er echt iets toe doen. Niet tot eigen voordeel, eer en glorie maar tot het vormen van de mooie plaat van het geheel. Dank u voor uw aandacht. En toen was ik wakker en terug in de werkelijkheid. Laten we, ieder voor zich, aan puzzel-denken gaan werken vanuit onze eigen werkelijkheid. Het kan! Cees de Bruin

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 December 2017

Hallo Cees, dank wederom voor jouw mooie verhaal. Blijf inspireren! Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Anna
Door

Anna

op 12 December 2017

Mijn passie heb ik al een jaar of vijf voor ogen. Enkele jaren geleden deed zich de kans voor om deze te verwezenlijken. Helaas schepten enkele mensen er welbehagen in mij willens en wetens te bedonderen, waardoor ik mijn droom moest opgeven en laten varen met rechtszaken op de koop toe. Het ergste vind ik nog dat ik 'het' heb laten gebeuren. Met als gevolg een depressie waar ik maar niet uit lijk te komen. Zo nu en dan vat ik weer een vleugje hoop dat ik mijn passie weer nieuw leven in kan blazen. Maar die hoop is tot nu toe altijd weer snel vervlogen,vanwege de financiële aspecten en niet in de laatste plaats wet- en regelgeving........ Einde passie??......

Daphne Roothaert
Door

Daphne Roothaert

op 13 December 2017

Ik heb mijn passie gevonden in mijn werk en mijn hobby. In mijn werk, begeleid ik mensen die zijn vastgelopen op gebied van chronische pijn, burnout etc. Het is geweldig te voelen dat het zo makkelijk gaat en eigenlijk een tweede natuur voor me is. Het is waar dat complimenten ''overbodig" voelen. Ik maak gebruik van mijn gave mensen te 'tunen' wat er aan de hand is. Het gaat voor mij inmiddels bijna vanzelf en lijkt telkens voor de ander weer een wonder als je de vinger op de 'pijn' kan leggen waar deze voorheen verborgen bleef. Ik voel dat in mijn lichaam als een soort warme flow, een prikkeling. Het afstemmen op de ander kost me vrijwel nooit moeite. Ik werk ook met studenten die zijn vastgelopen in verkeerde studiekeuzes en zitten bijvoorbeeld met een (grote) studie schuld. Ik ga met de student op zoek naar de (aangeboren) passie en waar die ooit is losgelaten. Of naar de hindernissen zoals bijvoorbeeld onzekerheid, waardoor de passie niet voluit door kan komen. Verder kan ik ook helemaal in een flow zitten als ik aan het kleien ben. Keramiek is ook echt mijn ding. Je hoort wel eens termen als 'even in je eigen bubbel zitten'. Op de bank s'avonds met de kat op schoot, geeft ook zo'n geweldig hier en nu gevoel. Doe daar een dosis dankbaarheid bij en je voelt je passie in overvloed!

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 15 December 2017

Goedenavond Albert, Ik ben zo blij dat ik steeds meer mijn passie kan leven! Ik ben zeker nog niet waar ik graag zou willen zijn. Door de blogs en de masterclasses kom ik telkens een stukje dichterbij.

TINEKE
Door

TINEKE

op 18 December 2017

Mijn Passie, of misschien wel mijn ‘missie’ is om ieder jaar opnieuw te proberen om met de kerstdagen iets extra’s te doen voor al die mensen, bekenden, of onbekenden die hoe dan ook iets voor mij betekenen. Met mijn kaartenwerk, op basis van hergebruik een persoonlijk tintje geven, een gedichtje of een boodschap toevoegen, in de hoop hiermee de ander te verrassen. Ik ben blij dat er gelukkig toch nog steeds plekken zijn waar ik mijn kaarten naar toe kan sturen of achter kan laten.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 December 2017

Hey Tineke, dank voor het delen van jouw mooie passie. Warme groet Albert

Reactie plaatsen