Geluk
Albert & Tonny
Geluk
07/20/2021
10 min

Hoe word je gelukkig? (Een interview met Jennifer van Balkom)

07/20/2021
10 min
```html


Hoe word je gelukkig?

In deze speciale expert-podcast spreken Albert en Tonny met Jennifer van Balkom.

Jennifer is bekend als specialist op het gebied van geluk. Ze geeft les in het opleidingsinstituut van Albert als gelukscoach en werkte zelfs samen met Tony Robbins.

Hoe kunnen we een interview met een gelukscoach anders beginnen dan met de vraag:


Wat betekent geluk voor jou?

"Geluk draait om het zijn met wie je bent. Maar het is nog zoveel meer dan dat.”

Jennifer heeft nu 10 jaar een eigen bedrijf waarmee ze over de hele wereld spreekt over geluk en succes. Jarenlang legde ze uit wat gelukkig zijn is. En hoe het voelt om dat te doen. Ze heeft lifehacks gedeeld, maar ontdekte ook dat er veel meer is dan dat...


En als je daar wat specifieker over kunt zijn. Moet er dan meer zijn? En als er meer is, wat is dat dan precies? 

“De diepere laag die onder geluk ligt, is levensenergie. Dat is wat ik gevonden heb. Levensenergie is gelijk aan liefde. Bij liefde denk je aan liefde tussen partners. Maar er is nog een andere laag van liefde. Liefde die je zelf draagt voor jezelf en die je ook voor een ander kan dragen. Dat is een laag die veel dieper is dan alleen het geluk. Het draagt bij aan geluk en gelukkig zijn.”


Is geluk het gevolg van liefde?

“Ja. Absoluut. Maar in deze tijd maken we de vergissing dat liefde draait om een partner vinden, verliefd worden en dat je dan gelukkig bent. Maar wat nu als het andersom is?”


Hoe werkt dat in jouw leven? Mensen halen geluk en liefde soms ook door elkaar. 

“Het ene wordt aan het ander gekoppeld. Terwijl het elkaar juist ondersteunt. Het ene is niet van het andere afhankelijk.”


De vraag die dan bij mensen opkomt, is “Hoe dan?” In Nederland gebruiken 1,1 miljoen mensen antidepressiva. Toch leven we in de meest welvarende landen ter wereld. Ook staat Nederland op nummer 7 in de ranglijst van meest gelukkige landen ter wereld. We kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen in landen met minder sociale voorzieningen, gezondheidszorg en infrastructuur minder gelukkig zijn. Hoe komt het dan dat we toch zoveel antidepressiva gebruiken? Wat is er mis?

“Waar ik voor mijzelf achter gekomen ben - want daar begint het mee - is dat ik ben gaan kijken naar wat er onder geluk zit. Waar dit bij mij mee te maken had, was dat ik ‘uit alignment’ was, zoals je dat noemt. Dus ik was ver van mijzelf gestapt. Ik was dingen aan het doen die helemaal niet bij mij pasten.”


Hoe zag dat eruit? Want dan ben je een potentieel slachtofferrol zit?"

“Absoluut. De kans is groot dat ik die waarschijnlijk ook gehad heb. In welke vorm dan ook. Vaak wordt een burn-out gediagnosticeerd, maar soms ook niet. Of het burn-out is of ongelukkig zijn, het houdt in dat je zelf niet meer de teugels in handen hebt van je eigen leven. Dat je niet in alignment bent met wie je werkelijk bent. Of wie je voelt dat je kunt zijn.”


Wat was voor jou dat moment? Hoe is dat proces gegaan? 

“Ik heb veel gereisd over de hele wereld. Met mijn toenmalige vriend woonde ik samen in Antwerpen. In die tijd is er vrij veel gebeurd. Onder andere dat ik zwanger ben geworden en dat kindje ben verloren. Daardoor was ik ineens heel eenzaam. Ik voelde me heel alleen.

Toen kreeg ik in de gaten hoezeer ik mijn plannen voor mijn leven aan iemand anders had gegeven. Iemand anders had de leiding genomen in mijn leven. En dat heb ik laten gebeuren. Daardoor brak er voor mij een hele donkere periode aan. Je vraagt je ineens af hoe het in elkaar zit. Ik was ongelukkig, niet mezelf, maar wie was ik wel?”


Wat bedoel je met leiding uit handen gegeven? Aan je man of je toekomstige kind?

“Of ik het nu aan hem heb gegeven of aan mijn kind. Waar het over gaat is dat ik het uit handen heb gegeven aan een ander. Ik heb iemand anders de controle gegeven over mijn geluk. Zonder dat ik het wist. Dat is uit alignment gaan.”

Het lijkt me natuurlijk dat je daarom rouwt en een tijdje niet gelukkig bent. 

“Het is altijd een combinatie van. Als het ene gebeurt, krijg je ook zicht op wat er verder gaande is. Dan ga je puzzelstukjes bij elkaar leggen. Daardoor krijg je in de gaten wat er speelt en kun je een nieuwe beslissing gaan maken. Ik was ongelukkig en had geen idee hoe ik eruit moest komen. Dan zit je daar in je eentje in het buitenland.”

Iedereen krijgt in zijn leven één of meerdere crisissen. Of dat nu op relationeel vlak is, financieel, zakelijk of op het gebied van gezondheid. We hebben allemaal te maken met afscheid, in welke vorm dan ook. 

Mensen zitten daarom waarschijnlijk op het puntje van hun stoel om te horen wat de eerste stappen zijn geweest om weer bij dat geluk te komen. Hoe heb je jezelf herpakt? 

“Het is pijnlijk om te beseffen dat de dingen niet zijn zoals je zou willen dat ze zijn. Aan de buitenkant leek het perfect. Het leek alsof de dingen waren zoals ze zouden moeten zijn. Maar dat was dus niet zo.

Dat was toen ik me bedacht: ‘No more, I’ve had it. I’m done. Let’s go.’ Ik ben gaan kijken naar wat er nog meer allemaal mogelijk was. Als je iets hebt gevonden wat je niet meer wil, ga dan kijken wat je wel wil. Ga ervoor. Zoek uit wat het dan wel is. Dat helpt beter dan erover blijven praten en zeuren over wat er niet is.

In het begin zit je misschien nog heel vast in wat er niet is. Maar ook dan zijn er dingen die er al wel zijn. Vanuit daar kun je opkrabbelen.”

Wat was er wel voor jou? Het was donker en moeilijk. Je zat alleen in het buitenland. Wat ben je gaan doen?

"Ik ben toen gaan kijken naar wie ik zelf ben. Naar wat er van binnen gebeurde.”

Wat zie je dan? De twee belangrijkste levensvragen voor elk mens zijn: 

Wie ben ik? 

Wat wil ik?

Daar zijn mensen soms een heel leven mee bezig en weten ze het nog niet. Jij bent al op vrij jonge leeftijd die vragen veel bewuster gaan stellen dan veel anderen. Ergens is het ook wel een hele ingewikkelde vraag. Maar wie ben je dan? Hoe vind je het antwoord?

“‘Wie ben ik’ begint met de moed hebben om zonder roze bril naar jezelf te kijken en te ervaren wie je bent en wat je van jezelf vindt. Dat wat je van jezelf vindt, maakt wie je nu bent. Maar klopt dat eigenlijk wel? Of vertel je jezelf gewoon een hele hoop bullshit? Is jouw beeld van jezelf de waarheid? Of is er nog een andere waarheid?

Heb de moed om daar doorheen te gaan en het stuk voor stuk aan te pakken. Ben je er bang voor? Kijk dan eens wat er zit. En wat zit erin dat het zo tof maakt?

Je bent een tof mens. Een heel gaaf mens. Anders zou je er niet zijn. Er zijn alleen momenten in ons leven dat we vergeten dat we waardevol zijn. Dat is waar het om gaat. Dat je dat weer kunt herpakken. En letterlijk opnieuw kunt voelen dat je waardevol bent.”

En zoals ik begrijp uit jouw woorden, begint dat door te begrijpen dat het moeilijk is of aan te kijken waar je een oordeel over jezelf hebt. Ben je gaan schrijven in die tijd? Of heb je een coach gezocht? Wat is er gebeurd? 

“In die tijd ben ik zelf begonnen met schrijven. Dagboeken schrijven is het eerste wat mij geholpen heeft. Ik heb ze nog steeds. Als ik ze teruglees denk ik: ‘Wow wie is die vrouw, die ken ik helemaal niet’.

Door de vorming om mij heen werd ik iemand anders dan ik werkelijk was. Ik voelde me ongelukkig en depressief, omdat ik niet meer wist wie ik werkelijk was.  Daarom ben ik gaan schrijven. Ook ben ik veel boeken gaan lezen. Ik wilde eruit komen, maar wist niet hoe. Daarom ben ik gaan lezen.”

Misschien ken je de spreker Les Brown wel. Hij werkt veel samen met Tony Robbins en is één brok enthousiasme. Hij heeft een hele beroemde uitspraak: “Someone’s opinion of you does not have to become your reality.” Wij hebben hem in een vorige podcast omgedraaid naar ‘jouw mening over jezelf wordt vaak wel andermans werkelijkheid. 

Is geluk vinden de mening die je over jezelf hebt aanpassen?

“Het draait erom dat je erkent wat je tegen en over jezelf zegt. Vraag jezelf ook af: klopt dat wat ik over en tegen mezelf zeg eigenlijk wel?”


Maar hoe toets je of dat klopt of niet?

“Dat kun je voelen. Je voelt het verschil.”


Maar als je er middenin zit, is dat niet heel gemakkelijk. Albert krijgt in zijn praktijk regelmatig te horen: “Ik voel niks.” Dan zegt hij heel bijdehand: “Je moet altijd iets voelen om te weten dat je niets voelt.” Of hij vraagt: “Waar voel je dat aan?” 

Maar hoe voel je nu of je jezelf bent of niet? Wat gebeurt er in je lijf? Je hebt altijd een referentie. Als je in een depressie zit, is het logisch dat je je niet goed voelt. Maar normaal gesproken voel je het ook ergens aan als je je niet goed voelt. Ergens in je lijf voel je dat je je niet goed voelt. Maar dat betekent automatisch dat er ergens anders een plekje zit waar je je wel goed voelt. Anders kun je dat verschil niet ervaren. 

“Dat is het verschil. Als je je niet goed voelt, kun je je ergens anders wel goed voelen. Als je nu iets voelt wat niet goed voelt, kun je op onderzoek uitgaan naar wat er wel goed voelt. Als je merkt dat iets niet goed voelt omdat het niet bij jou hoort, zit er ook ergens een lichtpuntje....

Ik neem je een laag dieper mee. Je voelt je niet goed. Dat moet je kunnen voelen. Ergens moet je je goed voelen, want daardoor weet je dat je je niet goed voelt. Er zit liefde in de momenten dat je je niet goed voelt. Of wanneer je je vervelend of donker voelt. Je leert het allermeeste uit de dieptes waar je in zit en graag uit wilt komen. Dat is waar de liefde voor jezelf in zit.”

Kun je daar een praktisch voorbeeld van geven? Bijvoorbeeld uit je eigen leven? Je had je droomleven op orde. Je had je man, woonde in het buitenland, reisde. En dan overkomt je zoiets, een kind dat je verliest. Wat is daar dan de liefde in, in jouw geval? 

“Voor mij was het allereerst dat ik gelukkiger wilde zijn. Ik voelde me ongelukkig en kwam erachter dat ik dat niet meer wilde. Toen besloot ik: ‘Ik kap ermee’. Alles wat er na zo’n moment komt, kan alleen maar beter zijn. Achteraf was het een moment van liefde, omdat ik voor mezelf koos. Dat is de simpelste keuze die je op zo’n moment kunt maken.”

Sommige mensen zouden denken: dat is lekker egoïstisch. Er blijft wel een man achter. 

“Ook daar zit weer liefde in. We pasten niet bij elkaar. Door ermee te stoppen, gaf ik hem ook de ruimte om zijn eigen ontwikkeling in te gaan. Hij heeft ondertussen een prachtige vrouw gevonden, is getrouwd en heeft kinderen. Als ik was gebleven, was dat misschien niet mogelijk geweest.

Als je met een relatie stopt, maak je ruimte voor de ander. Ook dat is liefde. Tegelijkertijd deed ik voor mezelf een daad van liefde door voor mezelf te kiezen en mijn eigen stappen te nemen.”

Misschien denk je als lezer nu: ‘Daar heb je weer zo’n positivo. Je moest eens weten in wat voor ellende ik zit. Zij heeft makkelijk praten’. Hoe kun je daarmee omgaan?

“Het gaat niet alleen om het ‘hoe’, maar ook om het ‘waarom’. Kijk eens om je heen naar wat er wel goed is. In elk stukje dat wel goed gaat, kun je de liefde voor jezelf terugvinden. Of je kunt de liefde terugvinden dankzij de mensen om je heen.

Als je zelf in de put zit, voel je die liefde misschien niet meer. Maar alleen al door te kijken naar wat er wel goed is, kun je weer beginnen met de levensenergie voelen. Die ben je kwijt als je midden in het donker zit.

Het gaat erom dat je de levensenergie weer terugkrijgt. Dankzij levensenergie kun je weer keuzes gaan maken. Zelf weer de teugels in handen nemen. Dat is wat levensenergie je brengt en dat is gelijk aan liefde.”

Als iemand bij jou komt met het vraagstuk: ‘Ik wil gelukkiger worden’. Waar begin je dan? Wat raad je mensen aan? Waar ga je knutselen?

“Om te beginnen wil je aankijken wat de angst is waardoor je in het donker zit. Je komt in een fase waarin alles eng is. Wanneer je veel verdriet voelt, zit er ook veel angst. Maar angst brengt ook veel moois met zich mee.

Als mensen angst voelen, zijn ze geneigd om de andere kant op te rennen. Ze gaan Netflixen, aan de alcohol of fanatiek sporten. In plaats daarvan zouden ze juist die angst dichterbij moeten laten komen en recht aan durven kijken.”

Je wilt dus alle afleidingen in beeld brengen, inzien waar je vluchtgedrag zit en dat elimineren. 

“Maar wel met liefde. Kies voor de liefde voor jezelf door met jezelf te gaan zitten en te bedenken: ‘Wie ben ik? Wat wil ik eigenlijk? Waar wil ik naartoe?’

Je hebt altijd een keuze. Wil je van je angsten en gevoelens weglopen? Als je gaat Netflixen of alcohol pakt, loop je weg van wat je wordt aangeboden.

Waar heeft dit pad van de afgelopen tien jaar je gebracht? Wat is er werkelijk veranderd in jou? Wat is uiteindelijk haalbaar voor ieder mens? 

“Ik kan dat het allerbeste zo verwoorden: Ik heb de geniale gave gekregen om de geniale gave in iemand anders te zien, in welke situatie dan ook. Ik help mensen om die gave naar boven te halen, zodat diegene zich weer herinnert welke gave hij heeft. Ook bied ik de tools aan om dat in werking te zetten.”

We hebben allemaal onze talenten. Elk mens is uniek en heeft een eigen blauwdruk. Die weten we niet altijd. Je leeft het meest optimaal als je helemaal in lijn bent met je blauwdruk. 

Doordat jij jouw eigen blauwdruk hebt leren kennen, ben je dus veel beter in staat om de blauwdruk van de ander te zien en daarin terug te geven. En ook de tools aan te reiken, waardoor de ander ook weer trouw kan zijn aan zichzelf. 

“En de liefde voor zichzelf weer kan ervaren. En daarmee ook de liefde voor het leven. Dan kom je in een hele andere fase terecht waarin je weer kan voelen. Je voelt waarvoor je hier bent en wat jouw gave is om hier in grootsheid op aarde neer te zetten.

En dat mag ik doorgeven. Ik mag voornamelijk vrouwen en ook steeds meer mannen helpen om zichzelf neer te gaan zetten. Daarvoor zijn we hier.”

Jennifer wil nog veel meer mensen helpen aan veel geluk en een droomleven. Daarom gaat ze een speciale sessie geven voor de leden van Brein TV. Dat gebeurt overmorgen, op donderdag

Reacties