arrow_drop_up arrow_drop_down
9 oktober 2014 
in Stress

Afvallen door stress? 4 redenen waarom je bij stress gewicht verliest!

Afvallen door stress is niet ongebruikelijk. En misschien herken je het? Je hebt een belangrijk examen, een nieuwe baan, je vader is ernstig ziek of je hebt ruzie met je lief. Je bent gespannen en het is alsof je maag in de knoop zit. Alleen al de gedachte aan eten maakt je misselijk. In dit artikel enkele redenen waarom je door stress gewicht verliest en hoe je het voorkomt.

Reden 1: Omdat de adrenaline door je lichaam giert

Stress is een natuurlijke en gezonde reactie. Je lichaam maakt zich klaar om bepaalde situaties het hoofd te bieden. Daardoor ben je alert, energiek en gefocust. Is dat het geval? Dan produceert je lichaam onder andere extra adrenaline. Je bloeddruk stijgt, je hartslag gaat omhoog, er wordt zuurstofrijk bloed naar je hart, spieren en hersen gepompt, je haalt sneller adem, je spijsvertering vertraagt en je stofwisseling versnelt. Houdt de stressvolle situatie lange tijd aan? Dan staat je lichaam continu in de stand-by modus met als gevolg dat je extra energie verbrandt en dat kan ertoe leiden dat je in korte tijd gaat afvallen door stress.

Reden 2: Afvallen door stress, omdat je geen hap door je keel krijgt

Ook helemaal geen zin hebben in eten, kan de oorzaak van afvallen door stress zijn. Want, loop je gestresst en gespannen rond? Dan is het vlucht- en vechtmechanisme in je lijf steeds actief en produceert aan de lopende band extra stresshormonen als adrenaline en cortisol. Hierdoor ontstaan er hormonale schommelingen. Het gevolg is dat onder meer je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Is je bloedsuikerspiegel te hoog? Dan heb je minder zin in eten. Tel daarbij dat je spijsvertering door stress op een laag pitje staat. Inderdaad: je maag is gespannen en je hebt geen zin in eten. Houdt je stress lang aan? Dan ga je maaltijden overslaan en val je af.

Reden 3: Omdat je misselijk bent

Heb je veel spanningen? En duurt dat geruime tijd? Dan kan stress je ook misselijk maken, omdat stresshormonen je braakcentrum activeren. Ook last krijgen van stressdiarree is niet ongebruikelijk. De spanningen stimuleren je darmen waardoor het eten sneller door dit orgaan gaat en er onvoldoende water aan wordt onttrokken. Vervolgens wordt je ontlasting dunner, moet je vaker naar de wc en daardoor neemt je gewicht af.

Reden 4: Omdat je extra actief bent

Tot slot kun je ook afvallen door stress, omdat je onrustig bent. Je kunt niet stil zitten, slaapt slecht en/of weinig en bent steeds bezig. Natuurlijk kan steeds actief zijn en geen rust nemen ertoe bijdragen dat je wat kilo's afvalt.

Hoe gewichtsverlies door stress voorkomen?

Natuurlijk zijn er diverse mogelijkheden om je stress en het verliezen van gewicht te verminderen. Want, afvallen door stress is ongezond. Het schaadt je gezondheid onder andere doordat je niet alle voedingsmiddelen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om zich vitaal te voelen. Hoe je stress en afvallen kunt voorkomen? 5 tips, namelijk:

  1. Kies voor gezond en vers eten en sla geen maaltijden over. Zo blijf je fitter en ben je beter bestand tegen stress. Gezond voedsel bestaat onder andere uit vetarm, koolhydraat- en vezelrijk met volop groenten en fruit. Zo krijg je alle voedingsstoffen binnen om gezond te blijven.
  2. Doe aan lichaamsbeweging, want dat helpt je ontspannen. Ben je in beweging dan maak je gelukshormonen aan. Het aantrekkelijke daarvan is dat het stress bestrijdt en je je een stuk positiever voelt.
  3. Las tevens regelmatig ontspan momenten. Je brengt zo je geest en lichaam tot rust. Ga lekker muziek luisteren, lees een boek, bezoek de sauna, heb seks of mediteer.
  4. Zorg voor genoeg slaap, want het doet je goed. Je voelt je stukken sterker, fitter en je bent beter bestand tegen stress.
  5. Pas op met cafeïne, alcohol en nicotine. Ze bevorderen de aanmaak van stresshormonen waardoor je nog meer spanningen ervaart.

Wat zijn jouw ervaringen met afvallen door stress? Herken je het? En hoe ga je ermee om?

Rob
Door

Rob

op 6 February 2015

Afvallen door stress? Kun je mij dan verklaren waarom ik door de stress juist zo'n 50 kg ben aangekomen? En dan praat ik over echte stress door hun langzaam zien wegglijden van een zeer dierbare...

brigitte
Door

brigitte

op 23 February 2015

De ene is de andere niet...ik val af van stress

M
Door

M

op 3 November 2016

Dat heb ik ook ,kom ook bij met stress . terwijl bij mijn man de kilo's er af vliegen

Peter
Door

Peter

op 9 February 2016

Ik raak in de stress door alle spellings- en grammaticafouten die ik hier tegenkom.

stephanie
Door

stephanie

op 22 March 2016

Word dan leraar Nederlands

ruud hexspoor
Door

ruud hexspoor

op 23 January 2018

wat ben jij een geweldige zak ,ik zocht waarom ik zo afviel nu mijn vrouw na meer dan 50 jaar huwelijk plotseling kwam te overlijden.En dan zie het meest lullige mailtje ooit

Jan
Door

Jan

op 15 June 2018

Is dat even belangrijk zeg !!

Buikwandcorrectie
Door

Buikwandcorrectie

op 20 October 2016

Interessant artikel, alleen is stress érg ongezond op vele andere fronten, dus afvallen door stress is voor velen een fijne bijkomstigheid bij een zeer vervelend probleem.

Albert
Door

Albert

op 21 October 2016

Hey Buikwandcorrectie, (bijzondere voornaam trouwens.. :)) dank voor jouw reactie en uiteraard helemaal gelijk dat stress een vervelend probleem blijft. Hrt Grt Albert Sonnevelt

Anne
Door

Anne

op 6 November 2016

Hallo ik ben door stress ook veel afgevallen doordat ik mantelzorgster was voor 4 ouders tegelijk en ik alles alleen moest doen maar vooral ook de emoties die erbij kwamen Als ik in de spiegel kijk dan zie dat alles hangt ook raakt het me als mensen zeggen go ik herken je haast niet wat ben jij mager Het doet zeer als mensen maar blijven zeggen dat het ik nu te mager ben ook mijn vriend klaagt er maar over en vind het een vreselijk gezicht hoe ik er nu uit zie Hij had mij een paar maanden niet gezien omdat ik het te druk had (was hij ook niet blij om ) Misschien heeft iemand een tip om zo gezond en snel weer aan te komen gr Anne

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 9 December 2016

Beste Anne, Het is goed dat je zelf aan de bel trekt. Over uiterlijk valt moeilijk te discussiëren, maar wanneer je zelf ook van mening bent dat je teveel bent afgevallen, dan is het tijd om er iets aan te doen. Veel mensen denken dat een diëtiste vooral werkt met cliënten die overgewicht hebben. Maar ze zijn ook gedegen opgeleid om voedingsadviezen te geven bij ondergewicht. Vraag via jouw huisarts een doorverwijzing aan. De behandelingen worden vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Blijf er niet te lang mee rondlopen. Durf hulp te vragen; ook in praktische zin bij alle mantelzorgtaken. Hrt grt Albert

Jessie
Door

Jessie

op 19 November 2016

6 kilo afgevallen door stress. Lijkt niet veel, maar ik had al weinig vet. Ik blijf wel eten al snack ik ben chips een koekjes meer (want idd, geen trek of zin in eten verder). Hoe kom ik weer een paar kilo bij? Ik voel me net een graten pakhuis.

Daan
Door

Daan

op 5 January 2017

Hoi Jessie, heel herkenbaar. Door stress ook meer dan zeven kilo kwijt, terwijl ik altijd al aan de dunne kant ben geweest (van 57 kilo naar onder de 50 bij 1,69 lengte). En hoewel ik wel altijd een grote eter was verminderde de 'trek' door de stress. Het gaat nu beter, maar het heeft lang geduurd voordat het gewicht weer terug kwam en ben nog steeds niet op mijn oude gewicht. Achteraf gezien had ik wellicht via een diëtiste voedingssupplementen kunnen nemen als ondersteuning. Ook zijn er bouwsteentjes te koop (cakejes/tusendoortjes met extra eiwitten etc. : https://www.innopastry.com/extra-bouwsteentjes-bij-gewichtsafname/) ook te koop in sommige supermarkten. Wellicht geeft dat net een extra steun.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 February 2017

Beste Daan, dankjewel voor jouw reactie. Dank ook voor jouw aanvulling. Hartelijke groet, Albert

Karine
Door

Karine

op 26 October 2017

Sinds het begin van het nieuwe werkjaar (school) ben ik behoorlijk overspannen. Ik ben de eerste week van september thuis gebleven en daarna maar weer aan de gang gegaan. Ik ben pijnpatient en krijg binnenkort een zenuwblokkade. Sinds enige tijd kook ik koolhydraatvrij en val ik af. Prachtig zou je zeggen, maar nu is dat minstens een pond per dag. Twee weken geleden is Bells' parese geconstateerd en heb ik een kuur prednison. Ik heb als bijwerking een vreselijk droge mond/dorst en waar andere mensen aankomen van dit medicijn val ik met meer snelheid af. Wat moet ik doen? Ik drink heel veel en mensen suggereren dat ik diabetes zou kunnen hebben. Ik voel me inmiddels een hypochonder die elke week bij de huisarts zit. Wie heeft een goed advies?

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 30 October 2017

Beste Karine, stress is altijd een signaal dat er een aantal zaken uit balans zijn in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener (stresscounselor) in de arm te nemen. Veel succes met je weg naar genezing! Hartelijke groet Albert

Joke van Bruggen
Door

Joke van Bruggen

op 9 February 2018

Ook ik maak mij zorgen ik ben in een week 16 ons afgevallen ik lijd aan angst en paniekaanvallen en heb een slik fobie ik durf bijna niets te eten en als ik wel wat eet pureer ik dat maar het is zo weinig je kan wel zeggen een baby hapje zijn er wel meer mensen die dat hebben Groetjes Joke

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 12 February 2018

Beste Joke, ik schrik van jouw noodkreet over het thema afvallen door stress. Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

Saskia
Door

Saskia

op 17 March 2018

Hallo, sinds oktober 14 kilo afgevallen.....Vele klachten,de voornaamste is het de hele dag vreselijke nerveuze gevoel, alsof je extreem zenuwachtig bent, lijf in de tintelingen/prikkelingen daardoor. Er komen steeds meer klachten bij zoals:hoofdpijn, misselijk, wazig zien, slaap max 2a 3 uur per nacht, moe, dorst, 's nachts flink zweten enz. Al van alles zelf geprobeerd, via huisarts eerst oxazepam gekregen om lijf te rust te laten komen. Omdat dit maar kort werkt kreeg ik daarna xanax lang werkend, maar dat dit niks bij mij. Toen besloot ze een anti-depressie medicatie te proberen(let op: ben niet depressief). Ik moest starten met 4 mg en per week opbouwen met 2 mg erbij, tot ik op de ca 32 uitkwam.Echter na de eerste 4 mg kreeg ik vreselijk veel bijwerkingen en lag ik plat, dus dat is echt geen optie.Iemand hier die dit herkent misschien?

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 20 March 2018

Beste Saskia, mooi dat je je al zo bewust bent van je eigen gedrag. Er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

Jan
Door

Jan

op 15 June 2018

Is dat even belangrijk zeg !!

hilda
Door

hilda

op 25 June 2018

ik ben ook afgevallen bloed laten prikken alles was goed

Lia ijpelaar
Door

Lia ijpelaar

op 21 September 2018

Op 24 juni jl ben ik mijn partner verloren na twee jaar ziek zijn,ik was al niet dik maar nu ,na bijna 3 maanden komt er bij mij pas de spanning uit,ik eet goed maar rook des te meer,helaas heb ik er geen controle over op het moment,kan niet tegen te veel prikkels,wat kan ik hier aan doen?

chris
Door

chris

op 30 October 2018

ik viel ook af door stress,ik werd gestalkt en liep iedere dag met spanningen in mijn lijf en kon moeilijk eten,misselijk,veel meer roken ed,nu de adrenaline wat is afgezakt eet ik meer en heb weer wat meer trek,iedereen zei tegen me,goh,wat ben je afgevallen zeg,iedere dag weer en dat gaf me meer stress maar nu ben ik weer de oude aan het worden,die stalker heeft me dit geflikt en als hij nog een keer een streek levert dan sla ik hem kapot,dit laat ik mezelf niet meer aan doen!

Ineke Wintermans
Door

Ineke Wintermans

op 9 July 2019

Kan stress meer dan 2 jaar duren? Ik val steeds af. Eigenlijk ben ik ondervoed want ik weeg 48 kilo of soms minder en dat al 2 jaar. Groet Ineke

albert
Door

albert

op 16 July 2019

Beste Ineke, Stressvolle situaties kunnen gedurende langere tijd aanhouden. Wanneer je ondervoed dreigt te raken of zelfs bent, raad ik je aan om hulp te zoeken. Vraag bij je huisarts om een verwijzing. Ik wens je het beste, Albert

4kids
Door

4kids

op 16 August 2019

Hallo Albert Ik ben bang om mezelf weer te verliezen , ben een keer opgenomen geweest op de paaz door burnout en heb vier kinderen nu en ga in sept weer een opleiding doen maar voor ik ga starten kwam er zoveel stress bij en niemand luisterde naar me en ben nu best een slechte slaper en ben van 60kilo naar 57 gegaan en heb me hele leven al een struggle met aankomen en hier maak ik me dus erge zorgen om , hoe neem ik de regie weer over mijn leven want heb het gevoel dat ik het kwijtraak

albert
Door

albert

op 4 September 2019

Beste 4kids, Als je bang bent om jezelf te verliezen, kun je de hulp inroepen van een therapeut of coach. Zij kunnen samen met jou kijken naar je patronenen en blinde vlekken (waarvan je je zelf niet eens bewust bent). Ook helpt het om (korte) meditatie- of ademhalingsoefeningen te doen, om piekergedachten te stoppen en bij jezelf te blijven. Schaam je niet om hulp te vragen. Warme groet, Albert

Reactie plaatsen