Minder perfectionistisch zijn
07 september 2021 
5 min. leestijd

Minder perfectionistisch zijn

Wil je minder perfectionistisch zijn in jouw leven? Bekijk hier waarom een perfect leven helemaal niet perfect is. Ontdek hieronder de inhoudsopgave over perfectionisme:

Minder perfectionistisch zijn – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Hoe kan je omgaan met perfectionisme?

De een heeft er meer last van dan de ander, perfectionisme. Sommigen zien er ook het positieve van in terwijl anderen er meer hinder dan goeds door ervaren.

Het is dan ook heel persoonlijk of je je perfectionisme aan wilt pakken of niet. Wellicht ben jij zo iemand die veel betere prestaties levert dankzij deze trekken en heb je een goede balans gevonden waardoor je er weinig last van hebt.

Jouw perfectionisme aanpakken?

Echter, als je dit artikel geopend hebt denk ik dat je behoort tot de groep mensen die wel veel last ervaart van hun eigen perfectionisme.

Kwaliteit leveren is natuurlijk goed, maar het moet niet ten kost gaan van jezelf. Kan je je werk maar moeilijk van je af zetten? Werk je langer door omdat het veel tijd kost je werk goed genoeg te krijgen voor jezelf?

Of zitten de problemen wellicht eerder in de privésfeer doordat je van je partner en/of kinderen ook hogere verwachtingen hebt? Dan is het zeker verstandig om verder te lezen en te zien welke informatie jij uit dit artikel mee kunt nemen om je perfectionisme te verminderen.

Waardoor ontstaat perfectionisme?

Er zijn vele verschillende redenen waardoor iemand perfectionistisch kan zijn. Het is dan ook nooit met volle zekerheid te zeggen waardoor je hier last van hebt.

“Zo kan perfectionisme iets zijn dat in je karakter zit en kan het ook nog eens versterkt worden door opmerkingen die je krijgt van anderen”

Ook kan het zijn dat je ouders perfectionistisch zijn en/of hoge verwachtingen van jou hebben. Op die manier ontwikkel je je perfectionisme puur door het voorbeeld dat je krijgt of omdat je aan de verwachtingen wilt voldoen.

Of misschien ging jou eerder alles gemakkelijk af en kwam er vervolgens een punt waarop je meer je best moest gaan doen, bijvoorbeeld doordat je van schoolniveau bent gewisseld.

Je bent het dan niet gewend om te ‘falen’ en als dat je eenmaal gebeurt, wil je niet dat dit je nogmaals overkomt. Dus wat je doet, moet altijd beter

Hoe kan ik minder perfectionistisch worden?

Erkennen dat je ergens last van hebt is altijd de eerste stap. Door je er bewust van te zijn, kan je er iets aan veranderen, mits je dat wilt natuurlijk.

Probeer jezelf er bewuster van te maken dat niemand perfect is en dat dit ook niet hoeft. Het leven is niet zwart wit, het is niet óf goed óf slecht. Het kan ook matig, voldoende of heel goed zijn en dat is prima.

Lever je goed werk dan is voldoende of heel goed ook een mooie prestatie. En lever je eens minder goed werk af dan is dat niet direct slecht, het kan ook matig of voldoende zijn.

minder-perfectionistisch-zijn-vrouwen

Ben je lief genoeg voor jezelf?

Eigenlijk sluit de bovenstaande alinea aan bij een ander belangrijk punt dat je kan helpen; wees eens wat liever voor jezelf!

“Dit is een uitspraak die je wellicht vaker hoort als tip, maar waarvan de woorden hol zijn geworden”

De eerste reactie is namelijk altijd om te denken dat de ander makkelijk praten heeft, dat je heus ook lief bent voor jezelf, maar ook realistisch.

Terwijl, als je nou eens even rustig gaat zitten en de woorden écht in je opneemt, je je waarschijnlijk realiseert dat je best hard bent voor jezelf. Je legt jezelf van alles op, je moet van alles en mag vooral niet ‘zeuren’ of ‘klagen’.

Juist omdat jij zelf degene bent die zo kritisch is op jezelf, ben jij ook de enige die iets aan de situatie kan veranderen.

Zo lang jij jezelf zo streng toe blijft spreken, doet het er niet toe wat een ander zegt. Diens woorden zullen gewoon langs je heen blijven gaan omdat je ze niet geloofd of omdat je simpelweg vindt dat je zoveel van jezelf mag (of moet!) verlangen.

Vraag ook hulp aan een ander

Het kan helpen om iemand die je vertrouwd te vertellen over je perfectionisme. Op die manier is er meer begrip voor jouw situatie, maar heb je ook iemand die je kan helpen om gas terug te nemen. Iemand die ervoor kan zorgen dat je op de gewone tijd stopt met werken en die je kan helpen te relativeren.

Je wilt iemand met wie je in gesprek kan gaan en iemand die je geloofd. Alleen zo’n persoon heeft kans om, misschien na een tijdje, misschien wat eerder, tot je door te dringen.

Perfectie is maar saai (korte video)

Het is onmogelijk om heel je leven perfect voor elkaar te hebben. Het is goed voor je zelfvertrouwen, je eigenwaarde en jouw zelfbeeld om te weten dat 100% perfectie gewoon niet bestaat. Bekijk hieronder mijn korte video om meer over perfectionisme te ontdekken:

Praat het niet goed voor jezelf

Wanneer je veel last hebt van je perfectionisme, is het een valkuil om dit probleem niet als zodanig te onderkennen.

Door het te bagatelliseren, goed te praten of te denken dat jij de enige bent die hiermee kampt, houd je het probleem in stand waardoor je er steeds dieper in wegzakt.

Perfectionisme kost enorm veel energie en kan er zelfs voor zorgen dat je langzaam opgebrand raakt. Het is dan ook aan te raden om, wanneer eerdere tips je niet helpen, op zoek te gaan naar professionele hulp.

Kan je perfectionisme afleren?

Perfectionisme is niet volledig af te leren naar mijn idee. Zou je dat ook nastreven dan ben je wederom perfectionistisch bezig…

Wel is het goed mogelijk om ermee om te leren gaan met bijvoorbeeld de tips die hierboven genoemd zijn. Eigenlijk draait het om ook genoegen te kunnen nemen met minder dan perfect en het wat liever zijn voor jezelf.

Dat klinkt simpel, maar gaat met vallen en opstaan. Verlang niet te grote stappen van jezelf en bekijk per dag hoe het gaat. Iedere dag is weer een nieuwe dag waarop je keuzes maakt. En vallen mag! Als je maar weer opstaat.

Meer artikelen over persoonlijke groei