arrow_drop_up arrow_drop_down
Vaak moe? 7 manieren om een vitaal leven te krijgen
2 juli 2017 

Vaak moe? 7 manieren om een vitaal leven te krijgen

7 manieren om een vitaal leven te krijgen 

Hoeveel energie heb ik? Stel jij jezelf die vraag wel eens? Want, zeg eens eerlijk? Het liefst willen we graag allemaal een hoge leeftijd bereiken, in goede gezondheid. Een vitaal leven en meer energie hebben gaan vaak samen. Als je lichamelijk en geestelijk gezond bent, plezier hebt in je werk, bestand bent tegen stressvolle situaties, goed met emotionele tegenslagen kunt omgaan en het bestaan zinvol vindt, dan ben je goed op weg. Dan is de kans groot dat je een vitaal leven hebt. Je voelt je fit, energiek en ontspannen.

De oma van Yvonne bereikt volgend jaar de leeftijd van 100 jaar. Oma staat nog volop in het leven en voelt zich goed gezond. Zij slikt geen medicijnen en heeft enkele jaren terug 1 keer in het ziekenhuis gelegen. Een gebroken heup. “Daardoor loop ik nog steeds moeilijk”, reageert oma. “Maar, dat weerhoudt mij er niet van om van het leven te genieten.” Wat is haar geheim? Is het boek ‘De Levenscode' over vitaal ouder worden op haar van toepassing?

Hieronder lees je 7 manieren voor meer vitaliteit en een hoger energiepeil, inclusief de gedachtes van oma hierover.

1. Moeheid voorkomen door je leeftempo te verlagen.

Je dagelijks van A naar B naar C enzovoort haasten, is niet bepaald bevorderlijk voor een vitaal leven. De kans dat je jezelf voorbij holt en stress ondervindt is groot. Stop daarmee. Zet die turbodrive uit en schakel naar een lagere versnelling. Door je leeftempo te verlagen geef je jezelf bewust de kans te genieten. Van wat je ziet, hoort, ruikt et cetera. Het resultaat is dat je meer innerlijke rust ervaart, ontspannen bent en uiteindelijk meer energie krijgt om te doen wat je werkelijk wilt.

Oma Yvonne: “Stress is iets dat wij vroeger niet kenden. Tenminste niet zoals je dat nu hoort. Nu is iedereen druk, druk en nog eens druk. Heeft nauwelijks tijd. Noch voor zichzelf, noch voor elkaar. Maar wanneer je alles wilt en moet? Dan kan het op den duur spaak lopen. Immers, er zitten niet meer dan 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. En ik geloof niet dat steeds maar doorjakkeren bijdraagt aan je geluk.”

2. Krijg een vitaal leven en doe wat je meer energie geeft

Neem je leven onder de loep en noteer wat je energie oplevert en wat je energie kost. Je zult zien dat je meer tijd besteedt aan dingen die energie vreten dan geven. Focus je vanaf heden op die bezigheden die je helpen je batterij op te laden en doe die energieverslinders in de ban. Plan zo nodig regelmatig bewust tijd voor je zelf in om meer energie te krijgen en een vitaal leven te krijgen! Ga dus op zoek naar wat je energie oplevert: Een vriend(in) die je uit het oog bent verloren, een hobby die je ooit plezier gaf, muziek waar je graag naar luisterde, een carrièreswitch enzovoort.

Oma Yvonne: “Vroeger was het gewoon een kwestie van doen. Je pakte gewoon aan wat op je pad kwam. En waar je aan begon dat maakte je af. Je dacht niet na over allerlei dingen, zoals nu zo vaak gebeurt. Want, je hebt tegenwoordig eindeloos veel keuzes en mogelijkheden. Het is goed om een doel in je leven te hebben en ergens met passie voor gaan. Met heel je hart. Mijn doel nu? Die 100 jaar halen en dat vieren. Nee, de burgemeester hoeft niet te komen, want zo uniek is het ook weer niet.”

3. Eet vers, gezond en gevarieerd

Met de juiste voeding boost je je vitaliteit. Dat eten is immers de brandstof die je motor optimaal laat draaien. Het zorgt ervoor dat je volop energie hebt gedurende de hele dag. Begin elke dag met een ontbijt, neem enkele tussendoortjes en sla geen hoofdmaaltijden over. Kies daarbij voor vers, gezond en gevarieerd eten. Eet onder andere verse groenten en fruit, vis, mager vlees plus volkorenproducten. Eet je onvoldoende, ongezond en niet gevarieerd dan ervaar je gebrek aan energie, kun je je moe en lusteloos voelen. Bijvoorbeeld te veel koffie kan zorgen dat je je opgejaagd voelt en slecht slaapt. Te veel suikers en koolhydraatrijke etenswaren putten je uit en maken je eveneens moe. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een handige richtlijn om alle vitaminen, vezels, koolhydraten, eiwitten, vet en vocht in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Wees matig met suiker, zout en kant-en-klare maaltijden. Je winst? Je energieniveau blijft de hele dag op peil waardoor je je lekker in je vel voelt en uiteindelijk een vitaal leven krijgt.

Oma Yvonne: “Ik ben opgegroeid op het platteland. Wat we aten was eenvoudig en puur natuur: zelf verbouwd en/of zelf gemaakt. Het eten was de brandstof om onze motor elke dag te laten branden en te kunnen werken. Niet, omdat we lekkere trek hadden. Heel anders dan tegenwoordig. En natuurlijk kenden we geen smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Ook later toen ik mijn eigen gezin had, was eenvoudig en natuurlijk eten gewoon. Opa hield niet van die gekke fratsen, zoals hij dat noemde. Snoep, patat, ingeblikte groenten, kant-en-klaar maaltijden en dergelijke was uit den boze. En eten? Dat deden we zoveel mogelijk samen op vaste tijden: ontbijten, lunchen en avondeten.”

4. Drink minimaal 1,5 liter water

Regelmatig water drinken gedurende de dag heeft een positieve uitwerking op je vitaliteit. Het reinigt onder andere je lichaam, regelt je lichaamstemperatuur en voorziet diverse organen van voldoende vocht. Drink je te weinig water op een dag? Dan gaat je energieniveau rap omlaag. Je wordt humeurig, je concentratie neemt af en voelt je moe. Leer jezelf daarom aan verspreid over de dag enkele glazen water te drinken. Voor meer energie, gezonde vitaliteit en optimale fitheid. Drink ruim 1,5 tot 2 liter water per dag en drink alcohol met mate.

Oma Yvonne: “Water dat was dorstlesser nummer 1 en dronken we de hele dag. Daarnaast thee, koffie en melk. Dat gebeurde op vaste tijden en beperkte zich tot enkele koppen. Limonade enzovoort dat was er niet. Trouwens, ook nu vind ik een glas water nog steeds heerlijk en ze zeggen dat het goed is om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren.”

5. Kruip op tijd onder de wol

Gun je lichaam en geest genoeg (nacht)rust om zichzelf te herstellen. Niet alleen bevordert slapen je vitaliteit. Ook krijg je nieuwe energie om je dag fris te starten. Want, tijdens je slaap herstelt je lichaam zich en verwerken je hersenen de vele gebeurtenissen, indrukken en andere prikkels van de afgelopen dag. Dus, kruip bijtijds onder de wol en probeer minimaal 7 uur slaap per nacht te pakken. Lukt dat niet? las dan nu en dan een powernap in. Na 20 minuten heb je weer meer energie om productief te zijn, want je wordt uitgerust en fit wakker.

Oma Yvonne: “Rust roest zeiden we vroeger. Maar, dat was eerder bedoeld voor iemand die de hele dag liep te lummelen, niets deed. Niet als het gaat om bijvoorbeeld je nachtrust. Die werd bij ons min of meer bepaald door het ritme van de natuur. We gingen bij wijze van spreken met de kippen op stok en stonden op als de haan 's ochtends kraaide. Aan 8 uur nachtrust kwamen we wel. Maar ja, er was ook niet zoveel afleiding als tegenwoordig: van theater, bios, disco en tv tot computer plus smartphone en nog veel meer. Als je wilt is er 24 uur per dag vertier en vermaak. Dat vraagt best wat discipline om rust en regelmaat in je leven te creëren. Maar, voldoende slapen en uitrusten – geestelijk en lichamelijk – zorgt wel dat je elke dag weer fit opstaat. Dat heb ik in mijn leven wel ervaren.”

6. Maak tijd voor voldoende lichaamsbeweging

Dat lichamelijk activiteit goed is voor je voor je gezondheid is niets nieuws. Zo verlaagt regelmatig voldoende bewegen niet alleen je risico op onder andere hart- en vaatziekten, maar het is bovendien een goede remedie om te ontstressen. Uitgangspunt voor genoeg lichamelijke activiteit is 5 dagen in de week minimaal 30 minuten bewegen. Bijkomend voordeel van bewegen is dat je endorfines aanmaakt die je gelukkiger stemmen, je vitaliteit doen toenemen en je energieker maken. Dus, maak tijd voor lichamelijke activiteiten. En nee, je hoeft niet direct naar de sportschool te rennen. Ook traplopen, je auto wassen, strijken, tuinieren, stofzuigen en dergelijke zijn positieve lichamelijke activiteiten voor meer fitheid en dus een vitaal leven.

Oma Yvonne: “Vroeger was voldoende bewegen helemaal niet zo moeilijk. Je deed alles lopende of op de fiets. Of je nu naar school ging, je werk, familie en vrienden bezocht enzovoort. Daarnaast was het werk vaak fysiek behoorlijk inspannend. Dus beweging kreeg ik volop. Regelmatig sporten was niet aan de orde om fit en gezond te blijven of om je spanning kwijt te raken. Hoe anders is dat nu…”

7. Heb een positieve mindset en krijg een vitaal leven

Positief in het leven staan, maakt het bestaan vaak een stuk lichter en luchtiger. En nee, dat betekent niet dat je geen oog moet hebben voor narigheid, problemen en tegenslagen. Alleen, bepaalt je mindset wel hoe je ermee omgaat. Of het glas half leeg of is het half vol. Zit je bij de pakken neer als het tegenzit of onderneem je direct actie? Met een positieve instelling lijkt het oplossen van allerlei problemen vaak veel minder zwaar en moeilijk. Breng het in praktijk. Want, positief denken en doen, helpt je relaxter in het leven te staan. Je bent meer in evenwicht, ervaart meer vitaliteit en hebt meer energie dan wanneer je overal als een berg tegenop ziet.

Oma Yvonne: “Negatief denken? Nou, daar ben ik wars van. Het leven komt zoals het is. Daar moet je zelf het beste van maken. Zitten somberen en kniezen over gemiste kansen daar heb je niets aan. Maak plezier, lach, geniet en neem het leven nu en dan met een korreltje zout. En vergeet niet dat ook de kleine dagelijkse dingen zeker de moeite waard zijn.”

Meer tips

Uiteraard zijn er nog veel meer tips voor een vitaal leven. Denk eens aan regelmatig me-time reserveren om je hoofd tot rust te brengen en lichamelijke spanningen los te laten. Je emoties niet opkroppen, maar zeggen wat je op je hart hebt. Beginnen met meditatieoefeningen om afstand te nemen van dagelijkse stress. Je dierbaren vaker knuffelen, meer lachen en tijd met je gezin en familie doorbrengen. Start je vandaag met de tips voor een vitaal leven? De resultaten ervan zal je dan spoedig ervaren. Doe het gewoon!

Laat hieronder in het reactieveld weten wat jou vitale tip is. Daar kan ik en alle andere lezers van leren. Ik waardeer het bijzonder wanneer je deze blog deelt via de bovenstaande social media knoppen. Want dan werk je mee aan een groeiend bewust zijn op het gebied van vitaliteit.

Cees de Bruin
Door

Cees de Bruin

op 3 July 2017

Oud worden in goede gezondheid overkomt ook mij. Ik ben bijna 83, mentaal en fysiek in prima conditie, gebruik geen medicijnen en ben gezegend met gezond verstand en goed gevoel in dienst van een vrije onafhankelijk ingestelde geest. Allemaal vanzelf gekomen? Forget it. Ook ik ben vanaf mijn ontstaan vergiftigd met politieke, religieuze en materiële shit, die mijn geluksgevoel negatief hebben beïnvloed. Het heeft mij ongeveer de helft van mijn leven gekost om van die shit verlost te raken en in die tijd was ik fysiek en mentaal helemaal niet zo gezond als nu. Toen waren ook medicijnen nodig om mij fysiek op de been te houden en een legertje van hulp verlenenden om mij over een achteraf overigens zeer welkome hartaanval heen te helpen. Anderzijds een leger van hulp verlenenden om mij te helpen de weg terug te vinden naar mijzelf. Een waardevol leger van gestalt- en bio release therapeuten, gesprekspartners, lieve vrienden en waardevolle toevallige ontmoetingen met mensen als jij Albert. Allemaal mensen die niet mijn koffertje wilden dragen, omdat dat mijn persoonlijke taak is, maar die bereid waren en zijn om hun eigen ervaringen vooral beleving met mij te delen. Een lieve geduldige vrouw die aan mijn zijde bleef, ook als ik het moeilijk had en geen uitweg zag. Wat ben ik blij met al die scheepjes die mijn haven binnen zijn gevaren. Ik heb een puur persoonlijk boek over geschreven, het boek van mijn leven, met daarin alles wat er aan negatiefs en positiefs in mijn leven is gepasseerd. Heel mijn leven heb ik geschreven en ik begreep nooit zo goed waarom ik het altijd bewaarde. Nu weet ik dat wel. Dat gebeurde omdat ik van binnenuit een mens ben dat graag verbindt en deelt en om te kunnen delen moet je eerst wat hebben. Ik weet nu dat alles wat mij is gepasseerd, een reden had en doel. Al schrijvend kon ik de ballast lossen en de vrij gekomen ruimte vol laden met wat mijn levendige geest mij ingeeft. En dat is veel, maar nooit teveel. Mijn schip is op weg naar huis vol met beleving en ervaring die ik graag belangeloos deel omdat ik weet wat ik ben en wat ik mijn medemens gun. Wat ik in 1987 schreef wordt steeds meer ingevuld. 83 jaar simpel? Nee maar wel rijk. IK BEN UIT DE NATUUR. Als levend en compleet deel van het geheel ben ik via de conceptie gekomen tot lijfelijk leven met een functie voor het geheel. Binnen een beperking van tijd en ruimte, om via de 'dood' van mijn lijf terug te keren in het geheel. De ordening in en van mijn beperkte leven heeft een andere logica en volgorde dan ik dacht. Veel antwoorden kwamen vroeg maar hun plaats vonden of vinden zij laat. Zij zijn als door elkaar liggende stukjes van een puzzel, de puzzel van mijn leven. Lang onherkenbaar gebleven vallen zij plotseling op hun plaats. Daarmee mijn levensplaat steeds completer makend. Wat vond ik me lelijk en wat ben ik getekend maar mooi met al mijn scheuren. Door een kleine opening in mijn, door normeringen, bijna dicht gemetselde huis, het huis van mijn leven, vind ik de weg terug naar mijn basis. En ik ga van daaruit, door bevrijding heen, op in het Al les omvattende niet meer te begrijpen universum. Ik ben op weg naar geluk en ik groei terug naar mijn oorsprong, mijn kinderkamer. Mijn ontroering ligt diep maar is er een van blijde verwachting. In de onbekommerde zekerheid dat ik goed, mooi en compleet ben zoals ik ben, omdat ik, als compleet deel van het geheel, mijn oorsprong en einde heb in de oneindigheid, mijn thuis. Tijdens mijn levensmars wordt en werd ik door machtspatronen aan mijn buitenkant geraakt gekraakt beschadigd verfrommeld en verkreukt. Maar innerlijk, in het oorspronkelijke, dus mijn verbindingspunt als deel met geheel, daar op de grens van het zichtbare met het onzichtbare ben ik krachtig mijzelf gebleven, dissident en niet kapot te krijgen. Het lukt me steeds beter om mijn 3-eenheid van lichaam, gevoel en verstand in dienst van mijzelf in balans te houden. CeesHM de Bruin 24.11.87

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 4 July 2017

Beste Cees, dank voor het delen. Jouw betrokkenheid met dit onderwerp helpt gegarandeerd weer anderen. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 3 July 2017

Nog een tip beweging of dat nu een wandeling is of een training. Het belangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 4 July 2017

Beste Ilse, dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen stress! Hartelijke groeten, Albert

Erika
Door

Erika

op 11 July 2017

2. Krijg een vitaal leven en doe wat je meer energie geeft Neem je leven onder de loep en noteer wat je energie oplevert en wat je energie kost. Je zult zien dat je meer tijd besteedt aan dingen die energie vreten dan geven......... Bij mij werkt het andersom. Als ik de leuke dingen doe, krijg ik een vorm van positieve stress, waardoor ik soms zelfs slechter slaap. Als ik daarentegen de saaie verplichte dingen doe, kom ik tot rust. Ik vind dat wel jammer en zou het graag veranderen:)

Lucien
Door

Lucien

op 26 July 2017

Goed om deze tips weer eens te herhalen. Je weet het wel, maar het komt er vaak niet van. Leuk contrast met hoe het vroeger was bij oma :-) Bedankt Albert!

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 4 August 2017

Beste Lucien, graag gedaan! Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verminderen van hun negatieve stress en ze helpen met het verbeteren van hun vitaliteit. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Reactie plaatsen