Wanneer ben je perfectionistisch?
14 november 2018 
in Gedrag
1 min. leestijd

Wanneer ben je perfectionistisch?

Perfectionistisch zijn is de dingen niet los kunnen laten, het kan steeds beter. Op zich is perfectionisme een goede eigenschap, maar perfectionisme kan je ook behoorlijk in de weg zitten. Het wordt ongezond als jouw perfectionisme dwangmatig wordt.

Soms is goed gewoon goed genoeg, maar jij denkt daar anders over, jij doet er nog een schepje bovenop. Stress kan het gevolg zijn. Dit zorgt er vaak voor dat je slecht slaapt.

Perfectionisme kan in je voordeel werken, maar te perfect willen zijn zorgt voor continu onrust. Moet je in je werk perfect zijn, dan is het heerlijk om thuis te ontspannen en dat los te kunnen laten. Zorg voor die balans! Lukt dat niet praat met je huisarts of therapeut.

Perfectionistisch zijn kan ontstaan door onzekerheid, het kan een vlucht zijn. In sommige beroepen is perfectionisme van meer belang dan in andere.

Wanneer jij bij de opvoeding van je kinderen te perfectionistisch te werk gaat, zul je het erg moeilijk hebben. Wat voor jou goed is, kan voor de ander als overdreven worden ervaren.

Ook als het kleding betreft, kun je een moeilijk leven hebben als jouw kleding altijd perfect moet passen, er perfect uit moet zien, enz. Als dit buitensporige vormen aanneemt dan kun jij je nooit lekker uitleven en met de kinderen door de plassen rennen, over het grasveld rollen, met de hond stoeien, enz. Voorkom dat perfectionisme jouw leven negatief beïnvloedt, is dat wel het geval zoek hulp en praat erover.

Meer artikelen over persoonlijke groei