Wat is een dilemma?
Diversen
Redactie
Diversen
01/14/2019
1 min

Wat is een dilemma?

01/14/2019
1 min
Als je te maken hebt met een dilemma dan heb je de keuze uit twee of meer opties. Een dilemma maakt het je moeilijk omdat je een keuze moet maken uit twee of meer zaken die allemaal van dezelfde waarde voor je zijn. Ze zijn allebei of allemaal heel aantrekkelijk of juist helemaal niet.

Je kiest uit twee of meer goede zaken of twee of meer kwaden! Dit kan overal betrekking op hebben, op spullen, twee gouden ringen met dezelfde waarde, waarvan jij er één mag kiezen bijvoorbeeld.

Het kunnen ook totaal andere keuzes zijn, bijvoorbeeld je moet een keuze maken uit twee heel goede sollicitanten, je moet kiezen tussen twee feesten die op dezelfde datum en tijd worden gegeven, enz.

Een dilemma zet je vaak voor het blok en maakt het jou moeilijk. Vaak blijft de twijfel of jij de juiste keuze hebt gemaakt. Een goede coach kan jou dan adviseren.

De meeste dilemma’s die jij in je leven zult meemaken, daar kom je wel weer overheen. Er zijn echter ook dilemma’s die een stuk moeilijker liggen als het gaat over leven en dood. Wie moet er gered worden de moeder of het ongeboren kind?

Ook in tijden van oorlog moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden, bombarderen ook al vallen er burgerslachtoffers of de terroristen hun gang laten gaan?

Ook bij een gijzeling wordt er lang gewikt en gewogen of er ingegrepen moet worden met alle risico’s die eraan vast zitten. Een dilemma van deze orde, het moeten kiezen tussen twee kwaden is bijna onmenselijk te noemen.
Reacties