Wat is jaloezie?
10 december 2018 
1 min. leestijd

Wat is jaloezie?

Jaloezie is een andere naam voor afgunst. Jij wilt wat die ander heeft. Dat kunnen spullen zijn (een dure auto, een mooi huis), maar dat kan ook die goede baan zijn, die leuke partner, dat uiterlijk, dat enthousiasme, lef en ga zo maar door.

Jij denkt dat je daardoor gelukkig zult worden. Je kijkt naar jezelf en naar de dingen die je niet hebt. Je beoordeelt die ander niet meer objectief maar ziet alleen maar de dingen die hij of zij meer heeft dan jij.

Jij denkt dat die ander zijn of haar leven beter op de rit heeft (en dat hoeft helemaal niet zo te zijn). De ander kan er meestal niets aan doen dat jij jaloers bent. Er zijn echter ook mensen die graag de “ogen van anderen uitsteken”, omdat zij het zo goed voor elkaar hebben in het leven.

Jaloezie kan ernstige gevolgen hebben, het stuk maken van het eigendom van anderen, zelfs het begaan van moord komt voor, denk aan de jaloerse partner.

Als jij last hebt van jaloezie probeer dan je manier van denken te veranderen met of zonder hulp van een professional. Jaloersheid is een vervelende emotie, maar bekijk het eens van de andere kant. Probeer die negatieve gedachte om te buigen tot een positieve en ga aan de slag om datgene te krijgen wat je graag wilt. Zet je daarvoor in en niet ten koste van die ander. Jaloezie kost je teveel energie, pak het aan! 

Jaloers zijn in je relatie

Meer artikelen over persoonlijke groei