Welke baan past bij mij? Zoek de WOW-factor in je baan!
Passie
Albert Sonnevelt
Passie
04/16/2014
3 min

Welke baan past bij mij? Zoek de WOW-factor in je baan!

04/16/2014
3 min

Welke baan past bij mij? Is dat een vraag die je bezighoudt? Omdat, je huidige werk niet ideaal is? Geen voldoening en energie geeft? Eigenlijk voelt als moeten? Maar, waar je niet je gevoel, passie en talenten in kwijt kunt? In dit artikel waarom je ideale baan zo belangrijk is en mijn tips om die job met WOW-factor te vinden: je droombaan.

Waarom is het fijn te weten: welke baan past bij mij?

Werk doen dat je ligt, leuk vindt en blij maakt, is belangrijk! Twee redenen waarom:

Reden 1: Je baan slokt jaarlijks behoorlijk wat tijd op. Werk je fulltime? Dan breng je gemiddeld zo’n 1820 uur per jaar werkend door. Ik werk inmiddels 34 jaar en heb nog 24 jaar te gaan tot mijn pensioen (67 jaar). Dat is omgerekend 43.680 uur. In die tijd wil ik graag werk doen dat mij enorm interesseert, motiveert en energie geeft. Jij niet?

Reden 2: Elke dag tegen heug en meug naar je werk gaan, legt een zware druk op je. Het beïnvloedt je gezondheid negatief: lichamelijk en geestelijk. Het maakt je humeurig, kost energie, geeft hoofdpijn, maagklachten en leidt tot concentratieproblemen. Op den duur brand je op óf wordt zelfs depressief. De kans op een voorspoedige carrière kun je dan verder wel vergeten.

Voor mij zijn dit twee belangrijke redenen om werk te doen dat bij mij past. Na twee impactvolle momenten in mijn leven: het overlijden van mijn ouders (20 jaar geleden) en mijn echtscheiding (10 jaar geleden) besloot ik mijn hart te gaan volgen!

Welke baan past bij mij? Zoek de WOW-factor!

Na een lange zoektocht heb ik mijn droombaan gevonden! Ben jij al jarenlang op zoek naar een baan dat bij je past en waar je hart sneller van gaat kloppen? Hierbij mijn 5 tips hoe je antwoord vindt op de vraag: welke baan past bij mij?

Tip 1: Creëer de juiste mindset

Wil je je droombaan vinden? Je instelling ofwel mindset is dan enorm belangrijk. Geloof in jezelf, wees gemotiveerd en heb doorzettingsvermogen. Want, blijf je malen en piekeren over hoe je je rekeningen betaalt? En vraag je je af of het wel verstandig is je ideale baan na te jagen? Dan is de kans klein dat je je perfecte baan vindt.

Tip: 2 Soul-searching

Je bent ervan overtuigd de ideale baan te vinden. Dan is het tijd voor soul-searching. Doe zelfonderzoek en vraag je af: wat wil ik echt? Bijvoorbeeld: waar droom je van? Wat maakt je enthousiast en motiveert je? Wil je je huidige werk nog 10 jaar doen? Kies je voor zekerheid en een vast inkomen? Of wil je veranderen én ben je bereid daar tijd en energie in te investeren? Zo ja? Aan de slag!

Tip 3: Vind je talenten en passies

Om die ene job met jouw WOW-factor te vinden, moet je weten waar je in uitblinkt. Wat zijn jouw talenten? Wat kun je ontzettend goed en kost je weinig moeite? Maar ook: wat zijn je passies? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Word je blij van? Zorgt dat je de tijd vergeet? Noteer dat! Immers, doe je werk dat je heel erg leuk vindt? Dan voel je je gelukkiger. Het gaat je gemakkelijk af en kost je nauwelijks energie.

Tip 4: Welke baan past bij mij? Schrijf de kenmerken op!

Hoe ziet je perfecte baan eruit? Wil je werken als zzp-er of voor een baas? Solistisch of in een team? Leiding geven of niet? Met je hoofd of met je handen werken? Hoeveel uur per week? ’s Avonds of overdag? Onder welke voorwaarden? Enzovoort. Schrijf alle relevante vragen op en beantwoord die. Zo kom je weer een stap dichterbij welke baan past bij mij. Maak tot slot een blauwdruk van je droombaan, want je hebt alle antwoorden nu.

Tip 5: Antwoord op de vraag: welke baan past bij mij? Ga aan de slag!

Weet je wat je ideale baan is? Ga dan aan de slag. Bedenk wel dat het vinden ervan tijd kost. Wees daarom reëel. Doe het stap voor stap. Stel jezelf haalbare doelen en verwacht niet het onmogelijke. Ga stage lopen of doe vrijwilligerswerk. Zo maak je kennis met je perfecte baan en doe ervaring op. Zoek bijvoorbeeld contact met je grote voorbeelden voor inspiratie en tips. Of: praat met je baas. Misschien ligt je ideale baan bij je huidige werkgever binnen handbereik. Vraag naar de mogelijkheden. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Voor haar online programma ‘Sanny zoekt geluk’ interviewde Sanny Verhoeven mij over dit onderwerp. Wat is nou het recept voor de ideale baan en voor een gelukkige carrière? Bekijk het interview hieronder.

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om de vraag: welke baan past bij mij te beantwoorden. Wat zijn jouw ervaringen? Heb je je perfecte baan met WOW-factor al gevonden? Ik ben benieuwd. Laat je reactie hieronder achter.

Reacties