arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juni 2013 

Wat is de invloed van een depressie op je omgeving?

Een depressie is niet alleen zwaar voor jezelf. Je stemming en gevoelens trekken ook een zware wissel op je naaste omgeving, zoals je gezin, familie, vrienden, collega's en dergelijke. Want, zij zien je geleidelijk aan veranderen in een hoopje ellende die geen fut en energie meer heeft om wat dan ook te doen. Inspanningen om je uit de neerwaartse spiraal te trekken, leiden vaak tot niets. Hierdoor komen de onderlinge verstandhoudingen en relaties behoorlijk onder druk te staan met bijbehorende consequenties. Een overzicht de invloed van een depressie op je omgeving:

Depressie en je gezinsleven

Als je depressief raakt, zet dat je gezinsleven compleet op z'n kop. Je bent somber, negatief, lusteloos en je beleeft echt nergens meer plezier aan. Van praten met je partner, spelen met je kinderen, samen dingen ondernemen tot helpen in de huishouding en je seksleven.

Eigenlijk is alles je gewoon even te veel; je ziet het leven door een ‘zwarte' bril. Dat stelt je gezinsleven en je relatie behoorlijk op de proef. Want, je partner is opeens jouw psychologische steun en toeverlaat, maar is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de opvoeding en zorg van de kinderen, het huishouden en misschien ook voor alle financiën, omdat je je werk misschien niet meer kan doen. En natuurlijk laat je depressie ook je relatie met je kinderen niet ongemoeid.

De kans is groot dat zij je niet begrijpen en je gaan zien als die zeurende, neerslachtige en negatief gestemde persoon die enkel voor zich uitstaart. Zeker als alle pogingen en inspanningen om je op te monteren zonder succes zijn. Dat alles samen kan er uiteindelijk toe leiden dat je depressie je gezinsituatie verstoort met alle gevolgen van dien: ernstige relatieproblemen of zelfs een echtscheiding.

Depressie op je sociale contacten

Natuurlijk ontgaat je depressie ook je sociale contacten niet. Denk onder andere aan je vrienden van de sportclub, hobby's en dergelijke. In het begin zullen zij proberen je op te monteren door je bijvoorbeeld mee te nemen naar allerlei activiteiten. Of door nu en dan even een praatje te maken. Hoe goed die inspanningen ook zijn bedoeld, maar waarschijnlijkheid werkt het averechts en reageer je er niet of nauwelijks op.

Omdat je met niemand eigenlijk contact wenst. De kans is groot dat de inspanningen om je een hart onder de riem te steken, omslaan in onbegrip. Want, je sociale contacten zullen zich evenals je gezin machteloos voelen. Het gevolg is dat je vrienden wegblijven of jou en je partner niet meer uitnodigen en meevragen op uitstapjes. En hoewel zulke gebeurtenissen je als depressief persoon zullen sterken in je visie, dat je een mislukking bent óf dat de wereld niet deugt, is de kans groot dat je in een sociaal isolement terechtkomt. Overigens geldt dat ook voor je partner en gezin. Want, het contact met de buitenwereld wordt verbroken.

Depressie en je werk

Heb je een depressie dan kan je werk een enorme opgave worden. De motivatie, concentratie en energie ontbreken eenvoudigweg om te werken. Op kantoor zonder je je af en neemt niet meer deel aan vergaderingen, reageert niet op e-mails, neemt geen telefoon meer op et cetera.

Het gevolg kan zijn dat je uiteindelijk in de Ziektewet belandt. En dat kan dusdanige vormen aannemen dat je uiteindelijk zelfs wordt ontslagen of arbeidsongeschikt wordt verklaard. Daardoor daalt het gezinsinkomen en dat kan tot grote financiële problemen leiden. Van alledaagse rekeningen die zich opstapelen tot een hypotheek die niet meer wordt afgelost. Het gevolg is dat je sombere situatie nog uitzichtlozer wordt.

Hoe ga je om met een depressief iemand in je omgeving?

Indien iemand in je omgeving depressief is, blijft het natuurlijk moeilijk om te bepalen hoe je het beste hulp en steun kunt bieden. Hieronder vind je een aantal praktische tips, namelijk:

  • Betrek de persoon bij het gezin en/of de omgeving en zorg voor regelmaat;
  • Weerhoud je van goedbedoelde tips en adviezen
  • Bied een luisterend oor en toon begrip. Realiseer je dat ‘niet kunnen' niet hetzelfde is als ‘niet willen';
  • Vermijd het om een depressief persoon op te vrolijken of de gemoedstoestand te vergoelijken. Dat heeft meestal een omgekeerd effect;
  • Onderneem iets eenvoudigs, zoals een stukje wandelen of fietsen;
  • Lees over wat een depressie is en realiseer je dat een depressie na verloop van tijd overgaat, al duurt het enige tijd.

Heb jij zelf ervaringen, tips of vragen? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Vera
Door

Vera

op 31 August 2014

Wat doe ik als iemand om wie ik geef het contact heeft verbroken met alle vrienden/vriendinnen, familie, school, werk en instanties? Als ik aanbel word er simpelweg niet open gedaan, en dit duurt nu al maanden... Er is ook geen activiteit meer op internet en telefoon, waar er voorheen veel activiteit was. (De tv hoorde ik wel toen ik voor de deur stond.)

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 4 September 2014

Beste Vera, Bedankt voor je bericht. Het is moeilijk als een persoon waarom je geeft contacten verbreekt. Probeer op een zo rustig mogelijke manier te vertellen/ schrijven/ mailen dat je om hem/ haar geeft. Als de persoon in kwestie aangeeft rust nodig te hebben respecteer deze keuze dan ook. Ik begrijp dat je graag een oplossing wilt horen maar deze zit in de persoon in kwestie en deze heeft daar misschien meer tijd voor nodig dan jij hoopt. Als je de zaak echt niet vertrouwt schakel dan professionele hulp in. Ik wens je heel veel sterkte. Met vriendelijke groet, Albert Sonnevelt

tori
Door

tori

op 23 November 2014

is het verkeerd dat ik mijn vader de schuld geef voor hoe hij zich gedraagt als hij een depressieve tijd heeft? mijn vader heeft wel vaker in de winter een periode waar bij hij in een dip of depressie zit. mijn moeder confronteerde hem er mee, maar hij wil dit niet toegeven. hij heeft soms periodes waarbij hij een maand lang niks tegen je zegt of je negeert terwijl je weet dat hij je gewoon kan horen. of hij reageert wel op een ander familie lid en niet op jou. het is voor mij altijd erg zwaar geweest in die periodes omdat ik het me erg aan trek, het zit nog steeds heel diep en emotioneel. het is ook iets wat met weerhoud een goed band met hem op te bouwen in de tijden dat hij weer zichzelf is. ik voel me soms schuldig omdat ik hem (voor mezelf) de schuld geef voor de problemen die het mij soms nog geeft om er mee omtegaan maar is dat verkeerd?

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 9 December 2014

Beste Tori, Er zijn ruim 1 miljoen mensen in Nederland die last hebben van een depressie. Dit is meestal niet iets wat mensen bewust bij zichzelf opwekken. Met andere woorden; het is een complexe ontregeling van onder andere je hormonale systeem. Het heeft dus niet zo erg veel zin om je vader daarvan de schuld te geven. Ik kan me aan de andere kant heel goed voorstellen dat dit ook bij jou emotioneel erg zwaar is. Daarom wil ik je adviseren om in ieder geval je gevoelens te delen met iemand die vertrouwd voor jou is. Dit zal aan de situatie met je vader niet zo heel veel veranderen, maar het geeft jou in ieder geval lucht en ruimte waardoor je beter met de omstandigheden kunt omgaan. Schuldgevoel heeft tot op heden nog niemand echt geholpen. In haar boek Anatomie van de Liefde schijft Riekje Boswijk: Wanneer je je schuldig voelt ben je vaak niet meer in staat om de energie van spijt, berouw of schaamte toe te laten. Bij schuldgevoel staat dit proces volledig stil. Je bent niet meer in contact met je hart. Je wordt het slachtoffer van in innerlijke autoriteit. De deelpersoonlijkheid die jouw voortdurend met de bestraffende vinger verteld dat je slecht bent en dat het je verdiende loon is dat je zo lijdt. Om van bepaalde overtuigingen verlost te worden en daarmee zinvoller te leven, is vergeving het middel tot bevrijding. Veel succes daarmee en alvast warme feestdagen. Met hartelijke groet, Albert Sonnevelt

Reactie plaatsen