Buikpijn door stress? Over de knoop in je maag en tips!
Stress
Albert Sonnevelt
Stress
01/09/2015
2 min

Buikpijn door stress? Over de knoop in je maag en tips!

01/09/2015
2 min

Buikpijn door stress is een reactie van je lichaam op geestelijke of fysieke spanningen. Het vecht- en vluchtmechanisme in je lichaam treedt dan in werking. Je lichaam produceert vervolgens allerlei stresshormonen waardoor je darmen van slag kunnen raken. Je kunt last krijgen van diarree, obstipatie, winderigheid en gebrek aan eetlust. In dit artikel lees je wanneer en waarom krijg je vlinders in je buik of een knoop in je maag en hoe ga je ermee om.

Wanneer buikkrampen door spanningen?

Er zijn allerlei redenen voor buikpijn door stress. Vaak gaat het om emotionele en geestelijke stress die zich vertaalt in lichamelijke klachten. Daarbij kan het gaan om zowel leuke als minder prettige dingen. Je bent bijvoorbeeld hotel de botel verliefd. Dan voel je vlinders in je buik. Je krijgt geen hap meer door je keel. Maar dat is vaak geen probleem. Het verliefdheidsgevoel geeft je vleugels. Ook slapen lijkt minder zinvol. Heb je last van heimwee? Ook dat kan aanleiding zijn voor pijn in je buik. De gedachte aan en/of het gemis van thuis maakt je zo ongelukkig dat je in de stress schiet. In eten heb je geen zin, je slaapt slecht, hebt hartkloppingen enzovoort. Of opzien tegen een examen. Dat kan ook een behoorlijke impact hebben. Je lichaam anticipeert op je angstige gedachten met stress waardoor je een knoop in je maag voelt. Hetzelfde kan zich voordoen als je een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, zoals een auto-ongeluk.

Waarom buikpijn door stress?

Kom je in een stressvolle situatie terecht? Dan maakt je lijf zich gereed voor actie. Je bloeddruk stijg, hartslag verhoogt, ademhaling versnelt, spieren spannen zich aan en je spijsvertering gaat op een laag pitje. Dit kun je in je buik voelen. Dit komt door de vrijgekomen adrenaline en noradrenaline. Die zorgen dat je paraat staat. Vervolgens produceert je lichaam cortisol. Dit hormoon maakt bijvoorbeeld dat je bloedsuikerspiegel stijgt, je stofwisseling harder werkt en boost je energieniveau. Samen zorgen de hormonen ervoor dat je adequaat reageert op (potentiële) stresssituaties. Nu is het zo dat dit systeem zo is afgesteld dat het liever te vaak afgaat dan te weinig. Bovendien is het tegenwoordig zo dat niet alleen fysiek gevaar stress geeft. Ook mentale druk leidt tot lichamelijk stressklachten, zoals buikpijn. Denk aan de eerdere voorbeelden als verliefdheid, examenvrees en heimwee. Wanneer stress zich openbaart en op welke manier verschilt van persoon tot persoon. De een kan meer hebben dan de ander. Wel kun je zelf allerlei stappen ondernemen om buikpijn door stress het hoofd te bieden.

Hoe omgaan met buikpijn bij stress? 5 tips!

1. Praat over je spanningen

Zoek contact met een goede vriend(in) en praat over wat je bezighoudt. Wat geeft spanningen of legt een hoge druk op je. Vaak zorgt je uiten al voor behoorlijk wat opluchting. Of zoek contact met een vertrouwenspersoon.

2. Ga lekker bewegen

Door enkele keren per week lichamelijk actief bezig te zijn zet je je verstand op nul en leid je jezelf af. Tegelijkertijd zorgt bewegen ervoor dat je stressbuikpijn minder wordt. Immers, de hoeveelheid stresshormonen neemt af door de aanmaak van endorfines, de zogenaamde feelgood hormonen.

3. Doe ontspanningsoefeningen

Maak wat tijd om dagelijkse een aantal ontspanningsoefeningen te doen. Zo maak je je hoofd even helemaal leeg. Dat komt je lijf ten goede en helpt je buikpijn door stress afnemen.

4. Zorg voor afleiding

Onderneem met regelmaat allerlei leuke dingen die je helpen relaxen. Dat kan variëren van naar de film gaan, je favoriete muziek beluisteren, een (strand)wandeling maken, met je hobby bezig zijn of een lang bad nemen.

5. Houd een dagboek bij

Een dagboek bijhouden waarin je noteert wanneer je last van buikkrampen hebt, helpt je achterhalen waar de schoen wringt in je leven. Schrijf op wanneer, wat je deed, of er anderen bij aanwezig waren enzovoort. Trouwens ook een dagboek bijhouden om spanningen van je af te schrijven is een goede manier om los te komen van je buikpijn door stress.

6. Naar de huisarts

Doorgaans verdwijnt buikpijn door stress vanzelf. Houden je klachten lange tijd aan? Raadpleeg dan je huisarts. Zeker als je koorts hebt, afvalt en je bloed of slijm in je ontlasting aantreft.

Reacties