Helpen medicijnen bij een depressie?
09 juli 2013 
2 min. leestijd

Helpen medicijnen bij een depressie?

Heb je een depressie? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Want, die sombere, neerslachtige, uitzichtloze gevoelens en gedachten verpesten je levenslust. In zo’n situatie zou het natuurlijk fijn zijn als je met een pilletje je depressie zo weer te boven zou zijn.

En inderdaad er zijn medicijnen die je bij een depressie kan gebruiken, de zogenaamde antidepressiva. Alleen werken die middelen niet als een antibioticakuur die ervoor zorgt dat je binnen een week beter bent. Vaak moet je antidepressiva langdurig innemen om de depressieve klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Over hoe medicijnen bij een depressie werken en wanneer je effect mag verwachten. Dus: Helpen medicijnen bij een depressie?

Aanbod medicijnen bij een depressie

Tegenwoordig zijn er diverse medicijnen voorhanden om een depressie te bestrijden. De oudste antidepressiva dateren uit de jaren vijftig vorige eeuw en bestaan uit de zogenaamde tricyclische antidepressiva en de MAO-remmers. Deze middelen worden nauwelijks nog voorgeschreven, want er is inmiddels een nieuwe generatie antidepressiva ontwikkeld. Deze medicijnen werken expliciet in op de neurotransmitters in je hersencellen, zoals de stofjes serotonine en noradrenaline. Zo hebben de SSRI’s invloed op het serotoninegehalte. De SNRI’s werken zowel in op de stofwisseling van serotonine en op die van noradrenaline en tot slot zijn er de NARI’s, die het noradrenalineniveau regelen.

Hoe werken medicijnen bij een depressie?

De nieuwe generatie antidepressiva werkt als volgt. Wanneer je kampt met een depressie heb je een gebrek aan bepaalde stofjes in je hersencellen. Deze stofjes –neurotransmitters – zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van bepaalde boodschappen. Twee van deze stofjes, namelijk serotonine en noradrenaline, beïnvloeden je stemming. Zijn er veel van deze twee stoffen aanwezig en actief tussen de hersencellen? Dan zorgt dat ervoor dat je je blijer en vrolijker voelt. Zijn er te weinig stofjes actief dan kun je depressief worden. Het slikken van de medicijnen tegen een depressie regelt dat de serotonine en noradrenaline worden aangevuld en hun werk als boodschapper beter kunnen doen. Dus door de antidepressiva in te nemen voel je je na enige tijd prettiger in je vel zitten en ga je weer beter functioneren.

Voorwaarden positief effect medicijnen bij een depressie

Om de medicijnen bij een depressie succesvol te laten zijn, spelen verschillende factoren een rol.

  • Zo is het zaak dat het juiste middel wordt voorgeschreven en de dosering wordt bepaald. Omdat er verschillende soorten antidepressiva zijn is het soms moeilijk te voorspellen welk middel helpt. Een medicijn dat bij de een effectief is, kan bij een ander niet werken. Het vinden van de juiste medicatie vergt soms enige tijd.
  • Vervolgens is het niet zo dat je met antidepressiva al binnen enkele dagen resultaat hebt, zoals met antibiotica wel het geval is. Vaak duurt het 2 tot 4 weken voor de eerste signalen van verbetering optreden.
  • Tot slot vergt het slikken van antidepressiva therapietrouw. Artsen adviseren de medicijnen minimaal 6 tot 9 maanden te slikken. Ook al zijn je klachten eerder minder of verdwenen. De reden is onder andere om te voorkomen dat de depressie terugkomt. Immers, een antidepressivum onderdrukt de klachten van een depressie, maar geneest de aandoening niet. Vandaar ook dat medicijnen bij een depressie vaak worden gecombineerd met psychotherapie. Ook de duur dat je medicatie moet innemen, hangt af van onder andere de ernst van de depressie, aanleg en ook andere psychische en omgevingsfactoren. Sommige mensen slikken jarenlang antidepressiva om een nieuwe depressie tegen te gaan.

Effectiviteit van medicijnen bij een depressie

Uit diverse onderzoeken blijkt dat zo’n 70% van de gebruikers van antidepressiva baat heeft bij de medicatie; de depressie vermindert of verdwijnt helemaal. Daarentegen is er ook een grote groep, die vaak binnen 4 weken na het starten van de behandeling stopt. De reden daarvoor is het uitblijven van merkbare verbeteringen op korte termijn en/of de bijwerkingen van de antidepressiva. Meestal treden in het begin van de behandeling – gedurende de eerste 2 tot 4 weken – de bijwerkingen op, zoals: sufheid, slaperigheid, droge mond, verstopping, overmatig transpireren, wazig zien, hartkloppingen, verminderde zin in seks, trillingen en onrust. Doorgaans verdwijnen of verminderen de bijwerkingen na enige tijd.

Marco Haamans
Door

Marco Haamans

op 14 Nov 2013

Welke onderzoeken?

Rianne Maas
Door

Rianne Maas

op 03 Jul 2016

Mij heeft de Lexapro welke ik in het verleden gebruikte niet echt geholpen. Ik had meer last van bijwerkingen dan het effect ervan..... Dit middel meer dan een jaar gebruikt. En aangezien ik een kleine VSD heb (aangeboren hartafwijking) bleek ook nog een ander groot risico te hebben.

Patty
Door

Patty

op 11 Jul 2016

Het is helemaal niet aangetoond dat mensen met een depressie een tekort aan serotonine hebben. 'Een stofje missen. 'Dat is een bedenksel van de fabrikanten geweest wat overgenomen is. Waarom sommige medicijnen mensen helpen weet men niet. Wat de lange termijn gevolgen zijn is nooit onderzocht. Er mee stoppen kan een hel zijn voor mensen. Ze kunnen er niet mee stoppen vw de heftige onttrekkingsverschijnselen. Ik zelf ben nu een jaar ziek na het stoppen van de medicatie. Ik heb me nog nooit zo ziek en slecht gevoeld. Heel heel langzaam krabbel ik weer op. Bij mij heeft het helaas meer kapot gemaakt dan mee lief is. Informeer ajb goed voordat je er mee start. Paroxetine oa is een middel met heftige bijwerkingen en erg moeilijk om vanaf te komen. Wist ik een paar jaar geleden maar beter....

Gerda
Door

Gerda

op 22 Sep 2016

Dag Patty,

_87_
Door

_87_

op 19 Jun 2018

Mijn remedie rondom AD's, en waarom ze zouden werken is, juist omdat je jezelf eerst nog vele malen slechter gaat voelen. Want he, zeg nou zelf, hoe dieper dat je wegzakt, des te beter je kunt zien als het een klein beetje beter gaat. Vervolgens krijg je, als je het middel inderdaad tussen de 6 tot 9 maanden slikt, een 'behoorlijke klap' in je hersenpan. Daarvan zou men eigenlijk moeten weten dat dit logisch is, en dat het te vergelijken is met het afkomen van drugs. 'Volhouden of weer beginnen met slikken', eigenlijk het zelfde waar je ook mee worstelt op dat moment. Maar het is het middeltje, wat voor een soort van disbalans zorgt in de hersenen, niet een depressie.

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 21 Jun 2018

Beste _87_ , dank voor jouw reactie. Ik krijg veel vragen over medicijnen en depressie. Dus ik dacht dat het wel tijd werd voor een blog. Hartelijke groet Albert

Joshua
Door

Joshua

op 30 Sep 2021

Ik heb zelf geen ervaring met medicijnen, maar mijn moeder is er jaren verslaafd aan geweest, daarom ben ik ook een beetje voorzichtig mee. Ik neem liever extra supplementen in, Vitamine C of een multivitamine. Nu wilde ik graag deze proberen van Flinndal https://www.flinndal.nl/nachtrust-en-stress/antistress maar ik vraag me af of zoiets zou helpen?

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei