arrow_drop_up arrow_drop_down
29 juli 2014 
in Passie

Oorzaken van uitstelgedrag, waarom jij steeds dingen uitstelt!

Oorzaken van uitstelgedrag kent heel veel varianten. Weet jij waarom ook jij steeds dingen uitstelt? Zoals het opruimen van de zolder, verven van een muur, je jaaraangifte, rekeningen betalen en werktaken?

In dit artikel 6 oorzaken van uitstelgedrag en tips je dit uitstelgedrag aan kunt pakken.

1. Teveel hooi op je vork nemen

Een grote of zware taak kan je soms lamleggen en uitstelgedrag in de hand werken. De beste manier om zo'n klus het hoofd te bieden is door het in kleine stukjes te hakken. Hierdoor overzie je het geheel veel beter. Start vervolgens met de eerste – kleine – taak en klaar die. Dat werkt veel prettiger en is beter te behappen, want je behoudt gemakkelijker je concentratie en motivatie op peil. Klaar? Geniet even van de voldoening en ontspan. Begin daarna aan je volgende taak.

2. Gebrek aan motivatie

Ook onvoldoende motivatie hebben wordt als een van de oorzaken van uitstelgedrag gezien. Vaak zijn het negatieve gedachten die je verlammen, zoals: ik kan het niet of ik vind het niet leuk. Daardoor schuif je zaken voor je uit. Richt je aandacht liever op het fijne gevoel dat je krijgt als je de taak klaart en de leuke dingen die je daarna mag doen. Dus, ga aan de slag en denk aan het einddoel en voel de voldoening.

3. Perfectionisme

Stel je hoge eisen en verwachtingen aan jezelf? Wil je taken, opdrachten en klusjes in een keer goed doen? En moet het tot in de details perfect zijn? Ook perfectionisme is een van de oorzaken van uitstelgedrag. Doordat je de lat voor jezelf zo hoog legt, kun je last krijgen van uitstelgedrag. Wees wat liever voor jezelf en probeer jezelf ervan te overtuigen dat gewoon goed ook genoeg is. En realiseer je eens dat je van je fouten ook kunt leren.

4. Vermoeidheid

Voel je je niet helemaal fit? Ben je moe en kost de minste inspanning al veel energie? Dat kan leiden tot uitstelgedrag. Verhoog je fitheid. Zorg voor voldoende nachtrust, eet gezond en regelmatig en beweeg dagelijks een half uur. Door je vermoeidheid te bestrijden, neemt je concentratievermogen toe en ben je beter bestand tegen negatieve gedachtepatronen.

5. Heel veel afleidingen hebben valt onder oorzaken van uitstelgedrag

Ook afleidingen kunnen er de oorzaak van zijn dat je telkens alles uitstelt. Zoals e-mailberichten, telefoontjes, Whats apps, Twitter, Facebook, collega's die binnenvallen voor een praatje of met een vraag enzovoort. Daardoor kom je niet toe aan je werk. De beste manier om afleidingen te weren is bijvoorbeeld voor een uurtje je deur op slot te doen. Je e-mailprogramma te sluiten en smartphone uit te zetten, zodat je ongestoord aan de slag kunt. Dwalen je gedachten toch weer af? Maak er snel een notitie van en ga verder met je werk.

6. Houden van werkdruk

Onder druk presteer ik het beste, herken je die uitspraak? Het is een van de veelgehoorde oorzaken van uitstelgedrag. Je stelt daardoor werkjes telkens weer uit. Als de deadline in zicht komt, sluit je je op in je kantoor en werk je aan één ruk door. Maar, wie zegt dat je door de stress die je ervaart beter presteert? Regelmatig stress ervaren is helemaal niet zo goed voor je gezondheid. Daarbij komt dat gehaast aan de slag gaan fouten in de hand werkt. En wat als je onverhoopt ziek wordt? Begin liever op tijd. Je kunt je werk in alle rust doen en met een beter eindresultaat. Bijkomend voordeel is dat je lichaam en geest zich veel lekker voelen dan wanneer je keer op keer weer in de stress schiet.

Wat zijn jouw oorzaken van uitstelgedrag? En hoe ga je daarmee om? Geef hieronder je reactie waarom ook jij steeds dingen uitstelt. 

Orly
Door

Orly

op 4 August 2014

Ik ben zo goed geworden in uitstellen, dat ik uitstellen doe uitstellen.

Christianne Troost
Door

Christianne Troost

op 29 September 2014

omdat het zoveel is en ik hulp nodig heb om de 3 anderen in huis mijn uitstelgedrag niet aan te wakkeren

ad
Door

ad

op 30 September 2014

Redenen van uitstel : Angsten, met name dat ik het niet goed doe.

Marinus de Groot
Door

Marinus de Groot

op 26 November 2014

Als ik sommige zaken uitstel, dan is voor mij de prioriteit nog niet hoog genoeg! Echter ik herken heel veel dingen in dit artikel. Leuk om te lezen en gewoon punt 1. Niet te veel hooi op je vork nemen scheelt elke dag. Het werk is toch nooit af. Pluk de dag. Succes.

Bikerangel
Door

Bikerangel

op 21 December 2015

Ik durf bijna geen brievenbus te openen, altijd nog die gedachten van mijn ex-man en zijn stiekeme schuldenberg. Dat maakt dat ik er angsten door heb en alles zodanig uitstel, ik er zelf door in de problemen kom. Ik wil hier uit geraken, want dan zou ik een stuk gelukkiger zijn. Ik wil mijn normaal leven terug zonder al die zorgen en vooral eens goed kunnen slapen.

Reactie plaatsen