Wat is faalangst?
11 april 2021 
in Angst
9 min. leestijd

Wat is faalangst?

Waarom hebben mensen faalangst?

Je kent de term faalangst misschien nog wel van je schooltijd. Dit komt omdat het hebben van faalangst al op jonge leeftijd begint.

“Je bent bang om iets niet goed te doen, vraagt je steeds af wat anderen van je vinden of ben bang om gepest te worden”

Dat kan jouw ontwikkeling behoorlijk in de weg staan. Maar het kan ook gaan over het niet willen teleurstellen van je ouders. Zomaar een kleine greep uit waardoor faalangst kan ontstaan.

In dit artikel ontdek je wat faalangst is en geef ik je achtergrondinfo over faalangst. Ik laat je ook zien dat genoeg zelfvertrouwen hebben niet hetzelfde is als helemaal geen faalangst kennen. Bekijk de index om te kijken wat ik je ga leren:

Faalangst – index:

[[showindex]]

Iedereen kan last hebben van faalangst

Maar niet alleen jongeren hebben last van faalangst. Iedereen kan er last van hebben. Dus ook op de werkvloer. Dit uit zich vaak als bang zijn iets niet op tijd af te krijgen of dat je iets niet goed doet en daarop reacties zal krijgen.

Met andere woorden loop je voortdurend op je tenen en mis je het plezier in je werk. Het is omdat je zo je best aan het doen bent, eerder een uitdaging voor je geworden. Dat moet natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Jij moet immers plezier hebben in wat je doet en hoe je het doet. Dat mag soms zorgen voor druk en haast. Maar het mag niet altijd zo voelen. Grote kans dat je op termijn zal uitvallen omdat het niet meer vol te houden is. (Een burn-out kan gauw om het hoekje kijken, misschien dat een beetje mindfulness jouw al kan helpen?)

Het hebben van faalangst op de werkvloer wordt echter nog altijd te weinig erkend. Terwijl jij tegen je collega’s aan het opkijken bent, hebben je collega’s het vaak niet door. Dat zal je ongetwijfeld ook onzeker maken. Het is dus een opeenstapeling van situaties, gevoelens en werkdruk.

Hoe ontstaat faalangst eigenlijk?

Als je het aan de experts vraagt heeft het altijd te maken met vroeger. Maar is dat wel zo? Jij kunt best een goede jeugd hebben gehad en toch last krijgen van je faalangst. Die steeds een beetje meer en vaker op de voorgrond komt te staan. Dat staat je in de weg! Je kunt het dus ook op latere leeftijd ontwikkelen.

Het ontstaan van faalangst kan veel onderliggende redenen hebben. Het kan zich ontwikkelen door het werk dat je doet en de druk die het werk met zich meeneemt. Maar het kan ook ontstaan in het gezin of binnen een vriendenkring. Omdat jij je misschien onzeker voelt of even niet lekker in je vel zit waardoor het allemaal niet wil lukken.

Hoe faalangsten ontstaan verschilt per persoon. Maar dat het zich verder kan ontwikkelen heeft vrijwel altijd met een situatie of je directe omgeving te maken. Waar prestaties verwacht worden en je aan de verwachtingen wilt voldoen.

Wat is faalangst en is er iets tegen te doen?

Faalangst betekent letterlijk ook de angst om te falen. Faalangst betekent dus ook dat je geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Vaak is er sprake van een laag zelfbeeld dat kan ontwikkeld zijn door jouw omgeving, maar je kunt het ook jezelf aanpraten.

De wereld om je heen kan er voor zorgen dat het beeld dat jij hebt, hoe je zou moeten zijn, totaal niet aansluit hoe jij jezelf ziet. Er moet veel, er wordt veel van iedereen verwacht, meer en meer en nog sneller, moderner, exclusiever enz. Als je aan deze “wedstrijd” meedoet, krijg je het erg zwaar.

“Je bent continu bezig om aan bepaalde beelden te voldoen, waarvan jij denkt dat anderen dat zo willen en zelfs van je verwachten”

En dan gaat het fout… Waar sta jij zelf? Wat wil jij? Je bent goed zoals je bent, werk eraan om daarin te geloven.

Het kan iedereen overkomen

De beste sprekers, artiesten, zakenmensen of ouders kunnen faalangst hebben. Misschien wel degene waar jij zo tegenop kijkt. Het is dus niet iets dat alleen bij jou aanwezig is.

Maar hoe je met faalangst omgaat heeft veel invloed op het verloop. Mag het er zijn of heb je daar ook al een oordeel over? Kun je met faalangst leven of is dat onmogelijk. In welke mate is de faalangst aanwezig. Het heeft allemaal invloed op de aanpak die jij het beste kan kiezen.

Vaak krijg je via de huisarts wel een advies, medicijn waardoor je beter kunt slapen of een gesprek met de praktijkondersteuner maar vaak helpt dat niet. Of het helpt onvoldoende voor je. Er is namelijk meer voor nodig om je die vicieuze cirkel uit te trekken.

Wat kan je doen tegen faalangst?

Benoem je leuke kanten, want die heeft iedereen. Werk aan je zelfbeeld, want met diegene, met jezelf moet jij door het leven!

“Je hoeft niet op iemand te lijken of aan de normen die anderen stellen te voldoen. Iedereen is uniek, vergeet dit nooit”

Kom erachter wat voor jou in het leven belangrijk is. Dat kan totaal iets anders zijn dan hetgeen de meesten voor ogen hebben. Ben niet bang om fouten te maken, de verkeerde beslissingen te nemen, het hoort er allemaal bij. Daardoor ontstaat een innerlijke groei, je wordt steeds sterker.

Niets doen omdat je eigenlijk niet durft is geen optie, daar kom je niet verder mee. Telkens als jij een stapje zet, zul je trots zijn op jezelf en nog eens een stap durven zetten. Laat faalangst je leven niet beheersen. Het belemmert de doorstroming van je energie en je kracht die je verder kunnen brengen. Yoga beoefenen kan je ook helpen, laat die stress maar lekker weg…

Tips om faalangst tegen te gaan

Heeft faalangst een grote invloed op je doen en laten, verlamt faalangst je om stappen te zetten? Praat erover. De eerste stap kan de huisarts zijn, hij of zij zal je verder op weg helpen.

Zie het niet als een teken van zwakte als je om hulp vraagt, jij durft namelijk een grote stap te zetten voor een fijnere toekomst, die niet wordt beïnvloed door faalangst of een gebrek aan zelfvertrouwen.

“Tijd voor actie! Iets niet durven en toch doen is de eerste stap om je zelfvertrouwen te vergroten en je faalangst aan te pakken”

En jij bent zeker niet de enige die gebrek aan zelfvertrouwen heeft en/of faalangstig in het leven staat. Door nu de koe bij de horens te pakken, wordt jouw leven een stuk vrolijker, het leven zal je meer kansen geven, die je voortaan aan durft te pakken.

Jouw energie gaat weer stromen zoals nooit tevoren en dat biedt je alle mogelijkheden. En wat heel erg belangrijk is, je bent weer blij met jezelf, je krijgt je eigenwaarde terug, je zelfbeeld is positief!

De invloed van faalangst op je ontwikkeling

Gelukkig is er tegenwoordig meer aandacht voor het geestelijke welzijn van kinderen en volwassenen. Op scholen, waar de kinderen erg veel tijd doorbrengen, is niet alleen aandacht voor het leren lezen, rekenen en schrijven maar ook voor gedragsproblemen.

Pesten, faalangst, een laag zelfbeeld, het komt allemaal voorbij in een groep kinderen. Ouders en verzorgers samen met leerkrachten hebben hierin een belangrijke taak. Het begint met het signaleren van gedragsproblemen, het observeren van kinderen die buiten de groep vallen enz.

Alleen signaleren is echter niet voldoende. Bij gedragsproblemen hoort een gedegen aanpak. Sommige problemen uit de kinderjaren en/of puberteit bestaan namelijk nog steeds als mensen de volwassen leeftijd hebben bereikt. Zij kampen nog steeds met trauma’s uit het verleden, denk aan langdurig gepest worden bijvoorbeeld.

De gevolgen daarvan zijn enorm groot en erg verdrietig. Hier heb ik last een blog over geschreven. Deze vind je door hier te klikken…

Faalangst houdt jouw ontwikkeling tegen

Angsten, waaronder faalangst, zorgen ervoor dat wij ons niet optimaal kunnen/durven te ontwikkelen. We kunnen niet zijn wie we willen zijn en we kunnen niet doen datgene wat we graag zouden willen doen. Je staat voortdurend op de rem in je ontwikkeling.

Je durft bijvoorbeeld geen beslissingen te nemen, je zult er alles aan doen om niet voor een groep mensen te hoeven praten, je zult niet op iemand af durven stappen die je leuk vindt enz. Dit alles heeft een enorme negatieve invloed op de kwaliteit van je leven.

Faalangst staat presenteren in de weg

Voor een groep mensen een presentatie geven staat bij iedereen in de ‘angst top 3’

Faalangst werkt enorm verlammend

Faalangst werkt verlammend, leidt tot gevoelens van onzekerheid die alsmaar groter worden, ook frustratie en kwaadheid zullen je parten spelen. Leer je angstgevoelens die je totaal blokkeren te herkennen, accepteer ze en stap er overheen.

Hoe stel jij je op tegenover angst?

Neem allereerst voldoende tijd, wordt niet ongeduldig als het niet zo snel gaat als jij had gehoopt. Elke volgende stap brengt je verder, maar elke volgende stap dient zich pas aan als jij er klaar voor bent. Realiseer je dat goed, dat voorkomt een heleboel frustratie.

Faalangst vol vertrouwen aanpakken

Geduld is een mooie eigenschap, geduld betekent dat je weet dat er iets gebeuren gaat, je weet alleen niet wanneer. Vertrouwen dat het gebeurt! Niet wanhopen, weten dat er iets staat te gebeuren waardoor jij weer een stap verder komt, waardoor jij tegen jezelf kunt zeggen “weer een hobbel genomen”.

Door positief te denken en je bewust te zijn wat dat voor je kan doen, kun je zelf heel ver komen om van je faalangst af te komen.

Uiteraard kun je ook altijd deskundige hulp inroepen, waardoor je handvatten krijgt aangereikt, die je zelf moet aangrijpen om verder te komen. De pijn van faalangst, depressieve gevoelens kunnen worden omgezet naar een leven waarin jij in je kracht komt te staan, vol energie.

‘Wie angst heeft voor de toekomst, heeft die toekomst al half bedorven’ ~Georges van Acker

Zoek jouw krachtige kant en pak de faalangst en andere angsten vol vertrouwen aan. Om alle angsten, faalangst, geen zelfvertrouwen hebben, gepest worden het hoofd te kunnen bieden, moet je meer vertrouwen ontwikkelen in je eigen kunnen.

Je moet er vertrouwen in hebben dat jij alles wat er op je pad komt aankunt. Het zelfvertrouwen, het denken over jezelf moet opgevijzeld worden. Dat kunnen anderen niet voor je doen, je kunt hiervoor wel handvatten krijgen.

Bewust bezig zijn met jouw manier van denken, zodat ook jij straks kunt zeggen dat je het leven, wat er ook op je pad komt, aankunt. Een hele uitdaging, maar de moeite waard om aan te gaan.

Er staat namelijk een heerlijk leven op het spel, een leven vol energie en enthousiasme! En hoe spannend het ook klinkt niets overhaasten, maar juist zorgen voor ontspanning voor lichaam en geest. Laat faalangst en andere angsten je leven niet beheersen, maar neem de regie weer zelf in handen met of zonder hulp.

Is zelfvertrouwen hetzelfde als faalangst?

Belofte maakt schuld. In de inleiding gaf ik al aan dat we de begrippen zelfvertrouwen en faalangst gaan bekijken. Dit is dan ook de laatste alinea 😉

Als jij je zelfvertrouwen vergroot merk je ook dat jouw faalangst steeds verder naar de achtergrond zal verdwijnen. Omdat het allemaal ontstaat vanuit de onzekerheid over jezelf, je prestaties of hoe je denkt dat anderen je zien. Daar moet je van af. Het is tijd voor wat licht in je leven!

Concreet heeft zelfvertrouwen net als faalangst te maken met iets waar je te weinig van hebt. Het stopt en slokt je ontwikkeling letterlijk op waardoor je niet verder komt. Zonde! Want het leven heeft je zoveel te bieden. Dat laat jij je door jouw onzekerheid toch niet in de weg staan? Precies, denk er eens over na want mijn zelfvertrouwen cursus (klik op de link) zal je absoluut helpen wanneer je faalangst hebt.

Zodat jij binnenkort doet waar jij je goed bij voelt en mild kunt zijn voor wie je bent. Je krijgt bij mijn cursus veel meer dan je verwacht 😉 Probeer maar eens…

Meer artikelen over persoonlijke groei