Wat is zinvol leven?
14 november 2018 
1 min. leestijd

Wat is zinvol leven?

Voor een zinvol leven heb je zingeving nodig. Zingeving in het leven is belangrijk, misschien wel het belangrijkste naast gezondheid uiteraard. Maar wat is zingeving?

Zingeving leidt tot een zinvol leven. Het is belangrijk dat je zin geeft aan je leven. Dat kun je niet aan anderen overlaten, dat moet je zelf doen. Vind het geluk in kleine dingen, laat jouw geluk niet van anderen afhangen ook niet van geld en andere materie.

Positieve zelfwaardering lach

Ervaar wat je allemaal goed kunt en kent en geniet ervan. Omring je met mensen waarbij jij je goed voelt en die iets toevoegen. Vermijd zoveel mogelijk het contact met mensen die een negatieve invloed op je hebben of je leeg zuigen.

Stel voor jezelf een doel of doelen waaraan je gaat werken, dat kan heel divers zijn. Doe iets voor een ander, dat geeft voldoening en zin aan je leven. Gun jezelf dat exclusieve uitstapje. Doe wat je graag nog eens zou gaan doen.

Loop jij al een tijdje rond met de gedachten dat jouw leven niet zinvol is en kom je daar alleen niet uit? Praat erover, doe dat meteen. Wacht niet totdat je depressief bent en het leven voor je totaal geen zin heeft. De eerste stap is de huisarts, die je zal verwijzen naar een therapeut bijvoorbeeld.

Iedereen kan namelijk een zinvol leven leiden, ook al lijkt dat soms onbereikbaar te zijn. Als je veel negatieve ervaringen hebt opgedaan, geliefden bent verloren, enz. dan is het moeilijk een zinvol leven te leiden. Zoek hulp, want ook voor jou is een zinvol leven mogelijk.

Meer artikelen over persoonlijke groei