paardenbloem, een wens doen
Geluk
Albert & Tonny
Geluk
06/01/2021
6 min

Wishful thinking: hoe werkt dat precies?

06/01/2021
6 min


Wishful thinking: hoe werkt dat precies?

“Wishful thinking, is dit zinnig? En hebben jullie hier ervaringen mee?” Deze vraag kregen we binnen van Diederik.

In dit artikel gaan we in op: Wishful thinking, hoe werkt het? En kun je daar invloed mee uitoefenen of niet?

Niet hopen maar doen

fietsen, wielrennen, sport, snelheid

In zijn praktijk hoort Albert regelmatig dat mensen ‘hopen dat er iets gebeurt’. Ze hopen bijvoorbeeld dat de pandemie snel voorbij is en de terrassen weer open kunnen. Je kunt dit allemaal wel blijven hopen, maar uiteindelijk levert dat je niets op. Wat ga je doen, zolang de situatie nog niet zo is als je hoopt?

Voor Albert is wishful thinking vooral "luchtfietserij". Of zoals ze het in Amerika zo mooi zeggen: Angel shit. Met alleen hopen, wensen of verlangen, bereik je niets. Als mens heb je maar één ding te doen op deze planeet: creëren en stappen zetten.

Sommige mensen hopen nog steeds dat ze de staatsloterij winnen. De kans dat je de hoofdprijs van de staatsloterij wint, is net zo groot als de kans dat je twee keer op één dag door de bliksem getroffen wordt. Als je meer overvloed in je leven wilt, kun je daar beter op een creatieve manier aan gaan werken, in plaats van dat je alleen maar blijft hopen en niets doet.

Wishful thinking, zinnig of naïef?

Wishful thinking kan erg naïef uitpakken. Je komt zelf niet in beweging voor het behalen van je doelen of je maakt deze niet concreet (genoeg). Je weet wel dat sommige dingen waar je van droomt niet gaan gebeuren, maar hoopt stiekem dat het toch wel gebeurt. Dit is niet heel zinnig. Het enige wat je hier wél aan hebt, is dat je in ieder geval weet waar je op hoopt. Dat is de basis.

Als je de hele dag nadenkt over dat je ooit misschien een miljoen euro wint, heb je niet de garantie dat er later een miljoen euro op de bank staat. Sterker nog, door je er te veel op te focussen (op het tekort wat je nu ervaart), zeg je tegen je onderbewuste: "ik heb het niet". En denken in tekort gaat je niet helpen om je dichter bij dat "doel" te komen.

Toch kan visualiseren over hoe jouw ideale leven eruit zou zien wel degelijk voordelig zijn. Je maakt zo concreet voor jezelf wat jouw verlangen is. Als je niet weet welk doel je najaagt, dan ga je dat doel ook niet bereiken.

Nadat je hoopt en droomt hoe iets kan zijn, is het belangrijk om in actie te komen en dit ook echt na te jagen. Dus stappen te zetten en niet in de afwachtende houding blijven hangen.

hyundai, auto, snelheid, rijden

“Ziet u ook zoveel Hyundais de laatste tijd?” Deze slogan heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Marketingtechnisch is de slogan heel slim bedacht, want het zorgt ervoor dat je inderdaad meer Hyundais gaat zien. Tonny merkt dit ook nu hij zelf weer sinds kort een auto heeft. Eerder had hij dit model van tevoren nog nooit zien rijden en ineens ziet hij deze ineens overal. Natuurlijk reden die auto’s er eerder ook al, maar hij zag ze niet. Het zat niet in zijn referentiekader.

Met resultaten bereiken, werkt het op dezelfde manier. De kansen zijn er al. Als jij iets visualiseert, zorgt dat er niet voor dat er opeens kansen ontstaan. Die kansen lagen er al, maar jij zag ze niet, omdat je niet wist waar je moest kijken.

Zodra je concreet maakt wat je wilt, gaat het universum jou bedienen. Je kunt dit heel spiritueel opvatten, maar je kunt het ook heel plat houden door te denken: “Die mogelijkheden lagen er al, maar ik zag ze niet omdat ik er niet naar op zoek was.”

Die kansen lagen er al, maar jij zag ze niet, omdat je niet wist waar je moest kijken.

Het is dus heel goed om te visualiseren en dromen. Dan weet je waar je naar onderweg bent en kun je actie ondernemen.

Van denken naar voelen

Naast dat je nadenkt over wat je wilt, draait het er ook om wat voor gevoel je erbij hebt. Je hebt een bepaald verlangen en enthousiasme nodig om iets werkelijkheid te maken.

Sommige mensen luisteren vooral naar angstgevoelens. Zij denken over nieuwe kansen en uitdagingen na vanuit angst en doemscenario’s. Dat komt doordat we in ons brein een negatieve bias hebben waarin we op zoek zijn naar gevaar. Echter, hoeft dit niet erg te zijn, of je resultaten in de weg te zitten, wanneer je je er bewust van bent dat dit zo werkt in je hoofd.

Er zijn natuurlijk mensen die wél blijven hangen in de doemscenario’s. Dit kan ook wel lowballing genoemd worden. Je gaat er dan per definitie van uit dat iets mis gaat. Het geeft vervolgens een goed gevoel als het daarna toch meevalt. Dit kun je als strategie inzetten om jezelf of anderen te behoeden voor teleurstelling.

De kracht van overtuigingen

Hoe haal je jezelf uit een negatieve spiraal? En hoe zorg je dat je een positief beeld hebt?

Dat heeft alles te maken met overtuiging.

Bij wishful thinking hoop je dat iets waar is, maar eigenlijk weet je al dat het niet zo is. Je weet al dat het gaat mislukken. Als dat gevoel overheerst, hoop je met wishful thinking dat het gevoel alsnog onterecht is.

Wishful thinking, positief denken en jezelf een overtuiging geven liggen heel dicht bij elkaar. Het heeft allemaal te maken met in hoeverre je het zelf echt gelooft.

Tonny zegt al zolang hij het kan herinneren: “Ik word nooit ziek”. En hij is ook nooit ziek. De laatste keer dat hij ziek was, was in de zomer van 2011. Dat kwam doordat hij toen iets verkeerds had gegeten. Sindsdien heeft hij al 10 jaar geen griep gehad en is hij ook niet verkouden geweest. Tonny is ervan overtuigd dat ziekte niet bij hem hoort en daardoor ook niet binnen komt.

Een overtuiging als ‘Ik word niet ziek’ heeft niet zozeer te maken met wishful thinking, maar vooral met mindset en hoe je lichaam erin staat. Als je alleen maar hoopt dat je nooit ziek wordt, maar diep van binnen toch bang bent dat je kwetsbaar bent, werkt het niet. Daar zit een belangrijke grens.

Dwars door de weerstand heen

storm, vrouw, paraplu, wind, strand, weerstand

Zoals Albert het ziet, draait het er vooral om dat je een standpunt inneemt. Dat mist hij bij veel mensen. Kies ergens voor. Als jij niet kiest, dan wordt er voor jou gekozen. Om iets te bereiken, heb je een beeld nodig wat je positief blijft voeden. Maar daar zit nog één stap voor: een duidelijke keuze maken. Durf daar vervolgens 100% voor te gaan en handel er ook naar.

Je kunt de mooiste fantasieën hebben, maar we zijn blij dat bijvoorbeeld een Walt Disney het niet alleen bij een droom heeft gehouden en dat hij tegen alle weerstand in banken heeft benaderd om zijn Disneyland te financieren. Het was zijn droom dat zijn stripfiguren in die omgeving tot leven zouden komen en hij deed er alles aan om dat werkelijkheid te maken.

Alle uitvindingen die worden gedaan, moesten door heel veel weerstand heen voordat de doorbraak kwam voor iets waar we als mensheid enorm van kunnen genieten. Durf ergens voor te gaan. Ook als je weerstand tegenkomt.

Wishful thinking komt bij Albert altijd over als: wel de lusten, maar niet de lasten. Maar die lasten horen er nu eenmaal bij.

Wanneer wishful thinking wél zou kunnen werken

Wanneer je iets wenst, is het nog niet meteen waar. Maar daar begint het wel mee. Dat wat je wenst, ga je ook denken. Daarmee heb je nog geen enkele vorm van resultaat. Maar als je het gaat denken, kun je er vervolgens ook naar handelen. En dan verandert je pad wél.

Het is belangrijk dat je op het positieve pad blijft. Gelukkig zijn er genoeg dingen die daarbij kunnen helpen, zoals humor en relativering. Ook een gezonde leefstijl kan voor je werken.

Als je een standpunt inneemt als ‘ik word nooit ziek’, kun je er ook naar handelen door bepaalde dingen wel te eten en bepaalde dingen niet te eten. Je kunt zo ook duidelijker je grenzen aangeven. De combinatie maakt het heel sterk.

Als Albert terugkijkt op zijn leven tot nu toe, is zo’n 80% van de dingen die hij gedroomd heeft en er vervolgens naar heeft gehandeld ook op een bepaalde manier gerealiseerd. Misschien niet het exacte resultaat dat hij wilde hebben, maar uiteindelijk is het verlangen wel vervuld.

Dit werkt ook de andere kant op. Ook de negatieve dingen die je wenst kunnen uitkomen. De dingen die je heel specifiek niet wilt. Als je daaraan denkt, wordt ook dat gevoed. Blijf daarom weg bij het negatieve en focus je op de positieve dingen die je wilt.

Reacties