Angst voor een lelijk uiterlijk - Dysmorfobie
Angst
Redactie
Angst
10/06/2020
1 min

Angst voor een lelijk uiterlijk - Dysmorfobie

10/06/2020
1 min
Dysmorfobie is angst hebben voor een lelijk uiterlijk. Je zou het misschien niet zeggen, maar dit komt vaker voor dan je denkt. waarschijnlijk kan je de volgende vraag wel beantwoorden

"Hebben vrouwen of mannen meer angst voor een lelijk uiterlijk?' Inderdaad, vrouwen hebben meer last van dysmorfobie...

Angst voor een misvormd, vreemd of lelijk uiterlijk is er in verschillende maten. Wanneer deze angst uit de hand loopt, ontwikkel je een langdurige onzekerheid over je uiterlijk.

Dit leidt (helaas) vaak tot depressieve gevoelens, piekeren en erg druk zijn met je uiterlijk.

Wanneer de hoeveelheid tijd en aandacht voor je uiterlijk nutteloos is en/of mogelijke oordelen van anderen veel spanning veroorzaken, wordt dit een minderwaardigheidscomplex genoemd.

Als dit ervoor zorgt dat jij je anders gedraagt, situaties vermijdt of situaties met veel spanning aangaat, kan de klacht de vorm aannemen van een fobie en is behandeling aan te bevelen.

Angst voor een lelijk of onvolmaakt uiterlijk komt op allerlei manieren voor. Lichaamsdelen zoals neus, oren, tong, benen, heupen, ogen en wenkbrauwen maar ook het hebben van wallen onder de ogen, huidtype en huidafwijkingen, manier van lopen en uiterlijk kunnen deel uitmaken van obsessieve angst.

Bij vrouwen komen natuurlijk ook weer de 3 B's aan bod: billen, buik en borsten. Dit blijven gevaarlijke gebieden. Zeker ook omdat vrouwen alles vergelijken met vriendinnen of andere vrouwen die ze op straat tegenkomen.

Jouw zelfvertrouwen zal echt afnemen als jij je zo gedraagt. Onzekerheid zal steeds meer toenemen. Gelukkig is dit met een cursus op te lossen, zelfs een online cursus kan voor je werken. Succes!
Reacties