Bedrogen door mijn (ex)partner, wat nu?
Diversen
Albert & Tonny
Diversen
06/16/2020
9 min

Bedrogen door mijn (ex)partner, wat nu?

06/16/2020
9 min

Gekwetst of bedrogen door mijn (ex)partner, wat nu?

In een samenwerking is er vaak wel een verwachting en een teleurstelling. Als je door een partner gekwetst bent, kan dat veel boosheid en emoties opleveren. Dit kan je aardig in de weg zitten. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je kunt omgaan met die negatieve emoties rondom je (ex)partner.

Emoties zijn eigenlijk iets heel moois. Ze geven je het gevoel dat je leeft. In het Engels zeggen ze dat zo mooi. E-motion. Motion zegt natuurlijk iets over beweging. ‘E’ zou je kunnen vertalen als energie. Dat voel je ook als er emoties zijn. Dan zit er ook veel energie. De vraag is hoe je die energie labelt.

Neem nu bijvoorbeeld een energie als boosheid. Die kan twee kanten op. Als het naar binnen slaat, werkt het destructief. Maar als je dezelfde energie labelt als doorzettingsvermogen, dan kun je een hele tuin omspitten. Het gaat eigenlijk niet zozeer om de energie, maar om het verhaal dat je ervan maakt.

Uiteindelijk wil je loskomen van het verhaal dat je aan energie hangt. Dat is altijd weer de allergrootste moeilijkheid. De kans is groot dat je de energie voelt en daar nog een belang aan hebt. Misschien voel je je verongelijkt of bedrogen. Dan hebben we de neiging om dat buiten ons neer te leggen.

Wat is jouw verwachting?

Je zegt al snel: “Mijn partner heeft me bedrogen.” Dit hoef je natuurlijk niet goed te keuren. Maar als je de situatie niet kunt loslaten, sta er dan eens bij stil wat dan je verwachting nog is. Soms wil je nog een soort genoegdoening. Of je wilt dat de ander ook pijn heeft. Misschien wil je dat je omgeving medelijden met je krijgt. Als je iets niet kunt accepteren, zit er vaak nog een belang achter het verhaal. Dit kan iets zijn dat je jezelf maar blijft vertellen.

Loskomen van je onverwerkte emoties doe je niet zomaar. Er is altijd een bepaalde periode voor nodig. Het gaat dan niet alleen om de emoties die dan loskomen, maar ook dat je jezelf weer een nieuw verhaal gaat vertellen, waarin dat oude verhaal geen plaats meer heeft. Dat is vaak een heel proces waaruit mensen zich langzaam maar zeker moeten losweken.

Twee kernemoties

Als je binnen de marketing met emoties bezig bent, dan breng je het terug naar de twee kernemoties: pijn en genot. Hier vallen heel veel andere emoties onder. Je kan elke emotie indelen onder pijn en genot. Dat is wat mensen drijft. Mensen doen dingen omdat ze genot willen winnen of pijn willen vermijden. Pijn weegt zwaarder dan genot. Dat houdt in dat we liever iets doen om pijn te vermijden dan om genot te winnen.

Pijn en genot liggen dichter bij elkaar dan je in eerste instantie zou denken. Genot draagt ook een zekere pijn met zich mee. Op het moment dat je een verlangen hebt, dan is dat vaak een behoefte aan genot. Het genot op zich is dan niet direct een reden om in actie te komen, maar je komt in actie om de pijn van het verlangen weg te halen. Dan handel je alsnog vanuit het oplossen van pijn in plaats dat je genot nastreeft.

Het grootste deel van ons gedrag is gericht op pijn, om pijn op te lossen of juist te voorkomen of vermijden. Dat zie je ook als je van een (zaken)partner niet terugkrijgt wat je hoopt terug te krijgen. Dan ervaar je een bepaalde pijn. Tot je kan identificeren wat dan precies hetgeen is geweest dat zo’n pijn doet, is het heel erg moeilijk om je van die pijn los te gaan maken.

Dat onvermogen om je van die pijn los te maken, heeft weer te maken met allerlei gevoelens die in het spel zijn. Misschien ben je nog steeds boos, omdat er onrechtvaardigheid in het spel was. Of misschien is er nog een schuldgevoel, omdat je iets niet hebt gedaan wat je wel moest doen. Het kan ook zijn dat er een soort wanhoop in je leven is, dat je een gevoel van zekerheid bent kwijtgeraakt. Daardoor blijven die emoties maar rondspelen.

Je kunt bijvoorbeeld een schuldgevoel hebben, als je jezelf vertelt dat jouw partner je onrechtvaardig heeft behandeld, omdat je in zijn ogen niet goed genoeg was. Je kunt ook het gevoel hebben dat je eindeloos over je grenzen bent gegaan. Je hebt alles maar goed gevonden, terwijl je diep van binnen voelde dat je het helemaal niet wilde.

Eerste hulp bij emoties

Als je gaat onderzoeken wat er nu precies mis ging en waar die pijn vandaan komt, kun je leren dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Daar zit uiteindelijk de grootste groei in. Op die manier kun je sterker worden door een dergelijke situatie. Tot die tijd blijven je gedachten maar rondcirkelen. Dat is het lastige van emoties.

Emoties zijn een soort gevoel vanuit je onderbuik dat ergens vanuit je lichaam naar boven komt. Als het een slecht gevoel is, probeer je het zoveel mogelijk te vermijden. En als het een goed gevoel is, probeer je er juist zo lang mogelijk aan vast te houden. In je hoofd heb je zo een illusie van controle.

Als je er maar lang genoeg over na blijft denken, dan kun je die gevoelens die zo spannend zijn en in je lijf aan het rondbewegen zijn met een heleboel gepieker in een bepaalde richting sturen waarin het voor jou nog te hanteren is. Ten minste, zo denken de meeste mensen. Maar helaas werkt het niet zo. De combinatie van gevoelens en gepieker zorgt dat soms een hele periode in je leven zoveel afleiding geeft dat je je niet kunt concentreren op je werk of je business verder uit kunt bouwen, wat je diep vanbinnen wel wilt.

Vier lagen van onverwerkte emoties

Als een voormalige (business)partner die je gekwetst heeft plotseling weer de kop opsteekt, kan dat best een bepaalde boosheid triggeren. Misschien denk je voor jezelf dat je iets hebt afgesloten, maar als iets terugkomt uit je verleden kan dat je meteen weer aanzetten. Je voelt je meteen weer boos.

In deze situatie kun je twee dingen doen. Je kunt de confrontatie aangaan, omdat je zelf het idee hebt dat je het drama nog niet hebt verwerkt. Of je steekt er geen energie meer in. In beide opties zit waarheid. Maar als je kiest voor de tweede optie, is dat een excuus dat je jezelf vertelt om niet de confrontatie aan te gaan.

De hele situatie negeren is iets wat absoluut niet werkt. Dat is als een voetbal die je onder water probeert te duwen. Deze komt, altijd op een ongelegen moment, knallend weer naar boven aan de oppervlakte. Als het gaat om emoties kun je ze beter nooit negeren.

Maar wanneer weet je nu of je een bepaalde ervaring waarbij veel emoties spelen verwerkt hebt? Er zijn dan vier lagen die een rol spelen bij het omgaan met onverwerkte emoties.

  1. Het lichaam. Als je aan een persoon of situatie denkt en er komt nog ergens een bepaalde kramp in je lichaam, dan heb je het nog niet verwerkt. Deze kramp kan in veel vormen naar voren komen. In de vorm van een spiercontractie, je ademhaling stokt, je kaakspieren spannen zich aan of er begint een klein oogspiertje te trillen.
  2. Repeterende gedachten. Dit is het mentale stuk dat blijft terugkomen. Je blijft gedachtes van schuld, spijt of woede krijgen omtrent een persoon of situatie. Je kunt niet neutraal naar die persoon kijken. Misschien heb je ook wel ideeën over jezelf waarin je jezelf afkeurt over de situatie.
  3. Emotionele laag. Als er nog iets van verdriet, angst of boosheid naar boven komt als je aan de persoon of situatie in kwestie denkt, is het nog niet verwerkt. Er komen nog erupties naar boven en daar moet je iets mee.
  4. Zingeving of spiritueel. In deze laag ga je kijken naar wat je hebt geleerd van de situatie. Misschien had je meer trouw moeten zijn aan jezelf, eerlijker moeten zijn naar jezelf of consequenter moeten zijn. Iedere emotionele ervaring biedt uiteindelijk een heel scala aan leermogelijkheden. Als je bereid bent hiernaar te kijken, maakt dat je uiteindelijker een completer mens.

Omgaan met je emoties

Nu je de lagen van onverwerkte emoties kent, is het de vraag hoe je er precies mee omgaat. Merk je dat er bepaalde emoties zijn die steeds maar terugkomen en die jouw werkzaamheden in de weg zitten, vraag dan hulp. Je kunt dit niet in jezelf oplossen.

We denken vaak dat tijd alle wonden heelt. Maar je ziet het nog steeds bij herdenkingen rondom de oorlog. Dat is 75 jaar geleden, maar mensen worden nog steeds emotioneel. Als je ergens diep door bent geraakt en je hebt geen hulp gekregen om deze emotionele indrukken uit te drukken, dan blijven ze terugkomen. Dat is als een hypotheek op je lichaam waar je de rente van aflost.

Zorg daarom dat je hulp vraagt in de vorm van een coach of een therapeut. Of misschien gewoon een goede vriend of vriendin. Gun jezelf ook de tijd om het te verwerken. We willen dat verwerkingsproces er vaak zomaar bij doen en onszelf vooral focussen op de business. Je doet wel iets met die onverwerkte emotie op het moment dat het uitkomt. Maar je weet waarschijnlijk ook: het komt nooit uit.

Maak tijd om je emoties te verwerken. Ook al voelt het heel tegenstrijdig. Aan de ene kant wil je weg van de pijn. Tegelijkertijd moet je er juist doorheen. “The only way out is to go in.” Er is geen andere manier.

Hoe meer je werkt aan het verwerken van je emoties, hoe meer ruimte je weer overhoudt voor andere dingen in je leven. Onverwerkte emoties kosten headspace en energie. Het zijn energielekken en dat zit je bedrijf in de weg. En je persoonlijke leven ook.

Je snapt hem: je moet je emoties verwerken. Alleen moet dat ook met de persoon in kwestie? Of kun je het ook zelf verwerken?

Connectie is de sleutel om je problemen op te lossen

In zijn boek ‘Where Good Idea Come From’ beschrijft Steven Johnson dat op het moment er in de natuur veranderingen ontstaan, de natuur de oplossing zoekt in connectie. Alles wat binnen het ecosysteem met elkaar in contact staat komt dan samen met een oplossing. Dat is hoe de natuur het oplost. Niet door alleen maar te bewaken wat er al is.

Deze werking van de natuur kun je ook betrekken op jezelf. Elke keer als er in jouw wereld iets verandert, bijvoorbeeld een concurrent die komt opzetten of een andere business uitdaging, dan kan je eerste gedachten zijn om dat te vermijden en je terug te trekken op je eigen eiland. Door op zo’n manier te reageren sta je juist minder in contact met andere mensen.

In een situatie waarin je wordt geconfronteerd met iets uit je verleden of iets wat je pijn doet werkt het ook zo. Mensen zoeken vaak niet de connectie op met hun omgeving, waar het antwoord waarschijnlijk ligt, maar kiezen ervoor om het voor zichzelf te houden en het zelf op te lossen. Je confronteert de persoon in kwestie niet, maar raadpleegt ook geen anderen die je ermee zouden kunnen helpen.

De oplossing zit in jezelf

Je hoeft niet altijd de confrontatie aan te gaan met degene die jou iets heeft aangedaan. Diegene gaat jou waarschijnlijk toch niet de verlossing geven die jij zoekt. Als jij nog steeds heel erg boos bent op iemand, kan het heel logisch klinken om een keer goed uit te vallen tegen diegene. Want dan heb je een keer je hart gelucht. Maar je hebt geen garantie dat het dan is opgelost.

Je gaat proberen de ander op te voeden, die ander iets te leren. Maar als dat mogelijk was, dan was het hele probleem waarschijnlijk niet ontstaan. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je emoties te verwerken. Je kunt het ook afsluiten door het voor jezelf een plekje te geven.

Ga op zoek naar zelfcompassie. Dat komt pas als jij een richting hebt gevonden. Deze richting kun je vaak niet zelf in je eentje vinden. Je moet er met andere mensen over gaan praten. Dan krijg je richting of je gevoel klopt. Of je ontdekt dat je je gevoel nog eens moet overwegen. Je krijgt zo een richting voor je boosheid. Deze kan worden bevestigd of ontkracht. Daar zit een stukje van het helingsproces.

Omgaan met onverwerkte emoties doe je samen

Een van de eerste symptomen van mensen die richting een burnout gaan, is isolatie. Ze sluiten zich af van hun omgeving. Precies het tegenovergestelde van wat eigenlijk helend zou zijn voor ze. “Ik los het alleen op. Sterker nog, als ik het zelf doe heb ik het veel sneller gedaan.” Zo denken ze dan. “Ik ga ook niet naar dat feestje, want dan moet ik allemaal weer uitleggen hoe ik me voel.”

Door je af te sluiten van andere mensen kom je steeds meer in een vacuüm verpakt langs de zijkant te staan. Je weet dan dat dit het begin van het einde is. Dat klinkt heel dramatisch. Maar dan breng je jezelf zo in een crisis dat je uiteindelijk niets anders kunt dan uitreiken naar je medemens.

Praten met andere mensen, daar ligt de oplossing. Kun je op dit moment nog niet uitreiken naar anderen, begin dat met de gebeurtenis van je af te schrijven. Zo materialiseer je je gedachten. Je kunt het schrijven, maar ook uittypen of inspreken. Je kunt je gedachten zo gestructureerd voor je krijgen.

Je hoeft het echt niet in een prachtige chronologische volgorde op te schrijven. Doe het in de volgorde die zich jou op dat moment aanbiedt. Dan durf je het probleem ook letterlijk en figuurlijk aan te kijken. Want zolang het in je hoofd blijft rondspoken, is dat op een bepaalde manier ook veilig. Je kunt er nog alle kanten mee op. Je kunt die ander nog de schuld blijven geven en eindeloos jezelf het slachtoffer blijven voelen.

Als je iets gaat opschrijven, wordt het concreet. Je kunt dan alsnog besluiten wat je ermee doet. Je kunt het verhaal dat je hebt opgeschreven opsturen naar de persoon in kwestie. Je kunt het ritueel verbranden in de tuin of in de open haard. Of je kunt het verscheuren.

Op het moment dat je gevoel ook echt tastbaar wordt, dan zul je direct al merken dat er al meer rust ontstaat in je systeem. Deze rust, ruimte en vrijheid zijn wat je nodig hebt om weer te gaan doen waar je werkelijk voor bedoeld bent. En dat is te creëren met heel veel plezier en dat uiteindelijk te delen met je medemens.

Reacties