Hoe word ik gelukkig?
27 april 2021 
in Geluk
8 min. leestijd

Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig? Als er een vraag is die iedereen in de wereld zichzelf wel eens stelt is het de hoe-word-ik-gelukkig-vraag! In dit artikel geef ik je graag mijn inzichten, tips en voorbeelden om gelukkiger te worden:

Gelukkig worden – inhoudsopgave

[[showindex]]

Moet jij ook altijd zoveel?

Naarmate je ouder wordt, zijn er steeds meer dingen die je moet. Wanneer je nog bij je ouders woont begint dat al met meer verantwoordelijkheid nemen en meehelpen in huis.

Wanneer je eenmaal uit je ouderlijk huis vertrekt en op jezelf gaat wonen neemt het aantal dingen dat je zelf moet regelen natuurlijk alleen maar toe.

“Geld verdienen, het huishouden doen, tijd maken voor vrienden en als je een relatie hebt heeft ook dat genoeg aandacht nodig”

Langzamerhand kan het gebeuren dat je jezelf steeds verder kwijtraakt. Wie ben je eigenlijk en waar word je gelukkig van?

De bovenstaande vraag wordt door iedereen over de hele wereld regelmatig gevraagd. Het antwoord lijkt dan altijd moeizaam gevonden te worden. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Van binnen naar buiten leven?

Dit heeft ook te maken dat wij steeds meer van buiten naar binnen zijn gaan leven. Een groot huis, een dure auto en 3 keer per jaar op vakantie gaan lijkt bijna normaal te worden.

“Je hebt of had dan externe factoren nodig om jezelf gelukkig te voelen”

Wat de coronacrisis, inclusief lange lockdowns hebben laten zien is dat het ware geluk van binnen zit. Het was niet eens mogelijk om een dure vakantie te boeken, nieuwe kleding te shoppen of eens goed uit eten te gaan.

Wanneer je van binnen naar buiten gaat leven zal je het ultieme geluk veel sneller gaan ervaren. Waarschijnlijk heb jij ook gemerkt hoe lekker het is om een lange wandeling in de natuur te maken. Of samen met je gezin een bordspel te spelen.

Ook was er meer tijd voor je partner en kinderen. Als jij jouw telefoon kon wegleggen en écht kon ingaan op het spelen met je kinderen of eens een écht goed gesprek met je partner aan te gaan. Zie onderstaande video:

Dat waren de gelukmomentjes die van binnen naar buiten kwam. Daarvoor had je de (vaak oppervlakkige) buitenwereld helemaal niet nodig!

Welke keuzes heb jij gemaakt?

Al op zeer jonge leeftijd moet je bepaalde keuzes maken. Welke opleiding je gaat volgen bijvoorbeeld, wat wil je later worden? Eenmaal een pad ingeslagen, is het moeilijk om hierop terug te komen, dat zou voelen als falen.

“Het gevaar dat hierin schuilt is dat je uiteindelijk lange tijd iets doet wat je toch niet heel leuk vindt. Waar je niet gelukkig van wordt”

Het kan ook zo zijn dat je hart ligt bij kunst, schrijven of toneel maar dat deze richting je werd afgeraden. Of dat je er zelf niet voor durfde te kiezen omdat die sector meer onzekerheid met zich meebrengt.

Natuurlijk valt er iets voor te zeggen om te kiezen voor een relatief veilige keuze, maar geluk is ook wat waard. Waarom zetten wij gezondheid en geluk altijd op plaats 1? …en maken we totaal verschillende keuzes die je niet jouw geluk gaan brengen.

Op zoek

Je zult niet de eerste zijn die op een gegeven moment bij zichzelf denkt: wie ben ik nou eigenlijk? Wat wil ik? Waar word ik gelukkig van?

Dat je ooit een keuze hebt gemaakt, wil niet zeggen dat je nooit meer iets anders kunt kiezen. Op iedere dag, op ieder moment, kan jij een andere keuze maken.

“Veranderen lijkt moeilijk, maar het is wel een reële keuze als je niet echt gelukkig bent op dit moment. Niet kiezen is ook een keuze”

Wellicht doe je al jaren hetzelfde werk en merk je dat je met tegenzin van huis gaat. Of je hebt het gevoel dat je leven in een sleur zit.

Wanneer jouw partner voorstelt om iets te gaan doen en jij weet niets te opperen waar je enthousiast van wordt. Of je maakt iets mee waar je zó’n kick van krijgt dat je denkt: dit is het! Dit wil ik vaker! Durf dan te kiezen.

Durven

Wat je je moet realiseren is dat je dingen kunt en mag veranderen. zeker als je er gelukkiger van kan worden.

Wat weerhoudt je van het volgen van die ene opleiding? Waarom denk je dat je geen carrièreswitch kunt maken? Je moet het durven, maar als je denkt in mogelijkheden in plaats van in problemen ben je al een heel eind.

Hoewel je natuurlijk goed over grote keuzes na moet denken, is het echt niet nodig om alles kapot te analyseren.

“Garanties heb je niet in het leven, de kans op geluk wel. Durf te kiezen voor jezelf”

“Life is what happens to you while you’re…”

Soms ben je niet eens bewust op zoek naar jezelf of naar verandering. Het kan gebeuren dat je per ongeluk belandt in iets waar je heel gelukkig van wordt.

Of je komt in een situatie terecht waarin je met je neus op de feiten wordt gedrukt. “Life is what happens to you while you’re busy making other plans” oftewel het leven gaat door en brengt je situaties waar je mee om moet gaan, het is niet allemaal maakbaar.

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans”

John Lennon zong het al meer dan 35 jaar geleden. Zou hij gelijk kunnen hebben? Overkomt ons het leven, terwijl we andere plannen maken?

Gelukkig kunnen dit ook heel fijne situaties zijn waaruit je lering kunt trekken en voor een deel heb je de teugels wél zelf in handen.

We zijn het zo gewend om voor veilig te gaan en geen risico’s te lopen, dat we geneigd zijn de makkelijke weg te kiezen. En natuurlijk moet je verantwoord te werk gaan, maar er is echt ruimte om jezelf terug te vinden en voor die dromen te gaan.

Doen

Wanneer je (her)ontdekt waar jij gelukkig van wordt, laat je dan niet tegenhouden. Ga op onderzoek uit hoe je dit vorm kunt geven.

Tijdens het typen van dit artikel ga ik natuurlijk ook voor mezelf zaken op een rijtje zetten. Vroeger vond ik het heerlijk om legaal graffiti te spuiten. Gewoon met een groep vrienden in het zonnetje mooie kunstwerken maken. Die tijd in Nijmegen (bij de oude) Doornroosje was fantastisch.

Ik heb op dit moment besloten om dit weer op te gaan pakken dit jaar. Ik werd er vroeger al gelukkig van, waarom ben ik ooit gestopt?!

Misschien heb jij nou ook zo’n gedachtenkronkel en word je weer naar vroeger gebracht. Pak het op. Doe het gewoon. Pak je agenda. Plan in wat je gelukkig maakt.

hoe-word-ik-gelukkig-graffiti

Hoe word ik gelukkig? Pak dingen op die je vroeger echt tof vond!

Zet die eerste kleine en simpele stap

Niet alles zal direct kunnen misschien, maar in plaats van het dan uit je hoofd te zetten kan je er een doel van maken. Iets wat je nog wilt bereiken of doen.

Het enige dat je hoeft te doen is uitzoeken welke stappen je moet maken om dit te volbrengen. Wat is er voor nodig om je doel te bereiken?

“Het leven is niet gemaakt om alleen maar te werken of te moeten, het is belangrijk die balans te vinden waardoor je kunt genieten van geluk”

Het kan zijn dat je fulltime wilt werken omdat je oprecht houdt van wat je doet. Dan is dat de keuze die je maakt en die je ook mag maken.

Zou je liever meer tijd voor jezelf, vrienden of familie hebben en minder tijd besteden aan werk? Ga dan op zoek naar de mogelijkheden om minder te kunnen werken.

Die ene reis die je al zo lang eens wilt maken. Wat is de reden dat je dat nog nooit hebt gedaan? Zijn die redenen echt onoverkomelijk?

“Dromen is fijn, dromen waarmaken nog veel fijner!”

Relatie

Naast het doen van dingen waar je gelukkig van wordt, is het ook belangrijk om gelukkig te zijn in je thuissituatie. Ook daarin geldt dat je altijd keuzes mag blijven maken.

Een relatie die in een sleur beland is vervelend, maar je kiest zelf of je hier iets mee wilt. Dit kan zijn in de vorm van het bespreekbaar maken bij je partner of zelfs een stukje verder dan dat en samen in therapie gaan.

De meest rigoureuze beslissing is uit elkaar gaan. Een verdrietige beslissing maar tevens een keuze die op tafel ligt. Natuurlijk is het ook hier verstandig om geen overhaaste beslissingen te nemen en om realistisch te blijven.

Het gras is immers echt niet groener aan de overkant. Maar als je niet gelukkig bent in je relatie en jullie hier samen niet meer uit komen, dan kan uit elkaar zijn soms de beste optie zijn.

Uiteindelijk heb je je eigen geluk alleen zelf in de hand. Keuzes zijn zelden voor altijd, je moet alleen het lef vinden om ze te kunnen maken.

Hoe word ik gelukkig – conclusie

Voordat ik start met de conclusie wil ik je een tweede video laten zien. Waarom is veel (glim)lachen eigenlijk belangrijk? Wat doet dit met je geluk en jezelf:

Nu je dit korte artikel hebt gelezen en de video’s hebt bekeken hoop ik dat je al een stuk meer over jouw eigen geluk te weten bent gekomen.

Doe wat je gelukkig maakt, lach veel en stop met de zaken die niet bijdragen aan je geluk of zelf tegen je geluksgevoel in gaan. Geniet van de kleine geluksmomenten die van binnen naar buiten gaan en niet andersom.

Daarnaast hoop ik ook dat je aan de slag gaat met de tips en dat je ook echt jouw eigen geluksmomenten gaat vinden.

“Bedenk iets. Zet die eerste kleine stap. Maak een plan. Als jij geen plannen maakt voor jezelf, word je een onderdeel van het plan van een ander”

Dat wil je niet. Dit is namelijk niet goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Mocht je nu nog meer over jouw eigen geluk te weten willen komen of over jouw zelfvertrouwen? Kijk dan gerust nog even verder op deze website voor meer artikelen. Ook kan je via deze link mijn cursus over zelfvertrouwen aanschaffen…

Meer artikelen over persoonlijke groei