Leidt werkloosheid tot een depressie? De relatie, oorzaken en hoe je positief blijft!
06 mei 2015 
4 min. leestijd

Leidt werkloosheid tot een depressie? De relatie, oorzaken en hoe je positief blijft!

Kan werkloosheid tot een depressie leiden? Volgens verschillende onderzoeken is er zeker een verband. Onder andere omdat je je niet meer nuttig voelt. Want, in de huidige maatschappij ben je doorgaans wat je doet. Je bent manager, timmerman, advocaat… Verlies je je baan? Dan word je onzeker. Je twijfelt aan je eigen kunnen. Verliest sociale contacten en een zinvolle tijdsbesteding. Waarom je baan verliezen je neerslachtig kan maken en hoe je het voorkomt.

Van werkloosheid tot een depressie, de relatie

Wereldwijd zijn er talloze onderzoeken en studies uitgevoerd naar je baan verliezen en psychische problemen krijgen. Zo blijkt onder meer uit cijfers van onderzoeksbureau Gallup dat werklozen in Amerika 2 keer zo vaak depressief worden als degene die werk hebben. Ook eerdere studies onderschrijven dit. Bijvoorbeeld het onderzoek van Paul, K. I., & Moser, K.( 2009) in de Journal Of Vocational Behavior (Unemployment impairs mental health: Meta-analyses). Volgens die studie ervaart 34% van de werklozen geestelijke strubbelingen. Ter vergelijking: van de werkenden heeft 19% psychische klachten. Het Trimbos-instituut in Nederland komt tot vergelijkbare conclusies. Zo deed het de afgelopen jaren samen met het Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) in Barcelona onderzoek naar de gevolgen van de economische malaise en het ontstaan van psychische nood. Ook Nederlandse huisartsen merken het in hun spreekkamer en waarschuwen voor de gevolgen van werkloosheid. Patiënten geven aan angstig en gespannen te zijn. Slapen slecht, voelen zich erg down en hebben hoofdpijn.

Oorzaken psychische problemen door baanverlies

Er zijn allerlei redenen waarom werkloosheid een depressie in de hand kan werken. Zo komt de teruggang in inkomsten vaak hard aan. Er is angst de rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat geeft veel spanningen. Maar, ook het verlies van identiteit en status heeft een enorme impact. Want, je bent wat je doet, zoals eerder aangegeven. Ook schaamte komt nogal eens om de hoek kijken. Niet werken en dagelijks thuis zijn geeft een ongemakkelijk gevoel. Vaak mis je eenmaal zonder werk je doel in het leven en een vaste dagindeling. Wat moet je de hele dag doen zonder werk? Alle dagen zijn hetzelfde en de verveling slaat snel toe. Je ziet geen verschil meer tussen werken en vrij zijn. Dat kan je leven erg grauw en grijs maken. Verder kun je je waardeloos en onzeker voelen. Omdat je niet al je behoeften meer kunt vervullen, zoals hobby’s en sociale activiteiten ondernemen. Ook twijfelen aan je eigen kunnen, of je ooit weer een baan vindt en dergelijke spelen je parten. Kortom, het aantal stressfactoren is groot en die kunnen je opbreken.

6 tips hoe je positief blijft

Toch kun je zelf het nodige doen om lekker in je vel te zitten en te voorkomen dat je werkloosheid uitmondt in een depressie. Hieronder tips hoe je positief blijft als je zonder werk komt te zitten.

1. Vaste dagindeling

Verlies je je baan? Dan vervalt vaak je vaste dagindeling en verveling ligt snel op de loer. Sta in elk geval vroeg op, eet regelmatig en gezond en ga je niet te buiten aan alcohol. Maak een weekplanning met allerlei bezigheden. Van thuis klusjes doen, anderen helpen, gratis online een cursus of training volgen aan Amerikaanse Universiteiten via Coursera, ontspannen in de buitenlucht tot contact houden met familie en vrienden. Zijn je dagen druk gevuld? Dan verklein je de kans dat door je werkloosheid een depressie krijgt.

2. Kom van de bank af

Bankhangen, tv-kijken en games spelen is misschien even leuk als je geen werk meer hebt, maar weldra werkt het geestdodend. Kom van die bank af en blijf lekker actief. Beweeg liever wat extra nu je tijd hebt. Het is goed voor je body en mind. Niet alleen helpt dagelijks sporten je depri gevoelens bestrijden, maar je blijft zo ook lichamelijk fit. En daar heb je alleen maar profijt van wanneer je weer een andere baan hebt.

3. Blaas stoom af

Houd je gevoelens niet voor je. Blaas regelmatig even stoom af. Door met een goede vriend of je partner te praten. Lukt dat niet? Zoek dan contact met een vertrouwenspersoon. Immers, praten over wat je angsten zijn, sollicitaties die niet lukken enzovoort lucht enorm op. Het maakt je hoofd leeg en voorkomt denken in doemscenario’s.

4. Blijf leuke dingen doen

Zeker, je baan verliezen heeft financiële gevolgen. Veel dingen die je voorheen deed kunnen even niet. Uit eten gaan, naar de bioscoop, wintersportvakantie et cetera. Laat dat je er echter niet van weerhouden leuke dingen te doen. Er zijn legio mogelijkheden die nauwelijks geld kosten. Bezoek gratis festivals in je omgeving, activiteiten van buurtverenigingen, ga picknicken met familie en vrienden in het bos, bezoek bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten enzovoort. Zo kom je onder de mensen en blijf je actief.

5. Zoek gerust hulp

Grijpt het verliezen van je baan je zo erg aan dat je helemaal van slag bent. Met je handen in het haar zit, omdat je financieel niet rondkomt. Continu loopt te malen, amper nog slaapt, geen contact wilt met anderen? Kortom, in een isolement dreigt te raken? Schroom niet om hulp in te schakelen als je het gevoel hebt in een depressie te belanden omdat je geen werk hebt. Je bent heus niet de enige die dit overkomt en je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Zo nu en dan hebben we allemaal wat hulp nodig!

6. Durf een nieuwe weg in te slaan

Mensen zijn gewoontedieren en daarom ook geneigd vaste patronen te volgen. Maar, wat als dat je niets oplevert? Jij niet de baan vindt die je zoekt? Kijk dan eens verder. Solliciteer op een job die aansluit bij je hobby of andere activiteiten. Of reageer op parttime banen. Dan ben je bezig, breidt je kennis en ervaring uit en wie weet rol je zo in een andere (fulltime) baan die je wel ligt.

Heb jij ervaren dat je werkloosheid tot een depressie leidde? Hoe heb je het aangepakt? Zonder of met professionele hulp? Geef je reactie.

Manon
Door

Manon

op 11 May 2015

Wat een goed artikel Albert! Dit zijn de belangrijkste tips bij werkloosheid om lekker in je vel te blijven zitten! Wellicht nog als aanvulling: doelen stellen, gericht zijn op positieve momenten en daarvan genieten. Als je jouw tips toepast, kan het verlies van een baan, je juist iets opleveren. Zo heb ik me afgelopen tijd bijvoorbeeld ingezet om mijn eigen bedrijf te starten: www.stoere-stappen.nl Spannend, maar erg leuk! Ik voel me happy, heb een zinvolle uitdagende tijdsbesteding en een voldaan gevoel aan het eind van elke dag. En als ik dan ook nog mag bijdragen aan het geluk van gescheiden gezinnen.... Is dat helemaal super!

Christian Kok
Door

Christian Kok

op 11 May 2015

Heb het sinds het uitbreken van de crisis, die overigens door de grootbanken zijn veroorzaakt, zelf ondervonden. Nu zijn bij mij de rollen omgekeerd en werkt mijn vrouw nog . Alleen het lege gevoel bekruipt je soms wel . Maar gelukkig heb ik naast mijn fitness, me ook op mijn moestuin bij de boer gestort. En met veel plezier! Je kan dan net als de fysieke training even je hoofd leegmaken van frustraties. Idd je kan je soms minderwaardig en nutteloos voelen Die online cursussen ben ik zeker benieuwd naar . Verder doe ik aan powerkiting en ook daar laat je, met de wind om je oren, alle sores varen . Echter dit fijne gevoel is maar voor een tijdje en dan bekruipt dat onbestemde gevoel van nutteloosheid je weer. Echt afdoende is het niet maar je probeert het steeds weer om te buigen in iets positievers .

Judith Rippen
Door

Judith Rippen

op 12 May 2015

Dank je wel voor je duidelijke artikel. In de tijd dat ik zelf werkloos was heb ik me ook vast gehouden aan mijn oude ritme van vroeg opstaan. Wat mij erg hielp was hardlopen tegen de depressieve gevoelens, veel buiten zijn, in de tuin werken. Ik deed nog een opleidng, wat ervoor zorgde dat ik mensen om me heen had en een doel had. Daarnaast deed ik vrijwilligerswerk. Dat gaf mij het gevoel nutig te zijn en collega's te hebben. Dat laatste zou ik mensen ten zeerste aanraden. Met vrijwilligerswerk ben je onder de mensen, je hebt een doel, ook iets wat moet (je verplicht je aan iets) en je levert een werkelijke bijdrage aan de maatschappij. Toch zie ik erg op tegen mijn weer dreigende werkloosheid. Want perioden van downigheid zullen zeker de kop opsteken en hoe blijf je positief als je steeds korte comtracten krijgt aangeboden. Maar ik zie het ook als een reden om echt bezig te gaan met het doel in mijn leven:, welk positieve aspect kan je er uit halen?

Margo vonk
Door

Margo vonk

op 15 May 2015

Mooi artikel. Wat mij op de been hield eh houdt is elke keer weer nieuwe leuke doelen stellen. Iets om naar toe te werken zodat je je dagen zinvol kan vullen. Ik heb elke maand een herder geïnterviewd en daar een boek van gemaakt. Een concreet resultaat dat veel voldoening geeft.

Tineke
Door

Tineke

op 25 Jun 2015

Op zich staan er bruikbare tips in het artikel. Echter, ik ben nu eind vijftig en mijn baan kwijt, dan word je na heel veel sollicitaties alles wel beu. Ik probeer de moed erin te houden, inderdaad vast ritme, veel vrijwilligerswerk e.d. Maar de harde realiteit is: niet genoeg werk voor iedereen en je vaste lasten gaan gewoon door. Als dit een toekomstperspectief is en je moet nog jaren van bijstand leven, tja, dan is het allemaal erg lastig om vol te houden. Heel moeilijk om de dingen dan nog van de zonnige kant te zien.

Lilian
Door

Lilian

op 19 Aug 2015

Dit artikel bevat prima tips maar ik ben het wel met Ineke eens. Als je naast de dagelijkse stress ook nog eens een zwaard van Damocles boven je voelt hangen wat de toekomst betreft, dan is dat nog een stuk zwaarder. Ik las net weer een nieuwsbericht dat het aantal mensen die kort werkloos zijn, afneemt. Maar voor de langdurig en vaak ook oudere werklozen ziet het er juist een stuk somberder uit. Zo'n berichtje is gewoon weer iets dat je moet verwerken. Weeer het gevoel hebben buiten de boot te vallen (en er niet meer op te kunnen klimmen).En zo'n vooruitzicht op een heel onzekere toekomst vind ik een behoorlijke impact hebben op je mentale gezondheid. Ik zit ook in zo'n situatie dus ik weet waar ik over praat. Je voelt je, wat het krijgen van een normale baan betreft in ieder geval, gewoon afgeschreven. Natuurlijk zullen dan de gegeven tips ook zeker nog helpen om je wat beter te voelen maar ik ben bang dat dat niet genoeg is. Lastig. Ik heb het antwoord ook niet.

Lilian
Door

Lilian

op 19 Aug 2015

Sorry, ik bedoel natuurlijk Tineke!

Martine
Door

Martine

op 05 Mar 2016

Ik ervaar mijn werkloosheid heel anders omdat ik er zelf voor gekozen heb. Mijn functie 'verdampte' als het ware zodat er inhoudelijk niets van overbleef. De een na de andere reorganisatie volgde en ik heb er vorig jaar voor gekozen gebruik te maken van een regeling waardoor ik nog tot 1 februari 2018 recht heb op ww. Mijn zoon was al jaren op zoek naar betaalbare woonruimte maar dat is er in de Randstad nauwelijks en ik wilde daar eigenlijk wel weg. Heb mijn huis aan hem verhuurd en ben verhuisd naar het noorden van het land waar mijn dochter woont en studeert. Ik word in juli 60 dus een reguliere baan zit er niet meer in. Hoeft ook niet. Ik heb 36 jaar lang gewerkt en werk nu nog steeds een aantal uren per week freelance voor een krant. Als mijn ww in 2018 afloopt, verkoop ik mijn huis en wil met de overwaarde de periode tot mijn pensioen overbruggen zodat ik geen beroep hoef te doen op bijstand. Ook mag ik dan al het werk aanpakken wat ik maar wil. Inmiddels is mijn ex-bedrijf aan de zoveelste reorganisatie toe en was ik alsnog boventallig geworden. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze en prijs mij elke dag weer gelukkig.

Albert Sonnevelt
Door

Albert Sonnevelt

op 06 Apr 2016

Beste Martine, Dank voor jouw waardevolle antwoord. Wat heb je een dappere keuze gemaakt! Dat zouden meer mensen moeten doen… Je bent een levend voorbeeld van vertrouwen in het leven. Ik hoop dat je nog veel mensen mag inspireren met de keuzes die je hebt gemaakt. Warme groeten, Albert.

hilda
Door

hilda

op 18 May 2016

hallo, dit gaat over mijn vriend. hij is al een aantal jaren werkeloos. ivm 2 haraanvallen, en afgekeurd om ooit nog te kunnen werken. toen heb ik hem ook ontmoet in die tijd. toen deed hij nog wel leuke dingen, sporten, wandelen etc maar een tijd geleden heeft hij weer hartfalen gehad, en heeft nu een steunhart gekregen, daardoor kan hij niet veel meer. eerst dat en nu dit. ik voel dat hij daardoor in een depressie valt. hij zoekt werk, maar niemand reageert. ik weet niet wat ik moet doen, ondersteun hem zoveel mogelijk, maar zie hem per dag achteruit gaan. wat hij wel doet is de hele dag gamen. verzorgt zich zelf niet goed, en lijkt niets meer op de man die ik ooit tegenkwam. ook wordt ik er een beetje kriegel van, dat hij de hele dag thuis zit, wel het huishouden doet overigens, maar geen vrienden heeft. wil hij ook niet, en onverschillig is. hij wil geen vrijwilligerswerk doen. ik werk zelf wel, dus de irritatie neemt dan ook toe. de huisarts is al een keer langs geweest, maar dan verteld hij dat alles ok is. wat kan ik doen, terwijl hij zelf niets meer wil.

Dayanara
Door

Dayanara

op 17 Nov 2016

Great hammer of Thor, that is powulfelry helpful!

Thuiswerk
Door

Thuiswerk

op 28 Nov 2016

Positief blijven inderdaad. Zeuren en zeiken over het leven, laten je geloven dat het daadwerkelijk zo, maar kom op er zijn zat mogelijkheden. Je moet echter blijven geloven in jezelf en de focus niet kwijt raken op het geen wat je daadwerkelijk wilt.

http://www./
Door

http://www./

op 28 Feb 2017

C’est ce que je redoute le plus dans le blog, ouvrir un blog c’est tellement « facile ».La longueur c’est ce qui y a de plus fondamental

http://www./
Door

http://www./

op 01 Mar 2017

Good stuff! I’ve been reading Anil’s site for a while, and it’s always nice to see blogs I like play well together.I’ll be interested to see how the monetization of Anil’s blog goes, since this seems to be the silver bullet of passive income generation for people who don’t mind writing from time to time. Any real life stats and numbers would be greatly appreciated, too, since all to often people write in vague generalities, which tend to leave the reader wondering rather than enlightened.Good luck on the eBook launch, Anil!.-= Colin Wright´s last blog .. =-.

jozef van dam
Door

jozef van dam

op 06 Mar 2017

ik zit al jaaren thuis na altijd fantastische job en carrierete hebben gehad. ik word overal afgewezen, verveel me kapot inmiddels en zie het somber in. mijn huwelijk gaat ook langzaamaan naar de haaien. daar zit ik dan : werkeloos, nutteloos, arm, kansloos, eenzaam. ik heb besloten een eind aan mijn leven te gaan maken dan ben ik van al dat gedoe af. zal mijn gezin, omgeving en familie niet leuk vinden denk ik maar dat is dan maar zo. ik zie voor mezelf geen toekomstperspectief meer. vaarwel.

Liedeke
Door

Liedeke

op 06 Mar 2017

Hee, da's grappig. Nou ja, niet grappig - meer toevallig. Ik had afgelopen vrijdag mijn eerste 'echte' zelfmoordgedachte. Stoppen met leven lijkt de enige mogelijkheid om te stoppen me waardeloos te voelen. Al het andere is tijdelijke afleiding. Probleem: je verpest het echt voor je gezin. Doe maar niet. Sterkte, Liedeke

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 07 Mar 2017

Beste Liedeke, mooi dat je je al zo bewust bent van je eigen gedrag. Er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 07 Mar 2017

Beste Jozef, ik schrik van jouw noodkreet over het thema depressie.Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

Caissa
Door

Caissa

op 20 Jun 2017

Hi Jozef... Ik heb het zelf ook meegemaakt om thuis te zitten zonder werk. Maar er is altijd een dienst dat jij kan aanbieden aan derden...Er is vrijwilligerswerk dat je kan doen om te beginnen uit de put te geraken en sociale contacten op te doen. Het heeft weinig zin om zo boos te zijn op jezelf dat je jezelf van kant wilt maken...Precies deze houding stoort je om weer in balans te komen. Uit een punt van woede en agressie kom je er niet. Gebruik die agressie om weer van jezelf te houden en mogelijkheden te zien. Waar ben je goed in ? (vraag je omgeving) Wat vind je hardstikke prettig om te doen ? Wat kan je aan anderen aanbieden als dienst ? (tuin onderhouden, verven, boodschappen doen, computers maken, etc) Welke hobbies heb je ? Your greatest failure is your BIGGEST opportunity! Succes en hopelijk leef je nog... Groetjes en ik wens je veel kracht, zelfliefde en balans toe...

Henk
Door

Henk

op 25 May 2019

Ben je er nog Jozef?

Netty
Door

Netty

op 01 Apr 2017

Ik heb zelf de instelling waar ik voor wilde werken benaderd voor een werkervaringsplaats. Omdat dit ander werk was dan wat ik daarvoor deed, kon ik dat als extra op mijn C.V. zetten. De werkervaringsplaats werden tijdelijke contracten en later en vast contract. Inmiddels heb ik zelfs een nieuwe functie binnen de organisatie, waarvoor ik gevraagd werd. Het is belangrijk dat je pas solliciteert als je sterk in je schoenen staat, er klaar voor bent. Je uitstraling moet zijn: Op mij zitten jullie te wachten en ik heb er zin in. Geloof in jezelf en ga ervoor. Succes voor iedereen die op zoek is!!

Timmie Smet
Door

Timmie Smet

op 20 Sep 2017

"Je bent wat je doet". Dat idee weiger ik te volgen. Ik weiger mij te identificeren met mijn job. In de eerste plaats is het mijn voornaamste inkomstenbron. Ik werk om te leven, en niet andersom! Zoals nu bijvoorbeeld: gisteren heb ik weeral mijn opzeg gekregen. Mijn eerste zorg was: hoe ga ik vanaf volgend jaar de rekeningen betalen? Wat gebeurt er met mijn woonplaats waar ik gans mijn leven zo hard voor gespaard heb? Gedurende de 2,5 jaar dat ik werk bij mijn huidige (binnenkort voormalige) werkgever heb ik mezelf bewust nooit verbonden met de job of het bedrijf. Dat zorgt ervoor dat ik minder mijn identiteit verlies. Afscheid van de collega's is dan ook eenvoudig: gewoon dag zeggen en weg, en nooit meer terugzien. Intussen heb ik wel al een 20-tal sollicitatiebrieven geschreven. Resultaat is 3 kennismakingsgesprekken, geen verdere vervolggesprekken: mager dus, net zoals de vorige 2 periodes van werkloosheid van telkens 7 maanden. We gaan dus weer dezelfde toer op. Waarom zou ik nog proberen...

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 10 Oct 2017

Beste Timmie, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Ik wens je alle succes met solliciteren: blijf in jezelf geloven. Hartelijke groet, Albert

Ronnie van beelen
Door

Ronnie van beelen

op 07 Nov 2017

Ik ben ronnie van beelen ben van jongs af aan veel ziek geweest had het aan me nieren ben al tijd nu werkloos ik heb suikerziekte en vaak problemen met me maag heb 10 jaar antiedepressiva geslikt ben ik nu 11 maanden vanaf ben na me ontslag jaren terug aan de drank en weed gegaan daar ben ik nu ook vanaf ik weet niet hoe ik terug kan komen in de maatschappij als ik mensen uitleg waarom ik geen baan heb krijg ik het gevoel dat ze mij niet serieus nemen slapen doe ik slecht wil graag een baantje maar ik weet niet hoe kheb een uitkering wil wat doen maar als ik dan me uitkering kwijtraakt en het gaat fout heb ik een nog groter probleem ... wat moet ik nou

Albert Sonnevelt Team
Door

Albert Sonnevelt Team

op 13 Nov 2017

Beste Ronnie, ik heb veel respect voor de levensweg die je gaat. In gedachte stuur ik je veel licht, liefde en wijsheid. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener in de arm te nemen: vraag bij je huisarts om een doorverwijzing. Ik wens je heel veel sterkte! Albert Sonnevelt

Ronnie van beelen
Door

Ronnie van beelen

op 13 Nov 2017

Weinig reaktie.. jammer denk dit ook de reden is waarom mensen het simpelweg opgeven in het leven het boeit niemand iets .

AHA
Door

AHA

op 04 Feb 2020

Sinds een half jaar heb ik geen werk. Eerlijk gezegd begin ik nu een beetje moedeloos te worden. Ik solliciteer op passende banen maar ook op banen onder mijn niveau. Nergens een uitnodiging. UWV vindt de CV en motivatiebrief geel goed. Is het de leeftijd (57). Ik mis de contacten, de uitdaging en vrees de inkomensdaling. Daarbij heb ik nu het gevoel dat ik voor iedereen klaar moet staan, ik heb toch alle tijd🙄). Ik ben helemaal uitgeput, moedeloos en wordt hier erg neerslachtig van. Wat kan ik doen(verveel mij niet)

Reactie plaatsen

Meer artikelen over persoonlijke groei