Wat zijn complimenten?
29 december 2018 
1 min. leestijd

Wat zijn complimenten?

Complimenten zijn een soort cadeautjes, maar dan in woorden. Het is een uiting van waardering in woorden, soms ook aangevuld met een cadeautje.

Je kunt complimenten ontvangen, maar ook zelf complimenten aan anderen geven. Sommige mensen vinden het lastig om complimenten in ontvangst te nemen. De oorzaak daarvan kan een laag zelfbeeld zijn, of het niet gewend zijn om complimenten te krijgen.

Complimenten krijgen is van groot belang voor je persoonlijke ontwikkeling. De complimenten moeten dan wel echt gemeend zijn, ook bij kinderen. Een kind groeit ervan als het veel complimenten krijgt en krijgt daardoor zelfvertrouwen. Complimenten stimuleren en motiveren om door te gaan, dat geldt voor zowel volwassenen als ook voor kinderen.

Complimenten worden vaak veel te weinig gegeven. Men gaat er teveel van uit dat dingen normaal zijn. Complimenten geven zorgt echter voor een prettige sfeer, ook op de werkvloer!

Je kunt iemand complimenten geven om zijn of haar uiterlijk, kwaliteiten, vaardigheden, gedrag, enz. Dit kun je met woorden doen, maar ook door een knipoog, een schouderklopje, het opsteken van je duim, of in een app door een smiley te sturen.

Wordt een compliment te vaak gegeven dan voelt het als onecht en het verliest zijn waarde. Een echt compliment is puur zonder bijbedoelingen.

complimenten aannemen voor meer zelfvertrouwen

Meer artikelen over persoonlijke groei