Werkdruk verminderen? 5 valkuilen en 7 tips
Werkdruk verminderen, draagt ertoe bij dat je weer met plezier naar je werk gaat. Gemotiveerd bent om je werk te doen. En niet onbelangrijk: dat je werk je energie geeft. Toch is dat niet altijd vanzelfsprekend. Volgens overheidscijfers kampt 1 op de 8 werknemers met werkstress een gevolg van werkdruk. In dit artikel een aantal veelgehoorde valkuilen die zorgen voor overbelasting door werk en die je dus beter kunt voorkomen.
Valkuil 1: Stress is gezond
Zeg jij dat ook weleens? Stress is gezond, want dan presteer ik beter. Of: stress houdt mij scherp? Inderdaad kortdurende stress is gezond en geeft je een kick. Kracht en/of energie om onder druk te doen wat je moet doen of zelfs meer. Zoals een topsporter die een wereldrecord vestigt of een muzikant die de sterren van de hemel speelt. Maar, heb je continu last van spanningen? Loop je steeds op je tenen? Dan heeft dat zo z’n weerslag op je gezondheid. Van slecht slapen en concentratieverlies tot lusteloosheid, hartklachten en allerlei lichamelijke problemen. Uiteindelijk kan die stress zelfs leiden tot een burn-out als je je klachten blijft negeren. Wees dat voor. Stap van de gedachte af dat stress goed is. Praat over de werkdruk die je ervaart. Met collega’s, leidinggevenden en in het werkoverleg. Het is een eerste stap om werkoverbelasting aan te pakken.
Valkuil 2: Geen nee durven zeggen
Krijg je steeds meer werk toegespeeld? Ook zaken die eigenlijk helemaal niet tot je dagelijkse taken en verantwoordelijkheden behoren? Maar, durf je geen nee te zeggen? Uit angst dat je baas je niet gemotiveerd vindt of te weinig ambitieus? Buffel je maar door? Neem je ’s avonds en in het weekend werk mee naar huis? En… ben je zelfs tijdens je vakantie bereikbaar? Realiseer je dat die aanhoudende werkdrukstijging het risico met zich meebrengt dat je steeds minder goed presteert. Zeker als je verzuimt rust te nemen om nieuwe energie op te doen. Je raakt dan oververmoeid, je concentratie neemt af, je gaat meer fouten maken en uiteindelijk gaat het ten koste van je productiviteit. Wees alert en stap niet steeds over je grenzen heen. Wil je plezier in je werk houden? Leer nee te zeggen en maak werkdruk verminderen bespreekbaar. Niet alleen jij hebt er baat bij, maar ook je collega’s en baas.
Valkuil 3: De concurrentie ligt steeds op de loer
Inderdaad er liggen altijd concurrenten op de loer. Maar, betekent dat dat jij stelselmatig moet overwerken? In het weekend, ’s avonds en zelfs als je op vakantie bent aan de andere kant van de wereld? Om dat andere bedrijf steeds een stapje voor te blijven? Waar is het einde dan? Op een gegeven moment brand je op. Is het niet beter samen met bijvoorbeeld je collega’s en baas te kijken naar de organisatie van het bedrijf? Waar kunnen werkprocessen worden verbeterd? Hoe kun je ervoor zorgen dat er minder fouten worden gemaakt? Waar kan de communicatie beter enzovoort. Dat helpt niet alleen de werkdruk verminderen, maar kan ook bijdragen aan het winnen van de concurrentieslag. Eenvoudigweg doordat je de organisatie op en top inricht met een fijne werkcultuur.
Valkuil 4: Geen balans tussen werk en privé hebben
Okay, je huidige werk neemt enorm veel tijd in beslag. Op je arbeidsovereenkomst staat 40 uur. Maar, je werkt inmiddels wel 50 uur of soms meer per week. Je moppert niet en ploetert gestaag door. Negeert dat er disbalans is tussen je werk- en privéleven. Dat je amper tijd hebt om te socializen met je partner, kinderen, vrienden en familie. Is je werk het waard dat je al je vrije tijd en zelfs je gezondheid opoffert? Om je baan te behouden? Carrière te maken? Beter te presteren dan collega’s? Wil je de werkdruk verminderen? Realiseer je dan dat het goed is om te zorgen voor evenwicht tussen werk en privé. Immers, juist actief zijn in je vrije tijd bestrijdt stress en zorgt dat je energie hebt plus de motivatie om elke dag fris en uitgerust aan de slag te gaan.
Valkuil 5: Werkdruk verminderen? Ik moet stressbestendig zijn
Wie kent niet de personeelsadvertenties waarin staat dat je stressbestendig moet zijn. Met andere woorden: kunnen werken onder druk. Op zich geen probleem. Maar, als je als bedrijf het werk goed organiseert dan hoef je toch niet voortdurend het uiterste van je werknemers te vragen? Immers, wil je werkdruk verminderen dan is het goed als organisaties ook daadwerkelijk wat aan preventie doen. Bijvoorbeeld door overbelasting bespreekbaar te maken, de organisatiestructuur onder de loep te nemen, inhoud van functies eens opnieuw te bestuderen, de bedrijfscultuur te analyseren et cetera. Worden dergelijke zaken aangepakt? Dan draagt het bij aan het verlagen van de werkdruk. En niet alleen door werknemers trainingen in omgaan met werkdruk en cursussen timemanagement te laten volgen. Het is een samenspel van factoren die zorgt voor minder werkdruk.
Wat zijn jouw ervaringen met werkdruk verminderen? Is er ruimte en aandacht voor binnen het bedrijf waar je werkt?
Tips om werkdruk te verminderen
Omgaan met werkdruk betekent goed voor jezelf zorgen. Fysiek en mentaal. Want, zit je lekker in je vel en heb je rust in je hoofd? Dan kun je meer aan. Wissel daarom momenten van inspanning geregeld af met leuke en ontspannende bezigheden. Ken verder je grenzen, zeg gerust nee en relativeer. Meer tips om grip op je werkdruk te houden, lees je hieronder.
Tip 1. Omgaan met werkdruk: zorg voor een goede nachtrust
Slaap je goed en voldoende? Dan is omgaan met werkdruk een stuk gemakkelijker. Je staat namelijk uitgerust op, bent energiek, gefocust en in staat om prestaties te leveren. Ook in drukke periodes. Slaap je slecht? Dan lijkt alles vaak wat zwaarder. Voel je je moe, ben je minder productief, is je concentratievermogen slechter en neemt de kans op fouten toe. Zorg daarom ook tijdens topdrukte op je werk voor 8 uur slaap per nacht.
Tip 2. Sport regelmatig
Hardlopen, fietsen, sporten in de sportschool, squashen, wandelen en dergelijke zijn prima remedies tegen stress op je werk. Reden: als je sport, maak je endorfines aan. Deze gelukshormonen zorgen vervolgens dat je je automatisch prettiger voelt. Ook wandelen in de lunchpauzes, rek- en strekoefeningen doen of de trap op- en afhollen werken prima als je beter wilt omgaan met werkdruk.
Tip 3. Bekijk een lachfilm
Vaak en regelmatig lachen is ontzettend gezond. Het verlaagt het cortisolniveau in je lichaam en zorgt dat je minder stress hebt. Dus heb je last van werkstress? Zet thuis een grappige film op en laat je gaan. Laat je lach de kamer vullen en relax.
Tip 4. Luister naar muziek
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat luisteren naar muziek goed is voor lichaam en geest. Je wordt rustiger en voelt je stukken positiever. Wil je omgaan met werkdruk en daarbij behorende stress? Ontspan dan door je favoriete muziek op te zetten. Weet je niet waar je naar moet luisteren? Volgens onderzoek van Britste stressspecialisten helpt het muzieknummer Weightless van de band Marconi Union je perfect om te ontspannen. Ondervind het en luister ernaar.
Tip 5. Zoen en knuffel met je lief
Jazeker, zoenen is goed tegen werkdruk en stress. Want, zoen je regelmatig met je geliefde? Dan komen er stofjes vrij in je lichaam: endorfine en oxytocine. Beide gelukshormonen bestrijden het stresshormoon cortisol en zorgen dat je je na het zoenen ontspannen en gelukkiger voelt. Ook innig knuffelen met je lief heeft eenzelfde effect. Dus zoen en knuffel regelmatig met je partner. Niet alleen omdat het fijn is, maar ook vanwege de positieve effecten.
Tip 6. Matig je cafeïnegebruik
Is het druk op je werk? Heb je last van stress? Dan is een kop koffie het drankje waar je vaak naar grijpt. Zeker als je moe bent. De cafeïne geeft je een adrenalinekick waardoor je het gevoel hebt weer bergen te kunnen verzetten. Echter, dat kopje koffie lokt ook stress uit. Te veel cafeïne maakt je prikkelbaar, onrustig en zorgt voor een opgejaagd gevoel. Bovendien werkt tig bakken koffie op een dag slecht slapen in de hand. Ervaar je werkstress? Matig je koffiegebruik of stap over op cafeïnevrije koffie. Nog beter en gezonder is: veel water drinken! Dat het helpt je goed omgaan met werkdruk.
Tip 7. Omgaan met werkdruk door regelmatig te pauzeren
Topdrukte op je werk kan ertoe leiden dat je onafgebroken doorwerkt zonder pauze. Stop daarmee, want je productiviteit en concentratievermogen nemen in rap tempo af. Las gedurende je werkdag regelmatig rustmomenten in. Je verhoogt niet alleen je werktempo, maar ook de kwaliteit van je werk verbetert. Leid je gedachten af. Ga een frisse neus halen, doe een powernap, staar uit het raam, doe ademhalingsoefeningen of herinner je die fijne vakantiemomenten.
Ben je ook bewust aan het omgaan met werkdruk? Hoe pak jij het aan? Laat je reactie achter onderaan dit artikel.