Angst voor het krijgen (of geven) van kritiek
29 september 2020 
in Angst
0 min. leestijd

Angst voor het krijgen (of geven) van kritiek

Angst voor het krijgen van kritiek komt zeer vaak voor. Ook de angst voor het geven van kritiek vinden de mensen in Nederland en België lastig. Onze zuiderburen hebben hier zelfs meer last van. Het komt daar vaker voor.

Angst om bekritiseerd te worden of kritiek te moeten leveren veroorzaakt vaak onrust en leidt tot het afzeggen van afspraken, piekeren, het vermijden van gevoelige gespreksonderwerpen en faalangst.

Allemaal geen fijne gevoelens. Je mag dus met recht spreken dat dit ook een fobie is. Helaas komt deze maar al te vaak voor. Herken jij jezelf hier ook in?

Angst voor kritiek is een angstklacht die wordt uitgelokt door situaties waarin je door anderen wordt geobserveerd. Je kunt ook afzien van kritiek uit angst om emotioneel, boos of verdrietig te worden. Je kan er gewoon lastig mee omgaan. Een gesprek met een dierbare zal je hulp bieden.

Assertiviteit, veerkracht, uitdrukkingsvaardigheden, conflicthantering, zich niet schuldig voelen zijn allemaal thema's die veel voorkomen bij angst voor kritiek.

Alles wat ik hierboven heb genoemd is met een online cursus op te lossen. Wedden dat je zelfvertrouwen ook weer gaat toenemen?!

Meer artikelen over persoonlijke groei