Je ongeduldigheid verbeteren?
Stress
Albert & Tonny
Stress
02/04/2020
8 min

Je ongeduldigheid verbeteren?

02/04/2020
8 min

Het voordeel van ongeduldig zijn

Hoe ga je om met ongeduld? Ongeduldig zijn wordt al snel als iets negatiefs gezien. Maar het heeft ook iets goeds in zich. Geduld is een aangeleerde gewoonte. Ongeduld niet, daar word je mee geboren. Het is dan ook heel natuurlijk om ongeduldig te zijn. In deze blog leggen we je uit hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Laten we eens een stukje teruggaan in de tijd. Een jaar of honderdduizend om precies te zijn, de tijd van de jagers en verzamelaars. Stel, je moet gaan jagen om te eten en je vangt de hele dag niets. De volgende dag vang je ook niets. Je brein zegt dan tegen je: “misschien wordt het tijd om te gaan verzamelen in plaats van te blijven jagen, want dit werkt niet.” Je ongeduld maakt je creatief om iets anders te proberen om hetzelfde doel te bereiken. Dat is nodig om te overleven.

De positieve kanten van ongeduldig zijn

Het positieve aan ongeduld is de creativiteit die eruit voortkomt. Je hebt een bepaald doel voor ogen. Je wilt iets bereiken of iets ervaren. Maar het gaat je niet snel genoeg om dat doel te bereiken. Vervolgens word je creatief om een andere strategie te kiezen waarmee je zo snel mogelijk dat doel gaat bereiken.

Nog iets positiefs aan ongeduld: het motiveert je om te leren hoeveel energie het je kost om een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen of je doel te bereiken. Ongeduld is een sterke intrinsieke drijfveer om je in beweging te brengen en houden. Als mensen leren we graag. We willen constant groeien en onszelf ontwikkelen. Je ongeduld blijft constant weer die nieuwsgierigheid aanjagen om letterlijk en figuurlijk in beweging te blijven.

Een ander positief gevolg van ongeduld is dat het je kan helpen om schade te voorkomen. Stel dat je in een bepaald gedrag zit dat destructief voor je is. Dan begint er iets van stress te ontstaan. Ergens voel je al dat het niet de goede richting is, maar je blijft toch maar doorgaan. Als je ongeduldig wordt, dan boor je ook die creativiteit aan om te zorgen dat het niet erger wordt dan het nu al is. Het helpt je om de switch te maken naar een beter doel. Maar het kan ook zijn dat je te snel switcht. En op die manier wordt ongeduld toch iets negatiefs.

Als je ongeduldig bent, ben je bereid om te onderzoeken welke opties er nog meer zijn. Je kan hierdoor makkelijk overstappen van de ene naar de andere optie. Daardoor kom je in hele korte tijd in contact met meerdere mogelijkheden die nodig zijn om je doel te bereiken of een probleem op te lossen. Ook een groot voordeel.

In sommige gevallen is het goed om ongeduldig te zijn, maar het kan ook de verkeerde kant op schieten. Het kan ervoor zorgen dat jij alleen nog maar focust op datgene waar je ongeduldig voor bent. Je focust niet meer op alles daaromheen. Als datgene waar jij ongeduld voor hebt niet daadwerkelijk belangrijk is, als het niet sneller kan of het maakt niet uit of het nu is of over een maand, dan is het niet positief om daar al je aandacht op te richten.

Wat betekent het als je ongeduldig bent?

Hoewel ongeduld niet per se iets slechts hoeft te zijn, kan het je in veel situaties toch in de weg zitten. Daarom is het belangrijk dat je leert hoe je ermee om kunt gaan. Wat je het beste kunt doen als je ongeduldig bent hangt af van waar je ongeduldig voor bent en wat daar achter schuilt.

Als je ongeduldig bent, betekent dat vaak dat je de uitkomst niet weet. Als je bijvoorbeeld gaat investeren in aandelen en je hebt geen idee wat het gaat doen, dan kun je daar heel ongeduldig van worden. Maar als je nu al weet dat het aandeel over een jaar twee keer zo hoog staat en je investeert daar nu in, dan zul je daar geen ongeduld van ervaren. Je weet het eindresultaat immers al.

Als je al 100% zeker weet wat er gaat komen is het heel makkelijk om geduldig te zijn. Wanneer je ergens onzeker over bent, kan dat angst opleveren. Als je ergens ongeduldig voor bent, dan betekent dat vaak dat je ergens bang voor bent. Misschien ben je bang dat iets niet snel genoeg komt of dat het eindresultaat gaat tegenvallen.

Als je een lot voor de loterij hebt gekocht en je kunt niet wachten tot de trekking, dan komt dat doordat je wilt weten wat het eindresultaat wordt. Daar zit de onzekerheid en angst.

Wat je kunt doen om ongeduld tegen te gaan

Een van de dingen die je kunt doen als je merkt dat je ongeduldig wordt, de EHBO (eerste hulp bij ongeduld), is een diepe ademhaling. Dat ontspant je zenuwstelsel. Je autonome zenuwstelsel reageert heel goed als je een diepe ademhaling neemt. Dat geeft je ook weer de tijd om letterlijk en figuurlijk tot 10 te tellen.

Als je merkt dat je ongeduldig wordt, dan weet je dat dat met een bepaalde vorm van angst te maken heeft. Maar die angst zit nog in je primaire brein. Die zit in je systeem. Je voelt iets van onveiligheid. Die zit in een gebied dat even niet helemaal overzichtelijk voor je is. Je bent de controle aan het verliezen. Dat zit vaak gekoppeld aan ongeduld.

Het eerste wat je moet doen in zo’n situatie, is je lijf weer veiligstellen. Dat doe je door letterlijk en figuurlijk even stil te staan en te pauzeren. Mensen die ongeduldig zijn, die zijn vaak te veel ingezoomd. Die zijn vaak op een heel sterk detail gefocust en hebben geen overzicht meer over de rest. Begin daarom met een diepe ademhaling en zoom uit. Zo krijg je het overzicht weer terug.

Nadat je bent uitgezoomd, kun je je afvragen welke opties je nog meer hebt. Stel dat je een vliegtuig dreigt te missen. Dat kan een stressvolle situatie zijn die je lastige problemen kan opleveren. Maar als dat vliegtuig eenmaal vertrokken is, dan is het een feit. Je moet dan je opties heroverwegen en een andere manier vinden om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Met de situatie die er eenmaal is.

Soms kun je de situatie niet veranderen. Wat je wel altijd kunt veranderen is jouw houding ten opzichte van een situatie. Bepaalde dingen laten zich nou eenmaal niet beïnvloeden. Begin met stilstaan, diep ademhalen, uitzoomen en maak vervolgens een heroverweging van de opties die je wél hebt.

Maakt het uit of iets sneller gaat?

Stel je staat ergens in de rij voor een kaartje en er zijn twee rijen. Of je staat in de file in de linker of de rechterbaan. Dat is een karakteristiek moment waarop je ongeduldig bent. Het eerste wat je je in zo’n situatie moet realiseren: in hoeverre maakt het nu echt uit hoe lang dit duurt? In hoeverre benadeelt het je echt?

Je ziet het in vliegtuigen altijd bij het boarden of na het landen. Mensen willen zo snel mogelijk in of uit dat vliegtuig. Maar bedenk je dan: in hoeverre gaat het je vakantie beïnvloeden als je twee minuten later in of uit dat vliegtuig bent? Toch staat iedereen in dat soort situaties altijd te dringen om maar vooraan in de rij te komen. Dit is misschien een raar voorbeeld, maar het geldt voor alle ongeduld in je leven. Bedenk je in hoeverre het echt belangrijk is dat je ergens verandering in aanbrengt.

In sommige gevallen kan het wel belangrijk zijn dat iets sneller gaat. Soms heeft het wel een impact. Bijvoorbeeld in je business. Misschien duurt iets je te lang. Je begint te twijfelen of je je doelen wel gaat behalen, want het begint je te lang te duren. Dan kun je gaan kijken of je je strategie kunt aanpassen. Je gaat de andere opties bekijken.

Je gaat dus kijken naar wat voor strategie je hebt. Daar zit weer die creativiteit die voortkomt uit ongeduld. Het helpt je plannen en het helpt je om je proces aan te passen. Dat is heel positief. Waar je wel voor moet waken, is dat je niet gaat zigzaggen. Als je te vaak wisselt van strategie, gaat het alleen maar langer duren. Dat is het risico van geduld.

Dat zigzaggen zie je terug bij heel veel ondernemers. Ze durven niet vast te houden aan één project, product of business plan. Ze hoppen constant van het ene naar het andere, omdat ze denken dat ze dan sneller iets tegen gaan komen wat wel die resultaten gaat opleveren. Dat is vaak een beetje de contradictie. Als jij je focust op meerdere strategieën, dan gaan uiteindelijk al die paden langzamer en word je nog ongeduldiger.

Ongeduld en je besef van tijd

Er is nog iets anders magisch met ongeduld aan de hand. Het is altijd gekoppeld aan tijd en ruimte. Maar in de kwantumfysica zijn ze erachter dat tijd en ruimte eigenlijk helemaal niet bestaan. Tijd en ruimte zijn alleen maar gekoppeld aan de hoeveelheid ervaringen die je opdoet. De soort ervaring bepaalt uiteindelijk hoeveel tijd en ruimte daarvoor aanwezig is.

We gaan nog even verder met de vliegtuig vergelijkingen. Stel, je zit in een trans-Atlantische vlucht. Voor je zie je een schermpje met daarop de flighttracker. Als je hier de hele vlucht naar gaat staren, dan duurt zo’n vlucht eindeloos. Je hebt weinig ervaringen. Maar als je in plaats van die flighttracker een film opzet van tweeënhalf uur, dan lijkt de tijd veel sneller te gaan. Het vliegtuig vliegt een bepaalde hoeveelheid tijd. Die tijd wordt niet langer en niet korter. Maar je beleving is veranderd. En je beleving zit gekoppeld aan ervaring.

Waarom ongeduldig zijn eigenlijk geen zin heeft

Wanneer je volledig in het hier en nu leeft, en er is alleen maar nu, dan kun je zien dat ongeduld in feite geen zin heeft. Want je kunt alleen maar nu een keuze maken om jouw eigen situatie te verbeteren ten opzichte van nu. Er is geen haast. Behalve dat je je realiseert dat er zoiets is als vergankelijkheid. Uiteindelijk in de materie verandert alles. Het enige constante is dat alles verandert. Tegelijkertijd is er alleen maar het nu.

Daar zit de frictie richting ongeduld. Je wilt nu direct iets doen aan die verandering. Je kunt ook meebewegen met die verandering vanuit het besef dat alles verandert. Kies in het nu iets waar jij je het meest prettig bij voelt. Uiteindelijk maakt het niet uit of je in de linkerrij of de rechterrij staat. Als je weet dat de rij uiteindelijk toch verandert, waarom zou je dan van rij veranderen. Je kunt beter meegaan in de rij waar je al in staat.

Verloren of gewonnen tijd?

Als je naar zo’n rij kijkt, zie je dat de meeste mensen gewoon op social media zitten te kijken om hun aandacht maar af te leiden van het feit dat ze in de rij staan. Dat is wel iets interessants. Op social media kijken is wel afleiding, maar geen ontspanning. Het zou beter zijn om minder afleiding te hebben en meer ontspanning.

Met afleiding verdoof je jezelf tijdelijk, door even op je telefoon te scrollen. Terwijl het eigenlijk een prachtig moment is om je af te vragen: “Nu moet ik wachten, is dat nu gewonnen tijd of verloren tijd?” Het is ook een mooi moment om even een bodyscan te doen. Dat je even voor jezelf nagaat waar de spanning zit. Waar houd je spanning onnodig vast en zou je dat ook los kunnen laten? Je merkt bijvoorbeeld dat je kaken op slot zitten of dat je vuisten aan het maken bent.

Je kunt de momenten dat je moet wachten mooi gebruiken om je te realiseren wat je al hebt en daar dankbaar voor zijn. Dit zijn juist de momenten die je gegeven worden. Je ziet het ook vaak in andere culturen. Als je in India op de trein moet wachten, dan weet je dat die trein komt, maar niet wanneer. Je ziet dan dat die mensen accepteren wat er op dat moment is. Die zijn dan oké met zichzelf. Die worden daar niet hysterisch van zoals wij dat in de westerse wereld wel kunnen zijn.

Tijd is je meest waardevolle bezit

In onze podcasts hebben we het regelmatig over time management, energiemanagement en hoe je productiever kunt worden. Als je ook maar iets volgt van persoonlijke ontwikkeling of daarmee bezig bent, dan kom je vroeg of laat tot een van de meest waardevolle inzichten: tijd is niet te koop. Tijd is je meest waardevolle bezit.

Wat gek is, is dat je ook weleens hoort dat mensen zomaar iets doen om de tijd te doden. Best apart, want je hebt maar een bepaalde hoeveelheid tijd. Elke seconde heb je minder over. En dan ga je de tijd doden. Dat is natuurlijk heel zonde.

Draai het eens om. Adem rustig in en uit en zoom even letterlijk uit. In plaats van dat je je afvraagt hoe je de tijd kunt doden, kun je je beter afvragen: ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mezelf super levend hou in het moment?’ Zo leer je om creatief om te gaan met de momenten waarop je je ongeduldig voelt.

Reacties